3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Rehabilitace kýče

Článek Jana Jandourka ve Svobodném fóru s dlouhým názvem „Co má společného Mona Lisa, Masaryk, pravda a láska? Může to být kýč. Ale ten k politice patří“ je opravdu slovo do pranice. Autor zaujal jasné a srozumitelné stanovisko k podstatné věci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rameš 2.11.2016 10:11

Pojem "kýč"

bych do politiky netahal, je určen pro entity působící na estetické cítění člověka, a to mi tedy na politiku nikterak nepasuje (smajlík).

Proč jdou lidé za jednoduchými hesly a ne za propracovanými programy? Protože propracované programy nikdy nebyly uvedeny do praxe, ať již díky volebnímu systému (poměrný systém a nutnost koalic), nebo díky (plánované?) rezignaci na jejich plnění (tak sorry, ono to prostě nejde, spletli jsme se, bylo by to drahé...). Ostatně, ani ODS nebo ČSSD svého času nevyhrávaly (alespoň podle mě) propracovanými programy, ale jednoduchými hesly (snížení a sjednocení daní, "třicet korun pryč" apod.). Filozofické traktáty volby nevyhrávají, ať už se nám to líbí nebo ne. Podpora Zemana a Babiše je velká především díky téměř naprostému selhání tradičních stran a jejich politiky, kočírované všelijakými Dalíky a Tvrdíky a prezentované osobami, které jsou spíše produktem interního boje o sesle, než nositeli nějaké ideje. Jistě, racionálně vzato, v politice jde o moc a o peníze a to vždy přitahovalo a přitahuje jistý druh lidí. Přesto byla období, kdy demokracie fungovala. Spíše bychom se měli ptát, proč fungovat přestala (ostatně, neplatí to zdaleka jen pro ČR) a co a jestli vůbec se s tím dá dělat, než dumat nad podstatou chrousta, pardon, kýče.

J. Kyselková 2.11.2016 14:23

Re: Pojem "kýč"

Pane Remeši - ve Vašem komentu vidím rozpory. Píšete o naprostém "selhání" tradičních stran (kočírovaném Dalíky, Tvrdíky - zjednodušená blbost) a dejme tomu, že jim přisuzujete ty propracované programy. Zároveň, souhlasím, že lidé pochopí hesla jednoduchá, která jim nesou výhody hned.

Rozpor vidím v tom, jak lze tradičním stranám, (které mají propracované programy, přinášející mnohem větší výhody - ale až poté !) pomoci se udržet u rozhodování bez pomoci sdělovacích prostředků ? Media jsou jazýčkem na vahách a koštětem za kým stádo žene. Mediální scéna není kvalitní, nevysvětlí podstatné zásadní problémy politiky, Zamlčí mnohé, ale vypíchne - až zločinně - bulvární kauzy, většinou nepodložené.

Babiš je mistr manipulace. Tradiční strany ustupují, jsou zahnány a zneváženy.

O. Zuckerová 2.11.2016 14:45

Re: Pojem "kýč"

je, jak myslím - na rozdíl od Vás - dobře rozpoznatelný jak v umění, tak v politice. Pan Doležal správně praví, že jde o LEŽ. Megakoncert: "aby byla vážná hudba pro všechny" (aby z podniku něco káplo): Malé klenoty jako "Für Elise", "Zastaveníčko", "Turecký pochod" ovšem svým skromným obsazením na megaprostor nestačí. I spáchá se "úprava" - sbor, sóla, orchestr, jazzová verze... že už vůbec nejde o původní skladbu,nevadí: sype to - a "přiblížili jsme to lidem". (Vzpomeňme v dnešní dušičkový den na bezbranné autory...). Politika: "Sejdeme se všichni, ,kterým záleží..." Záleží kdekomu. Sejdou se tedy obránci svobody- najedení, bydlící, v létě u moře, v zimě v Alpách,s možností kritizovat kohokoliv bez represe. Vystoupí rovněž bezrizikový Che Guevara (nejlépe populární umělec)a vyzve přítomné k neklidu (který už tu dávno je). A v populárním televizním pořadu se slavnostně "odvážně" vlomí do otevřených dveří dalších padesát kýčařů. Remake sametovky! Aby bylo jasno: je mi odporné, co se děje kolem udělení - neudělení ceny skvělému panu Bradymu, je mi odporný hon na Hermana. Skutečně občanské reakce na podobné situace by ale měly být důstojné, bez prázdných gest a lží - bez KÝČE.

J. Kyselková 2.11.2016 15:47

Re: Pojem "kýč"

Trochu se k medaili ještě přimotám, paní Zuckerová. Dobře vnímám, že prezident aféru dále nerozmazával, hlavně při slavnostním projevu a jeho vyjádření, že "se nenechá vydírat příbuzenskými vztahy žádného člena vlády" považuji za vhodné.

Pan Herman mě zklamal už 2x svými nesolidárními sólo akcemi. Starého strejdu s tetou sem z Kanady vláčet nemusel. Pár dní před odletem to už všude omílal a burcoval, takže se vědělo.

Krásné je ale, že pan Brady dostal tolik medailí, klíčů a slávy a že se vše v dobré obrátilo.

O. Zuckerová 2.11.2016 15:56

Re: Pojem "kýč"

Pardon - předchozí odstavec jsem psala jako odpověď p. Ramešovi z 10.11.

