8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pavlik 4.6.2006 15:14

partneři

Místo slov "spojenci" a "konkurenti" by bylo lepší použít neutrální výraz "partneři".

"USA jsou a musí zůstat našimi spojenci, zatímco Rusko a Čína patří ke konkurentům". USA bohužel nemusí zůstat našimi spojenci - to záleží především na nich. Nepodepsání Kjótského protokolu nebo útok na Irák s falešnou záminkou a bez ohledu na názor Evropy jsou vážnými prasklinami v tomto spojenectví. Další ranou euroatlantického spojenectví je snižování standardů demokracie v USA a sbližování USA a Číny. Evropa nemůže být spojencem USA "za každou cenu". Na mezinárodní scéně začíná spíše stále více platit že každý hraje sám za sebe.

Stredocech 5.6.2006 8:02

Re: partneři

Pavlíku, vzhledem k vojenské "síle" a neakcepschopnosti EU je NATO JEDINOU platformou, na níž lze v příštích minimálně 10 letech postavit naši bezpečnost. Nemáme jinou volbu, ledaže bychom chtěli riskovat a stát se sami jadernou mocností (a byli ochotni na to vynaložit potřebné prostředky a čelit mezinárodním tlakům).

Kyoto bych sem vůbec netahal. to je totiž naprostý nesmysl.

walter 5.6.2006 12:51

pár poznámek...

vzhledem k vojenské "síle" ... EU nemá prostředky na samostatný zásah typu Irák, ale jaderné zbraně někteří členové mají, dokonce i strategické. Po snížení počtu hlavic USA a Ruska se jejich "parciální" počet zvýšil...

neakcepschopnosti EU ... o to jde, přetvořit EU na akceschopnější spolek...

Nemáme jinou volbu, ledaže bychom chtěli riskovat a stát se sami jadernou mocností ... v rámci EU již jaderné zbraně máme...

KUBICE 4.6.2006 15:11

Vedci potrebuji neco jineho

Dukladnou financni kontrolu. Nejdrive v Akademii ved. A nasadit odposlechy.

To by se obcane divili, jak si vedci berou statisicove provize od preodejcu nakladnych pristroju.

arrow 4.6.2006 14:32

Milý pane Doležale, rád bych znal Váš názor na NAČASOVÁNÍ kauzy Kubice

Vedle něj jsou vědci banda břídilů:-).

ß 4.6.2006 13:04

------

Myslete trochu prakticky. Jak to bude pak s temi dotacemi a projekty EU?

Daniela Marešová 4.6.2006 12:12

Vážený pane Doležale

Vážený  pane Doležale,

se zájmem jsem si přečetla Váš příspěvek. Zaujala mne i jména 66 učenců, kteří své podpisy ztvárnili pod uvedenou peticí. Je velmi smutné pozorovat vývoj některých z nich v rámci mého oboru v průběhu posledních 16 let, zvláště pak doufejme naivitu - ne-li záměr? - spojenou s načasováním  zveřejnění petice a dle mého názoru jasnou manipulací s občany této republiky v předvečer voleb.

                                                   Daniela Marešová

Boleslav Dolejsi 4.6.2006 9:42

Prohlášení nemá žádnou souvislost s volbami

1) O zadnem "nacasovani" nemuze byt reci - prohlaseni je primou reakci na vystoupeni V.K. dne 15.5. publikovane 16.5.

2) Nechapu vytky o souvislosti s volbami - pan prezident se jich prece ZADNYM ZPUSOBEM neucastni a my jsme nerekli ani slovo o nazorech kterekoli strany - mate snad dojem, ze jsme kritizovali nebo podporovali jakoukoli stranu? Dokonce i pokud by tomu tak bylo - co by na tom bylo spatneho, pokud je nazor vysloven slusne? Ztotoznujete se snad i vy s nazorem p. prezidenta, ze se verejne mohou vyjadrovat sve nazory pouze zvoleni politikove? Mezi signatari jsou priznivci všech stran (asi s vyjimkou komunistu). Ostatne je dobře znamo, ze priznivcu EU je nejvic mezi privrzenci ODS a ze V.K. kritizuje ODS za prilisny „evropeismus“.

3) Mozne byste mel spise komentovat vyjadreni p. prezidenta k této veci, která mluvi sama za sebe: Prezident Václav Klaus se ohradil proti protestnímu dopisu, v němž mu více než šest desítek vědců a profesorů vyčítá opakovaná kritická prohlášení na adresu EU. „Nevím, jak může profesor Hořejší dělat vážně svou vědu, když se takhle vyjadřuje k otázce plíživého sjednocování EU,“ odmítl prezident kritiku.

