3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Rusko a my

V sobotu vyšly shodou okolností na toto téma dva pozoruhodné články – v Mladé frontě Dnes text Ivana Fišery "Soči a eurovolby na ruské šachovnici", v Lidových novinách komentář Michaela Romancova "Moskevský budíček".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 5.2.2014 15:17

(EU se buď bude integrovat, nebo se rozsype).

To máte špatně, pane autore. EU se buď pořádně změní, nebo se rozsype ! Averze v Evropě stoupá velmi usilovně !

EHS byla dobrým projektem, EU = RVHP II. !!!

EU regulačním šílenstvím, jednotnou měnou a diktátem politické korektnosti Evropu zničila !

F. Žůrek 5.2.2014 14:48

Celkem rozumný text od pana Doležala

Vládcové Ruska, dříve vládcové SSSR, se vůči nám vždy cítili nadřazeni a v tom je ten problém. Československo bylo podle nich jejich území, prý v roce 1968 zde byla kontrarevoluce, takže jejich zákrok byl v pořádku (podle nich).

Naše snaha "Vstoupit do Evropy" současně značila ukončení vlivu od Ruska. I když jsme slovanský národ, je nám však bližší Západ než Východ.

K tomu Benešovi - jeho přímo do srdce ranil Mnichov. Po válce byl již také nemocen, takže jeho politika ztratila šmrc a začal věřit Stalinovi, tisíckrát bohužel. Ale jinak Beneš byl velký politik, to věděl TGM. Václav Havel nebyl již velký politik, s tím souhlasím.

S. Netzer 5.2.2014 11:13

Tu poslední větu

tesat do kamene.

M. Kosejk 5.2.2014 13:20

Re: Tu poslední větu

Jestli ale náhodou ten boj proti rasismu, jak je veden, nezpůsobuje přerod latentního rasismu v rasismus aktivní. A xenofobie je přirozená věc - ale jde se toho zbavit osobním kontaktem, rozhodně to na zbavení strachu "nevybojujete". Vlastně si myslím, že bojovat pro něco/proti něčemu, je z drtivé většiny hloupost. :)

M. Kosejk 5.2.2014 13:22

Re: Tu poslední větu

sorry za překlep - přebývá "to"

P. Khail 5.2.2014 14:26

Re: Tu poslední větu

Ani tak to nedává smysl :-)

M. Kosejk 5.2.2014 15:58

Re: Tu poslední větu

Jo. Protože tam nepřebývá "to", ale "na". Nicméně člověk s třímístným IQ by smysl pochopit mohl i tak.

P. Khail 5.2.2014 17:00

Re: Tu poslední větu

Já myslím, že ani tahle varianta není srozumitelná. Třeba se vám to, bez ohledu na vaše nepochybně vysoké IQ, napotřetí podaří :-)))))))))))  Fakt se těším, zkuste napsat správně celou větu nebo to zkuste jinými slovy, ať se to zase "nezauzluje", vím, že to není jednoduché. Přeji hodně zdaru a brzké uzdravení. Ta vaše nemoc je s horečkou nebo bez? Pokud s horečkou, asi by to leccos vysvětlilo :-)))))))))))))  Nic ve zlém, je to fakt zábavné, zvlášť pro člověka s IQ dle vašich blouznivých představ.

P. Khail 5.2.2014 17:06

Re: Tu poslední větu

Ještě zkusím napovědět - pokud platí že přebývá "na", pak by mezi "zbavení" a "strachu" asi mělo být "se", ne? Vidíte jak se snažím? Prosím, prosím, zkuste mne pochválit :-)))))))))))

M. Kosejk 5.2.2014 17:18

Re: Tu poslední větu

Opravdu je gramaticky špatně toto: "...rozhodně to  zbavení strachu "nevybojujete". ?

Já to považuju za gramaticky OK a srozumitelné by to mělo být také. :)

P. Khail 5.2.2014 17:37

Re: Tu poslední větu

Nerad vás opravuji, pokud tam ale nedáte "se" (jak jsem vám navrhoval), není jasné koho nebo na kom chcete to "zbavení strachu" vybojovat. Vezměte papír a napište si obě varianty, pevně věřím, že to dokážete pochopit, už jste skoro u cíle.

M. Kosejk 5.2.2014 17:47

Re: Tu poslední větu

Hele, něco k tématu by nebylo? Víte, co jsem chtěl napsat, ale jen prudíte.

