3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Novelu mediálních zákonů je třeba zamítnout

K napsání těchto řádek mne přivedl článek Martina Vadase „Jak se z lesa ozývá...“, který vyšel ve Svobodném fóru.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Friedlaender 1.1.2017 16:40

Je tu jeden superargument

Posílení vlivu nevládních organizací má určitě všechny nevýhody, o nichž píšete. Ponecháme-li však složení rad sborům, jejichž skladba závisí na výsledku voleb, potom překračujeme stanovenou délku volebního období. Média mohou pak ještě několik let po volbách pracovat ve prospěch stran, které vyhrály volby třeba před sedmi lety. To je naprosto nepřípustný bonus; byl by takovým i v případě, že by rady ukončily svou činnost v den voleb.

Domnívám se, že tento argument má větší sílu než ony autorovy.Ten je ovšem znám svým klausojaklovským odporem vůči existenci občanské společnosti.

M. Prokop 1.1.2017 17:49

Re: Je tu jeden superargument

Občanská společnost nikomu nevadí, dokud si nezačne nárokovat více práv než občané.

Jestli je to "klausojaklovské", to nevím.

P. Han 1.1.2017 22:07

Re: Je tu jeden superargument

Stejným způsobem byste mohl argumentovat i v případě rady Národní banky, předsedy Nejvyššího soudu nebo soudců Ústavního soudu. To by taky měly dělat neziskovky?

Š. Hašek 1.1.2017 14:37

Tak chlapci a dívky televizní

by chtěli, aby jejich televizi tak trošku šéfovali zas jejich kamarádi vyznávající "jasné hodnoty". Kámoši zvolení z "všeobecně uznávaných osobností".

Větší drzost, než založit podnik za sedm miliard z povinného placení (všemi voliči) a "pak nenechat do toho těmi voliči zvenku kecat" jsem ještě neslyšel".

Když už musím zkousnout rozdělování 1200 000 000 Kč státního rozpočtu parlamentem, tak ti kulturnosičiveřejnoprávní budou muset laskavě zkousnout, že též budou "podléhat" parlamentu. Zkráceno! Zjednodušeno! Nebude ideálním řešením, ale aby na mě/voliče dělala 168Nora vyloženě dlouhý nosánek a Moravec mi potom skrz Fokus řekl, že já platím 150, ale on se s křeny nebaví, on podléhá Šiklové, Rumlovi, Gabalovi, Pehe, Kocábovi, Halíkovi, ...... (uznávané autoritě širokého, vesmírného rozhledu)!! No nic.

F. Žůrek 1.1.2017 14:08

Komunismus devastoval i zdevastoval tuto společnost

ale málokdo je ochoten si to přiznat. Trý Masaryk byl komunistický prezident a nechal střílet do dělníků, prý kněží jsou darmožráči - pryč s nimi, se tmáři! Kdo chtěl něco ve společnosti znamenat, tak musel tančit podle jejich not - podle jediné vládnoucí strany - dle komunistů.

A po 21. srpnu 1968 přišla ještě k tomu éra pokrytectví - normou se staly lži - byla to normalizace. A v tom se nyní žilo u nás a byli mezi námi takové bestie, kteří se hnali za svou neuvěřitelnou kariérou zcela bezohledně. To jsme prožívali my, starší lidé, a když mně někdo řekne: "Dědku, ty již ničemu nerozumíš", tak to je pouze z poloviny pravda. Ta druhá polovina pravdy je, že zase mladí vyvádějí či provádějí voloviny, není-liž pravda, moji dědkové.

Když jsem učil do roku 2000 před svou šedesátkou, tak jsem těm mladým středoškolákům říkal: "Vy máte velkou výhodu vůči mně, jste mladí - ale zase máte jednu nevýhodu - nemáte zkušenosti nás starších." Tím jsem jim chtěl trochu naznačit, aby nás, starší učitele, ještě nějak sledovali, aspoň maličko si nás vážili, když tato společnost již ztratila snahu úcty k lidem a uznávat nějakou autoritu? Tůdle!

