23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Válková si naběhla na vidle

Ministryně spravedlnosti má malér. V sobotu poskytla velký rozhovor Danielu Kaiserovi pro server Echo24. Rozhovor se týká všeho možného, na závěr a jaksi na okraj padla taky otázka: "Co soudíte o odsunu německého obyvatelstva?"

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Vážný 26.3.2014 18:40

Horší totalita

Nejsem si jist, zda totalita nacistická byla pro etnické Čechy horší než totalita komunistická. (Pro české Židy rozhodně.)

Ale asi ano, pradědu mi Němci odvlekli do koncentráku, když jako ředitel firmy pomohl několika svým (i židovským) zaměstnancům pod různými záminkami z protektorátu. Měl štěstí a vrátil se zpět.

Firmu obnovil, ale po zkušenostech s komunisty z koncentráku před nimiž varoval z ní udělal raději rychle po roce 1948 družstvo, na radu bratrance vysoce postaveného komunisty. Díky tomu ho za pár let v klidu vyhodili do důchodu.

Až ve druhé polovině 50. let za ním přijel jeden z bývalých zaměstnanců, který zůstal v britské RAF. A přivezl mu nazpět peníze, které dostal. Jen co odjel pradědu zatkli a obvinili ze špionáže (bylo mu přes 70). Zmlátili ho, tři týdny o něm rodina nevěděla, ale přimluvil se za něj onen bratranec a dokonce podepsal výpověď, která detailně potvrzovala skutečnost. Díky tomu ho nakonec po půl roce propustili a dali mu jen konfiskaci části majetku a dlouhou podmínku za nenahlášení. Takže ano, nacismus byl horší.

K. Vážný 26.3.2014 18:49

Re: Horší totalita

Ovšem myslím, že čeká genocida Němců po 2. světové válce v českých koncentrácích se s nacistickou dala srovnat. Protože situace v pohraničí byla tvrdá, ale odsun tam skončil za pár měsíců. Jiné to bylo ve vnitrozemí. Zde bylo veškeré německé obyvatelstvo, včetně dětí a žen internováno v lágrech (Stadion, Hagibor), většinou za hrozných sociálních a zdravotních podmínek. On také nikdo nepředpokládal, že zde budou přes rok. Byly jim poskytnuty stejné stravní dávky, jako měli Židé. Do toho zastavily západní mocnosti přijímání odsunutých na svá území, kvůli problémům, které měly.

Výsledek - prakticky všechny malé děti pomřely, nakažlivé nemoci (nebyly léky), také smrt všech, kteří nějak záviseli na lécích atd. Tomu se říká genocida.

Humanista, odbojář, kazatel, Přemysl Pitter, zachránce židovských a českých dětí, nositel nejvyšších vyznamenání Izraele, Německa i ČR, si to tehdy jako představitel sociální komise ČNR dovolil kritizovat a dokonce ve GB, kam byl pozván socialistickou labouristickou stranou na přednáškové turné se o tom zmínil, především v zájmu urychlení odsunu. Výsledkem bylo trestní stíhán Národní bezpečností ještě před rokem 1948.