2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Oslava české státnosti v době krize

Znovu jsme slavili oficiálně nejvýznamnější státní svátek České republiky. Děje se tak již tradičně 28. října, v den výročí vzniku jiného státu, předválečné Československé republiky (nepopírám její význam pro dnešní českou státnost, ale byl to jiný stát).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 30.10.2015 21:40

Jo,

s tím by se dalo souhlasit.

V. Vaclavik 30.10.2015 19:58

Ten zaver se cte jako

jako Asimova pravidla robotiky a uplne stejne jde taktez o scifi, tedy o perestrojku, coz je nerealne. Situace se bude zhorsovat, nez dojde k nejake revoluci a jestli ta bude sametova, nebo nikoli je ve hvezdach, ale hadal bych tentokrat nesametova. Evropa a potazmo Zapadni kultura je vyhnila, uplne stejne, jako byl vyhnily komunismus pred jeho padem z moci.

D. Polanský 30.10.2015 18:39

Bláboly

Ty nás nezachráni. Vždy v historii se proti nájezdníkům bojovalo, nepomáhalo se jim. Nebo se mýlím? Merkelová padne za několik dnů, ale co s muslimy?

K. Janyška 30.10.2015 17:58

Lidským světem zmítá nevzdělanost. I vaše, autore !

Co je to spontánní řád lidské interakce ? Dzp.

T. Kohout 30.10.2015 17:53

Evropa se musela bránit - vs. poslední odstavec

Evropa se hlavně musela bránit, jinak svou civilizaci ztratila. Viz příkladmo: Konstantinopol, Famagusta. Vídeň měla namále.

V. Venc 30.10.2015 12:00

Konstitutivní období v dějinách je problém

Podle mého mínění, svéprávný, svobodný stát jsme si užívali pouze ve dvou krátkých obdobích: několik let po převratu 1918 a několik let po převratu 1989. Jindy jsme vždy žili pod rozhodujícím vlivem některé z velmocí.

J. David 30.10.2015 11:52

Nežvanit a konat...

V době mezivolební doplňuji munici , jako NZ na horší časy, tedy nikolivěk na stávající politiky, ale ve smyslu zákona 119/2002 Sb. ve znění doplňků pozdějších (ochrana života, zdraví a majetku). Bude se hodit. Na nějaké "Člověčenství v plísni" a jiné sluníčkářské porušovatele zákonů, nedám ani "vorla" (Piňos, Pánek...), nálet molů do almar, či nájezdy slimáků na zahrádky asi nejsou vítány, ale tito živočichové jsou podhoubím pro jejich invazi. Pátá kolona, která popírá základní pud sebezáchovy tribu, ale ne svého rodu, hází to na ostatní "smečky" a za jejich prášule, aby introdukovali symbionty. Do řiti, proč podávám svému ohaři helmiraziny a nechávám ho každý rok očkovat? Proč EU vyhlásila likvidaci nepůvodních druhů? (psík mývalovitý, rak červený, bolševník velkolepý - uvádím pouze základní hesla, seznam je výživný, i veverky tam najdete). A najednou tu svoloč máme vítat, krmit a pořádat jim "matiné", aby se ta parta nenudila a měla dostatečný a vyvážený "pfrpflégung", "wohnung gratis mit  léhnung", tak okolo 400 "ojro", a měšitu nablízku. Uvádím to v němčině, Angela furt tvrdí: "Wir es schaffen...", že to "my zvládneme". Ale jak?

Triumf vůle odhodlání? Kdo umíte německy, potěšte se: https://www.youtube.com/watch?v=QtG7Wa188dg . Forma v Angele zůstává, obsah může být i jiný. Opačný ve své stejné zvrhlosti. Heil/Allahu Akbar.

V. Podracký 30.10.2015 11:24

Autor vkládá do článku některé

svoje názory, které neodpovídají historickým faktům. Křesťanství k nám přišlo z Východu, ale tenkrát to bylo jedno, protože bylo ještě jednotné. K staroslověnské tradici se hlásili vždy všechny vlastenecké proudy. Karel IV vytvořil klášter na Slovanech a pozval do něj slovanské mnichy z Chorvatska, Cyrila a Metoděje nechal schválit papežem jako zemské patrony.

Další subverze je, že dnešní Rusko je vlastně stejné jako SSSR.

