4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Vyhlídky české politiky

Mnoho lidí si myslí, že hlavním problémem české politiky je Miloš Zeman. To není pravda, nynější prezident je jen poměrně šikovný populista a milovník intrik. Navíc netrpí příliš velkými zábranami a zručně využívá příležitosti. Hlavním problémem dnešní české politiky je stupňující se politický rozvrat, který ty příležitosti vytváří jako na běžícím páse.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Götze 16.7.2013 14:22

RE

Nevim nejsme si uplne jist. Pokud pristoupim na hru predcastnych voleb, vpodsatate po volbach muze Zeman znovu prijit a vymyslet si sveho premiera. Kdyz to muze udelat ted, proc by to nemohl udelat po volbach? Jedno jestli predcanych ci radnych, pokud se to necha takto, at zapomenou na to, ze Zeman to neudela znovu. Vzdyt vyrovnany stav ve snemovne je temer vzdy, proc by to ted melo byt jinak. Poslanci se maji hlavne domluvit, jak donutit hlavu statu, ze premiera sice navrhuje prezident, ovsem na zaklade navrhu ze strany vladnoucich stran. To je jedine reseni , jinak si tohle muzem zopakovat po kazdych volbach.

J. Kalivoda 16.7.2013 10:34

P. Doležal tuhle myšlenku píše dvakrát týdně už čtyři roky

Stále jen o neschopnosti se domluvit napříč politickým spektrem.

Včera na Psu hezky ukázal, jak si to představuje. Ještě minulý týden tvrdil, že jediným vhodným  řešením jsou nyní předčasné volby. Když od nich ODS a  TOP cukly, byl včera plný pochopení a  žádal od socdem, aby podržela pravici a podpořila Kalouskovu vládu s podporou zkorumpovaných peakovců.

Pro něj a  pro podobné publicisty je v politice mravné a správné jen to, co slouží české pravici, a socdem má podle nich být holkou pro všechno, hlavně pro udržení paradigmatu devadesátých let.

Na to lze slušně říci jen jedno - DO BOT. Objevuje se naděje, že se české pravice během jednoho roku tak či onak zbavíme. Pokud při tom Zeman pomůže, bude to v pořádku, i za cenu toho, že dostane k moci různé podivné postavy. Proti Kalouskovi, Drábkovi, Hanákové, Müllerové, Pospíšilovi, Kubicemu to bude odpočinek.

L. Novák 16.7.2013 12:32

Re: Objevuje se naděje, že se české pravice během jednoho roku tak či onak zbavíme.

A pak tady nastane Ráj na Zemi a komunizmus! Socialistická vláda a parlament si začnou půjčovat na vyplácení perebend sobě i voličům. A až se projeví jejich neschopnost platit byť jen úroky z dluhů a nemožnost dál zvyšovat daně, nastane ten kýžený okamžik - STÁTNÍ BANKROT.

A tím bude éra levicového vládnutí na dluh definitivně ukončena a Česko si koupí nějaká cizí mocnost, která za nás ty dluhy věřitelům uhradí. Třeba Čína. A pak se teprve uvidí, jak vypadá kapitalismus řízený komunisty z Pekingu! :-P

P. Maleček 16.7.2013 6:36

Se zloději na věčné časy a nikdy jinak

Klaus se bezesporu zasadil o leccos pozitivního, ale na jeden podstatný problém komunismu "kupodivu" zapomněl. A to, že krást se nemá. Zvláště na oblíbenou zábavu komunistických potentátů rozkrádání majetku veřejného, tj. komunálního, krajského i státního. A tak Klaus a opoziční smlouvou i Zeman zplodili nové společenské elity - své "děti", jejichž jediným zájmem v politice je nakrást si z veřejných zdrojů.

A tyto nové, Klausem ochraňované elity (a to i s pomocí amnestie)řádily na veřejném tak, že se mnohým začali zdát komunisté svatí. Zeman se od svých "dětí" zdánlivě distancoval svým předstíraně skromným azylem na Vysočině, aby se jako lidový jánošíkovský hrdina v soukromém zájmu svých "dětí", ne jásajícího naivního lidu vrátil do čela země. Opět s jediným cílem. Umožnit svým "dětem" na čas odstavených Klausovými "dětmi" od veřejných koryt opět krást z veřejného.

A tak oba otcové prý demokratických změn upevnili komunistické heslo - se zloději na věčné časy a nikdy jinak.

