6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Střední Evropa - profízlováno, propráskáno

Dne 14. června vyšel v polském týdeníku Wprost přepis odposlechnutého rozhovoru mezi ministrem vnitra Sienkiewiczem a prezidentem Polské národní banky Belkou. Wprost je časopis liberálně konzervativní orientace a je proslulý provokativními obálkami.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kratochvíl 2.7.2014 12:30

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Abychom si nekazili poledne tak zkuste vzít na vědomí, že společnost existovala před socialismem a bude existivat i po socialismu. To z vaší diskuse není vidět, že byste to vůbec připustil.

R. Langer 2.7.2014 12:27

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Když je to takový nesmysl, tak proč ji levičáci nenechají samotnou se zdiskreditovat a pořád se do ní pletou? Navíc by pro to nemuseli vyvinout jakékoliv úsilí, jenom by nic nedělali... :-D

J. Kratochvíl 2.7.2014 12:23

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Prosím vás, buďte tak  hodný, než zde budete, předkládat své názory, tak si laskavě prostudujte A.Smitha, který toto popsal jako první a ten tvdí, že čistý trh nemůže fungovat  bez podmínek  křesťanských ctností a to určitě chamtivost nebo závist a další křesťanské cnosti nejsou. Je pravda, že společnost v 17.stol. byla silně věřící proto o tom psal, protože se v té době lidé opravdu chovali lépe. A naopak nikde nepsal o tom, že by trh eliminoval nějakou chamtivost, jak se snaží nás přesvědčit naši pravicoví politici včetně vás. Buďte tak hodný a respektujte to.

R. Langer 2.7.2014 12:21

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Předpokládám, že mezi ty čestné a spravedlivé lidi schopné regulovat a přerozdělovat počítáte především sebe a vám podobné, co, soudruhu? To je fakt k zblití... :-P

V. Novak 2.7.2014 12:16

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Zvýšení DPH na potraviny a léky vždy postihne zejména ty chudší, protože u nich tvoří potraviny a léky největší část spotřebního koše. Daň na luxusní auta a jachty se jich naopak příliš netkne...

M. Prokop 2.7.2014 12:12

Já to okopčím:

Mně tihle socialisté vždy připomenou toho tchoře ze Š+G a jeho nesmrtelné: "Smrdí to tu! A proto se odsud nehnem, dokud ten smrad nevyženem!"

Z problémů, napáchaných socialismem, regulováním a kurwením trhu, obviňují trh.

V. Novak 2.7.2014 12:11

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Možná. Možná ne.

Já si to myslím taky - ale dokázat to nedokážu, takže to nebudu ani tvrdit.

Ale rozhodně není třídní boj to, co vykládá pan autor.

M. Prokop 2.7.2014 12:11

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Souhlas.

Mně tihle socialisté vždy připomenou toho tchoře ze Š+G a jeho nesmrtelné: "Smrdí to tu! A proto se odsud nehnem, dokud ten smrad nevyženem!"

Z problémů, napáchaných socialismem, regulováním a kurwením trhu, obviňují trh.

J. Kratochvíl 2.7.2014 12:10

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Čistě tržní ekonomika je nesmysl a neexistuje a vědí to všichni ekonomové, pouze někteří naši zarytí exkomuniste tvrdí opak, Podturek horší Turka. V celé historii existovalo přerozdělování a dotace jedním nebo druhým směrem, toto nevidí pouze fanatici. Mimo jiné toto napsal i objevitel A.Smith, "objevitel" trhu.

M. Starý 2.7.2014 12:10

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Koukám, že Vás ten marxismus-leninismus skálopevně zakořenil...

M. Prokop 2.7.2014 12:07

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Kecy z VUMLU.

Kalousek zvýšil to, co zvýšit šlo a zvýšil to pro všechny. Jak ho mám nerad, neplácám o něm takovéhle blbosti.

Ano, stát přerozděluje příliš, ale to vám zřejmě nevadí, vy vidíte jen rozkrádání, které je zákonitým průvodním jevem každého přerozdělování.

http://www.ceska-justice.cz/2014/06/tomas-brichacek-kde-tecou-eura-proudem-bude-vzdy-kvest-kriminalita/

M. Starý 2.7.2014 12:06

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Myslím, že ta poslední Vaše věta říká vše. Já bych k ní jen dodal, že základem socialismu (komunismu) je závist... Měl jste někdy živnosťák a zkusil jste podnikat?

Abychom si nekazili poledne - já s Vámi souhlasím v tom, že od časů opoziční smlouvy spousta politiků si rozdělila teplá místečka ve státní správě nebo ve státem ovládaných (vlastněných) firmách. Jenže čím víc bude státního přerozdělování, tím bude větší pokušení si to "okočírovat" svými lidmi. Ale v tom se asi neshodneme.