Na teletextu CT se objevila nasledujici tiskova zprava:

"Jsem z toho smutný a uráží mě to," reagoval v pátek Klaus. "Jestli jsme to dopracovali tak daleko, ze na akademický projev se píší petice a jako za komunismu rezoluce, tak je to skutečně velice smutné a mě mrzí, ze se to u nás mohlo stát," řekl Klaus v Litve...

Otakar 4.6.2006 9:08

Každému co jeho jest.

Glorifikace poměrů v EÚ je také nad meze slušnosti, není se zatím čím chlubit. Kritika EÚ je v řadě věcí na místě a je spíše málo hlasitá. Spíše mi připadá, že křik kolem V. Klause a jeho kritiky EÚ, je více než nehorázný.

Treti odboj 4.6.2006 7:29

Demonstrace za okamzite odstoupeni Jiriho Paroubka

Vazeni pratele,

dovolte mi abych Vam jmenem Spolecnosti slusnych krajanu gratuloval v uspechu ve volbach do Poslanecke snemovny Parlamentu Ceske republiky. Zaroven bych Vas chtel upozornit ze se dnes 4.6.2006 na popud Spolecnosti slusnych krajanu kona na horni casti Vaclavskeho namesti "u kone" demonstrace za okamzite odstoupeni Paroubka. Ceske vlajky a pistalky jsou vitany. Demonstrace je radne ohlasena a byli bychom radi kdyby jste vyuzili vsech svych moznosti a informovali o dnesni akci v zajmu zachovani demokracie v CR sirokou verejnost. Se srdecnym pozdravem a pranim mnoho uspechu v prospesne praci pro blaho vsech obcanu CR preje jmenem Spolecnosti Slusnych krajanu

Jiri Vanek, 4.6.2006, http://www.geocities.com/gvanek2000/Bohemia.html 

http://www.ceskahlava.cz/index 4.6.2006 7:14

Zlate ceske hlavicky

Ty zlate ceske hlavicky:

http://www.ceskahlava.cz/index.php?a=discussion

nam zavidi svet celicky!

!!!!!!!>->-

Ne-analytik 3.6.2006 17:45

Pro Malého Astona

Stačí podívat se na jména těch vědeckých pracovníků. Jsou to všechno staří známí VH. Havlův prezidentský kandidát, osobní tajemník VH a tak se dá pokračovat.V této zemi žije podstatně více vědeckých pracovníků, ale ti by takovou pitomost nepodepsali. Takže zase stará Havlovina. VV

Je to jen jedna z mnoha akcí Impuls, Děkujeme odejděte a pod. Sežeňte si seznam intelektuálů, kteří pěstují dýchánky u Havlů podle vzoru Masarykových pátečníků a máte je tam všechny. Příště už budete vědět, kdo zase podepíše.

BIS 3.6.2006 20:55

Re: Pro Malého Astona

ale ne. Napr. Jan Bures je stary komunista-sekernik z 50. let a agent StB

ß 4.6.2006 13:01

Re: Re: Pro Malého Astona

Coze jeste  z padesatych let? No, tak to on si uz nebude na nic pamatovat.

dvd 3.6.2006 17:35

Když něco píše vědec,

očekávám postup věta-důkaz. Oněch 66 vědců však svoji lamentaci napsali systémem věta-věta. A tomu se ve vědeckých kruzích říká tlamocvik.

anna 4.6.2006 0:28

Re: Když něco píše vědec,

R^

analytik 3.6.2006 16:42

Autorovi článku

"Je tu jen jediná – a bohužel podstatná – vada na kráse, totiž načasování. Prohlášení je toho druhu, že není rozhodující, bude-li zveřejněno o týden dřív nebo později. Fakt ovšem je, že bylo zveřejněno týden před volbami. Musí v tom být tedy nějaký záměr. Snad to, že v předvolební vzrušené atmosféře si prohlášení veřejnost i média spíše všimnou. Zároveň je ovšem pravda, že ho k předvolební situaci budou nutně vztahovat. Vazby mezi Klausem a ODS nejsou žádným tajemstvím. Zahraničněpolitický program ODS je, pokud jde o EU, jen umírněnější verzí Klausova euroskepticismu. Bylo by úplně v pořádku, kdyby 66 vědeckých pracovníků vystoupilo s kritikou tohoto politického konceptu ve volebním kontextu a asi taky řeklo, kterou politickou sílu považují za reálnou alternativu (v úvahu by přicházela, vzhledem k závěru prohlášení, nejspíš Strana zelených, možná i ČSSD nebo KDU-ČSL). Pokud se signatáři chtěli něčemu podobnému vyhnout, mohli si ještě deset dní počkat."

