19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: I přímá volba má své mouchy

Důvody, proč se naši volení představitelé nakonec rozhodli pro přímou prezidentskou volbu, jsou dvojí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Eliáš 19.8.2012 21:34

Jedině monarchie

Je nejdemokratičtější zřízení. Ještě demokratičtější by bylo losování zákonodárců ze všech občanů, jejichž IQ je v rozmezí 100 až 120, aby nebyli moc chytří a jejichž stáří je v rozmezí 35 až 65 roků, aby neblbli.

J. Charvát 18.8.2012 10:56

Zrušit!

Výjimečně text p. Doležala, s nímž lze stopro souhlasit. Včetně pointy. Zrušme jej! Jednak trochu ušetříme, a pak, k čemu ta figura vlastně je? Prý pojistka demokracie - to je ale prý i senát, tak máme dvě (mimochodem, té westernové postavě, co měla pásek i kšandy, nebyly ty pojistky moc platné, ale to je jistě jen film). Že bude vyjadřovat vůli lidu jsa jím přímo volen? Blbost, na to nemá - naštěstí - dost pravomocí; leda tak přímá volba zvýší hodnotu marketingové firmy, která připraví nejpřesvědčivější reklamní kampaň. A pak, marně vzpomínám, který z té galérky presidentů, již měla ČSR/PBuM/ČSSR/ČSFR/ČR v čele, se vyznamenal jakýmkoli positivním činem, který národu v těžké chvíli pomohl. Prostě, velmi obtížně by se hledal racionální důvod, proč si vlastně volbou presidenta lámat hlavu a vířit veřejné emoce. Kdysi - v r. 68 - na otázku jakého zvolit presidenta, odpovídal tuším Jiří Suchý, že je to jedno, hlavně aby se dobře vyjímal na známkách. Na tom sice něco je, ale i kdybychom toto kritérium uznali jako věcně správné, v dnešní situaci moc nepomáhá. Alespoň já bych si v té frontě na Hrad, která se utvořila, nevybral. Ale třeba se ještě nějaký dekorativní ksicht najde, pár tipů bych měl... Ale přece jen, raději zrušit! Kde jsou podpisové archy??

P. Čech 18.8.2012 11:32

Re: Zrušit!

Máte svým způsobem pravdu. Ono totiž systém, politický i společenský, který je u nás zaveden vytváří pouze iluze. Iluzi prezidenta, iluzi demokracie, iluzi svobodných voleb, iluzi, že lid je zdrojem veškeré moci, iluzi moci zákonodárné, výkonné a soudní. Ony totiž tyto tři moci jsou podřazeny a podřízeny moci další, moci jediné a nejvyšší, kterou je moc politických stran a potažmo politiků.Celý tento kocourkovský systém vytváří pouze iluze, kterým ovšem věří ovčané. Bohužel jich je dost na to, aby tento systém mohl nefungovat nadále. Systém socialistický, jako úlitba ovčanům stříknutý notně anarchií. A jen o tom to je.

J. Jurax 19.8.2012 17:55

Re: Zrušit!

Ano, zrušit a nahradit dědičným králem. Nejlépe ze staré aristokratické rodiny ze vzdálenější ciziny a ne moc chytrým, aby jej lid miloval :-)

P. Čech 18.8.2012 9:39

Důvody přímé volby

Cituji, "uplatní se vůle lidu, což je demokratické". Velice správně!  Co z toho však logicky vyplývá? To, že jakákoliv jiná volba, a to nejen prezidenta,není demokratická a že se u ní neuplatňuje vůle lidu. Opakuji, velice správně. A potom nechť nějací politici a jejich ovčané žvaní něco o nějaké demokracii v České republice a nebo o uplatňování čl.2, odst 1 ústavy o tom, že lid je zdrojem veškeré moci ve státě. Kecy, jen kecy. U nás je totiž kromě do senátu uplanována vždy volba nepřímá, což je na základě nejen tohoto článku nedemokratické.

