17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Poloprezident?

Miloš Zeman je dnes mediálně oblíbený a taky tolerovaný terč kritiky – stírají ho od Práva přes Babišovy tiskoviny až po média z Bakalova hájemství. Je to až trochu odpudivé: je jen součástí problému, který představuje nové politické uspořádání v ČR, významnou, ale zdaleka ne jedinou a hlavní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 22.1.2014 19:29

"Politologové jsou problém"

Náš systém není poloprezidentský, ba ani čtvrtprezidentský a na tom ani prezident Zeman nemůže nic změnit (i kdyby chtěl).

"Zemanologie" jenom odvádí pozornost od skutečných existenčních problémů, které nám chystá DEU-hujerská vláda! Bohužel se jí to k naší škodě daří.

J. Kanioková 21.1.2014 14:00

Čirou náhodou mi dnes přišel mailem odkaz

Šimek předběhl dobu.. ! Neuvěřitelné!....

http://www.youtube.com/embed/fbSR5sCpvzA?feature=player_detailpag

F. Lesniak 21.1.2014 12:40

Osobně si myslím,

že Miloš Zeman si to rozházel se všemi politickými stranami v Parlamentu a je otázkou času, kdy mu zkrouhnou pravomoci. Takže žádný poloprezidentský systém tady bohudík nenastane.  Zeman se chová jako slon v porcelánu a nechápu, k čemu má svoje poradce, když mu nejsou schopni poradit. Klaus byl sice narcis k pohledání, ale měl alespoň vystupování. Zeman není o nic menší narcis, ale navíc s otřesným vystupováním a otřesnou komunikací. Ten člověk není schopen na jakoukoliv otázku odpovědět bez ironie a arogance. Osobně si myslím, že je to nějaká duševní choroba. Ale kdoví.

J. Boleslav 21.1.2014 11:18

Ovar není žádný poloprezident

ale pouze odporné pomstychtivé a narcistní hov.ado, které náš politický systém cíleně destruuje..

L. Šarina 21.1.2014 9:41

Změna úsatvy a

nebude co psát! Přímá volba prezidenta bez ošetření v ústavě byla od samého počátku zrodu v politických hlavičkách populistická blbost a tahák pro voliče, no a dopadlo to tak jak to dopadlo což dokazuje, co český politik to blb.

J. Boleslav 21.1.2014 11:16

Re: Změna úsatvy a

Přesně tak.

V. Halašta 21.1.2014 11:32

Nemyslím.

Kdyby nebylo přímé volby našel by si jiné zdůvodnění, třeba neoblíbenost vlády, odbornost navrhované vlády, cokoliv jiného.

J. Charvát 21.1.2014 21:00

Re: Nemyslím.

Vážený pane, kdyby nebylo přímé volby, nebylo by co řešit. Při zachování původního způsobu volby by se tento člověk mohl chodit na Hrad tak leda chodit dívat jako turista. Takhle se obávám, že vypuštěného džina přímé volby už zpátky do lahve nikdo nedostane. Pořád ještě zbývá naděje na úpravu jeho pravomocí tak, aby výslovně kopírovaly dřívější - osvědčené - ústavní zvyklosti a zasadily je do termínových mantinelů, ale obávám se, že toho nebudou vládní strany schopny. A tak si zvykejme, dobře už bylo.

Na margo poznámky z diskuse stran kvality jeho poradců - obávám se, že je nepodstatná, že je totiž stejně neposlouchá. Podle mně známých svědectví se tak patrně velice liší od svého nenáviděného předchůdce. VK údajně rady skutečně poslouchal a nastojte, pokud je rádce v diskusi s ním obhájil, tak se jimi i řídil. Toto nebezpečí myslím u současného vševěda a vtipálka nehrozí.

B. Rybák 22.1.2014 20:01

Re: Nemyslím.

Když si přestavím, že místo něho by byl prezidentem kdokoli z těch, kteří tehdy přicházeli v úvahu, tak zřejmě opravdu není čeho litovat.

Díky levicové EU-smečce, která ovládla např. náš senát (zastupitelství, soudy...) by i nějakým nedopatřením zvolený skvělý prezident byl touto smečkou zničen (tak jako V. Klaus). Takže se raději zabývejme příčinami problémů a ne jejich méně významnými projevy!

J. Charvát 22.1.2014 23:34

Re: Nemyslím.

No dobře, vždycky může být i hůř. Asi máte tedy pravdu. Ono to stejně vypadá tak, že si lid z předložených variant obvykle vybere neomylně tu horší. Mimochodem, proto nefandím referendu. A ve dvojici MZ-KSch se toto pravidlo naplnilo, dle mého soudu, dokonale. Byť, připouštím, teoreticky mohl být finálový výběr ještě mnohem tristnější. A k té EU smečce bych jen podotkl, že právě její kombinace se Zemanem, který není o nic menší EUhujer, než Schwarzenberg, může vytvořit velice nebezpečnou sqadru. Ještě budeme prstíčkem hrabat, špendlíčkem kopat.

J. Vintr 21.1.2014 22:38

Re: Změna úsatvy a

To není problém přímé volby, ale toho, koho si lidé zvolili. Zeman se v politice pohyboval dost dlouho, aby se dalo vytušit, jak se bude chovat. Cca 25% oprávněných voličů to zřejmě nevadilo, nebo jejich paměť nesahá tak daleko. Tohle je zásadní úskalí rovného volebního práva, že není podmíněno alespoň minimální inteligencí voličů ....