2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kopřiva 28.1.2011 12:43

"..z hlediska vyššího principu mravního"....

...se zřejmě musí polito(logicky) zavčas eliminovat všichni reformátoři, projevující jakýsi potenciál ohrožení postavení vlastníků těchto mravních, samozřejmě vyšších, principů.

Byť by to byl třeba v mládí jen přechod na červenou, který má potenciál literárního rozvedení až na zločin ohrožení imaginárního řidiče, vezoucího fiktivní školní výpravu dětí ze zoologické zahrady. Stigma takového potenciálního masového vraha, byť imaginárních dětiček je pro novinového pisálka obrovským soustem pocitu moci nad rozhodováním, že TAKOVÝTO člověk z hlediska "vyššího principu", nemůže přece zasahovat do politiky.

V našem světě jsou činy na jedné straně opravdu NEOMLUVITELNÉ (!!), ale též docela dobře omluvitelné, třeba že někdo sledovat jinou osobu opravdu chce, aby našel, zda tento opravdu gaunerem je, či není (!). Ani z hlediska vyššího principu neplatí, že všichni lidé jsou nevinní a tudíž nikomu nenáleží právo pochybovat. Logickým závěrem je, že ani policie by neměla mít právo někoho žalovat; přece se musí - nejdříve - nějak dozvědět o činu. Není-liž pravda, pane Doležale.