7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Nečas udělal hrubou chybu

Premiér Nečas odmítl připojit se ke "smlouvě o rozpočtové kázni". Upřímně řečeno, překvapivé nebylo ani tak samo odmítnutí, jako jeho rezolutní forma. Nečas byl vždycky k EU dost rezervovaný a je pod stálým tlakem prezidenta Klause, který si navíc zařídil ve vládě vlivovou agenturu pod názvem Věci veřejné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Hamal 14.2.2012 12:28

Nepoučitelný Nečas

Hrubou chybu udělali už svého času čeští komunisti, když se jim nepodařilo vstoupit do tehdejší ruské unie zvané SSSR. Zůstali jsme tak s vlastní korunou mimo rublovou zónu a rozpadli jsme se už v r.1989, zatím co jako sovětská republika jsme mohli vydržet až do r.1991.

Překvapuje mne, že si Nečas z toho nevzal poučení.

M. Vondráček 10.2.2012 19:55

autorovi :-)

Vážený pane , s Vámi souhlasí už i F. Vízek . To jste to dopracoval ....

J. Kos 10.2.2012 19:07

Nedívejte se pořád až do Bruselu,

nebo máte dojem, že ti kluci nahoře  vůbec  vědí, jak má normálně fungovat Česko, nebo ČR ?

D. Švik 10.2.2012 18:59

Ach bože

kdyby tohle napsal junior, dalo by se alespoň říct "už to nehul blbe"

V. Michl 10.2.2012 23:59

Re: Ach bože

Bez výhrady souhlasím. Nějak nám pan Doležal mládne. Brzyy to bude na pleny.

L. Kubeš 10.2.2012 17:16

Doženeme a předeženeme...

Stačí si vzpomenout na Lisabonskou strategii, podle které se do roku 2010 měla Evropská unie stát nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější oblastí světa. Nepovedlo se. Centrální plány totiž ani rozumné být nemohou. Evropská rada a Evropská komise ví snad lépe než stamiliony lidí v Evropě, co je pro ně dobré? Nemůže to vědět, ani kdyby paní Merkelová, pan Sarkozy, pan Berlusconi, pan Jan Fischer a další, kteří Strategii Evropa 2020 v roce 2010 s lehkostí schválili, byli sebegeniálnější. A oni nejsou !!!

P. Čech 10.2.2012 17:44

Re: Doženeme a předeženeme...

Tak, tak.Co je pro ně dobré, ví občané států Evropy, lépe řečeno jejich min. nadpoloviční většinaÚředníci jako obvykle neví nic, pouze se tváří, že spolkli všechnu moudrost světa.. Úředníci a politici, největší škodná, která se samozvaně vnutila do ústav zemí a zlegalizovala tak svou mocenskou existenci. Je zajímavé, kolik z evropských států nechalo svým občanům schválit jejich ústavy v referendech. V ČR vypracovali ústavu v naprosté většině bývalí komunisté a titéž bývalí komunisté ji posléze schválili ve sněmovně a senátu, kde stále tvoří s komunisty současnými většinu, namísto toho, aby hanbou zalezli do kanálů. Ze zákona o protiprávnosti komunistického režimu totiž jednoznačně a logicky vyplývá, že ti lidé, kteří byli před listopadem 1989 členy KSČ jsou opovrženíhodní zločinci.

V. Michl 11.2.2012 0:03

Re: Doženeme a předeženeme...

Ale vážený pane, Vy se mýlíte!!! Kdsybyste byyl Vy ten úředník s takovým platem, tak byste také věděl, co je pro ten plebs dole zapotřebí. Jinak byste tam přece nemohl být. Byl byste tam zbytečný a to si ani nikdo z nich nemůže dovolit.

L. Kubeš 10.2.2012 17:09

Tak hurááá !!