P. Khail 5.2.2014 18:17

Re: Tu poslední větu

To je k tématu, já napsal jen jednoduchou větu, vy jste téma rozvinul, zatáhl do toho IQ, vršíte jednu nelogičnost na druhou. Že píšete věty, které nedávají smysl a došly vám argumenty, není můj problém. Vy jste napsal nejprve jednu a pak druhou nelogickou opravu.

M. Kosejk 5.2.2014 18:23

Re: Tu poslední větu

K tématu jste napsal, že můj příspěvek nemá smysl. A tečka. Nic víc. A potom už řešíte jen sloh. Úžasná úroveň debaty od Vás, fakt. :)

M. Kosejk 5.2.2014 10:19

--

Je mi jasné, co je Kreml zač. Je mi i zároveň jasné, že Rusové střední Evropu považují za své teritorium. Z rozhovorů s obyčejnými Rusy i chápu, že oni nikdy nepochopili rok 1968.

Ale já zároveň nikdy nepochopil, proč hlubší integrace EU má být jediným způsobem, jak se postavit k problému Rusko. Důležité obranné společenství vidím v NATO - a zde bych se přikláněl k tomu, aby evropské státy byly USA důstojnější partnerem - ale to pacifistické nálady v EU neumožní - a to zároveň je protiargumentem proti tomu, že by EU mohla být nějakou opravdovskou odchranou pro ČR před Ruskem.

Tohle je zase další téma, kde není třeba hysterčit - ale je spíš na místě si dávat bacha na to, aby tenhle stát Rusům neprodával strategické společnosti - a hlídal státní správu před tajnými ruskými službami - a v tom nám hlubší integrace EU fakt nepomůže.

P. Lenc 5.2.2014 9:05

Myslím si pane Doležale,

že článek pana Vlka st. má oproti vašemu, čtenáři co říct.Proto má také daleko větší, ať souhlasnou nebo nesouhlasnou diskusní ozvěnu.

J. Podešva 5.2.2014 9:34

Re: Myslím si pane Doležale,

Článek pana Vlka je především hrozně dlouhý. Myslím, že to, co chtěl p. Vlk vyjádřit, mohl napsat stručněji. Ohledně názoru na otázku "Rusko a my", nebo, chcete-li, "Máme se bát Ruska ?" sdílím pohled p. Doležala.

J. Kolouch 5.2.2014 10:09

Re: Myslím si pane Doležale,

Vidím to podobně jako pan Podešva. Kdo si chce počíst a podiskutovat a má na to čas, bude mu asi vyhovovat víc článek pana Vlka. Pan Doležal to bere stručněji, ale v podstatě dochází k podobnému závěru. Že ho tady dost lidí nemá rádo, je jiná věc.

M. Kosejk 5.2.2014 12:49

Re: Myslím si pane Doležale,

Argumentace pana Vlka mi často připadá jako "dryáčnická" - spoustu věcí hrotí do úplného absurdna, často používá polopravdy a nepravdy a má tendence problémy vykládat černobíle. Po jednom jeho článku, který se zabýval sudetsko-německým problémem, jsem ho přestal číst. A to - prosím - jsem já Schwarzenberga kritizoval za jeho výroky a "odsun" považuji za nemilou nutnost.

A s panem Doležalem velmi často nesouhlasím, co se týká názorů na EU, názorů na "odsun", názorů na "správné" voličské chování. A taky má asi nějaký osobní nedořešený problém s Klausem. Ale připadá mi jako důstojnější partner k debatě.

J. Kolouch 5.2.2014 13:13

Re: Myslím si pane Doležale,

Souhlasím s panem Kosejkem,  pokud jde o většinu příspěvků pana Vlka - taky je čtu jen málokdy, většinou se mi po přečtení do četby dalších jeho článků moc nechce. Ten dnešní si přečtu podrobněji, až na to budu mít čas, zatím se mi ale zdá vcelku přijatelný a docela podnětný.

Naproti tomu častěji souhlasím s názory pana Doležala, i když například jeho přístup k posledním volbám - deklarace toho, že nebude volit - mi nepřipadal tehdy ani dnes nepřipadá šťastný. Podepisuji ale, že jako partner k debatě je důstojnější než pan Vlk.

J. Podešva 5.2.2014 8:17

vůči Rusku je třeba být ostražití

http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A140203_194113_p_zahranici_wag&vlakno=64471236

P. Sulc 5.2.2014 1:07

Kdy cekate, pane Dolezale, ze dojde k anexi

Ukrajiny a Beloruska?  Tak asi do roka po OH, rekl bych. A pak se pripoji spousta 'dobrovolniku'.