1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Máme se kvůli Ukrajině stydět?

Ukrajinská tragédie, kterou ruská anexe Krymu pouze otevřela, hýbe západním světem i českou společností, z důvodů pochopitelných: jednak je ruská agrese z morálního hlediska zavrženíhodná, a jednak zatím spíš povědomě cítíme, že ohrožuje i nás.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Sohorova 15.4.2014 15:51

Dnes a denne si pan Donat prosi o jeho hodnoceni

Proc pane Donate???   Tak jak se vy dohadujete s odpurci Klause Tak ja se dohaduji  s ritolezci Klause  Jestli ja jsem u Vas krava mohu to spolknout protoze me to napsal vul  A do te prd....me posilaji jenom Klausovi patolizalove a Vy jste jeden z nich

J. Šejnoha 15.4.2014 16:14

Re: Dnes a denne si pan Donat prosi o jeho hodnoceni

Dokážet napsat větu, kde by  jste  nepoužila  slovo "řiť"  nebo "řiťolezec".

Působí to  hodně  uboze. Ta  vaše fotečka  to nenapraví.

Z. Sohorova 15.4.2014 17:52

Re: Dnes a denne si pan Donat prosi o jeho hodnoceni

Pane Sejnoha  Znate rceni jak se z lesa vola ,tak se z neho ozyva  Ja se mam nechat bez odezvy od tech chudaku ( ted napisi lezoucim do zadku Klausovi :):))  stale napadat ze jsem krava uklizecka i kdyz to je prace potrebna a pod a na konec oni do toho zadku Klausovi lezou Nevim jak Vy ale oni ano

S. Donát 16.4.2014 9:00

Re: Dnes a denne si pan Donat prosi o jeho hodnoceni

Že jste uklízečka mi vadí ze všeho nejmíň. Horší je to s Vaším způsobem vyjadřování a napadání všech, kdo má jiný názor než Vy. Umíte jen nadávat do netovej blbečků a trubek. Nějakou myšlenku aby u Vás člověk hledal jako pověstnou jehlu v kupce sena (a k nalezení není a není). Pro mě jste už jen místní folklór. Ale je fakt, že by tu byla bez Vašich hloupostí nuda :)

Z. Sohorova 15.4.2014 11:35

Donat & GoGo

Dva ritolezci do Klausove   (..)   rite

Z. Sohorova 15.4.2014 11:33

V. Hajková

To se mate cem chlubit propagovat zde clanek ktery stvoril Klaus s Waiglem  Klausovim ritozecem  Takovou slataninu nazoru jak maji ti dva je kazdemu jasne ze Klaus by nas prodal  za pirozku Putinovi  vy hloupa kravo co by se rada dostala do prolhaneho nic nedelajiciho Klausova institutu co exituje z nakradenych penez

R. Gramblička 15.4.2014 11:34

Re: V. Hajková

sestrooo, prášky a honeeeem, tady pacientka nám dostala záchvat

Z. Sohorova 15.4.2014 11:37

Re: V. Hajková

Tak sup at to mate v sobe a hura do klece  vořechu :)

M. Balázsová 15.4.2014 22:39

Re: V. Hajková

Vy jste skutečně tako málo chytrá?Je mi Vás i líto.To Vaše vyjadřování je opravdu perla.Svědčí to o tom, jak jste vzdělaná, že?

K. Luboš 15.4.2014 10:40

Nevíte náhodou,...

... na co pan autor naráží, když mluví o tom „vyvraždění Burgundů“. Že by myslel tu prohranou bitvu Burgundů s Attilou?

P. Brodský 16.4.2014 1:36

Re: Nevíte náhodou,...

Královská dynastie Burgundů byla vyvražděna Franky vedenými chlodovikovými syny.

M. Šejna 15.4.2014 9:55

kvůli Ukrajině se stydět musíme

ale pro úplně něco jiného, než popisuje pan Doležal.

Česká vláda společně s EU podpořila "majdanský" způsob likvidace legální vlády v Kyjevě, a teď se nestydí kritizovat Rusko, že ono zas podporuje "majdanský" způsob likvidace státní moci na východě Ukrajiny.