Předejme postupně veškeré rozhodovací pravomoci do Bruselu Evropské komisi, která už dostatečně prokázala svojí totální neschopnost tím, že na podstatné ekonomické problémy reaguje až pět minut po dvanácté, nebo spíš vůbec ne, ale zato má naplánovaný vývoj tak zvaného "globálního oteplování" do roku 2050. Ekonomický nesmysl jménem euro se bude zachraňovat ať to třeba evropskou ekonomiku zcela zlikviduje. Už chybí jenom ty komunistický mávátka, naivního nadšení mají eurohujeři dostatek.

J. Marešová 10.2.2012 16:11

Nesprávný pohled

Nesouhlasím, že by pan Nečas udělal chybu, že ten dokument nepodepsal, pokud si ho řádně nepřečetl a neměl mandát vlády k podpisu. Jak řekl, je možnost do dubna podpis připojit.  Podepsat cokoliv bez prostudování je lehkomyslnost.

H. Míčková 10.2.2012 16:11

vynechte demagogie

k podpisu má dojít v březnu ..

F. Vízek 10.2.2012 15:18

Tentokrát souhlas, pane Doležale, skoro na 95% !

Evropská kontrola zatím nefunguje dostatečně, vždyť půl století integrace rovná se historicky kojenecký věk. Všechno je na začátku. Všechno se upravuje za pochodu (válku Severu proti Jihu po příkladu Ameriky nechceme), teorie a praxe se zatím "rozbíhají"...

Ale každý POKUS  je POKUS.  Je riziko, že nebude spěšný,  že si Evropa zopakuje svoje válečné studené i horké 20.století: těch mrtvých pak ale nebude jenom těch 30 milionů...

Směšná tvrzení, že my  všechno víme lépe než 25  ostatních zemí, kteří kontrolu ROZPOČTOVÉ PRAXE přijímají, je až legrační...

Za ČSSD jsme měli druhé nejnižší zadlužení k HDP, teď nás pravice sice zavedla na sedmé místo, ale pořád to  jaksi "jde".  Proto bychom měli být mezi prvními, kteří volají po KONTROLNÍCH MECHANISMECH!  

J. Marešová 10.2.2012 16:17

Re: Tentokrát souhlas, pane Doležale, skoro na 95% !

Pane Vízku, jestliže myslíte vážně, že za ČSSD jsme měli nejnižší zadlužení, doporučuji Vám prostudovat si stránky ČSÚ, nebo MF, kde jsou výsledky zadlužování zveřejněny..

Nevím, proč by kontrolu nad našimi rozpočty měli převzít úředníci EÚ, kteří jsou známí jsou rozmařilostí - byrokracie jaké panuje v této organizaci je vyšší, než ve všech jednotlivých státech EÚ. Myslím že jsme neměli ministra financí, který by víc na rozpočtu seděl, než pan Kalousek. Nejvíc byl rozpočet vyčerpán  odvoláním Topolánkovy vlády, rokem nestability, odvoláváním voleb a dvěma předvolebními kampaněmi. Jiné by bylo, kdyby si strany tyto kampaně platily ze svého a ne ze státního rozpočtu.

P. Čech 10.2.2012 17:53

Re: Tentokrát souhlas, pane Doležale, skoro na 95% !

Vážený pane, Evropa není bohudík federální stát. Ani v takovém však není možno jednotlivým státům nic diktovat shůry. Právě proto, že si přiznáváme, že nevíme nic o tom, co se chystá, nemůžeme s tím souhlasit. Nejsme opět bohudík v eurozóně a bohdá tam ještě dlouho nebudeme. Je to totiž pro malé státy sebevražda.Nic proti kontrolním mechanizmům. Ty by však měly zavádět jednotlivé státy dobrovolně a nikoliv jako diktát z Bruselu.

M. Štěrba 10.2.2012 15:17

Evropská vláda lidu...

"Suverenita není to základní, o co jde: základní je svoboda a demokracie. Za udržení svobody a demokracie je nutné občas něco ze suverenity obětovat, což platí zejména pro malé státy – za to na nich neleží taková tíha zodpovědnosti jako ne těch velkých a mocných."