Náš virtuální stát je na základě escapických ideálů, které hlásal Havel a které jsou nám vnucovány ze Západní Evropy. Že bychom se proti tomu měli postavit je ovšem správné.

I. Mertl 30.10.2015 15:22

Re: Autor vkládá do článku některé

Vaše názory, pane, jsou dobře známy, nijak se s nimi netajíte. Lze Vám to přičíst k dobru. Také je často publikujete. S tím nic nezdělám, dosud máme svobodu slova. Pokud by zvítězily Vaše a podobné názory, asi by skončila. Viz: "Další subverze se, že dnešní Rusko je vlastně stejné jako SSSR". Nehledal jsem, jak přesně to znělo u B.D., stěží přesně dle Vaší citace, leč pochybuji. Z hlediska zachování imperialistických snah je to pravda. Ale podstatné pro mne je to "subverze" ... "podvracení, podvratná činost, rozvrat". Čili něco trestného, že, pane? A dále "Náš virtuální stát je na základě escapických ideálů, které hlásal Havel a které jsou nám vnucovány ze Západní Evropy"? Koktáte? Neumíte česky? "Escapické ideály"? Zkoušíte si cizí slova? Vymýšlíte si je, abyste zapůsobil? Tedy "utíkáčské" nebo "dobrodružné" nebo co? To hlásal Havel? Jak často chodíte na Hanspaulku, do Petschkovy vily? Člověče, Vás musela hodně formovat láska k RF nebo k Vladimíru Vladimíroviči.

J. Lancik 30.10.2015 19:45

Re: Autor vkládá do článku některé

Pan Podracky by mel vysvetlit co pro neho znamena "escapicke idealy". V anglictine existuje slovo "escape". Znamena unik. Na pr. "he escape arrest"= unikl zatceni. To ale ve vete podane panem Podrackym muze mit vyznam znamy jenom jemu a snad i Putlerovi.

I. Mertl 30.10.2015 21:06

Re: Autor vkládá do článku některé

Tak, tak. Je to putinovský propagandista.

S. Rehulka 2.11.2015 10:41

Re: Autor vkládá do článku některé

Já vím, že čeština byla (a je) ovlivnovaná jazykem spojeneckým i okupantským. Za časů Rakousko-Uherska v češtině zdomácnělo mnoho slov i výrazů z němčiny (nemohu napsat z rakouštiny), za první republiky z franštiny (volant, šofér), potom i z ruštiny a ted i z angličtiny. Co mi tedy specielně vadí, je výraz "harašení" z anglického harrassment - tedy česky sužování, lidově buzerace.

Za mého mládí bylo pouze harašení (někomu) na cimbuří !

P. Lenc 30.10.2015 10:12

Dnes

za jedna.Dík.

J. Farda 30.10.2015 18:37

Re: Dnes

Konečně!

Z. Švrček 30.10.2015 9:37

Dnes bravo.

Pravda, přežili jsme, začnu až nedávno, Hitlera, komunisty, přežijeme bohdá i Merkelovou a její hosty.  Máme šanci o to více, že podobně se na ten průšvih s neschopnopu EU dívají i Maďaři, Slováci a určitě se po volbách v Polsku můžeme více spolehnout i na Poláky.

P. Dvořák 30.10.2015 9:54

Re: Dnes bravo.

Hitler a komunisti jaksi odešli a nakonec i Merkelová odejde.

Odejdou muslimové?

J. Anděl 30.10.2015 10:52

Re: Dnes bravo.

Neodejdou.

Někteří uprchlíci se vrátí domů nebo odejdou jinam, někteří zůstanou.

Islám je a bude součástí reality Evropy.

Výše uvedené dvě věci spolu tak úplně nesouvisí, resp. souvisí jen částečně.

P. Trčka 30.10.2015 7:51

Málo nás

Souhlasím s každým slovem, s každou větou v tomto článku pana Doležala. Škoda jen, že je málo těch, kteří si tento článek přečtou a uvědomí si, co s námi současná politická suita provádí.

B. Mráz 30.10.2015 6:36

Jde to, ach jde..

Slovy Nerudy chvalim dnes po. Doležala.Podepisuji kazde slovo jeho článku. A nemusí ani jako vždycky znectit p.Klause.