Česká vláda vydala desítky milionů na léčení "majdanských" bojovníků, ale nehodlala vydat ani korunu na pomoc volyňským Čechům. Tohle považuji za největší ostudu premiéra Sobotky a jeho poskoka jménem Zaorálek, co teď řídí miniserstvo zahraničních věcí. A za toto se za českou vládu stydím.

Osobně mě je spor mězi Ukrajinou a Ruskem úplně ukradený. A vůbec nemám potřebu Ukrajince podpořit proti Rusákům. Je to totiž stejná pakáž. V roce 1968 nás neokupovali jen Rusáci, ale všichni Sověti, tedy i Ukrajinci, Bělorusové atd... Pro mě je Ukrajinec stejný okupant, jako Rusák. Navíc nám sem v roce 1968 poslal "bratrskou pomoc" soudruh Brežněv, který byl Ukrajinec. Ruský Krym daroval Ukrajině další Ukrajinec jméněm Chruščev.

Ať mě tedy nikdo nepřesvědčuje o chudáčcích Ukrajincích, když v paměti mám činy takových ukrajinských lotrů, jakými byli Bandera, Chruščev a Brežněv.

K. Luboš 15.4.2014 10:21

No, nechtěl bych být příliš osobní, ale...

...kdo např. vodil za WW2 Židy do plynových komor? No většinou ukrajinští dozorci. A kdo pro Hitlera čistil prostor na východě a dělal tu nejšpinavější práci? No zase ukrajinští členové Waffen SS. Takže pokud vás třeba „ukrajinští nacionalisté“ vyhodnotili jako nepřítele, tak jste dopadli zhruba stejně jako by vás dopadla stalinská KGB. Takže s Vámi, pane Šejno, celkem souhlasím: Rusové, Ukrajinci, Poláci, Litevci atd. jsou všechno stejná ... . No ale vezmete si třeba i takové Chorvaty, Srby nebo Albánce...

M. Šejna 15.4.2014 10:51

máte pravdu, pane Luboši

včera dávali na ČT2 velice poučný dokument o Banderovcích. Ten dokument byl úžasný hlavně díky tomu, že nebyl moderován, ale byl to pouze sestřih z vyprávění bývalých Banderovců, bývalých československých vojáků, volyňských Čechů a haličských Poláků a ukrajinských Židů. Možná to bylo kouzlo nechtěného, ale dokument byl opravdu poučný.

Své zážitky se slzami v očích vyprávěla ukrajinská stařenka, která byla za války členkou Banderovců. Plakala při vzpomínce, jak musela pohřbívat své kamarády, které zastřelili vojáci Rudé armády. Do toho byl střih na českou stařenku z Volyně, jak s pláčem vyprávěla o zabitých Češích, Polácích a Židech, které měli na svědomí Banderovci. Do toho byl střih na současné ukrajinské ulice ve velkých městech, které nesou jméno Štefana Bandery a pak zas střih na polské pamětníky, pro které je Bandera válečným zločincem.

O. Mayer 15.4.2014 12:38

Re: máte pravdu, pane Luboši

problém je v tom, že Bandera je bezpečně mrtvej a skuteční banderovci povětšinou taky. On takový nájezd hejtmana Jana Čapka ze Sán směrem k Baltu byla taky pěkné řežba a přitom sochu zakladatele tohoto vojenského tělesa máme do dneška nad hlavním městem (a jeho symboly máme na korouhvích, které se nosí na Hradě o 28. říjnu)  Jsem kvůli tomu taky automaticky hrdlořez? Pokud bereme  v úvahu skutečnost a ne propagandistickou "realitu" , jsou sice Rusko i Ukrajina stejné zkorumpované orientální oligarchie, ale státní ideologie Ruska je k tomu více než cokoliv jiného fašismus.

J. Jurax 15.4.2014 23:13

Re: máte pravdu, pane Luboši

Ten dokument byl vpravdě poučný. Ono historie Ukrajiny a zkušenost tamních obyvatel je taky jedním z důvodů stávajícího stavu.