Vraťme se o 35 let v čase zpátky a pusťme si tato slova znovu a k tomu si představme záběry na budovu RVHP například. Představme si tu suverenitu obětovanou ve prospěch těch mocných, na kterých ležela tíha zodpovědnosti, tíha rozhodování. A teď si kolektivně představme jak tato oběť pomohla svobodě a demokracii.

F. Vízek 10.2.2012 14:49

Pánové, zamyslete se...

Historie nás učí, že v Evropě platilo:  kdykoli se sešli dva potentáti, pokaždé proto, aby se dohodli, jak zatočit se třetí. Sešli-li se tři, pak jenom proto, aby si vyřídili účty s jinými třemi.

Výsledky těchto "jednání" nalézáme po celé Evropě ve formě památníků a hřbitovů.

Poprvé za tisíce let se Evropa POKOUŠÍ tuto praxi změnit. Učí se to, je na počátku... Proces integrace sice trvá už přes půl století, ale to je v dějinách kojenecký věk.

Může (ale nemusí) se změna podařit.  Klaus nevěří. Já ano. Respektive doufám...

J. Boleslav 10.2.2012 15:23

Re: Pánové, zamyslete se...

Vaši víru Vám přeju. Já v nějakou smysluplnou budoucnost EU v existující podobě nevěřím. Buď se ze základů zreformuje, nebo se rozpadne. Státy vytvořené vesměs na národní bázi, s tak rozdílnou historií a ekonomikou do jednoho celku, který by efektivně fungoval, podle mého názoru bez použítí vojenské síly spojit nelze. Nikdy v historii se to zatím dlouhodobě nepodařilo. A pokud, tak dočasně a nakonec se taková říše stejně rozpadla, protože odstředivé síly v ní převládly.

V. Kováčová 10.2.2012 15:23

Re: Pánové, zamyslete se...

..."Poprve za tisíce let se Evropa pokouší tuto praxi změnit."  Myslím, že jestliže se pokouší stylem :  M u s í  to odhlasovat Váš parlament a  m u s í t e  dát záruky, že i po volbách bude Vaše nová vláda  dohodnuté plnit, nemá to s demokracií a  svobodou už nic společného. Ano, stali jsme se z vlastního rozhodnutí součástí společenství, ale za úplně jiných podmínek. Nutit kohokoliv k souhlasu vydíráním je ve slušné společnosti nepřijatelné.

F. Vízek 10.2.2012 15:35

Rozkopli nám bábovičku?

Myslet si, že my  všechno víme lépe než 25  ostatních zemí, kteří kontrolu ROZPOČTOVÉ PRAXE přijímají, je až legrační... Možná trapné, pokud myšlenka dostane verbální vyjádření. 

Za ČSSD jsme měli druhé nejnižší zadlužení k HDP, teď nás pravice sice zavedla na sedmé místo, ale pořád to  jaksi "jde".   

Proto bychom měli být mezi prvními, kteří volají po KONTROLNÍCH MECHANISMECH !   My bychom měli ostatní NUTIT (!!!), aby se chovali zodpovědně, protože hrozí - až metastázy, paní Kováčová.   

Dennodenně je člověk všelijak správně OMEZOVÁN a musí jít DO "MUSU", protože jinak by se společenství dávno rozpadl: pravidla soužití, pravidla sousedská, pravidla dopravní, pravidla výrobní, obchodní... atd atd.

J. Šimek 10.2.2012 14:33

pane Doležale,

Vase clanky ctu na webu velmi rad a temer vzdy s Vami souhlasim. Tentokrat na 100%. Preji Vam pevne zdravi.

B. Mráz 10.2.2012 14:24

Dva stihomamy.

Pan Doležal je bystrý komentátor, jeho názory jsou většinou minimálně akceptovatelné, má však dva "stihomamy". První se týká osudu sudetských Němců a druhý je démon Klaus a jeho směřování do lůna ruského samoděržaví.Zde přestává být objektivním pozorovatelem a stává se v prvním případě bojovníkem za ty, kteří to nepotřebují, v druhém případě ublíženým uplakánkem, jehož služby Klaus kdysi odmítl a dostává to od něj v komentářích pěkně sežrat.Často musí pan Doležal hodně šroubovat své názory, aby se vymezil proti prezidentovi.

