20.6.2024 | Svátek má Květa


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Povaha nynějšího režimu

Naše země prochází v posledních dvou letech zásadní změnou, během níž se pomalu, nepozorovaně, ale podstatně mění to, čemu se říká režim. Proces ještě není ukončen a výsledek bude záviset od toho, nakolik účinně budou občané, společnost změně bránit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 20.11.2013 13:41

---

Já bych řekl, že souhlasím s podstatou článku.

Permanentní předvolební kampaň, stupňující se mediální hysterie, zpolitizované přehánění problému korupce a politická tupost většiny občanů - to jsou opravdové příčiny dnešní situace.  Skutečné problémy a skutečné chyby politiků prostě nebyly tak strašné, jak se je mnozí snaží prezentovat. A dalším problémem je, že ta hysterie zasáhla i relativně inteligentní lidi - a už i ti neváhají blábolit o tom, že vše za posledních 23 let bylo špatně.

Byl bych ale rád, kdyby si alespoň ti chytřejší uvědomili, že dnes je podstatnější hájit standardní parlamentní demokracii a liberální pojetí společnosti, než se hádat o to, kdo je pravicovější/levicovější.  

p.s. posledních 23 let se snaží hájit pouze ODS - ale to je kontraproduktivní, protože si lidi myslí, že hájí jen sama sebe. A toto "hájení" polistopadového vývoje je jeden z hlavních důvodů, proč jsem je volil (a budu volit).

J. Svoboda 20.11.2013 13:24

Re: že ne..?

Pane Hrozo, mohu jen poznamenat, že doufám, že bude ubývat takových voličů jako Vy, kteří v současné situaci - světe div se - ještě ODS a Václavu Klausovi na jméno přocházejí.

J. Svoboda 20.11.2013 13:20

Re: S vaničkou vylijeme i dítě ?

Vážený pane Starý, píšete, že "že voliči dali hlasy Úsvitu a ANO je jen důsledkem toho, že nechtěli dát KSČ(M) nebo zůstat doma". Nemáte pravdu. Existují i varianty. Pomíjíte totiž strany, které se bohužel mnoho voličů bálo volit z toho důvodu, že bylo téměř jisté, že by jejich hlas propadl. Nebo je nevolili z toho důvodu, že se o plitiku nestarají s tudíž o nich nic nevědí. Přesto mají tyto strany nezanedbatelné množství voličů.

Existují strany Svobodní a Piráti, jsou to důvěryhodné strany, které bylo možno volit. Nedosáhly by bohužel Babišova úspěchu, protože tam nikdo není miliardářem, ale strana, která chce zůstat důvěryhodnou, musí se sponzorstvím nakládat obezřetně. Obě uvedené strany rostou pamalu a vytrvale ale o to by jejich základ měl být pevnější. Pan Kubera nabízel Svobodným, aby přešli k ODS. Vůbec není jisté, že celý zisk Svobodných by zvýšil zisk ODS. Pak už by opravdu nebylo koho volit a byla by to obrovská prohra. Předseda Svobodných to velmi rychle odmítl, protože si uvědomil, že v současné situaci by to byl krok, který by anuloval veškeré jejich dosavadní snažení.

Myslím, že by zdravý rozum měl mít přednost před rádoby hlubokomyslnými politologickými úvahami.

J. Kulheim 20.11.2013 13:06

Re: že ne..?

"No myslím, že jedním z těch, kdo se dosti důrazně zastávali oněch "starých pořádků" byla ODS a Václav Klaus...."

Jakých nebo kterých "starých pořádků" se ODS a V.K. zastávali?

M. Starý 20.11.2013 12:30

S vaničkou vylijeme i dítě ?

V rámci boje proti korupci se příliš řízlo do vředu, který zde ODS a ČSSD dvacet let "pěstovaly" a který natolik zasmrděl, že se toho museli leknout i iniciátoři této operace.

Bohužel, zejména opoziční ČSSD, si neviděla do pusy, když tento ozdravný proces, na který sama neměla odvahu, zneužila v politickém boji. Soudruzi Sobotka a Zaorálek zapomněli, že i jejich partaj má na tom svinčinku značný podíl, takže když to vyjde napovrch může to jejich partaj v očích voličů smést. Jak jinak lze číst "utrpěné" 20% vítězství opoziční strany?

Možná, že by si pánové měli vzpomenout na slova MUDr. Plzáka o přiznávání nevěry. Voliče, stejně jako podváděnou manželku, nepotěší, když se dozví o všech "hříších a hříšcích" svého drahého, kterému tolik důvěřovala. V obou případech to pak často dopadne rozchodem...

A to, že flustrovaní voliči dali hlasy Úsvitu a ANO je jen důsledkem toho, že nechtěli dát KSČ(M) nebo zůstat doma. Vždyť Babiš je také jen produktem doby divoké privatizace...

R. Hroza 20.11.2013 11:02

že ne..?

že ne..? 

"Nebyla tu politická síla, která by se dokázala postavit proti hysterické revoluční vlně a zastala se "starých pořádků"?.

No myslím, že jedním z těch, kdo se dosti důrazně zastávali oněch "starých pořádků" byla ODS a Václav Klaus, tedy jedni z těch, kterým tu "nemůžete přijít na jméno"?

K. Janyška 20.11.2013 9:50

Ale to je heslo opozice v každých volbách...Dzp.

V. Němec 20.11.2013 8:21

Re: socialismus*kapitalismus

A dokonce bych řekl, že "zájem socialistického" státu a "kapitalistického" státu jsou v takovém rozporu, že se nelze divit, že to "společné" je poněkud "na okraji".

Tudíž i vláda nepolitických odborníků je fikce.

A. Reček 20.11.2013 8:07

Ano, pořádky které tady zavedli socdemáci s ODS nutno změnit

a autor má z toho nějakou hrůzu. Celé tři roky tzv.zavedené strany, různí zavedení politologové, političtí analytici, zavedení mediální komentátoři (včetně autora), občany strašili, že ti noví-nezavedení budou zcela nečitelní a do sněmovny vnesou chaos s nestabilitou. Občané za nedlouhou dobu zjistili, že právě ti zavedení političtí šíbři byli a jsou zdrojem chaosu a nestability, že právě ti zavedení mediální komentátoři těmto politikům dovedli málem lézt i do zadku a leckterého nezavedeného politika dovedli zostouzet.

Proč před volbami média věnovala zápornou pozornost právě těm tzv.nezavedeným, když ty zavedené hlavní strany se motaly ve vnitrostranických sporech atd. Režim je u nás stejně demokratický, ale povaha právě členstva ČSSD a ODS se musí markantně zlepšit. Nesmí být tak chamtivá na různá křesla a kariérní postupy.

J. Humpolík 20.11.2013 7:29

socialismus*kapitalismus

Vývoj je opravdu bojem kapitalismu *socialismu. Nevím proč to pan Doležal zjednodušuje

V. Vlach 20.11.2013 7:22

Pan Doležal nás ústavičně bombarduje

slovními flopy a řetězci marných úvah a vše mě připadá jako dehonestace energie zcela odstavit dosavadní politiku, včetně jejich exponentů, těch viditelných i neviditelných.

V. Ondys 20.11.2013 4:48

:)))))))))))))))) Neviděl bych to tak dramaticky

socialistické přerozdělování je stále faktický vítěz voleb a svobody s demokracií se současný konzument nenažere, jednou naši potomci stejně zaplatí :)))))))))) všechno, tak si dopřejme všechny lidumilný představy od :))))) společensky příkladně :))))))))))))) nezištných!