7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Skončil volební kongres ODS

ODS, dlouho největší a nejvlivnější strana v České republice, utrpěla v podzimních volbách do PS ztráty jako žádná předtím. Přitom velkou problém pro ni znamenaly už volby v roce 2010, v nichž značnou část jejího lektorátu přebrala TOP 09.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kyselka 20.1.2014 14:07

Re: ODS je zpět!

Katka už se nevrátí.

A. Holík 20.1.2014 14:01

Re: ODS je zpět!

Jo, kdyby tohle udelali pred dvema rokama. Ale jeste nelze jasat .. z Necase jsem byl taky tyden po volbe nadseny. Bohuzel se ukazal jako manipulovatelny (a to nejen zenskou), a bez zasadniho vlivu na chod strany.

M. Kosejk 20.1.2014 13:56

Re: ---

A všiml jste si, že Pospíšil byl jediný z nezvolených místopředsedů, který svoje nezvolení neustál - a jal se kritizovat pana Zahradila i celou demokratickou volbu kongresu? To je prostě Pospíšil, kterému jde jen o sebe. Ale já bych ho odmítl už jen pro jeho podporu akce: "Všechnu moc prokurátorům".

A paní Němcová? Tu prostě "přejel" Fiala na celé čáře - od erudovanosti - až po kvalitu kandidátského projevu.

J. Kulheim 20.1.2014 13:53

Re: Sebereflexe nebo slabost ?

"Žádná strana v novodobé historii ČR toho více než ODS nedokázala. ...."

ODS je stranou, která stojí na dobrých základech. Prakticky táhla celou přestavbu socialistického politického a hospodářského systému po roce 1989.V koaličních vládách nebylo lehké prosadit všechno co bylo potřebné udělat. To, že bylo možné udělat některé věci jinak a lépe je pravdou. Ale chyby nedělá jenom ten, kdo nedělá nic.

Vlády pod vedením Topolánka a Nečase se snažily udělat nezbytné reformy, reformu systému a financování zdravotní péče, důchodového, sociálního a školského systému. Julínek skončil svou reformu na prvním kroku. Poplatek 30 Kč spustil lavinu hysterických výkřiků ze strany levice, medií a části zdravotníků. Ne 30 Kč vyhrála ČSSD krajské volby a od té doby se strana jede z kopce. Nečas se pustil do reformy školství, důchodového a sociálního systému. Pan Fiala udělal na ministerstvu školství za krátkou dobu víc práce než všichni jeho předchůdci dohromady. Za hlasitého pokřiku levice a medií se podařilo prosadit církevní restituce. Atd.

Do každé politické strany, která je delší době v pozici, naskočí různí šíbři, kteří berou stranu jako výtah k moci nebo cestu k "státním" penězům. Lobbisti, kteří se snaží postavit penězovody ze státní pokladny. Toto ODS podcenila a když se odhodlala k řešení, tak ty, kteří se o to snažili tato mocná mašinerie semlela. Těchto lidí se nedá nijak jinak zbavit, než odejít do opozice a po delší době oni odejdou k těm, kteří jsou v pozici.

Je to jediná strana, která má v programu bránit zájmy lidí, pro které je svoboda na prvním místě hodnotového žebříčku. To, že ti, kteří potřebují k životu pečovatelský stát, budou ječet jak podsvinčata, se zabránit nedá.

J. Matuška 20.1.2014 13:52

Re: ODS je zpět!

Pane Kyselko, to mi nemáte dělat, ještě na stará kolena mě nutíte se červenat. /To víte, že něco podobného se dobře čte. Nechce se Vám zavítat na stránky Virtually?/

M. Kyselka 20.1.2014 13:35

Re: ODS je zpět!

Jako vždy skvělý postřeh, který povzbudí, pane Matuško. Bunga bunga!

J. Boleslav 20.1.2014 13:30

Re: Příští kongres ODS se bude konat v Lázních

Přesně tak. :-)

J. Boleslav 20.1.2014 13:30

Pan Doležal se dá číst

jenom pokud se nejedná o Klause, ODS nebo sudeťáky.

J. Boleslav 20.1.2014 13:28

Re: ODS je zpět!

Vidím to stejně, pánové. :-)

J. Boleslav 20.1.2014 13:26

Re: ---

Doufejme, že máte pravdu. I s Pospíšilem. Já bych ho naopak i s Němcovou ve vedení viděl rád.

M. Starý 20.1.2014 13:17

Sebereflexe nebo slabost ?

Někteří diskutující tady vyčítají ODS (a potažmo i ostatním stranám) neschopnost sebereflexe. Bohužel, dnes navenek připustit, že jsme dělali něco špatně, znamená, nechat se rozcupovat medii a politickou konkurencí. A tak se raději všichni tváří, že je vše v pořádku.