Ale z úcty ke druhému člověku vyplývají všechny velmi potřebné lidské vlastnosti. Jako je např. tolerance, ohleduplnost na místo bezohlednosti, kdysi bývaly hlavní těžké hříchy: lakomství, pýcha, nestřídmost, smilstvo a lenost. Ale to dnes budí úsměv. Povšiml jsem si, že pýcha již docela znizela i z katechismu, aby to snad nebudilo ve společnosti pohoršení.

Ano, vážení mladí přátelé, já se nepohoršuji nad tím, že si dnes my starší a vy mladší již nějak nerozumíme, ale "trpělivost přináší růže", to bylo také naše heslo, bez velkých peněz pracovat a vytvářet nějaké hodnoty. Dnes, kromě těch hračiček (dokonalých mobilů a pod.) tato společnost ani nevytváří nové věci, většina potřebných věcí se dováží z Asie. Tam je centrum práce. Ttady člověk spíše pozoruje zábavu a zahálku. Tož tak nějak jsem si nyní na chvilku vyléval své rozjitřené srdce.

F. Žůrek 31.12.2016 22:13

Pane Vadasi. pan Doležal má velice mnoho pravdy

U nás doposud velká většina vnímá politiku jak prostředek ke svému zbohatnutí. Totéž provádějí naše média. Členové dozorčích rad jsou dobře placeni, jak jinak. Takže jde zase jen o dobrý kšeft a nikoli o úlohu provádět odpovědně svou hlavní úlohu - dbát na nějakou pravdivost u médií. Lidé jsou mnohokrát klamáni, a také ČT se nikterak v tomto směru neodlišuje. Například současný ředitel ČT pan Dvořák je vyškolen z TV Nova, již to svědčí, jakou praxi získal. Že koketoval také s komunismem, to nechce přiznat. Dozorčí rada dnes plní svou úlohu velmi nedostečně, v tom se všichni shodneme, ale formální změny jsou pouze formální změny.

Především zastupitelé občanů (poslanci) by se měli odpovědně zabývat, jaké mainstreamové informace jsou občanům předkládány a zda jsou v pořádku. Nějaký pojednou zrozený chytrák skutečně nic nevyřeší.

My, starší občané, velice dobře pociťujeme, jakou politiku prováděl např. TGM a jak se nyní současní politikové v tomto směru od něj velice odlišují. A čím je to dáno, pane Vandasi? Dokážete to pochopit?

Martin Vadas 1.1.2017 1:30

Re: Pane Vadasi. pan Doležal má velice mnoho pravdy

Vážený pane Žůrku,

nevím, co dokáže pochopit nějaký pan Vandas, ale já jsem přesvědčen, že dnešní politici provádějí politiku, jak umí a jsou celkem věrným otiskem ovčanů, kteří si je volí.

Ale to žádný zákon nezmění, ke zlepšení fungování zastupitelské demokracie je dlouhodobá cesta.

Pan Doležal má svá přesvědčení, ale žádnou "pravdu" nemá. Je stejně lidsky omylný, jako jeho generační souputníci Jakeš, Husák a spol. Svým nazíráním na stát a státní média zamrzl někde v dobách hlubokého komunismu. Samozřejmě, že demokratický stát má své instituce, které by měly zajišťovat dílčí role a hlavně výkon moci podle pravidel - nezávislou soudní moc, na parlamentu závislou vládu s exekutivní mocí a zákonodárný Parlament, který má stanovovat. pravidla. Vedle struktur moci musí stát televize veřejné služby\

Mějte se dobře.

F. Žůrek 1.1.2017 10:11

Re: Pane Vadasi. pan Doležal má velice mnoho pravdy

Nebudu Vás přesvědčovat, bylo by to skutečně zbytečné,

ale pouze dodám, že když nastupuji do městské dopravy, tak každý mladík mne předběhne. Kdysi se provolávalo "Mladí vpřed!" Tož tak nějak - po vzoru těch soudruhů.

(Ti mladí se cpou, ANO, ale ani ne tak do práce, ale spíše k penězům - SVATÁ PRAVDA.)

My staří jsme již jen pro smích a naše názory jsou předpotopní.