J. Jurax 19.8.2012 17:47

Re: Důvody přímé volby

Hm ... zastupitelská demokracie není demokracií?

A vůle lidu - jestli to není spíš vůle toho, kdo si zaplatil nejmasivnější oblbování onoho lidu pomocí PR agentur a médií, kterýžto zmasírovaný lid pak svobodně vyjeví svou vůli ... ono naštěstí v našem systému při volbě prezidenta celkem o moc nejde, řídící centrum je podle ústavy jinde - a fakticky nejspíš ještě jinde ...

P. Čech 20.8.2012 11:44

Re: Důvody přímé volby

Vážený pane, ujasněme si pojmy, abychom oba věděli, o čem mluvíme.  Červené jablko. jistě nebudete nic namítat, když řeknu, že aby jablko mohlo být červeným jablkem, musí být především jablkem a nikoliv hruškou či švestkou. Pakliže máme na stole jablko, jakožto ovoce, teprve potom můžeme přemýšlet o tom, zda je červené. Stejné je to se zastupitelskou demokracií. Aby demokracie mohla být zastupitelskou, musí být především demokracií, demos krates - vládou a mocí občanů. Není-li vládou a mocí občanů, nýbrž vládou a mocí politických stran, potom sice může být něčím zastupitelským, nikoliv však zastupitelskou demokracií.Je to tak a nic na tom nezmění lidé, kteří v důsledku své nadutosti považují občany za méněcenné jedince a jsou přesvědčeni, že pouze nějaká t.zv. "elita" může občanům vládnout. Od dob Solóna, který jako první formuloval demokratickou ústavu, počínaje Spartským vojenským zásahem proti Athénské demokracii až dodnes můžeme pozorovat všelijaké a mnohé prznění významu pojmu demokracie. A tak zde máme demokracii lidovou, socalistickou, liberální, parlamentní,sociální, přímou, nepřímou, zastupitelskou a mnohé a mnohé další. Každý z těchto přívlastků devastuje a potírá pojem, s nímž je spojován. Tedy žádná taková demokracie neexistuje, protože není demokracií, vládou a mocí občanů. A o tom to celé je.

J. Matuška 18.8.2012 9:03

Mají diskutující nějaký názor

na Sobotkovu myšlenku zavést přímou volbu poslanců v jednomandátových obvodech? Za sebe říkám, mně se to líbí.

M. Těhanová 18.8.2012 22:38

Re: Mají diskutující nějaký názor

Tohle říkám už 20 let, poměrný volební systém, kdy kandidátky tvoří nějaké strany, je cesta do chaosu a korupce a hlavně dosazování pak kamarádů do funkcí a lid obecný na to jen čučí, nemohouce nic ovlivnit. Mělo by se to změnit.

J. Jurax 19.8.2012 17:50

Re: Mají diskutující nějaký názor

Mně taky - je to rozumné, a proto to strany rukou společnou a nerozdílnou smetou se stolu ... to by tak bylo, aby jim lezl do zelí někdo, koho stranický sekretariát nemá pevně pod palcem ... i když i tohle by strany zmákly - viz senát ...

J. Matuška 18.8.2012 8:58

Čím mě Zeman parádně naštval?

"Politici mají nižší prestiž než uklízečky a PRAVICOVÉ POLITIKY LIDÉ POVAŽUJÍ ZA ZLODĚJE A IDIOTY." A tak mi Zeman připomněl jeho dávná slova o spálené zemi, stahování kůže z členů ODS atp. V 2. kole budu hodně zvažovat, komu mám dát hlas. Zemane, nevím, jestli si to nepodělal. Havel se také zmiňoval o tom, že lidé mluví o blbé náladě, on jenom že to reprodukoval. Všichni to říkají...

M. Těhanová 18.8.2012 22:41

Re: Čím mě Zeman parádně naštval?

Pravicové za ně lidé snad považují, aspoň Zeman si to přeje, ale levicoví jimi opravdu jsou, ale tam si nechává zadní vrátka, proto je šetří.

