2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Emil XX 22.8.2007 8:36

Re: Pan Doležal je nedostatečně informován 2

Alespoň u nás EXISTUJE krajní levice - anarchisté a jejich "gardy."

Máme tady rvačky anarchistů třeba s příslušníky Národního odporu, tak, jako se svého času v Německu prali příslušníci Rotfront s SA, A teď přijde to "nejlepší." Když se Hitler chopil moci, veliká část příslušníkůRotfront vstoupila do SA.

sociolog 22.8.2007 10:47

Re: Re: Pan Doležal je nedostatečně informován 2

Vami zmineni pohrobci punku sedmdesatych let jsou ve sve organizovanosti, ve svych prostredcich a vlivu na spolecnost zcela nesrovnatelni s vyvojem na krajni pravici, ktery je organizovan, treba v Nemecku, ale i jinde, lidmi, kteri svo osvetismkou lzi porusuji zakony a marv civilizovaneho sveta, ktere lze nazvat jiz dnes zlocinci.

Upozorneni na fasisticky vyvoj v Madarsku je tudiz velmi aktualni a lituji, ze se Dolezal ve sve analyze madarske pravice dnes projevil az neozodpvedne povrchni. Uvedomme si laskave, ze ony "Sipy" odvlekli vlastni zidovske obyvatelstvo do Ovetimi teprve v r. 1944. zatimco Jejich Horthyho predchudci, svzeni na popud Hitlera, nad nimi az do te doby drzeli ochranou ruku.

Srovnanani nasich punku s Rudymi Gradami a vubec nemeckym bolsevikem v dobe "Uchopeni moci" je uz z tho duvodu zcela zcestne, nebot Hitler povazoval komunisty za potencielni spojence sveho hnuti (jaky je vubec rozdil mezi nacionalnim a internacinalnim socialsmem?) , coz vyvrcholilo v dobe Ribentrop-Molotovova paktu, kdy Stalin dokonce pral soudruhu Hitlerovi k jeho zivotnimu jubileu mnoho sily k dovrseni jeho dejinneho poslani v boji proti svetove plutokracii. Ne nahodou pozivalikomuniste v koncentracich zvlastniho statusu (obsazeni funkce capa atd.) , ktery je nadrazoval jinym veznum. Zatimco anarchiste byli skodnou, nelitostne hubenou obema stranami jiz ve spanelske obcanske valce, jakoz i uz v Rusku za revoluce...

Punci ze sve prirozene anarchie, vlastni urcite vekove kategorii, vetsinou zcela prirozene odrostou a tihnou pak povetsinou k autentickemu liberalismu - viz vyvoj napr. Daniela Cohn-Benditta, ktery predstavuje generaci predchazejici. I nasi Zeleni maji k autentickemu liberalismu, ne ve vsech otazkacch samozrejme, blize, nez nas Klaus se svym bankovnim socialsmem a bojem proti jim vymyslenemu nepriteli "ngoismus", zivne to pude pro vyhonky budouciho demokratickeho vyvoje ve vyvinutych zemich!

Woe#terim 22.8.2007 14:47

Re: Re: Re: Pan Doležal je nedostatečně informován 2

ony "Sipy" odvlekli vlastni zidovske obyvatelstvo do Ovetimi teprve v

r. 1944. zatimco Jejich Horthyho predchudci, svzeni na popud Hitlera,

nad nimi az do te doby drzeli ochranou ruku – nedostatočne ste informovaný VY – už v rokoch 1919-20 zavraždili v Maďarsku približne 6 000 Židov-ľavičiarov (niektorí na priamy rozkaz M. Horthyho). V roku 1920 bol v Maďarsku vydaný prvý protižidovský zákon. V roku 1941 maďarská armáda odtransportovala do ohybu Donu 21 000 Židov – tamojšie podmienky sa rovnali likvidácii (napríklad Maďari nimi „čistili“ mínové polia).

Celkový počet transportovaných za Horthyho (1943-44) 400 000 osôb; za Szálasiho (šípové kríže; 1944-45) 200 000 osôb. „Dobrý“ Horthy (fašista Horthy – hrdina Maďarov) dal teda odtransportovať 2× viac Židov (za rovnakú dobu) ako „zlý“ Szálasi...

sociolog 22.8.2007 15:05

Re: Re: Re: Re: Pan Doležal je nedostatečně informován 2

Je pod mou rozlisovaci schopnost posoudit, kdo je horsi s tech madarskych fasistu. Pravda je, ze odsunn do Osvetimi se za Horthyho nekonal. Za Tisa ovsem odhlasoval slovensky parlament platit Nemcum za kazdeho Zida, ktereho jejich arijskou vlast zbavili. A to hned od r. 1940, pokud se nemylim!