V. Linhart 10.2.2012 14:13

Země se točí pořád dokola...

My Češi jsme jsme tak trochu jako chytrá horákyně, do Evropy chceme, ale společný úděl nést nechceme. Prý diktát - ale co to vlastně ten diktát je? Při podrobnějším zkoumání za antievropským populismem neuvidíte nic, než snahu politiků se zalíbit,ať již svým jednoduše uvažujícím voličům, tak i zemím, které trochu škodolibě z povzdálí sledují, jak se Evropa pozvolna vaří ve vlastní šťávě. Otázka ovšem je , co nám dokáže naše politická reprezentace nabídnout jako alternativu k evropskému integračnímu procesu. Obávám se ale,že vizí naše politická scéna není schopná, vždyť se pánové ani sami mezi sebou nedokážou domluvit na prioritách pro své občany,natož aby hledali nějaké jiné než prvoplánové koncepty. A to ani nemluvím o tom, že každá jiná varianta než integrace by se nápadně podobala před časem zesměšňované(a to především ze strany pravice) třetí cestě. Inu, vox populi,vox dei... A to napříč politickým spektrem.

P. Rajman 10.2.2012 13:47

Petře, končíme ! - přelezl jsi pravý mantinel

Svým nepodpisem si Petr Nečas vyrazil hlavní trumfy, které nejen jako předseda vlády, ale také jako předseda ODS dosud držel v ruce. Těmi byla schopnost být moderátorem mezi eurofobním hradem a euroignorantskou ODS na jedné straně a veřejností, která jej přes všechny výhrady takto vnímala. Oddálením podpisu otevřel pandořinu skříňku, v které se ( jpatrně již od Mnichovské dohody ), nachází potlačovaná česká xenofobie. Ta během posledního půl roku v souvislosti s obavami o osud svého hlavního proroka  a jeho ruského patrona ( shodou okolností Václava a Vladimíra ) otevřeně hlásá nepřátelství k okolnímu světu. 

Ve snaze zavděčit se autoritě, která je mu vlastní, zašel tak daleko, že jako racionálně uvažující člověk začal argumentovat iracionálními argumenty ( jednorázové referendum o již schváleném ), kterým se jako první a doufejme, že jediný ocitl ne poli evropského revisionismu, který je přesně  tím mantinelem, který je v civilizované části Evropy od konce 2.sv. války pravým mantinelem, za který nelze.  

S. Vaněček Šauerová 10.2.2012 14:10

To je sice pravda, pane Rajmane, P. Nečas ale rozhodně hned tak neskončí.

Na TOP09, jak je dnes již zřejmé, není spolehnutí a Klause (a tudíž i Nečase) a ODS bude dál podporovat KSČM. Jaké je tedy současné rozložení sil ?

T. Krystlík 10.2.2012 14:24

Rozložení sil je mizerné.

TOP09 s ČSSD své protivníky nepřehlasují. Výsledek diktátu ulice (referenda) je jasný. Tipuji to  takto: buď se ODS umoudří nebo se rozpadne vláda. Protože se vláda může kvůli VV rozpadnout i při umoudření ODS, jsou nové volby nejpravděpodobnější variantou. Vyhraje je zřejmě ČSSD. Zbývá ještě varianta, že k odporu proti fiskální unii se přidá i TOP09. Vždyť jsme přece všichni Češi! Cizáci nás nebudou utiskovat a zbavovat samostatnosti! V nejhorším máme přece blanické rytíře!

P. Rajman 10.2.2012 14:33

Re: To je sice pravda, pane Rajmane, P. Nečas ale rozhodně hned tak neskončí.

Proměnlivé ( strnulé je do příštích voleb pouze v parlamentu  ).Na vaší otázku mohu proto vyjádřit toliko svůj názor, který ve snaze zachovat si kritické myšlení má dva hlavní scenáře s tisíci podscenáři.