P. Vítek 16.7.2013 6:56

Re: Se zloději na věčné časy a nikdy jinak

Aby se zamezilo jakymkoliv "detem" (i nasim) krast z verejneho,zvolme si stranu,ktera omezi verejne.

J. Mrázek 16.7.2013 6:26

Kopejte oprávněně do Havla

Klaus (i maličkoZeman) jsou oponenty čtvrté říše s jejími Mastr. a Lisab. smlouvami, prosazenými opakovanými referendy, dokud to nebylo "správně". Havel nás předhodil jako kost, odevzdali jsme trhy, továrny a zisky a přijali jsme závislost, třetinové ohodnocení kvalifikované práce, odpadky dovážené jako potraviny a stali se odbytištěm, které drží sousedy nad vodou. Že dokonce poslední babička platí prostřednictvím účtu za elektřinu solární výpalné německým majitelům (penzijním fondům) zdejších fotovoltaických lánů, to už nepřekvapí. Uřeknutí Kááárla před volbou prezidenta nebylo uřeknutí, kdysi konstatoval, že až tu lidi nebudou mít co žrát, že to sudeťákům podepíšou, je konzistentní ve svých názorech, jen si víc (tady, ne v Rakousku) dává pozor na pusu a čeká, až cílená dehonestace Zemana dospěje k potřebě "zachránce Kááárla..." . Je neutěšený pohled na tu celou Evropu, znovu se schyluje k hlášce typu "sorry vole error " ...

P. Vítek 16.7.2013 7:01

Re: Kopejte oprávněně do Havla

A proc to dovolime?Protoze nekteri za par susnu( 30kc) vlezou do zadku komukiliv.

V. Venc 16.7.2013 9:58

Re: Kopejte oprávněně do Havla

Ad Mrázek

Souhlasný názor!

Ale nemyslím si, že se situace vyvíjí špatně. Viz potřebné změny v zahraničním personále. O nás se zase rozhoduje jinde, jako obvykle.

K. Drobková 16.7.2013 6:23

Tentokrát s autorem souhlas.

 Tento parlament se už na ničem neshodne. 101 většina jednou na pravé a za týden na levé straně parlamentu, daná podle toho, jak se jeden který poslanec právě vyspí, je mantra pro toho, komu se momentálně hodí.

Co nejrychlejší nové volby jsou jediným férovým řešením a cestou z marasmu, do kterého nás současné složení parlamentu zavedlo. A to i ve sporu parlamentu s prezidentem.

J. Bruner 16.7.2013 6:33

Re: Tentokrát s autorem souhlas.

česká společnost, resp.její volící část je rozpůlena a na tom nezmění nic ani nové volby. Jediným řešením je vyslat do parlamentu zcela jiné lidi (i když ze stávajících stran). Ti než se rozkoukají a zakopou v pozicích budou aspoň chvíli spolupracovat a to je hlavní úkol parlamentu, zlepšovat život voličům a ne jen sobě.

I. Schlägel 16.7.2013 7:21

Re: Tentokrát s autorem souhlas.

Jenom mě zajímá, jak má fungovat ten mechanismus "vysílání nových lidí do politiky". Pěkný den.

L. Novák 16.7.2013 12:34

Re: Tentokrát s autorem souhlas.

Nejrychleji se množící etnikum v Česku dostane největší příděl mandátů... :-D

K. Drobková 16.7.2013 7:22

Re: Tentokrát s autorem souhlas.

A ty nové lidi, byste do parlamentu vyslal, prosím , jak ? Delegoval ? Losoval ? To přece nejde. Takže jsme zase na začátku. Nové volby.

P. Vítek 16.7.2013 12:09

Re: Tentokrát s autorem souhlas.

Predstavte si,ze mate oploceny pozemek a na nem zije 50%zlodeju,10%(komunistickych) vrahu a 40 slusnych lidi.Jak to vymyslet,aby to fungovalo ,aby se to zacalo i zlepsovat?Jak vyuzit zlych vlastnosti lidi (hrabivosti,agresivity,sobectvi)k vseobecnemu prospechu?Bez milicionaru,bez idealistickych prdu-jo kdyby byli lepsi lide,to je hrozny ta moralka dnes.!......proste zdedite po komunistech krachujici podnik a MUSITE to proste postavit na nohy s tim co mate k dispozici

P. Vítek 16.7.2013 12:13

Re: Tentokrát s autorem souhlas.

Navrhuji pro zacatek nenaletet ihned vynorivsim se levicakum,kteri budou tvrdit,ze idealni je mit pro zacatek neco ve spolecne pokladne.

