18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Kam se můžeme posunout

Týdeník Echo mne požádal o článek, v němž bych by měl se měl pokusit o odpověď na některé otázky, naléhavé stejně dnes jako vždycky: Mění se česká společnost? Ocitá se Česká republika opět na jakési křižovatce?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Laták 20.7.2016 22:46

Re: Krize nekrize...

Žádná diktatura, natož demokracie nic zaručovat nemůže, ale když vidím, co všecko se muselo od listopadu 89 změnit, aby nakonec vše zůstalo pomalu takové, jako za rudých psů, tak komu by se z toho nechtělo blejt?

Bezpečně můžeme předvídat jen to, co už se stalo, ale kdo si není vědom věcí minulých, bude odsouzen je prožít znovu. To je čistá pravda, kterou žádnou lží vyvážit nelze. Na to upozorňuji proto, aby Lojzové od ponku a Mařeny od pokladen brali vážně slova Smrdutého Čmouda, až jim bude zase lhát.

L. Florner 20.7.2016 16:45

Re: Krize nekrize...

Demokracie má tu blbou vlastnost, že umožňuje přijetí i blbých rozhodnutí. Pokud by se přijímala jen rozhodnutí správná, pak je buď populace zasažena nebývalou moudrostí a kritickým nadhledem, nebo je to diktatura, neboť diktátor přeci oplývá jen samými moudrými rozhodnutími (a zástupem obětních beránků). Cesta do stavu moudrosti a kritického nadhledu je dlouhá a lemovaná nebezpečenstvím. I takovým, proti kterému je opilec na Hradě vlastně jen vítaným zpestřením všedního dne.

J. Mrázek 20.7.2016 16:35

Jedna vhodná publikace ...za pár korun..

http://www.cexpedice.cz/?product=havloidi

D. Polanský 20.7.2016 14:20

Demokraci je evoluční,

tedy změny dělá v delším časovém období. Jak se zdá autor touží po náhlých změnách. Stýská se mu po době, kdy se zde vesele tunelovaly banky a firmy. Tehdy krize demokracie totiž nebyla. Teď, kdy se poměry normalizovaly, jakási krize zde prý je. Ledaže v jeho hlavě.

V. Klepetko 20.7.2016 13:28

Re: Pokémon Go!

"najít a zničit"

V. Klepetko 20.7.2016 13:24

Pokémon Go!

Ano, bylo by přínosné, kdyby se i autor trochu posunul! Stále se snaží najít zničit jakési "Nové pořádky", ale jsou to jen virtuální monstra, která on chytá pokébally svých článků...

V realitě zde doma máme stabilní demokratický a liberální systém, plný - jak už to v demokracii bývá - nedokonalých lidí ale i více či méně funkčních institucí, které se navzájem vyvažují a kontrolují. K dokonalosti zbývá snad jen Ústavní zákon o obecném referendu. Vždyť jen malý Obvodní soud pro Prahu 1 dokáže vyvažovat kreativitu státních zástupců a tak trochu divokých vyšetřovatelů, masakrovaných navíc účelovou reorganizací! Ústavní soud je respektován, Parlament cosi v klidu řeší, žádné tanky, žádný Erdogan, žádný diktátor na obzoru, požirinovsku lidový Zeman i populistický Babiš efektivně blokují radikalizaci kotlebovského typu nejistých a tápajících voličů a celý systém ve skutečnosti dost výrazně stabilizují, jak správně poznamenal pan Václav Bělohradský, který nemá rád ani jednoho z nich... Takže panu Doležalovi nezbývá než chytat pokémony - což se dá dělat i někde jinde, než na Psu!

V realitě stojíme na zcela jiné osudové křižovatce! Dokážeme ubránit naši funkční liberální demokracii proti uzurpátorům moci z Bruselu, kteří se snaží náš národní stát zničit a nahradit neliberální a nedemokratickou centralizovanou strukturou? A dokážeme přitom zachovat evropskou synergii, evropskou solidaritu, volný pohyb zboží, lidí i kapitálu - v rámci nějaké nové Evropské konfederace sebevědomých národů? Evropu přívětivou - k neagresivním menšinám i skutečně ZVANÝM hostům, a Evropu milosrdnou - k těm, komu se sami svobodně rozhodneme pomáhat?