Pnutí, které vnímám v těchto dnech jako nejzávžnější není dosud běžné pnutí pravo levé, ale řekl bych středo - extrémní. O EU jíž jsme integrálními členy tyto extrémy hovoří jako o nepřátelích a střed naše členství hájí. Tato debata má však jak  jsem již naznačil, své mantinely ten levý ( vzhledem k tomu, že se v současnosti pouze přiživuje opominu ) ten pravý zachází za hranici toho, co lze označit za evropský revizionismus. Ten nemusí spočívat jen v revizi hranic, ale také jobecněji v jednostranné revizi smluv již uzavřených. Na vahách tak stojí TOP 09 a ČSSD a komunisté, nacionalistické křídlo ODS a VV.

L. Kubeš 10.2.2012 13:42

Evropa a Evropská komise

Ono to vypadá daleko líp, když se napíše, být solidární s Evropou a podobně. Jenom že zatím suverenním vládcem Evropy je Evropská komise, nikým nevolený orgán, který společně se svým neskutečným byrokratickým aparátem zasypává evropské obyvatelstvo tisíci zákazy a příkazy, zčásti zcela nesmyslnými a současně zcela selhala při hodnocení rizik vzniklých z ekonomického nesmyslu jménem euro, které skončily u současné situace Řecka a nejspíš i dalších států. Předávat pravomoci téhle neschopné byrokracii je něco úplně jiného, než vzletná vyjádření o záchraně Evropy. Myslím, že dost dobře nejde spojovat pocit nějakého evropanství se spolkem neschopným řešit jakékoli podstatné problémy a vyžívajícím se na obhajobě svých úřednických míst hyperprodukcí nesmyslných nařízení. Vzletných keců jsme si užili dost už od komunistů ! A nefunguje to ani jako záruka evropského míru, jak se občas tvrdí, v Řecku to už teď vypadá na občanskou válku a bude nejspíš hůř. Myslím, že by bylo na místě víc selského rozumu, než vzletných frází!

L. David 10.2.2012 13:14

Pane Doležale, pošlete mi čistý papír s Vaším podpisem.

A já si už na něj dopíšu co budu chtít.

Vaše horování o reformovatelné EU je zcela mimo mísu. Právě těmi stále hloupějšími praktikami z posledních let Brusel jednoznačně dokazuje, že EU dospěla do byrokratického stádia SSER (Svazu Sovětských Evropských Republik), který již reformovat prakticky nelze.

Pro ten účel byste musel vypráskat z Bruselu i Štrasburku všechny socialisty a komunisty (skryté i veřejné) spolu se zrušením jejich nehorázných prebend. Jenže oni se proti tomu již tak zahnízdili a vším dostupným pojistili, že to už nikdo nedokáže.

Nikterak nehoruji pro Klause. Ale pravdu má v tom, že pokud si přejeme funkční EU, musíme nikoliv reformovat nereformovatelné, nýbrž vrátit se znovu na začátek a založit EU na nových - především funkčních principech s dostatkem kontrolních mechanismů.

J. Kadeřábek 10.2.2012 13:33

Nejlépe by Nečas udělal

kdyby odmítl všechny dotace z EU a tyto ušetřené prostředky nabídl na sanaci řeckých i jiných dluhů. Také by mohl prosadit to co kdysi chtěl Klaus - vyrovnaný rozpočet jako zákon této země a ne socialistický závazek  v rámci EU.

J. Boleslav 10.2.2012 15:29

Re: Nejlépe by Nečas udělal

A ještě líp by udělal, kdyby do Bruselu přestal peníze posílat, pokud se zásadně nezreformuje. Tj. nevyhodí minimálně 3/4 tamních příživníků a zbytku nesníží platy max. na 1/4. To by byly úspory pro začátek!  Zatím na toto téma oficiálně z Bruselu nikdo ani nepípnul. Proč asi, je naprosto zřejmé.