Chyba, pane Doležale, chyba. Byl nejvyšší čas. Jestliže ODS si "načasovala" příslušné aféry před volbami, netřeba se divit, že se ozvala protistrana.

V ČR to už dávno není o slušnosti, o sounáležitosti občanů, o řešení problémů tak, aby byly řešeny a nezapomínalo se na lidi. Výslednice sil ukáže, zda mají pravdu ti, co hlásají ekonomicky myslet = politicky myslet, a že každý si má poradit sám.

Jisté je jedno. Naši republiku jsme si začali rozbíjet sami v 89. Ekonomicky, politicky, občansky, sociálně a výsledky jsou zde. Občané nyní volí ne kvůli programům, ale ze strachu, vybičovaní pisálky, medii, Tv a svými konkretními zkušenostmi. Byli jsme v centru Evropy, na střeše Evropy, historicky usazení v dějinách a kultuře Evropy. Nezodpovědní lidé, a k nim i politici patří, nastoupili cestu odvrhnutí naší historie. Výsledkem bylo rozčarování, nihilismus, zlodějiny a úpadek společenského vědomí. Nyní poneseme důsledky všichni. Stát se odstěhoval na Balkán, nebo snad i dále. Na uvedeném stavu máte, pane Doležale podíl.    

whocares 3.6.2006 15:26

Vzdělání před blbostí nechrání

praví klasik ;-P

vládík 3.6.2006 12:59

Zdá se

že půl roku před volbami se má zastavit život. Ne - vědci "načasovali" svoji odpověď  v kauzální závislosti na dobu Klauzových projevů. Stejně tak Kubica "načasoval" své vystoupení v závislosti na nehorázný postup vyšetřování banality.

Že vše souvisí s volbami se domnívá cca 500 vyžírků, kteří doufají, že je volby donesou ke korytům a několik desítek publicistů a plitologů, jejichž mozek je profesně deformován.

My ostatní si i před volbami žijeme normálním životem. Koho nevolit víme již roky.

melkor 3.6.2006 12:55

Vazene publikum

Opravdu, ale opravdu jsem postaradal jen jediny argument: Vystudovali za delnicke penize a ted ...

Jinak neschazi nic, co by mi nepripominalo Rude Pravo pred (zaplat priroda) 16 lety. Sice v obracene gardu, ale ...

xtl 3.6.2006 10:40

Milovník starých pořádků

Pan Doležal se prokázal jako milovník starých bolševických pořádků, nikoliv jako nezaujatý novinář, který přináší argumenty pro a proti a měří všem stejným metrem. Jestliže vědci přijdou v předvolebním obdobím s kritikou Klausovy přednášky k Učené společnosti, je to neférové jednání, kupodivu za neférové zřejmě nepovažuje Kubicovo nařčení Paroubka ze zneužívání dcery svého přítele.

Ivan Nový 3.6.2006 11:37

xtl,

dopisy 99 pragováků jsou špatné kdykoliv a z kterékoliv strany.

Dědeček Hříbeček 3.6.2006 10:35

Je tu jakás takás naděje

Je tu jakás takás naděje. Pragováků bylo 99, vědců je "jen" 66. Udělali jsme "pokrok", ale česká vlastnost malosti nám zůstala, teď i na vědecké úrovni...;-€

Malý Aston 3.6.2006 10:33

Možná ty podpisy již odvolávají!

Moje babička říkala,jakékoliv vzdělání neudělá z blbce inteligenta. Někteří,kteří neměli možnosti ale i schopnosti dosáhnout vysokého vzdělání jsou v životě inteligenti  a někteří kteří tu možnost a schopnost měli jsou hovada. S tím nic nenaděláme. Například alkoholismus a demence postihuje občany bez rozdílu jejich vzdělání.Pohledem své babičky a svými zkušenostmi,které jsem získal v době budování socialismu pod vedením bolševiků,jsem posuzoval i pamflet,který podepsalo pár akademiků,kteří dle svého přesvědčení jsou ti nejlepší z nás.A když jsem tam našel i ty velikány,kteří chtěli být zvoleni za prezidenta České republiky,již to bylo jasné.Oni zvoleni nebyli a proto podepisůjí. A to co tam píší a podepisují,to není ani pro naše dobro,ani to s námi nemyslí dobře jako Paroubek,oni se jen dětinsky mstí,že nebyli zvolení a nikdo je volit nechce a nebude. A tak navrhuji,pánové odejděte a my na Vás zapomeneme.