P. Schuster 20.1.2014 12:59

Re: ODS je zpět!

Mne osobně se taky obroda ODS jeví jako příjemná věc. To, že s jejím programem jsem z velké části vždy souhlasil, mi dává do budoucna naději, že časem se dostane v politice na místo, které ji náleží a vedení našeho státu bude opět po pravici.

J. Matuška 20.1.2014 12:28

Re: Příští kongres ODS se bude konat v Lázních

Zlobná reakce, Pavle Ficku, je jenom důkazem, že ODS JE ZPĚT! Výsledek kongresu je ranou do černého, přímo na komoru. Může Vás utěšovat, že nejste sám, který nemá dobrý pocit, že i nadále bude tak snadné kopat do někoho, kdo už není na kolenou. Zdravím :-)

J. Matuška 20.1.2014 12:23

ODS je zpět!

Jsem doslova nadšený kongresem ODS s jeho výsledky. Měl jsem strach, že prof. Fiala bude válcovat dlouhým, analytickým projevem delegáty. Naopak, předseda Fiala se ukázal jako vynikající rétor se smyslem pro jemný "anglický" humor.

Bohumilu Doležalovi mnozí z nás vidí až do žaludku. Víme, za koho jeho srdce skrytě i otevřeně bije. Proto ODS nemá rád, Jana Zahradila samozřejmě jmenovitě.

Je dobré si přečíst stručné usnesení kongresu. Závěr "K otázkám EU" je výzva občanům, aby se jasně vyslovili proti vytvoření superstátu a proti další federalizaci. Ani vystupování z Unie není politikou ODS.

Žádná jiná strana v naší zemi nebude hájit naše národní zájmy, jako právě ODS. Věřím, že se to projeví v květnových volbách do EP. Bunga bunga!

J. Vlk 20.1.2014 12:01

Lepší nadpis bude "SKONČILA ODS"

Majektu zbavení funkcionáři zakládají novou stranu na Sibiři !

P. Pokorný 20.1.2014 10:44

Asi drahý pan Doležal nevzal v potaz

že ODS JE největší strana. Že ostatní mají pár členů, nebo Jourové a spol, přilepené na dotace, politické turisty a bandy vyčůránků Haškovského typu na padesáti funkcích. Pan Doležel dokáže kritizovat vše: malý mandát je slabý, velký mandát je Husákovský, střední mandát je nedůvěryhodný. Vždy je něco. Klaus pře volbama sepsul ODS, Topolánek přímo nadával. Nečas by nepřijel, ale veřejně mu tam poděkovali. Tak jděte k čertu už s tou nenávistí!

Z. Švrček 20.1.2014 10:41

Pane Doležale, klasický český novináři

Stačilo také napsat : "nemám rád ODS a vše co učiní, předem odsoudím". Tak ať se vám daří a doufám, že dnešní politická realita, ke které se schyluje, vám pomůže zapomenout na hříchy minulosti...  Nevoněl vám Klaus, Topolánek, Nečas, nevoní vám předem Fiala a sólistu Pospíšila si pochvalujete, byť po něm v justici nějaký ten smrádek zůstal, Zahradila odsuzujete jen proto, že patří k letitým členům. Známka, že o tom víte prdlajs. Tak klidně pomlouvejte dál, bez ohledu na to, co se děje a nebo bude dít. Pokud budete takhle spravedlivý ke všem, nechť vám to Pánbůh odpustí. A nezapomeňte jít příště k volbám!!

P. Lenc 20.1.2014 9:09

Re: ---

Přesné pane Kosejku.

P. Čech 20.1.2014 8:29

Re: Pane Doležal,

Tak, tak. Zde s Vámi souhlasím. Sebereflexe - to je to, co zásadně chybí    v š e m    politickým stranám (uvidíme, jak na tom budou politická hnutí). Ovšem na druhé straně se není co divit. Systém, kde do politických stran vstupují vesměs lidé,  obvykle v občanském životě neúspěšní, lidé, kteří vidí v práci poslanců a placených zastupitelů příležitost k vysokým příjmům za žádnou práci, lidem, jejichž jedinou "předností" je loajalita k vlastní straně(kterou ovšem sluje i nejlepší přítel člověka - pes). Celá tato peripetie je ovšem dána obecně a to systémem, ve kterém žijeme.  Systémem, který se již dávno ukázal býti špatným, stejně jako ústava, na jejímž základě vznikl. Systém, proti němuž vystupují dnes politická hnutí, jedno více, druhé snad (doufám) skrytě. Uvidíme, zda jsou opravdu upřímná.