(Srovnávat nás, některé starší lidi, se souputníky typu Jakeše, tak to je Váš ÚLET). Ano, žili jsme v komunismu, ale drželi jsme se často někde v soukromí a pořád se drželi svých zásad. Např. odjakživa chodím každou neděli bezpřestání do kostela, mé děti chodily do náboženství, v roce 1987 ředitel našeho gymnázia odmítl proto mého syna vzít ke studiu - vždyť chodil do náboženství! A to je přestupek! Ano. pane Martine Vadasi, nesnažte se být znovu takový člověk, který nechce vidět odlišné názory u druhého člověka...

M. Prokop 1.1.2017 17:53

"Vedle struktur moci musí stát televize veřejné služby\"

Může.

Nevím, proč by musela. S tou veřejnou službou bude vždy problém, kdo a v čí prospěch ji bude dělat, řídit, kontrolovat. A také platit, za "veřejnou službou" se často skrývá nehorázné plýtvání.

Dobré řešení se zárukou neexistuje.

Martin Vadas 31.12.2016 21:01

Méně opakování stejných slov a více přemýšlení

Méně opakování notoricky stejných slov, prázdných floskulí a více přemýšlení by panu Doležalovi prospělo. Snad bychom pak pochopili, co nám chce sdělit a proč najednou je tak rozlícený.

Doležal se prezentuje jako žurnalistický ranař, ačkoliv píše, že by chtěl polemizovat s textem, na který odkazuje a s nímž nesouhlasí, žádnou polemikou, žádnými argumenty se nezdržuje, rozdává jen primitivní a z prstu vycucané nálepky vůči autorovi. Dál už jen chrlí do klávesnice svá přesvědčení, které už napsal několikrát v minulosti. Jakoby mu paměť nesloužila, opakuje je stále dokola. Jsem přesvědčen. . . Mám absolutní důvěru ve stát, samosprávu, státní - politiky tajně řízená média. . . Hm. A kdo si myslí něco jiného, například, že by něco mohlo fungovat ještě lépe než v ČR, například tak jako v Německu, ten je zločinec a bere panu Doležalovi jeho hračky, jeho životní jistoty. . .

Systém, kterého se pan Doležal slepě zastává, bez jakékoliv analýzy, chápe ho jako neměnný. Jako argument uvádí své přesvědčení a víru. Hm.

Po funkcionalitě stávajícího systému médií veřejné služby se Doležal zásadně neptá. Ani ho nezajímá. Proč právě tento systém, který Doležal oslavuje, vyprodukoval např. jiného jeho oblíbeného otloukánka "Babiše" s bezprecedentním střetem zájmů ve veřejných funkcích, prolhaného státníka na Hradě, kterému GŘ televize nosí popelníčky na místa, kde kouření zakázal, ředitel zpravodajství památníčky k podpisu, zástupy ovčanů, kteří je podporují. . .? Takové otázky si Doležal neklade, jsou na něj příliš složité.

Když několik posledních vlád si dalo do svých programových cílů odpolitizování mediálních rad, Doležal mlčel. Nyní, když návrh novel zákonů o ČT a ČRo konečně leží v Parlamentu, Doležal křičí "zastavit!" Co ho tak zmobilizovalo? Potřebuje čas, aby se zamyslel, jeho řídká teoretická konstrukce se hroutí? Setkala se snad se skutečností? Jak to zařídit, aby ČR nemohla fungovat - např. tak, jako funguje Německo, neměl bych pak o čem psát své "Události". :-)

F. Žůrek 31.12.2016 23:09

Re: Méně opakování stejných slov a více přemýšlení

Pane Vadasi, omlouvám se za zkomolení Vašeho jména na závěr mého příspěvku.

A nyní ještě mé poznámky: Pan Doležal je velmi zkušený člověk, který již něco prožil. Jeho "floskule" jsou pro vás nepochopitelné věci, neboť nemáte doposud dostatek zkušeností. To mně věřte, jsem také věkem již starší člověk (77 let) a my, takoví lidé, máme již něco za sebou.