Z. Sohorova 15.4.2014 11:25

Re: No, nechtěl bych být příliš osobní, ale...

Prosim Vas reknete v ktera zeme nemela kolaboranty s nemcama  a v ni lide kteri delali skarede veci...

M. Bilkova 15.4.2014 12:28

Re: No, nechtěl bych být příliš osobní, ale...

Pane Luboši,zapomněl jste ve svém výčtu na Čechy.To je také chamtaď,která miluje Rusy(alespoň mnoho z nich).

K. Luboš 15.4.2014 14:27

Ať si každej miluje,...

... koho chce, do toho bych lidem nemluvil. A Čechů si obrovsky vážím, protože se nikdy nenechali strhnout k nějaké krvavé odvetě.  (Snažili se to třeba zavést Mašínové, ale moc velký ohlas to nemělo!) Třeba ve Španělsku se do roku 1938 vzájemně povraždilo půl miliónů lidí. A vy si myslíte, že to je pro ně už překonananá záležitost. To ale vůbec ne! Anebo kdy se usmíří Chorvaté, Srbové, Albánci a Bosňáci. No samozřejmě že nikdy. Třeba za dvě stě let stačí malá jiskřička a sud prachu exploduje. Jak říkám, zlatí Češi!

J. Jurax 15.4.2014 23:37

Re: No, nechtěl bych být příliš osobní, ale...

No, ono totiž Ukrajinci měli s bolševiky (ale též s Poláky) celkem špatné zkušenosti a masově měli za to, že příchodem Němců se akorát vymění páni a že horší než hladomory a NKVD za bolševika to nebude. Takže se i ti ukrajinští hiwis a členové Waffen SS dají pochopit. Obdobně u pobaltských států.

Že později bylo hůř bylo dáno jednak hloupou německou politikou, jednak nacionalistickými třenicemi (Ukrajinci, Poláci, Rusové, volynští Češi, Židé atd.) a hlavně vývojem na východní frontě.

Ono v jisté době zejména v západních ukrajinských regionech (před válkou polských) bojovali všichni všichni proti všem - polská AK proti Němcům, banderovcům a později částečně i sovětům, banderovci proti AK, sovětům, Židům a někdy i Němcům, sověti řízení partyzáni proti Němcům, banderovcům a částečně i proti Polákům, Němci proti sovětským partyzánům, AK, Židům a částečně i banderovcům a všichni tihle jmenovaní navíc včetně tlup marodérů proti civilnímu obyvatelstvu vlastnímu i cizímu ...

Takže bych si dovolil napsat, že Váš příspěvek diplomaticky řečeno není zcela přesný.

A. Bocek 15.4.2014 9:36

Nemusíme se stydět , musíme jednat.

Situace na Ukrajině silně připomíná testování Evropy Hitlerem. Ono "nemám již dalších územních požadavků" jsme již jednou slyšeli. Vláda by měla přehodnotit priority , úředníci , učitelé, zemědělci , či lékaři počkají . Chce to posílit "Obranu národa" při ohrožení státu. Zvýšit množství peněz na přezbrojení , misto Gripenů bez střel a tankování připravit obyvatelstvo na partizánskou válku , dle švýcarského modelu školit a povolávat brance , méně generálů a plukovníků více výcviku základních dovedností.

J. Novak 15.4.2014 9:50

Re: Nemusíme se stydět , musíme jednat.

No, ony ty Gripeny umí i tankovat za letu i střílet a dokonce i přistávat na letadlových lodích. Jenom jaksi není jasné, k čemu jim to nad územím maličkosti jako Česká republika bude, pokud nebudou nasazeny zrovna proti Talibanu v Afghánistánu apod. Jinak, pro ty brance stejně nemáve ve skladech žádné zbraně ani výstroj a těch pár zbylých tanků to také zrovna nevytrhne. Nedotknutelné zásoby se jaksi za vlády minulých ministrů NO, hodně za vlády astrologa na MNO, "vypařily", to znamená že byly silně "pod cenou" zprivatizovány cestou příbuzných a kamarádů a samozřejmě dnes chybí.