Neznam Slovaka, ktery by se citil ohrozen Hitlerovym pristupem k Slovanum. Obdobne jako u Chorvatu... Zvlastni zamindrakovanost, ktera netusi smrtelne nebezpeci, ale za to neleni hledat obetni beranky...

A to od punku ci postpunku rozhodne nehrozi, coz bylo to hlavni, co jsem chtel rici. Zatimco od Narodni Strany na obou stranch nasi spolecne hranice ( u Vas to vede Slota, jestli se nemylim) mnohem spis..

Šaňo Mach 22.8.2007 16:15

Re: Re: Re: Re: Re: Pan Doležal je nedostatečně informován 2

Zvláštne že? Slováci sa dohodli s Hitlerom a s Čechmi nie. Určite je chyba v  "zamindrákovaných" Slovákoch. Smrteľné nebezpečie hrozilo Slovákom z Benešovej politiky a nie od Hitlera!

No a s tým príspevkom na bývanie pre Židov porovnaj si to s odsunom Nemcov zo Sudet. Slotu si neber do huby, postavil pomník holokaustu v Žiline.

Woe#terim 22.8.2007 16:36

Re: Re: Re: Re: Re: Pan Doležal je nedostatečně informován 2

Fašista M. Horthy – hrdina Maďarov

Deportácie židov v Maďarsku začali v júni 1943, žiadosť o ich zastavenie bola vznesená až v júli 1944, aj to len ako špekulácia - kvôli pokusom o uzavretie separátneho mieru so západnými mocnosťami. Na porovnanie, deportácie židov zo Slovenska začali 25. marca 1942, po pochybnostiach a nepripustení osobitnej Slovenskej komisie na prešetrenie podmienok v akých deportovaní žijú, boli deportácie v auguste 1943 zastavené. Napriek tomu sa tu maďarskí a českí priatelia neštítia označovať nášho prvého prezidenta Dr. J. Tisa hanlivými prívlastkami (hoci za jeho pôsobenia nebol vykonaný ani jeden rozsudok smrti, - deportácie a popravy začali až po okupácií SR Nemeckom, ktorú vyvolalo tzv. Slovenské národné povstanie, ale vraha Horthyho blahorečia.

Neznam Slovaka, ktery by se citil ohrozen Hitlerovym pristupem k Slovanum. Obdobne jako u Chorvatu... Zvlastni zamindrakovanost, ktera netusi smrtelne nebezpeci, ale za to neleni hledat obetni beranky Hitlerov prístup k Slovanom bol teóriou; maďarsko-židovská vládnuca vrstva pristúpila v 19. stor. k „Hitlerovej“ praxi voči Slovanom – maďarizácia: najväčší zločin 19. stor.; v tom im tlieskali až do 1878 (do konca poslednej rusko-tureckej vojny) aj „demokratické mocnosti“ Veľká Británia a USA (napr. pochvaľné reči na L. Kossutha; podporovanie Turkov, atď.)...

Dan177 22.8.2007 7:56

Pan Doležal je nedostatečně informován 1

K MSZP a Fideszu: MSZP je sice postkomunistická strana, její kádry ale už s minulostí nemají prakticky nic společného. Chová se naprosto standardně podle obecných demokratických pravidel. Ačkoliv má na sobě nálepku levicové strany, její politika je z obecného hlediska liberálně-pravicová: podporuje svobodný trh, zeštíhlení státu a musí si poradit s reformou veřejných financí. Fidesz je naproti tomu stranou oportunistů, jejichž jediným zájmem je získání moci. Svým charakterem je to klasická nacionálně-populistická strana, v podstatě bez programu - tj. jediným programem je získání moci za každou cenu a zdá se, že je ochotna vybičovat emoce až na hranice občanské války. Zdůrazňuje posílení moci státu, včetně zestátňování, vyhrožuje např. bojkotem pojišťovacích společností, které by se chtěly zapojit do reformy zdravotnictví, žádná reforma veřejných financí není třeba (ve výčtu by se dalo pokračovat), hraje na touhu mnoha lidí po "jistotě" kádárovské doby a také ji jim slibuje. Toto je konzervativní Fidesz.

