18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. John 4.6.2010 19:33

Hm, tak stupidní kroužkování, co navrhujete Vy pane Doležale?

Dejte sem návrh nestupidní, který by byl účiný. Pořád si neuvědomujete to, že tyto "kroužky" nahradili částečně stranické nominační sjezdy na kandidátky. Nebýt kroužků, tak tam máme stará numera, kterých máme plné zuby. Vy snad ne ? Tak proč se tak vyjadřujete ? Již Vám to dochází ?

K. Kocourek 4.6.2010 16:47

Stupidní a populistický?

To opravdu nechápu, v čem je nápad s kroužkováním odzadu stupidní a populistický (a zjevně nejsem sám).

Možná je riskantní či snad trochu nezodpovědný, ale určitě je chytrý (měřeno dosažením účelu). Nakonec nikdo nikoho kroužkovat nenutil. Ale existovala zjevně silná společenská poptávka, zbavit se kandidátů na prvních místech, a bylo potřeba najít řešení, ke kterému by mohl každý spontánně přistoupit, aniž by se musel s někým dalším domlouvat.

A populistický? Takový by byl, kdyby lákal voliče na nereálné sliby. Jenže účelem kroužkování nebyly 13. důchody, 30 korun u lékaře & c. Pouze se zbavit předních kandidátů, pokud je tam dotyčný nechtěl.

Jednoduché, funkční.

Z. Rychlý 4.6.2010 16:19

Stupidní populistický návrh ? Hloupé řešení ?

Pane Doležale, celkově se s Vaším článkem dá souhlasit, ale v jedné věci jste se těžce zmýlil a nedomyslel jste to. Napsal jste: "Zároveň mám dojem, že v dost velké míře podlehli stupidním populistickým

návrhům, např. návrhu obracet pomocí „kroužkování odzadu“ kandidátky

naruby. Sklon k líbivým, jednoduchým a přitom hloupým řešením nám z

minulosti zůstal." Konec citátu.

Ptám se Vás, je dobré mít možnost vyjádřit svůj názor kroužkováním ? Jsem si jist, že řeknete ano. Vědí o možnosti vykroužkování sestavovatelé kandidátek ? Vědí. V tom případě by měla být hlavní starost těchto aparátčíků, aby na nevolitelná místa nedávali lidi, které sami považují za aušus. A na volitelná místa aby nedávali prefíkaného profíka, kterého pak musí voliči jeho vlastní  strany pracně "vyškrtat", nebo odstoupivšího začínajícího vyděrače, nebo...doplňte si sám podle potřeby a stranické náklonnosti, výběr kandidátů "přehmatů" z minulých voleb je značný. Samozřejmě je lepší, když budu kroužkovat vědomě vybraného kandidáta, ale i náhodná volba, jak je možno zříti z výsledků, měla velmi očistný efekt. A vzkaz voličů aparátčíkům - každého kandidáta vám nesežereme - je taky k nezaplacení a možná zkvalitní výběr. Jen aby možnost kroužkování i nadále v zákoně zůstala ! Aby se vašeho nepříliš inteligentního odsudku kroužkování nechytily politické strany - znáte je ty kapříky v rybníce!

P. Doktor 4.6.2010 10:18

škoda

že nezabodovali piráti

J. David 4.6.2010 9:56

Bohušu

Když jsem byl mladej, chodil jsem jásat vždy povinně (obvykle jsme se ale uchýlili k jásání do krčmy). Zaměstnavatel nám ono jásání refundoval na mzdě, nikolivěk na konzumaci. Poprvé jsem nyní jásal spontánně, krčma vypadala jak po vyhraném mistrovství světa v hokeji. Halt "obyčejní lidé". Po nynějších volbách. Hvězda jasná, zářivá, hvězda grandiósního volebního vítězství, Supernova, mne a mé oplégry alespoń na čtyři roky neohrozí svojí radiací. Přítele, voliče a člena socdem, jsem se zeptal, co on na to. Odpověděl mi, že pokud bude ve věrchušce ČSSD taková svoloč, jaká je, nemají šanci (zezdola prý to nemohou změnit, je to provázanost). Další otázky a odpovědi nekomentuji, docela ale zajímavé náměty. Vzhůru se strannickými mávátky do komunálních a senátních voleb. Můj názor.

L. Ott 4.6.2010 11:54

Re: Bala to nevýhra a neprohra

Názory mých známých se diametrálně různí: Jedni tvrdí, že ČSSD byla poražena na hlavu, ostatní prohlašují, že dostala na pr... el. Souhlasím se všemi! :-)

P. Čulík 4.6.2010 8:55

kroužkování odzadu mi stupidní nepřijde,

vždyť to zafungovalo, Bém, Ičko a pod. Na Praze 5 se v komunálních volbách díky preferenšním hlasům v komunálních volbách propadl náš milovaný plzeňský Judr Jančík někam na dno, sice ho přítel Bém pomohl vytáhnout do starostovského křesla ale teď to Běmovi voliči kroužkama spočetli. A myslím, že možnost kroužkování přitáhla lidi k volbám, když měli možnost vyjádřit svůj názor k sestavení kandidátek, jinak by se na volby vykašlali. Že to pár lidí bezmyšlenkovitě mechanicky použilo i u nových stran je spíše komické, ne každému holt dojde, která bije.