P. Vítek 16.7.2013 7:11

Re: Tentokrát s autorem souhlas.

Jedinym ferovym resenim je-kazdy za sve.Minimalni verejny majetek,ne-mocni politici,ale majitele soukromych podniku,kteri se mezi sebou biji o nas zakazniky,co nejkvalitnejsim a nejlevnejsim zbozim.Bez verejnych zakazek nemohou jednotlivci vyrazne zbohatnout......atd domyslete to do vsech podrobnosti a nema to chybu-panBu to vymyslel dokonale! nechtejme to "vylepsovat".

J. Schwarz 16.7.2013 7:26

Re: Tentokrát s autorem souhlas.

Naprostý souhlas!  Omezme konečně "veřejné" a nebude z čeho krást. Kolektivisté si svoje soukromé majetky mohou opět "zespolečenštit" - mají totiž jistotu, že "jejich" lidé je neokradou. A když už, pak jim nebudou závidět ale naopak je budou obdivovat jak si to dokázali šikovně "zařídit" /, stejně jako partu kolem Ratha /.

P. Vítek 16.7.2013 11:49

Re: Tentokrát s autorem souhlas.

Levicovy clovek nenavidi svobodny trh,protoze by se OKAMZITE ukazalo,ze je blby.Meli by mene penez,a to je v soukromem ek prostredi jediny ukazatel schopnosti a slusnosti(na svete to v ciste forme skoro neexistuje-neco v jihovych Asii,mozna trosku Chile,Ameriku znici Obama za rok).Maji radi ten svuj socialismus,kdy sve stare-mlade(kazdy stary,s nicim stale nespokojeny levicak brzy vymeni manzelku)muzou rict:"ja na ty uplatky nemam zaludek-tak jsem chudej.Jo kdyby bylo..."A tak kdykoliv jen zaslechnou slovo svoboda,trh,kapitalismus,tak se osypou rudymi pupinky(cervenka-nevylecitelna,dedicna a silene nakazliva nemoc!)

Prectete si aspon kousek treba Friedmanovy Svobody volby-neuveritelna ziva voda! I s historickymi dukazy,jak naprosto OPACNE vysledky maji rozhodnuti vlad(osob hospodarich s cizimi penezi na kratkou dobu).Dokonce tvrdi,ze krize ve 30.letech vubec nemusela nastat,kdyby statnici nezpanikarili,a nezacali horecne tisknout penize.Soukr banky by to "ucetne" zvladli.....

M. Bezouška 16.7.2013 10:00

Re: Tentokrát s autorem souhlas.

paní Drobková, potíž je jen v tom, že ani žádný "jiný" parlament se na ničem neshodne a ani veletucet po sobě následujících voleb, po kterých bude personální obsazení vždycky úplně změněno na tom nic nezmění. Protože podstata problému leží v naší současné roztomilé společnosti, jinými slova ve vás, ve mně a v přibližně dalších deseti milionech spoluobčanů. Důkazem, a to prakticky nevyvratitelným, mohou být kupříkladu diskuse zde, vynikající jsou na Právu - Novinky,  i jinde. Bylo by to na náramně dlouhé povídání, které se sem nevejde (a stejně by je nikdo nečetl), ale velice stručně a taky nesmírně zjednodušeně se to dá vyjádřit asi takto: pokud se nenaučíme, všichni, do jednoho, ctít pravidla a také je dodržovat a nepovažovat každého, kdo má jiný názor za nepřítele, nepohneme se ani o milimetr směrem k "normálnosti". Pokud si snad někdo myslí, že je to příliš pesimistický pohled, ať se projde po ulici. Pro dobrou polovinu lidí, řidičů, chodců, cyklistů je nepřekonatelným problémem dodržovat i ty obyčejné dopravní předpisy. A co horšího - oni je ani dodržovat nechtějí! Stejné je to, budiž Bohu žalováno, i všem ostatním. Takže - co s tím?

J. Vyhnalík 16.7.2013 3:53

Nedůvěra v politiku je zapříčiněna systémem, který politiku degraduje na politikaření

Lidé jsou znechuceni nepřehledným politikařením slabých a rozhádaných koalic, politickou scénou, kde vedle pravice a levice spolu na pravici i na levici neustále soupeří nejméně dvě strany.

V situaci, kdy ani nejsilnější strana nedokáže prosazovat svůj program, aniž by jej zároveň nezrazovala kompromisy koaliční smlouvy, lidé ztrácejí přehled o tom, kdo co prosazuje a kdo je za co zodpovědný.