frank lee 22.8.2007 5:26

o minulosti

frank lee 22.8.2007 5:25

o minunosti

vedel jsem jak mlady cesi byli nudi kdyz meli podivat na filmy o2.svetove valce nemyslite si ze tema o komunistiske ere prinasi podobny pojem?dokazte ze delate lepe nez komuniste vcetne cinske jinak to je nesmisl

jiří s 22.8.2007 4:35

Poražení v poslední válce

Na rozdíl od Bohumila Doležala si nemyslím, že by se Češi na Maďary dívali z pohledu vítěze na poraženého ve 2SV. Pro většinu Čechů středního a staršího věku je Maďarsko bývalou zemí gulášového socialismu lepšího socialismu Husákova, zemí dostupnější západní popkultury, nebo zemí Balatonu, čabajky a pálenek. Případně zemí povstání 1956 nebo zemí utiskující Slováky (a další etnika) v době Rakouska-Uherska (1867-1918)  Válka je, na rozdíl od vztahu k Německu, překryta, protože Maďaři přece České země neokupovali a vztah ke Slovensku je u většiny Čechů velmi vlažný, takový dovolenkový.

Šaňo Mach 22.8.2007 16:22

Re: Poražení v poslední válce

Čabajka - klobása z Békešskej Čaby (BékesCsaba) - do vlády boľševikov slovenské mesto v Maďarsku. Zujímavé, že tvoj postoj k Slovákom nezdieľal Hašek, Švejk a sapér Vodička.

jiří s 22.8.2007 17:17

Re: Re: Poražení v poslední válce

Psal jsem o VĚTŠINĚ Čechů, nikoli o sobě.

Nepamatuji si postoj Haška, Švejka a Vodičky ke Slovákům. Pamatuji si, že posledně jmenovaný nesnášel Maďary. A měl pro to v té době určitě důvody, např. Apponyiho likvidační školské zákony.

Uznávám, že hranice etnického osídlení Maďarů, případně pomaďarštěných Slováků, a odolavších Slováků neznám, Informace o původu slova čabajka je pro mě úplně nová a zajímavá - jsem si jistý, že ji nezná nikdo z mých známých (budu dělat chytrého).

Stále se domnívám, že pro ČECHY (jistěže nikoli pro Slováky) je nepřátelství Maďarska za 2SV a jeho zařazení mezi poražené státy zapomenuté a překryté jinými událostmi. ČESKÉ země Maďaři na rozdíl od Němců neokupovali, takže se nepředávají vzpomínky na jejich represe, neučí se o nich v ČESKÝCH školách. A na rozdíl od (Západního) Německa bylo Maďarsko součástí bolševického impéria a tak se jeho podíl (např. boje proti 1. čs. sboru u Liptovského Mikuláše) tlumil až zamlčoval.

Nacionalizaci Fideszu pozoruji zpoza dvojích hranic se zděšením, protože jsem si původně myslel, že Fidesz je liberálně pravicová strana západoevropského typu (tak vypadal začátkem 90. let). Není. :-(

Šaňo Mach 22.8.2007 18:06

Re: Re: Re: Poražení v poslední válce

Nuž, sapér Vodička bol Čech. Aspoň Hašek ho tak zobrazil. Takže nemohol poznať zákony grófa Apponyiho. Apponyi to sú Oponice na Slovensku. Pochádzala odtiaľ posledná albánska kráľovná. Gróf Apponyi, zarytý slovákožrút, vypil kalich horkosti do dna pri podpise Trianonskej zmluvy.

Hranice rozšírenia Slovákov sa na Dolnej zemi (Maďarsko, Juhoslávia, Bulharsko, Rumunsko) približne kryjú s hranicami Svätoplukovej ríše.

Som si myslel, že v českých školách sa učí o Malej dohode.

Maďari majú dve tváre. Jednu skutočnú a druhú namaľovanú lož.

