30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Migrační krize a naše společenství (2)

Jak se uprchlická krize promítá do situace na české politické scéně? Nejviditelnější a taky nejhlasitější současné nebezpečí u nás je podbízivý populismus politiků od Zemana a Babiše přes Klause až po Okamuru a Konvičku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rudolf 14.12.2015 5:29

hrozba, test i příležitost

Dlouhodobým, systémovým problémem Evropské unie je její značná nesvéprávnost. Svoji energii vybíjí v řešení tak závažných problémů, jako je zákaz žárovek, zákaz názvu pomazánkové máslo, omezení spotřeby vody při splachování a podobně. Nevidím za tím ani tak zlou vůli, ale spíše neschopnost a odtržení od reality.

Hrozby, kterým je Evropská unie poslední dobou vystavena (dluhová krize, migrační vlna), nám dávají šanci. Staví nás do situace, kdy máme zpětné vazby, které nás nutí alespoň se snažit o efektivní reakce. Dluhová krize zdaleka nebyla zvládnuta tak strašně, jak jsem se na jejím začátku obával. Migrační krize je další vážný problém, který opět ukáže na řadu prvků, které nefungují, a které bude potřeba změnit.

Z abstraktního pohledu je "Evropa" testována. Doufejme, že se z mezivýsledků testu dokážeme včas poučit.

J. Jurax 14.12.2015 2:15

S článkem lze souhlasit

až na závěr s tím strašením Ruskem - "Za prvé, jediným účinným a smysluplným řešením nynější krize EU není její rozvolnění, ale naopak její další integrace."

Tak další integrace EU je hluboký omyl. Další integrace pod knutou brusele a tamních rudozelených komisařů, s neschopnou srandovní "vládou" a putovním cirkusem bezzubého parlamentu je spolehlivou cestou do pekel.

Je naopak nutno se zbavit brusele a jeho špatné vlády a založit nové evropské společenství na dobrovolném svazku suverénních států - tedy na tom, čím kdysi EU nebo spíš EHS byla, než se stala povýšeným, neschopným rudozeleným molochem.