M. Těhanová 18.8.2012 22:43

Re: Čím mě Zeman parádně naštval?

Tím chce snad naznačit, že levicoví jsou vzor poctivosti a vysoké inteligence? On už je asi opravdu trochu dementní.

V. Váňa 18.8.2012 8:44

Děláme zcela předčasně účet bez hostinského

Ponechme si kritiku až poté, co volba proběhne. Horší než to, co nám naši dobře placení politici předvedli minule, to být prostě nemůže, tomu nevěřím.

A tak ti politologové, kteří už dnes a napřed vědí, že to bude hrůza, třeba po volbě budou rozebírat, proč že to vlastně dopadlo dobře.

Nač komentovat něco, o čem nevíme, jak skončí?

M. Majtán 18.8.2012 9:06

Re: Děláme zcela předčasně účet bez hostinského

Přesně tak, je tu moc kritiky bez zkušeností, důkazů... Jinak souhlasím.

M. Těhanová 18.8.2012 22:45

Re: Děláme zcela předčasně účet bez hostinského

Víme, dle toho, co je na výběr

P. Sulc 18.8.2012 5:15

Myslim ze ten nejvetsi problem je ten,

ze presidentske pravomoci jsou nulove. Krome pozdvihovani deticek a kladeni vencu nemuze cesky president delat nic, dokonce ani v dobe vladni krise, jako byla pred lety, nemuze rozpustit  neucinny parlament a nechat vypsat nove volby. A na potrasani rukama s jinymi presidenty je tato funkce drahy spas.

P. Pavlovský 18.8.2012 6:44

Re: Myslim ze ten nejvetsi problem je ten,

Netušíte, milý pane! Prezident nejenomže /ne/podepisuje zákony, on také jmenuje členy bankovní rady, ústavní soudce, ale i všechny ostatní soudce, vysokoškolské profesory, ministry, vyslance atd., atd. Udílí vyznamenání a milosti!

Pravda, většinou na to není sám, jsou tu různé kontrasignace. Ale může mnohé zdržet, mnohému pomoci a naopak. "Komu chceme, pomůžem, komu nechcem, nemůžem."

Snad si alespoň vzpomenete na tahanice okolo Lisabonské smlouvy! Dodnes sice nevím určitě, kdo měl pravdu, ale že se tu prezident ukázal jako významný hráč, o tom snad nemůže být pochyb!

P. Sulc 18.8.2012 7:22

Re: Myslim ze ten nejvetsi problem je ten,

To co rikate, to vim. Jenze jmenovat profesora, to zase tak velka moc neni. A jmenovat neodvolatelneho soudce na dozivoti to take ne. Nepodepsat zakon ktery muze byt prehlasovan, take ne. Myslim ze francousky president, a to nemluvim o americkem, ma te moci o kapanek vice. Muze vas president alespon v nouzi vydavat nejake dekrety, byt treba s caseove omeznou platnosti ?

J. Charvát 18.8.2012 11:00

Re: Myslim ze ten nejvetsi problem je ten,

Jó, zdržovat může. A kdy tím něco ovlivnil?? I ty "vetované" zákony nakonec parlament přijme. Tyhle argumenty jsou trochu slabé, nemyslíte? A jmenování rad a generálů? No, to by snad bylo lepší transparentnějším procesem, než úradkem party na Hradě. Vyznamenání? To je trochu ornament k smíchu, nemyslíte? Prostě, lepší argumenty byste neměl? Ne-li, zůstávám u podpory názoru Zrušit!

J. Jurax 19.8.2012 17:53

Re: Myslim ze ten nejvetsi problem je ten,

Zrušit a nahradit dědičným králem. Nejlépe ze staré aristokratické rodiny a ne moc chytrým, aby jej lid miloval :-)

O. Roldán 18.8.2012 2:24

a co království!!! :-))

O. Rychlík 18.8.2012 14:07

Re: a co království!!! :-))

Jsem pro!!! Pryč s republikou! Ať žije monarchie!