Marat 3.6.2006 11:08

Re: Možná ty podpisy již odvolávají!

Malý Astone.Ještě před II. světovou válkou,když syn byl k ničemu,tak ho papá dal na vojnu,jako lampasáka,nebo dýzláka.Tak byla jistota,že neumře hladem a nic nezkazí.Řvát rozkazy a buzerovat vojáčky, to dokáže i debil.Po II.světové válce se situace změníla.Už né jen synkové kteří nebyli k ničemu, ale už i dcerunky.Dnes je starostliví tátové nedávají na vojnu,ale na universitu.Vystudují ti co jsou k ničemu,některý obor "humanitních a společenských věd" a potom žijí ze žvanění a  psaní hovadských teorií která mixují s toho ,co na universitě pochytili.A mají se za intelektuály!

bara 3.6.2006 11:12

Re: Re: Možná ty podpisy již odvolávají!

Nepochytili, ukradli.  

Malý Aston 3.6.2006 11:19

Souhlasím!

Já jsem se narodil v roce 1945,můj děda který mne vychovával bojoval ještě na Pijavě,maminka pracovala u Bati,tatínek dřel od rána do večera aby nás 5 dětí uživil a dobře si pamatuji jak nám bolševici vládli. Dnes ještě pracuji a živím se poctivě jako živnostník. Se svou babičkou která má 83 let jsme společně volili ODS. Tady jen tak blbnu,je tady hodně mladých,kteří to neprožili, a je tu hodně placených agentů aby šířili nepravdu.Proto tady píši,proto si nechávám nadávat.Nemám zájem aby se ty zlaté bolševické doby zase vrátily.

Přeji příjemný den;-D

arch.JJ 3.6.2006 11:59

Re: Souhlasím!

...a děláte dobře. člověk se nemá vzdávat. Souhlasím s Vámi a přeji hezký a den. Taky jsem s manželkou volil ODS! :-)

analytik 3.6.2006 17:03

Re: Souhlasím! ( Ale s malou výhradou )

Milý přispivateli, vy lžete. Jste s naprostou určitostí mladší ročník, tipuji tak na 1960-1970. Z Vašeho písemného projevu dedukuji neuzavřený vývoj, čili možné je i věk od 35 do 20 let, v případě studií. Rovněž písemný projev neodpovídá cca 60-ti letům života. Prosím Vás proto, pokud píšete, nepoužívejte lži, protože kdo jednou lže, bude lhát zase, kdo jednou lže bude krást, kdo jednou lže, může i zabíjet.  

Věřte, že ani mezi zastánci levice nejsou lidé, kteří by si přáli návrat těch časů, kdy byly věci nalinkovány, a kdo to dostal úkolem, neměl vyhnutí. Stejnou chybu chytří lidé nedělají dvakrát. Ovšem postoj ODS a spol. hovoří o tom, že oni převzali vše z technologie moci a uplatňují toto jako nástroj k uchopení moci. Věřím tomu, že v současnosti ti obávaní komunisté nemají ani chuti se na moci podílet, už jen z toho důvodu, aby s císařem "nechali společensky se znemožnit ty, kteří je vystřídali". Naproti tomu jistě nemají ani zájem na tom, aby tato republika upadla do chaosu, experimentů a odnesli to obyčejní lidé. O tom to je především.

Věřte, že vývoj společnosti ( obecně ) nelze zastavit. To, že se nyní papouškuje něco o tom, že kapitalismus ( ?je zde kapitalismus? ), je to nejlepší a definitivní, je v přímém protikladu k obecnému vývoji : prvobytně pospolná společnost - otrokářství - feudální společnost - kapitalistická společnost - socialismus / komunismus nebo snad jiné zřízení, ale s jistotou 100% kapitalismus není definitivní, není neměnný, a bude nahražen něčím, co lidé přijmou jako novou epochu. Každý, kdo toto popírá, popírá i vývoj člověka, popírá možnost poznání a poučení z chyb. A jedině tak se člověk dostane na vyšší stupeň ( úroveň ), když se z chyb poučí. Jinak skončí stejně, jako opice s rukou v láhvi, třímající banán. Nepoučen, proto lapen svými přesudky.

Obecně doufám v to, že se lidé poučí. Jako analytik, vidící chyby v rozhodování však propadám někdy skepsi. Společnost není řízena lidmi, kteří chtějí pokrok pro ostatní, chtějí své prachy.

ß 4.6.2006 13:16

Re: Souhlasím!

Tak to byste mel radeji skolit vlastni generaci , ktera voli zvetsiny KSCM a ne mlade.