P. Čech 20.1.2014 8:20

Tak, tak. Nemají proti nim koho postavit.

Koho, ani co. Tedy možná ano. Pana Tošenovského, který jako jediný politik ODS něco dokázal.Asi máte pravdu s tím konzervativismem a konzervací. Ostatně v pojmech a jejich významech ODS plave náramně a nikterak se tím neliší od ostatních politických stran.ODS vydává současný politický systém v ČR za demokracii - nemá pravdu. Máme zde tuhý socialismus, pouze notně stříknutý anarchistickými ideály. ODS vydává sama sebe  (má to i v názvu) za stranu občanskou a přitom trvale upírá občanům jejich základní demokratické právo - institut obecného referenda. Upírá jim jediný možný nástroj, pomocí něhož mohou  uplatnit svou moc, vycházející z čl.2, odst.1 ústavy. Brání přijetí demokratického, většinového, dvoukolového volebního systému obecně, tedy i do poslanecké sněmovny a zastupitelstev krajů a obcí. Protiřečí si tak. Zatímco ústy neustále vybízí k boji proti komunistům, pomocí volebního systému podle zásad poměrného zastoupení skrytě prosazuje množství komunistických poslanců, kteří by v případě většinového volebního systému (viz senát) nikdy nebyli zvoleni. A o tom to je. Stále o jednom a tom samém.

P. Ficek 20.1.2014 7:55

Příští kongres ODS se bude konat v Lázních

Jáchymov, na bloku "C".

P. Maleček 20.1.2014 7:09

Kdyby ODS ctila svůj program, tak .....

Pan Doležal volá po důkladné revizi politiky i programu ODS. Jak vidno nepochopil zásadní křivárnu ODS. A tou je že slušného pravicově demokratického programu využívala k svinské politice kdy okrádala i ty, kteří jí skočili na vonící programový špek.

Kdyby se držela svého původního programu (nezapleveleného pozdějšími přílepky usnadňujícími dojení státu) máme tu dnes silnou a ctěnou i hojně volenou skutečně pravicovou stranu, která tu dnes zoufale chybí.

ODS se potopila sama právě tím, že v programu pravicově nelhala a nekradla, ale v reálu se lež a zlodějna staly jejími hlavními atributy. A přes zvolení pana čistého č.2 už jiná nebude a míří k záhubě. Ta rakovina lži, zlodějny a oprášení komunistických praktik ovládání státu v jeho správě, policii i justici už totiž prožrala celý ODSácký organismus.

V. Linhart 20.1.2014 3:49

Pane Doležal,

smekám. Nikdy bych do sebe neřekl, že napíšete něco, s čím bych z hloubi své černé duše souhlasil i já. Ovšem možná by se slušelo říci, že povolební sebereflexe nezazněla snad ani z jedné z tradičních parlamentních stran, obvzlášt se těším na sebereflexi vítězství utrpivší ČSSD. Soudím, že tato partaj má svoji velkou krizi teprve před sebou a Sobotka není typ charismatického politika s vizemi, zato vidím puristy a dočasně tlumené vášně v pozadí...

M. Kosejk 20.1.2014 0:39

---

Já z nezvolení Pospíšila mám vyloženě radost. Je to  podrazák, kterém záleží jen na tom, jak ON vypadá v médiích. Já jsem rád za Zahradila, který jako jeden z mála v minulých letech kritizoval ODS za to, že se vymlouvá na "vnějšího nepřítele", místo toho, aby řešila chování svých vlastních členů. Strašně mi Pospíšil lezl na nervy tím, jak měnil názory, spolupracovníky i způsob práce jen podle toho, co si myslel, že je populární (viz např. jeho jmenování a hájení Rampuly - a následné distancování se od něj). Jediné, co po něm reálného zůstalo, je nový občanský zákoník (a vlastně ještě nevím, zda-li je to dědictví pozitivní). Jeho nadbíhání úzké skupině lidí ze SZ se mi také nelíbilo. A jeho současné "sjezdové" spojenectví s Kubou je jen potvrzení toho, jaký je bazilišek proradný, kterému jde jen o jeho kariéru. Dosavadní volba ODS konečně vypadá, že se ODS poučila. Proti výsledkům předchozího kongresu obrovský posun k racionalitě ODS.

A na vztahu k EU se ODS s panem Doležalem shodnout nemůže, pokud ji mám volit. Ale Fiala to říká správně - ODS má kašlat na rady lidí, kteří by ODS stejně nikdy nevolili.

A kongresová debata na první den před volbou vedení druhý den? Ta vždy umožnila jen noční prostor k podivným zákulisním dojednávání volebních kšeftů. Proto mnohé strany volí vedení první den.