M. Prokop 2.7.2014 12:03

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

" Nám jde pouze o to, aby to byli čestní a lidé spravedliví nebo skupiny a ne kdejací mafiáni nebo korupčníci. Toto vám trh nevyřeší, když v základě trhu je chamtivost."

To jste, zřejmě omylem, narazil na jádro pudla.

Zařídit, aby vládli lidé čestní a spravedliví, se ještě nikomu nepodařilo a nejspíš ani nepodaří. To by museli být jen čestní a spravedliví ti, kdo je vybírají, volí.

Základem lidské povahy je chamtivost. A trh ji usměrňuje užitečným směrem. Mimotržní přerozdělování, podstata jakéhokoliv socialismu, od komunistického, nacistického, zeleného, až k bruselnímu, který je syntézou těch předchozích, dává chamtivosti největší příležitost k úspěchu.

O čisté tržní ekonomii blábolí jen socialisté, aby zakryli své zlodějny. V praxi je to otázka míry jejího pokřivení, která v EUnijním provedení přerostla únosnou mez.

J. Kratochvíl 2.7.2014 12:03

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Třídní boj je přírodní zákon nezávislý na nějakém Marxovi, jako zemská přitažlivost tady byla i před Newtnem, který ji popsal. Třídní boj se předvedl naposledy např. u posledních vlád Nečase a Kalouska, který všechny daně  zvýšil pouze pro ty slabší vrstvy a aby měli víc státních prostředků na svě rozkrádání.

V. Novak 2.7.2014 11:57

A je jasno - za nitky tahá Ekvádor!

Ekvádor je ten Tajemný Vládce Světa!

M. Prokop 2.7.2014 11:56

"Celá tato nostalgie po socialismu je živena z Ruska, "

Ne. Z Ruska sem nyní táhne kdejaký imperiální smrad, ale nostalgie po socíku to není. U Rusů spíše nostalgie po impériu. Měli holou prdel, ale ostatní se jich báli.

Socík je živen z Brusele.

V. Novak 2.7.2014 11:53

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

1) Třídní boj není metoda šíření myšlenek komunismu a socialismu, ale - dle Marxe - základní hybatel historického vývoje.

2) Nostalgie po socialismu není živena z Ruska, kde vládne tvrdší kapitalismus než jaký se kdy u nás odvážil zavést Klaus nebo Kalousek. A to za souhlasu cca 3/4 obyvatelstva.

3) Slovo fRustrace není odbozeno od fLusání...

J. Boleslav 2.7.2014 11:40

Re: Autor nepřímo říká, že politici placeni

:-)

J. Kratochvíl 2.7.2014 11:31

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Měl byste si uvědomit, že tržní hospodářství bez přívlastku a aby bylo alespoň trochu spravedlivé je utopie jako komunismus. Pouze fanatici na jedné nebo na druhé straně to nechtějí vidět. Zkráta čistá tržní ekonomie neexistuje, vždy jí někdo reguluje a přerozděluje toho jste si mohl za těch 25let již všimnout. Nám jde pouze o to, aby to byli čestní a lidé spravedliví nebo skupiny a ne kdejací mafiáni nebo korupčníci. Toto vám trh nevyřeší, když v základě trhu je chamtivost.

R. Brzák 2.7.2014 11:28

poněkud nesouhlasím

"...konsensus, důvěra, loajalita, tolerance a dobrá vůle. Tedy něco, čeho se nám od Havla přes Klause až po Zemana a Babiše nedostávalo, a to čím dál tím víc (byl to ovšem jen důsledek dlouholetého pobytu v primitivním prostředí..." - nevím, pane Doležale, jak jste na tom s logikou, ale jestliže se nám od Havla nedostávalo zmiňovaných hodnot čím dál tím více, těžko lze tvrdit, že jde jen o důsledek doby před počátkem Vámi uvažované řady politiků...

Ostatně ve Vašem článku je rozporuplných věcí více. Vyberu jen tu nejzásadnější - "ke svobodné společnosti, která zároveň dává občanům pocit bezpečí a jistoty, patří neodmyslitelně i právo na soukromí a diskrétnost."

V okamžiku, kdy občan požaduje svobodu a bezpečí od státu, dostává se do dilematu. Bezpečí zajišťované státem, i jistoty, o jaké jde v sociálním státě, nutně ubírají na soukromí i svobodě.

