29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Probudí se české demokratické strany?

V souvislosti s víkendovým volebním kongresem ODS se pro komentátory „zleva“ i „zprava“ znovu otevřela otázka: jaké vyhlídky má vlastně „česká pravice“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Hák 22.1.2016 18:47

Re: Zase jste nic nepochopil, pane Doležale!

ale to je právě ten problém,u nás prostě nikdy nebylo a i přes váš boj asi nikdy nebude švýcarská mentalita či politická korektnost,proto tvrdím že to co vy prosazujete je pravděpodobně neprosaditelné.A tím rozhodně netvrdím,že třeba většinový systém je špatný.Ale kapři si sami rybník nevypustí.Pokud by u nás nebyli u moci komunisté fungovaly by všechny tyhle věci co propagujete protože rozumní lidé se umí dohodnout,takhle to zatím nepůjde.

P. Čech 22.1.2016 20:08

Re: Zase jste nic nepochopil, pane Doležale!

Myslím, že svádět všechno na komunisty není na místě. Kdo nechtěl, ten komunistům nikdy nepodlehl. Podle mne těch podlehnuvších bylo mnoho, nikoliv však většina. K tomu, abychom efektivně zavedli švýcarský systém nepotřebujeme žádnou švýcarskou mentalitu. V době vzniku tohoto švýcarského systému, kdy byly jisté zásady francouzské revoluce obohaceny myšlenkami George Washingtona a hlavně bez diskusí zavedeny, také žádná švýcarská mentalita neexistovala. Ta se vytvořila postupně a to fungováním systému. Hlavně však Švýcaři nedisponovali typicky českou vlastností a nežvanili, že něco nejde protože.... Prostě systém zavedli a on se ujal. Prostě a jednoduše nežvanili a konali. To nám chybí. My neustále vymýšlíme důvody proč něco nemůže jít, dáváme dohromady všelijaké fungující systémy a vytváříme z nich své specifické. Ty však obvykle mají jednu společnou vlastnost. Nefungují.

V. Hák 23.1.2016 9:15

Re: Zase jste nic nepochopil, pane Doležale!

těch co nepodlehli bylo pár a my ostatní jsme více či méně drželi krok a hubu,to je zas můj názor.A znovu opakuji, vzhledem k historii a dalším věcem o kterých jsme už diskutovali prostě není možné švýcarský model u nás aplikovat.To je z mé strany vše a zdravím.

E. Vašátko 22.1.2016 6:29

Naprosto s vámi souhlasím,

ale problém je v tom, že prakticky všechna media - i když nevím, jestli z vlastní blbosti nebo zda je za to někdo platí - zaškatulkovala jednotlivé politiky do krabičky - tyhle máme rádi a tyhle rádi nemáme. Názorným příkladem je např. pan Kalousek, o kterém nikde není napsáno nebo řečeno vlídné slovo. A dokud se toto nezmění, tak se nic v české politice nepohne, protože media bohužel do většiny ovčanů (a tedy voličů) pořád ještě imputují názory svých redaktorů a těch, kdo je platí.

P. Čech 22.1.2016 8:34

Re: Naprosto s vámi souhlasím,

Jde o to, že žádné škatulkování zde není na místě. Ani škatulkování pravice - levice, Ani škatulkování příznivců té či oné strany atd. Prodejní novináři pouze na zakázku politických stran vnucují občanům vůli těchto stran. Ony totiž bez toho škatulkování nemohou vůbec existovat!