P.S. Piráty jsem volil do pražského zastupitelstva, což znamená, že řadit je k extremistům je pěkná drzost :-))))))

K. Vyšata 20.7.2016 12:49

Dalo mi to hodně přemáhání

přečíst tu omáčku rádoby vznešených myšlenek naplácaných na sebe. Asi to nebylo napsané pro moji zanedbatelnou maličkost s jediným pozitivem, můj hlas ve volbách je na stejné úrovni jako každého z těch hlasatelů morálky, náboženských vzlyků, demokracií jen pro některé a touhy mistrovat národ. Na Doležaly a jeho bojovníky potřebujeme více Zemanů a Babišů, více těch, co mají chuť a teď i možnost, pracovat pro lidi. A proto můj hlas nebude pro doležalský svět....

J. Laták 20.7.2016 12:01

Re: Krize nekrize...

Výdobytkem SAMETOVÉ REVOLUCE po sedmadvaceti letech je bolševiky "zrychtovaná" demokracie a pražský Hrad - významné to centrum čínských nájezdníků a pajzl soudně uznaného lháře a ochlasty, který se do nejvyšší funkce prolhal jen díky partě estébáckých kreatur. Jestli tomu říkáte demokracie, tak vaše pravé jméno nebude Florner, ale Jambor.

K. Janyška 20.7.2016 11:45

Bohužel o demokracii mluvíte jako o vrcholném stadiu

vývoje lidstva, ale není tomu tak. To její používasný model vede k totalitě. To nátlak většin na menšiny, a pokaždé jiných, vede k nerespektování soukromého práva, jako relevantního a skutečného jediného vodítka lidských životů... dzp.

M. Kučera 20.7.2016 11:42

Extremismy nepřátelské demokracii?

Opravdu by mě zajímalo, proč autor řadí Piráty k extremismům nepřátelským demokracii. Vždyť např. vnitrostranické mechanismy mají mnohem demokratičtější než leckterá zavedená strana (sestavováním kandidátních listin do sněmovních, krajských či komunálních voleb počínaje a volbami stranických funkcionářů konče, o odvolatelnosti funkcionářů nemluvě.)

J. Spousta 20.7.2016 11:16

Dobře vyjádřené

Díky. Hezká úvaha.

L. Florner 20.7.2016 7:23

Krize nekrize...

Tak vám nějak nevím, stojíme na nějaké křižovatce, nebo nestojíme? Sliby "nových pořádků" že jsou výmyslem Zemana a Babiše? Opravdu? A neslibují se "nové pořádky" před každými volbami? Co třeba taková Unie svobody a Věci veřejné? Bez ohledu na jejich neslavný konec taky slibovali... Slibovali, že to bude jiné a že od teď a s nimi bude líp (a to samé slibují a slibovali i jiné strany a hnutí...vlastně všechny strany a hnutí, pokud to nespláchly negativní kampaní ve stylu "my jsme sice strašní, ale podívejte vždyt všichni ostatní jsou ještě horší!"). Co takový "Sarajevský atentát" v 97? To by se dalo asi taky považovat za slušnou křižovatku.

Osobně si myslím, že na vině je paměť. Starší události se prostě vytěsňují, aby uvolnily místo událostem novějším. Jakýsi miliardář v kontextu dějin po roce 1989 vastně není ani žádným problémem, spíš je to, v porovnání zejména s léty devadesátými, učiněný beránek. Ale to by vypadalo blbě to přiznat, takže ho stanovíme za problém a veřejného nepřítele (demokracie) číslo jedna. Nějský problém přeci mít musíme, ne? Nebo něco, co možná problém ani moc není, ale díky čemu se nebudeme zajímat o jiné věci, které problémem skutečně a objektovně jsou. To samé Zeman. K čertu s tím, že oba vynesla na výsluní hlas lidu, standardní veřejné a demokratické volby. Možná je Babiš a Zeman dílem diletantsví starých politických stran a bohorovnosti jejich lobbistických kádrů, ale to na výsledku a významu nic nemění. Důležité je říkat, že pokud se k moci dostane někdo, kdo se mi nelíbí, je to ohrožením demokracie. Ne? Není to tak? Pak i takové veřejné volby prezidenta, namísto kuloárního handlování a politicky-vlivového kupčení, je v očích "demokrata" krokem zpět a zásadním ohrožením demokracie. Přeci se lidu nesmí dovolit, aby volil blbě, ne? Baže, soudruhu, máte recht. To se teda nesmí.