Já si vážím A. Babiše, že se odhodlal vstoupit do české politiky. Pan Babiš nepotřebuje klamat naše občany, je hmotně zajištěn a je také dostatečně zkušený člověk, který se pohyboval ve světě, a okoní náš svět není vůbec jednoduchý. Mít nějaké pochybnosti o O. Babišovi, to není tak docela na místě. Považovat ho za kontraverzního člověka, že měl možná něco společného s StB, tak toho se snažme již raději zbavit. Podle činů, podle jeho práce, bychom měli posuzovat každého člověka. Pan Babiš nás neklamal, když se mluvilo o jeho Čapím hnízdě, ale daleko horší je, když jsou např. utajovány všechny závažné aktivity u takového politika, jakým je předseda politické strany TOP 09 M. Kalousek. ke kterému jsou neustále příznivě nakloněna naše česká média.

A tady je právě velký problém. Ten by se měl odkrýt. Aby média předevší odhalovaly nekalé praktiky všech manipulací, které spočívají především v utajování potřebných informací. Ukazujeme však raději na toho druhého.

A ještě poznámka: hrála u nás svého času významnou mediální roli MAFRA, která byla v německých rukou. Zůstala po ní zde až příliš veliká pachuť. Tady bych opět jen poděkoval A. Babišovi, že MAFRu odkoupil. Pro mne pan Andrej Babiš si zasluhuje úctu, že byl vůbec ochoten vstoupit do politické činnosti u nás, neboť právě zde je mnoho práce. A takoví lidé, jako je například pan senátor Jiří Čunek, by neměli být z politiky mediálně vyháněni! Tož tak nějak, mladíku.

Martin Vadas 1.1.2017 13:41

Re: Méně opakování stejných slov a více přemýšlení

Vážený pane Žůrku,

děkuji za Vaši reakci, s tím pozměněným jménem jsem si jen nebyl jist, zda neoslovujete někoho jiného.

Možná, že tomu tak je i nadále, když popisujete nějaké mezigenerační překážky vzájemného pochopení, možná si myslíte, že je mezi námi nějaká věková bariéra(?). Tady problém není, jsem též důchodového věku jako Vy nebo pan Doležal, zkušeností mám také dost, i když v oblasti mediální legislativy a poskytování veřejné služby po r. 1989 asi víc než Vy a pan Doležal. Publicistické floskule pana Doležala jsou nemocné absencí argumentů. Ani Vy neuvádíte, v čem by pan Doležal mohl mít pravdu.

Vážíte-li si pana A.B. proto, že říká "Všeci kradnú, jen já čerpám", je to Vaše věc. Já si nyslím, že ten, kdo má stanovovat pravidla čerpání, čerpat nesmí, stejně jako ten, kdo podvádí s vlastnictvím Čapího hnízda, aby mohl čerpat prostředky, které mu nenáležely. Nacházíme se však pod článkem o novelách zákonů o ČT a ČRo, nevím, zda jste ten návrh četl? Snad by bylo na místě si ho nejdřív přečíst - novely zákonů o České televizi a Českém rozhlasu (číslo tisku 965 http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=7&CT=965&CT1=0)

M. Prokop 1.1.2017 17:58

Re: Méně opakování stejných slov a více přemýšlení

S tím Burešem jste mne pobavil.

Kde jsou vaše proklamované zkušenosti, nepoznáte-li bezohledného vyžírku, kterému nestačí, že se pochybnými cestami dostal k penězům a nyní k penězům chce ještě i moc?

K. Loskot 31.12.2016 20:24

Ceska televize je takova velka neziskovka, jejiz jedinym cilem je zajistit vybirnou obzivu pro sve zamestnance a na ne napojene kluby producentu, umelcu apod.

Nejrozumnejsi by bylo ji privatizovat.

Staci se vzit zpetne prosinec. Vetsinou same reprizy. To je moc nestoji. Pres leto take nic nedelaji. Vyhozene penize koncesionaru.

T. Kohout 31.12.2016 23:03

Re:

Jako mít další Novu?

M. Prokop 1.1.2017 17:55

Re:

Další Nova už se na trhu neuživí. Privatizovaná ČT by se příliš nelišila od veřejnoprávní.