Problém se s námi vleče už od samotného listopadu 1989. Do rozdělení Československa byl parlament blokovaný opakovanými spory o pomlčku, ale rozdělením problémy nezmizely. Naopak transformovaly se do ještě méně pochopitelné formy. Poměrný volební systém vede k tomu, že se PS etablují paralelně dvě strany reprezentující levici a dvě strany reprezentující pravici. Nespokojení voliči neustále dávají hlasy "spasitelským" stranickým projektům sázejícím na nespokojenost s etablovanými stranami, ale vedle okaté kritiky stran, které by chtěly nahradit, nabízejícími jenom málo, čím by se odlišily.

I. Schlägel 16.7.2013 7:24

Re: Nedůvěra v politiku je zapříčiněna systémem, který politiku degraduje na politikaření

Ono je celkem jedno, co v těch programech strany píší. Naprostá většina voličů je nečte a často reaguje pouze jejich první signální soustava jako v případě regulačních poplatků u lékaře. A naše strany to dobře vědí a umí s touto skutečností velmi dobře pracovat.

P. Vítek 16.7.2013 11:58

Re: Nedůvěra v politiku je zapříčiněna systémem, který politiku degraduje na politikaření

Perfekt.A mate zpusob,jak docilit,aby vladla 4 roky s velkou prevahou jedna strana,ODPOVEDNA naprosto za vse?Ktera se pak nemuze na nikoho jineho vymlouvat?

J. Vyhnalík 16.7.2013 13:12

Re: Nedůvěra v politiku je zapříčiněna systémem, který politiku degraduje na politikaření

V ČR existuje dělba moci mezi tři základní "pilíře". Proto žádná vláda nemůže být odpovědná úplně za všechno. Volbami lidé mění moc zákonodárnou a PS schvaluje i moc výkonnou, tedy vládu.

Mluvíme tedy hlavně o tom, aby byla zajištěna stabilnější většina v PS. Řešením by mohlo být posílení většinových prvků ve volebním systému, třeba zmenšením volebních obvodů, nebo "prémií" pro vítěze, kdy by vítězná strana dostala určitý počet mandátů navíc. Samozřejmě, že takové změny by nemohly proběhnout izolovaně a musely by se změnit všechny související části Ústavy a to je problém, protože pro to je potřeba získat podporu ústavní většiny v PS.

Napadá mne třeba posílení vyvažující role Senátu, kdy pro přehlasování senátního veta by mohla Ústava vyžadovat ústavní většinu v PS. Posílilo by to pravomoci vlády opírající se o jasnou většinu v PS a zároveň výrazně omezilo možnosti vlády s většinou pouze těsnou. Toto je dnes nepoužitelné, protože by žádná vláda nedokázala své zákony prosadit proti vůli Senátu. Pokud by ovšem byla PS vyhraněnější, nebyl by to problém.

Stejně tak by pomohlo, kdyby premiéra volila PS jako je tomu Německém kancléřském systému. Odpadly tak by úvahy o tom, zda má dotyčný vůbec šanci získat pro svou vládu podporu. Také by pomohl i institut konstruktivní nedůvěry, kdy nedůvěra vládě by musela být spojena s vyjádřením důvěry konkurenčnímu premiérovi a po pádu vlády by tak následovalo okamžitě sestavování vlády nové.

L. Novák 16.7.2013 1:34

Mnoho slov a mnoho nepřesností.

V dané situaci by bylo podle mého názoru rozpuštění sněmovny tím nejhorším řešením. Při pevném postoji 101 koalice a pokusu Zemana věci protahovat vyjde jasně najevo, komu o co jde. A ČSSD v dané chvíli jde o to, co nejdřív se dostat k moci ber kde ber, a ne o nějaké "idiotské" ústavní zvyklosti, podle nichž má nárok na sestavení vlády 101 koalice, ne ČSSD.

Z. Jaromír 16.7.2013 3:01

Re: Mnoho slov a mnoho nepřesností.

Jaké nepřesnosti? Pan Doležal posoudil a popsal stav v české politice obecně, pozici a strategickotaktické dovednosti presidenta a situaci v parlamentu a z toho mu velmi přesně vyšlo to, co by mělo následovat, aby se aspoň nějak mohlo znovu začít pracovat na obecném dobrém....

P. Pavlovský 16.7.2013 0:31

Viníkem nemůže být ze své podstaty ROZVRAT!

Viníky m,ohou být pouze lidé, kteří jej zavinili,

popř. další lidé, kteří zde zavedli systém, jenž jej generuje!