M. Starý 2.7.2014 11:23

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Ve Francii teď zatkli exprezidenta Sarkozyho přesto francouzi neodmítají tržní ekonomiku (byť silně deformovanou dotacemi). A to si myslím, že tam mají problémy s přistěhovalci, proti kterým jsou ti naši nepřizpůsobiví slabý odvar.

M. Starý 2.7.2014 11:16

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Á, potrefená husa zakejhala.

Jenže buď tady budeme mít - jak píšete - společnost založenou na tržním hospodářství bez přívlastků i s jejími nedostatky a chybami, nebo hospodářství založené na přerozdělování a centrálním plánování, které jsme zde už 40 let budovali. Jiná cesta není. Je to buď a nebo. A na tom ani žádný miláček lidu Babiš nic nezmění.

J. Kratochvíl 2.7.2014 10:54

Re: Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Nemetastázuje socialismus a komunismus, ale ve vašem případě hloupost, která nechce vidět chyby a nedostatky společnosti založené na tržním hospodářství bez přívlastku a vše se snaží svádět na minulý režim. Není to frustrace a zklamání, ale touha očekávání po větší spravedlnosti od nového režimu, který také zklamal. Tak se nedivte.

J. Kratochvíl 2.7.2014 10:45

Mýlíte se !

Politici nemají soukromí, věci které spravují jsou veřejné. Naši demokracii neohrožuijí odposlechy a špízlování, ale podvodní a zkorumpovaní politici. Na cíli, bohužel, záleží. Mýlíte se !

M. Starý 2.7.2014 10:40

Nestačí jen Marxe vyvést na smetiště

Zhoubný nádor utopického komunismu ve své reálně socialistické podobě se ve střední a východní Evropě podařilo po 40 letech vyhladovět (uzbrojit) a byli jsme přesvědčeni, že i zničit. Bohužel, léčba byla nedostatečná a nedůsledná a nyní socialismus metastázuje po celém světě.

Třídní boj - jak se metoda šíření myšlenek komunismu a socialismu nazývá - nikdy neustal, to jen my jsme si mysleli, že lidé se poučili z nedostatkového plánovaného hospodářství, kdy "slintali" nad propašovanými katalogy západního zboží, a že vymře s posledními členy KSČ.

Bohužel flustrace a zklamání z přehnaného očekávání navíc vydatně živené médii vedla k nostalgii po starých dobrých časech, kdy moudrý okresní tajemník KSČ Pláteník vše zařídí. Proto u nás má Babišovo hnutí takovou podporu. Oni nepokrytě odmítají demokratický vývoj posledních 25 let.

Celá tato nostalgie po socialismu je živena z Ruska, kde Putin znovu vytvořil SSSR 2, který by opět rád se stal supervelmocí. Proto podporuje, když né přímo organizuje, celé to špiclování a odpouslouchávání západních politiků. Ví, že tím destabilizuje tyto země. U nás vzpomeňme kampaň proti Radaru.

Boj to lehký nebude, ba přímo nemožný, pokud na Západě nebudou včele lidé jako byly Raegan nebo Tatcherová

J. Kratochvíl 2.7.2014 10:39

Pan Doležal se mýlí !!!

Politici se stararaji o naše věci věřejné hlavně finance a dělají to 25let neprůhledným způsobem a zklamali důvěru společnosti. Společnost se tedy brání, kdo ohrožuje demokracii a svobodu nejsou odposlechy a špízlování nedůvěryhodných lidí, ale sami podvodní politici a na ně je každé odposlouchávání a špízlování málo. V naší demokratických poměrech se slušní lidé odposlechů a špízlování bát nemusejí. Důležité je hlavně k jakému cíli se odposlouchávané věci použíjí v naší  současné době to je pro zachování demokracie a svobody. Pan Doležal se mýlí. !!!

R. Tesařík 2.7.2014 9:46

Re: Autor nepřímo říká, že politici placeni

pan Polanský.

F. Matousek 2.7.2014 9:42

techika pokrocila

za Rakouska si pan udavac Brettschneider psal poznámky na manzety u kosile. Dnes mají udavaci ve státních sluzbách na odposlouchávání nejmodernejsí techniku. Ale jinak se nezmenilo nic. 

Stourání lidem do soukromí je návrat do predsametové doby a známka demoralizace spolecnosti. Není to omluvitelné zádnými, ani nejuslechtilejsími cíly !

J. Boleslav 2.7.2014 7:46

Re: Nevím, možná jsem už trochu paranoidní,

Taky to tak vidím.

J. Boleslav 2.7.2014 7:45

Re: Autor nepřímo říká, že politici placeni

Zajímavý pohled. Kdo potom bude chtít tu politiku dělat?