M. Bílý 4.6.2010 10:31

Re: kroužkování odzadu mi stupidní nepřijde,

Mně také ne! ODeSce jsme to udělali již v komunálních volbách na Praze 5 a ukázali jsme, že Jančíka nechceme. Nevzali to na vědomí. Tak jsme jim to zopakovali. Pokud to nepochopí MUDr. Bém, respektive šéfové ODS, není jim pomoci. Kroužkování je jediná možnost, jak dát svou vůli politikům na vědomí. A divím se, že si to neuvědomí ani tak chytrý pán, jako je pan doktor Doležal.

J. Kolouch 4.6.2010 12:22

Re: kroužkování odzadu mi stupidní nepřijde,

Nejsem zrovna nadšeným příznivcem kroužkování odzadu, ale v rámci pravidel to byl asi jediný způsob, jak překousnout některé sestavy na kandidátkách. Pokud by tato možnost nebyla, asi by ODS jako celek propadla ještě hlouběji, a možná bychom v parlamentu měli strany jako je Suverenita.

M. Bílý 4.6.2010 14:01

Re: kroužkování odzadu mi stupidní nepřijde,

Souhlasím. To je rozumný a věcný doplněk k diskuzi.

J. Schwarz 4.6.2010 8:47

proč je

kroužkování odzadu blbým nápadem? Strany  přece nemůžou beztrestně navrhovat na zodpovědná místa poslanců nixmochry, a to ani na posledních místech kandidátky. Nikdo je nenutí potisknout jmény kandidátů celý papír, když nikoho dobrého nemají. A jak by vypadal /dle pana Doležala/ dobrý nápad na výměnu zprofanovaných politiků, kteří zaujímají pevné pozice ve svých stranách? A považují sněmovnu za svůj majetek?

M. Bílý 4.6.2010 10:43

Re: proč je

Můj souhlas. Viz výše.

F. Pavlis 4.6.2010 7:28

Pane Doležale,

Paroubkova ČSSD není a nebyla levicí. V tom si s vámi nerozumíme. Stále tato strana zůstává odvarem jedinostrany s nekritickými odbory po boku. Stejně tak ODS není stranou pravicovou, ale jen trochu od středu vpravo, když už užíváme ta stará klišé. Pokud bychom hovořili o politické kultuře, tedy o tom, co se CTÍ, pak jsou na tom všechny strany v celém spektru hodně zle. Bez výjimky. A pak bychom si asi rozuměli. Která z postižených to pochopí a projde transformací, bude mít příště možná více nadějí. Ovšem politika jako podnikání a výnosný - občas - džob, se asi hned tak nezmění....Jsme si ovšem vědomi, že NĚKDO to dělat musí. Mnozí nepožadujeme víc než elementární slušnost, která chybí na všech stranách a to nejen v politice.

L. Ott 4.6.2010 6:07

Ještě jednu věc volby ukázaly

a tou je absolutní genialita pana Jaroslava Tvrdíka. Vzhledem k současné politické situaci ve světě, si dovoluji navrhnout, aby onen geniální stratég byl nabídnut, aby mohl prokázat své schopnosti nejprve Al-Kajdě, poté Talibanu, Hanásu, Etě a Iře, až to se všemi tímto skoncujeme bude veseli na naší planetě. Expertům ČSSD - třikrát- hurrááá

J. David 4.6.2010 7:19

Re: Ještě jednu věc volby ukázaly

Osoba pana Tvrdíka je ukázkou zhmotnělé geniality "lampasácké gumy". Oni ti lampasáci jsou snad geniální ve všem, co lze pos.at. I ta polská guma žvanila pilotům do přistávacího/nepřistávacího manévru ve Smolensku (tyto vzácné vzory štábní lampasácké geniality mi potvrdil i pilot ve výslužbě, který létal jako pilotní "panský kočí" s generalitou, poskytl mi docela zajímavé informace o myšlení a přístupu armádních gigantů - prý se pak špatně "pilotuje" to éro). Jako nevojákovi mi ale nepřísluší relevantní úsudek.

PS. Nicméně v pracovním týmu jsme měli bývalého lampasáka. Byla to docela výživná zkušenost. Ještě klika, že ho neudělali šéfem.

L. Ott 4.6.2010 7:58

Re: Ještě jednu věc volby ukázaly

Zřejmě je to jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. Můj šéf se kdysi před rokem 1989 chlubil tím, že studoval dva roky. První rok to byla střední a druhý rok vysoká škola. Když se pak takový "kádr" stane managerem je na skvélý výsledek zaděláno!