P. Vaňura 31.12.2016 11:41

Naprostý souhlas s autorem. Krom toho si myslím, že

90% neziskovek, přisátých na státní rozpočet, je třeba ZRUŠIT!

K. Janyška 31.12.2016 9:19

V první třadě je nutno zamítnout tuto rudočernou fašistoidní

vládu. Jinak bude fašistickým zákon za zákonem... Dzp.

P. Han 31.12.2016 14:31

Re: V první třadě je nutno zamítnout tuto rudočernou fašistoidní

Choďte k volbám. Jiným způsobem se toho nedohrabete, pokud nehodláte rozpoutat revoluci.

J. Lepka 31.12.2016 16:12

Re: V první třadě je nutno zamítnout tuto rudočernou fašistoidní

Dobrá rada, toť nejmenší drobná mince. Ještě zkuste vymyslet, jak vysvětlit slaboduchým, že třicet korun nestojí za nastolení diktatury.

J. Jurax 31.12.2016 17:40

Re: V první třadě je nutno zamítnout tuto rudočernou fašisto

To vysvětlit nejde.

K. Janyška 1.1.2017 9:54

Re: V první třadě je nutno zamítnout tuto rudočernou fašistoidní

Je doslova legrační, že to říkáte zrovna mně. Držiteli certifákátu Supermanažer Občanského fóra a autorivi impulsu k založení ODS, jejímu spoluzakldateli 18 roků jejímu profesionálnímu manažerovi...Dzp.

J. Schwarz 31.12.2016 7:42

No tak k dojmu

že stát je nepřítel vůbec nepotřebuju zkušenost s tím, že byl 44 let ruskou gubernií či nějakou "otrockou mentalitu". Stačí mi vidět jak se chová, jaké vybírá daně a za co je rozhazuje, kolik zaměstnává úředníků, kolik vydává regulací a dobroserských nařízení která má ovšem občan sám, ne stát, zaplatit / revize komínů, kotlů, tepelné štítky budov, čím dál víc povinných "bezpečnostních prvků" v autech... když už je "politicky neprůchodné" zvedat daně, nahradí se to nějakou povinnou platbou za "službu". Ovšem neziskovky a "nevládní organizace" ve své většině stejně placené z veřejných zdrojů nebo podivných zahraničních peněz / Sorosova OSF, norské fondy, EU fondy / jsou ještě méně důvěryhodné. Každopádně naše veřejnoprávní média nejsou nezávislá ani objektivní, moderátoři / hlavně moderátorky / mají zjevně zadání hostovi, který se "vymkne" co nejvíc znemožnit souvisle mluvit neustálým skákáním do řeči. Veřejnoprávní média si zcela zřejmě okupovala skupina lidí, kteří si mezi sebou točí povinně odváděné miliardy a neradi by o tento kšeft přišly.

P. Lenc 31.12.2016 10:10

Re: No tak k dojmu

Přesné, přesné a znovu přesné.Dík pane Schwarzi.

J. Lepka 31.12.2016 16:18

Re: No tak k dojmu

No jo, přesná diagnóza má smysl pouze ve špitále, kde jsou schopní, fundovaní lékaři jejichž cílem je léčit a ne politici, co si jen chtějí další 4 roky udržet korýtko a jsou ochotní se proto klidně upsat ďáblu.

J. Pospíšil 31.12.2016 0:28

Rady nevolit nijak,

televizi zrušit, neprivatizovat, to by hrozilo, že celý ansámbl převezme nějaký oligarcha a pak by jedinou výhodou bylo zrušení televizní daně.

Frekvence a zařízení ČT prodat v aukcích.

Stejně nikdo neví, co to je veřejnoprávní.

F. Lesniak 31.12.2016 9:32

Re: Rady nevolit nijak,

Naprostý souhlas.

Š. Hašek 1.1.2017 14:23

Re: Rady nevolit nijak,

Vidím to podobně.

Vše snad lepší, než dnešní S.R.O. televizních spacákovců za 7 miliard daní, občanských daní.