Š. Hašek 2.11.2016 9:31

Pane Doležale,

zbývá už jen vysvětlit voličům, že není většího nebezpečí pro Českou republiku, než je Babiš, Zeman. Pan Jandourek by mohl kandidovat a překazit ty rozvracečské plány "bandy dvou". A také vysvětlit, proč ti dva jsou voleni (někteří již znají odpověď - žije tady, mimo Prahu, asi 5 miliónů přiopilých popelářů). Řekl Bartoška.

Ptejte se těch, co pomohli vyvolat prokurátorský vládní puč a byli tehdy štěstím bez sebe "jak se dělá politika". Jen dodám, že Řepkař není moje parketa. Ale myslím si, že "celotelevizní/vše program antibabiš" je málo. Negativní programy skončí do roka, jak známe s US a TOP 09. Taky DEU. Taky nějaká slepená Čtyřkoalice.

Pokud jest něco politický kýč, tak je to právě strana, která žije jen z negace jiné strany. Strany dlouhodobě žijí z programu pro občany. Vtip jest v tom, že Halík a Tánička Fišerová tomu říkají populismus. Doufám, že Vy nikoliv. Zkráceno.

J. Farda 2.11.2016 11:45

Re: Pane Doležale,

Několikrát jsem na Vás pane Hašku poněkud nevlídně reagoval, leč nyní mi nezbývá než zvednout palec nahoru. Zaslouženě!

Š. Hašek 2.11.2016 18:15

Re: Pane Doležale,

Děkuji.

Nevzpomínám si nikterak.

A určitě nebudete z té party, která pro svoje oponenty používá výrazy (např. volksrusák) docela neslušné. Když docházejí argumenty ...........

B. Mráz 2.11.2016 9:27

Definovat kýč

je složité a definovat kýč v politice je nemožné. Co člověk, to jiný vkus a jiný názor.Stát se arbitrem, který vysvětluje kýč v politice je nad síly Jandourka i Doležala.

Š. Hašek 2.11.2016 9:36

Re: Definovat kýč

Máte pravdu.

Umělci u Krause to ale přeci "vysvětlili". Zjednodušeně - kýč/marasmus/nedemokracie jest všechno, u čeho my (elita lásky) nejsme. Jinak - co není eurohodnotové, je kýč. Možno i hůře nazvat.

Možná, že začnou chodit v igelitu a přestanou nám ostatním podávat ruce, aby se nenakazili.

P. Lenc 2.11.2016 10:24

Re: Definovat kýč

Přesné pane Hašku.

J. Anděl 2.11.2016 12:11

Re: Definovat kýč

Umělci u Krause to nevysvětlili, ale dost možná, alespoň někteří z nich, ukázali.

R. Gramblička 2.11.2016 6:32

kýč

kýč je dnes zbytečné slovo s vyprázdněným obsahem. Za kýč lze považovat kde co, dle osobního vkusu a preferencí.

J. Anděl 2.11.2016 12:20

Re: kýč

V podstatě jste skoro napsal, že kýč je dnes kýč ;-)

Nerozumím jedné věci - proč na to slovo reagují v diskuzi tak podrážděně ti, co jim, myslím, ve skutečnosti právě kýč v politice vadí. Kýč je politická korektnost, kýč je hysterické sluníčkářství a "to zvládneme", kýč je genderová politika atd. atp.

Narazil jsem při hledání něčeho, čím bych svůj názor tady podepřel, na článek od pana Pehe o českém politickém kýči. V tom článku cituje pana Kunderu. Líbilo se mi to, tož sdílím:

Podle Kundery kýč vyvolává těsně po sobě dvě slzy dojetí. „První slza říká: Jak je to krásné, děti běžící po trávníku! Druhá slza říká: Jak je to krásné být dojat s celým lidstvem nad dětmi běžícími po trávníku! Teprve ta druhá slza dělá z kýče kýč.“ (původní článek od J.Pehe zde: http://www.pehe.cz/Members/redaktor/cesky-politicky-kyc). A za sebe dodám: ta druhá slza je tím, proč je mi politický kýč tak protivný.

J. Kyselková 2.11.2016 13:35

Re: kýč

Politická korektnost je jasný kýč, ale komu to dojde ?

J. Mrázek 2.11.2016 3:59

Zamést si před sudeťáckým prahem...

..by si měl nejen pan Doležal a Herman...i když to považují za kýč... :-/. A laskavě ponechte na českém lidu jeho sympatie k Zemanovi a své dojmy si strčte ...

J. Mrázek 2.11.2016 4:45

A že Jurečku Čína nechce?

S Hermanem zinscenují malý majdan, dokonce už mají s Gazdíkem kandidáty na všechny ministry a tenhle expert se ještě něčemu diví... Janda by si je mět vzít k sobě do gay klubu na live revue....

J. Anděl 2.11.2016 2:08

Kýč a populismus

Včera tu byla debata pod jedním článkem, co je to populismus. Dnes je na pořadu dne kýč.

Obojí jsou dvě tváře jednoho a téhož - lež, manipulace. Doufám, že nedojde k takovému zmatení jazyků, že nebudeme schopni tato funkční slova používat.

Souhlasím tak s autorem, není-li to zcela zřejmé. Kýči (i populismu, článek je však o kýči) je třeba racionálně vzdorovat. A ne ho obhajovat jako regulérní součást politiky.

Mně dává smysl (někdo mi to třeba vysvětlí jinak), že proti německému uprchlickému kýči povstávají (mimo jiné) různé populistické skupiny. Hledat v tom racionálno a střízlivost je při oboustranně vyhrocených emocích složité.