Jan 22.8.2007 4:34

Dovolim se reagovat na prispevek Finroda Felagunda,

a protoze ziji v zemi, ktera ma na rozdil od Ceska pravicovou stranu v politickem spektru (dokonce vladnouci na federalni urovni), tak i trochu nesouhlasit s jeho kategorickym tvrzenim. Ja bych rekl, FF, ze komunisticky orientovani volici jsou jednodussi az hloupi lide, bez ohledu na to jestli podporuji komunisty z ODS, KSCM nebo treba Sladkovych Republikanu. Koneckoncu posledni vyvoj v Cesku dava tomu tvrzeni za pravdu - tito jednodusi nevzdelani lide poslali do vlady ODS vedenou hloupym a buranskym Topolankem, ktera prosadila, navzdory predvolebni retorice,  "reformu", ktera tresta samostatne lidi za jejich podnikavost, tresta ty, kteri si poridili vlastni bydleni, ty, kteri si poridili potomky, atd. Nijak ovsem neznepokojuje flakace zijici z podpor. To ani nemuze, protoze tito lide tvori velkou cast elektoratu ODS.

Nedavno jsem byl behem navstevy v Cesku na srazu spoluzaku a mj. jsme se bavili i o politickych preferencich. Mohu rici, ze jediny hard-core odeesak mezi pritomnymi mel stejne nizky intelekt jako Topolanek a po mnohalete praxi dela stale poskoka na prepazce v bance. Pro inteligentni a uspesne lidi je ODS vedena hlupaky a burany, ODS kontrolujici sve poslance jak hlasovali v "tajne" volbe, ODS prosazujici v minulosti politiku "nulove tolerance" nevolitelna.

Ojebavac Marxe 22.8.2007 10:19

Re: Dovolim se reagovat na prispevek Finroda Felagunda,

Co je to hard-core odeesak? A koho voli ti skveli inteligentni lide? Paroubka, komunisty, zelene? Neznam zadne hard-core odeesaky, ale dost lidi, ce se skripajicimi zuby nakonec tu ODS voli. A pokud hodnotite lidi podle kariery + platu, mohu vas ujistit, ze tito volici se maji velice dobre  - vesmes VS, znalost dvou cizich jazyku, slusna prace, dovolene v Asii, USA, Jizni Americe... a deti.

jurij 22.8.2007 1:12

sledujte VIDEO - Srpen 1968 Komunistická invaze do Československa

viz VIDEO na :

 Srpen 1968 Komunistická invaze do Československa   8-o ;-€ 8-o R^ 8-o ;-€

Finrod Felagund 22.8.2007 0:08

V HU je specifická situace

tamní socialisté se s těmi našimi nedají srovnávat ani náhodou, protože jejich reálná politika je často pravicovější, nežli politika ODS. Tuhle koncepci vede navzdory všem nepokojům Gyurcsány a vypadá to, že ji povede celkem dobře i nadále - velký problém Fideszu je ten, že ač se dá považovat za konservativní ve společenských otázkách, což mu budiž bezesporu ke cti, na poli ekonomickém se chová hloupě protekcionisticky až levicově. Gyurcsány totiž pochopil jednu věc, kterou nepochopil generál Pinochet, budiž mu země lehká: lidé hledí zejména na nálepku. Nejlepší pravicové kroky se dělají tehdy, pokud se jim dá levicová nálepka a nálepka čehosi "pro lidi". Jde-li vám o reálnou pravicovou politiku, je úplně jedno, jaký máte prapor, protože máte-li vizi, musíte se dostat k moci. A záštiplní levicově naladění lidé (kterých je většina) vás jen tak nezvolí a máte smůlu. Naštěstí jsou levicově orientovaní lidé zpravidla velice jednodušší až hloupí, a tak není těžké je nalákat na pár hesel a pak dělat de facto pravicovou politiku se vším všudy - a za jejich plné podpory. Já bych byl, být panem Doležalem, na maďarskou situaci velice opatrný, protože je jiná než cokoliv ostatního v Evropě...

Roman Šula 22.8.2007 0:57

Re: V HU je specifická situace

Neznám úplně přesně situaci v Maďarsku, tak to ani nechci komentovat, ale souhlasím s příspěvkem, co se týká vládnutí pravice obecně. Ono třeba i LP v GB má pravicovější program než u nás ODS.

Emil XX 22.8.2007 8:41

Re: Re: V HU je specifická situace

V tom máte sice pravdu, ale je to proto, že CELÁ česká politická scéna je ve srovnání s GB (o USA nemluvě) posunuta doleva.