K. Luboš 15.4.2014 10:37

Tady alespoň vidíte, jak...

... je dobré mít nepřítele. No a když nepřítel není, tak si ho musíme vymyslet! Přece po nás nikdo nemůže chtít řešit nějaké problémy, když máme Putina na hranici!

A dokázal byste mně vysvětlit, co anebo koho bych vlastně měl bránit? Podle pravicové mantry je stát zlo, takže ten asi ne! A nemá se náhodou podle pravičáků každý postarat sám o sebe? To mám jako vzít pušku a bránit Nečase, Bartáka, Janouška anebo Rittiga?

O. Mayer 15.4.2014 12:42

Koho bránit?

... no přinejmenším třeba svůj kejhák. Kolaboranti a patá kolona se obvykle likvidovali v dějinách jako první.

J. Schwarz 15.4.2014 18:15

Re: Tady alespoň vidíte, jak...

Sebe, drahý Luboši, sebe! A pokud vám to nestojí za to, pak se třeba oběste  ale nebraňte v tom druhým! Česku  by minimálně prospělo, kdyby se jeho obyvatelé začali cvičit v bojových dovednostech / když už nic jiného, tak by to prospělo jejich zdraví a třeba by i zhubli i bez "daní na nezdravé potraviny" navrhované EU byrokraty/. Trocha bojového ducha a lepší kondice by čechům věru neuškodily.

J. Jurax 15.4.2014 23:41

Re: Tady alespoň vidíte, jak...

No, možná by stačilo, budete-li ochoten bránit aspoň sebe a své blízké ... :-)

J. Klepal 15.4.2014 9:18

za co se máme stydět

Je nepochybné, že původní příčinou současných ukrajinských problémů jsou ekonomické potíže a z nich plynoucí obavy lidí o holou existenci, jak dokazují nesčetná svědectví. Odtud také plyne porozumění těm lidem, kteří jako východisko ze své špatné situace vidí příklon k někomu, kdo jim může po ekonomické stránce pomoci, přitom taková pomoc nemůže být založena pouze na zvyšování zadlužení země, která povede jen k dalšímu prohloubení chudoby a odložení současných problémů. Je toho ovšem více, za co bychom se měli stydět, než uvádí pan Doležal. Především bychom se měli stydět za to, že jsme jako EU poskytli podporu pučistům, kteří zneužili oprávněné nespokojenosti lidí k rozdmýchání nacionalismu a nenávisti, a tím přinutili tu část Ukrajinců, která s takovými metodami nesouhlasila, aby se obrátila o účinnou pomoc jinam. Je obtížné se dovolávat platnosti zákonů a ústavy těmi, kdo je porušili a zneužili. Proto bychom se měli stydět za to, že při hodnocení činů používáme dvojí metr a zneužívání moci jedněch schvalujeme, zatímco u jiných odsuzujeme, vše podle hesla "účel světí prostředky", obvykle vedoucího do pekla násilí, ztrát na životech a majetku. A co nejdůležitější, měli bychom se stydět za to, že jsme ukrajinským lidem nenabídli pomocnou ruku s dostatečným předstihem tak, aby bída spojená s arogancí moci měla co nejmenší prostor.

J. Boleslav 15.4.2014 8:27

Účinnou obranou Ukrajiny

bráníme sebe nejlíp. Swiním jako kremelský KGBák roste s jídlem chuť a je proto třeba je zastavit co nejdřív. To je přece z historie notoricky známý fakt.

J. Gogo 15.4.2014 7:42

Tak nevím, ale myslím si, že většina občanů této země

se nemá zač stydět. Jiné je to ovšem s autorem, který jako Klausův poradce komunikoval s představiteli sudeťáků na hlavičkovém papíře úřadu vlády, zač ho Klaus posléze vyhodil. Ale autor se zcela jistě nestydí a v minulých článcích do dal mnohokráte najevo.

Z. Sohorova 15.4.2014 7:46

Re: Tak nevím, ale myslím si, že většina občanů této země

Proc se Klaus nevyhodil sam sebe kdyz komunikoval a lezl do rite Putinovi?