5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Svoboda veřejnoprávních médií je politický úkol

Pan Jiří Leschtina polemizuje ve Svobodném fóru s mým článkem o Haně Marvanové a o výběru členů mediálních rad. Základní nota jeho textu je: všem nám přece jde o jedno, o občanskou angažovanost v zájmu posílení demokracie v České republice! Tak v čem je problém?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 24.5.2016 19:12

Re: Se spoustou výhrad pana Doležala

No jo, lid - ten má obrovskou výhodu - i to nejblbější jeho rozhodnutí je hlasem božím.

A ta jedinečná příležitost, rovnost hlasů, toho posledního s tím prvním, je zároveň její sílou i slabinou. Podle okolností ... a to si v Čechách lidé ještě neuvědomují. Na Moravě a ve Slezsku nejspíš taky ne, byť na ně, pane Vyšato, zapomínáte :-)

P. Urban 24.5.2016 18:15

"Velká protikorupční revoluce"

vedla k předčasným volbám a eliminovala některé politiky. Rozhodně nenutila voliče, aby dávali svůj hlas pánům Babišovi či Zemanovi. Pan Babiš je oligarcha, to nepopírám. Ale je otázka, zda oligarcha ve vládě je o tolik horší než oligarchové za vládními politiky. (To není teorie, příklady znám ze spolehlivých zdrojů.) V každém případě jsem si nevšiml, že by došlo k omezení souteže politických stran. Zajímalo by mě také, kdo je to vlastně v této zemi ten správný vládnoucí "lid", když dolních deset milionů do něj nepatří.

P. Rudolf 24.5.2016 15:36

Re: Hledejme

Jo, jsem téhož názoru. Jen tu chybí to nejzákladnější - politická kultura onoho Západu. A ta se, jak každodenně vidíme, nedá jen tak z civilizovanějšího světa naimplantovat.

J. Friedlaender 24.5.2016 15:15

Hledejme

Dostanou-li se veřejnoprávní média pod komando vlády, jako v Polsku a Maďarsku, je to smrtelná rána pro demokracii. Je to ještě horší, než kdyby vláda poskytovala ze státního rozpočtu příspěvky pouze stranám, jež ji tvoří.

Náš systém rad má snad proti tomu jen jedinou přednost, a to tu, že se ustavování vlád časově neshoduje s volbou rad. Jinak jsou vlády a rady produktem týchž koalic. Proto je třeba dále hledat způsob, jak učinit řízení médií nezávislým na aktuálních většinách. Jsem přesvědčen, že si s tím řada vyspělých demokracií poradila a našla způsob, který by šel u nás aplikovat. Musela by však k tomu být tzv. politická vůle.

K. Vyšata 24.5.2016 10:36

Se spoustou výhrad pana Doležala

se dá souhlasit, bohužel většina z nich vychází z jeho dost pomýleného názoru o stavu demokracie v republice. Nevšiml jsem si, že by mimo pražské pravdoláskařské menšiny, někdo zpochybňoval svobodné volby. To, že některé výsledky demokratického fungování společnosti zrovna nedávají lidem jako jsou páni Lestchina a Doležal za pravdu jejich vnímání demokracie, tedy jejich "demokracie", je přeci normální, nejsou asi většina a tak by měli oba respektovat vůli voličů. Voliči dosadili do Hradu pana Zemana, voliči dosadili do vlády pana Babiše, nelíbí se? Tak si pánové přestaňte hrát na hlasatele katastrof, považovat se za zachránce a přesvědčte voliče že máte pravdu která by mohla být i jejich pravdou. A vytáhněte paty z kanceláří, kaváren, mini spolků a vylezte konfrontovat své názory mezi lid.

Demokracie totiž ve volbách dává jedinečnou příležitost, rovnost hlasů, toho posledního s tím prvním. A zdá se, že si to v Čechách lidé začínají uvědomovat.

P. Smatlak 24.5.2016 10:11

AAAA

Aasi to nepatří do této diskuse ale musím to napsat toto řekl jeden trouba o autech a o emisích.

[] -4

To je jedině dobře.... Auta co smrdí více než je povoleno by měla být zakázána v celé EU. Normy musí platit pro všechny.Atakže tento chztrák každému koupí auto s emisemi EURO 4 A POKUD SE TOTO MÁ STÁT TAK BY MĚL STÁT PŘISPĚT NA KOUPI VOZU S TÍM EURO 4 protože každý nemá na nové auto.Opět buzerace ze strany politiků a nahrávání fifmám co na tom vydělají a obyčejní občané jsou jim jaksi ukradení.tOTO UŽ NENÍ SVOBODA A DEMOKRACIE ALE DIKTATŮRA NE SICE PROLETARIÁTU ale ani ne lepší a spíše naopak.

P. Vaňura 24.5.2016 9:56

Pan Doležal má sice pravdu, ale nenapsal, jak to vůbec

provést a neřeší ani faktické vlastnictví "veřejnoprávních" médií Pravdou a láskou.

B. Rameš 24.5.2016 9:24

Začínám mít pocit

že žádný rozumný způsob jak řídit společenství více než, řekněme, pár tisíc jedinců, neexistuje. Demokracie fatálně selhala v první polovině minulého století. Její tzv. velké vítězství nad nacionálním socialismem a fašismem bylo ve skutečnosti vítězstvím třetí totalitní ideologie (komunismu). Z tohoto rádobyvítězství a v konfrontaci s komunismem, oproti kterému byla jednoznačně úspěšnějším uspořádáním, žila demokracie dalších bezmála padesát let. Po rozkladu Sovětského svazu a přeměně jeho satelitů se demokraté opájeli svojí vlastní dokonalostí a vznikla teze o jaksi samozřejmé nadřazenosti a vždyvítěznosti demokracie. Jó, W+V byli sice levičáci, ale občas měli jasnozřivou pravdu: nikdo nikdy nic nemá míti za definitivní.