16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Hlas pro Izrael

Valné shromáždění OSN vyslovilo, jak se ostatně očekávalo, drtivou většinou hlasů souhlas s tím, aby Palestina získala status nečlenského pozorovatelského státu. Může se tedy účastnit v mezinárodních organizacích, jako je např. Mezinárodní trestní soud v Haagu, a Izraeli tam zatápět. Podobný statut měl do roku 2004 Vatikán a do svého vstupu do OSN i Švýcarsko.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 10.12.2012 17:44

Re: Zaujatost nezná mezí...

No jo, jistě, Irán nechce A-bombu, Ahmadínežád je kandidát na Nobelovu cenu míru a Židé jsou mu jako rodní bratří ... radši nám povyprávějte pohádku o hloupém Honzovi, sedla by Vám líp ...

J. Boleslav 10.12.2012 18:03

Re: Zaujatost nezná mezí...

S p. Robinem nemá evidentně smysl diskutovat.

V. Hajková 10.12.2012 8:58

Naprostý souhlas

dnes  -  skvělý  článek  p.  Doležal!

P. Rajman 10.12.2012 8:07

Čechoslovakistický komplex.

Palestina je proti Hitlerovu Německu trpaslík a Izrael proti meziválečnému Československu světový hráč. A Česko je stát, který prostřednictvím některých politiků a novinářů (jako je Aston nebo Doležal) nevynechá jedinou příležitost, aby si hledáním analogií za každou cenu mohl pofoukat svůj kdysi mnichovský, dnes čechoslovakistický komplex.

L. Matura 10.12.2012 9:00

Re: Čechoslovakistický komplex.

Izrael je světový hráč jen proto, že dosud nenašel svého Beneše. Na Háchu by v jeho případě totiž už nedošlo.

P. Rajman 10.12.2012 9:20

Re: Čechoslovakistický komplex.

Ano,i v tomto směru analogie silně pokulhává.

L. Matura 10.12.2012 9:28

Re: Čechoslovakistický komplex.

ale novodobé Chamberlainy a Daladiery už známe, tady analogie kráčí vzpřímeně.

R. Brzák 10.12.2012 9:49

Re: Čechoslovakistický komplex.

Obávám se, že jste přehlédl, že Palestina je celé historické území, na němž v současné době alespoň z části leží Jordánsko, Izrael, pásmo Gazy i Západní břeh. V celém konfliktu jde o Izrael obklopený nepřáteli neustávajícími v rétorice o zničení židovského státu, kterých je mnohem více a na mnohem větší rozloze, než je celá Palestina. Dá se shrnout, že jde o státy islámu, jejichž vládci využívají agresivní džihád k překrývání vlastních sociálních problémů a Izrael je v tomto smyslu pro ně jako tradiční také ideální nepřítel.

Pokud z tohoto hlediska použijeme analogii, Arabové a muslimové žijící v Gaze a na tzv. okupovaných územích jsou opravdu v podobné situaci, jako sudetští Nemci v Československu, s tím rozdílem, že jejich podpora od nepřátel Izraele (kam se bohužel dá počítat i EU) jim umožňuje na rozdíl od sudetských Němců ostřelovat Izrael raketami a vést s ním válku. Je však velký rozdíl mezi Československem a Izraelem - ten totiž již desítky let úspěšně odolává v obranné válce, ke které je nucen nikoliv "hrstkou" tzv. palestinských Arabů, ale muslimskými převážně arabskými státy, kterým je utrpení arabských uprchlíků pouze velmi dobrým propagandistickým nástrojem.

H. Lukešová 10.12.2012 11:26

Re: Čechoslovakistický komplex.

No jak se to vezme. Na Blízkém východě žije 300 milionů Arabů a Židů jenom 5,9 milionů. Takže Izrael je trpaslík. Méně ideologie a více soudného rozumu.

P. Rajman 10.12.2012 12:50

Re: Čechoslovakistický komplex.

Pokud Chcete srovnávat Němce s Araby a Izraelce s Čechy, pak pochybuji, že kdyby se Izraelcům podařilo obsadit západní břeh a Palestince vyhnat o což předpokládám, že ani neusilují, přesto by se nestali proti arabskému sousedu chudým příbuzným. Proto nejen méně ideologie, ale také analogie, která vždy stojí u jejího zrodu.

P. Rajman 10.12.2012 8:06

Čechoslovakistický komplex.

Palestina je proti Hitlerovu Německu trpaslík a Izrael proti meziválečnému Československu světový hráč. A Česko je stát, který prostřednictvím některých politiků a novinářů (jako je Aston nebo Doležal) nevynechá jedinou příležitost, aby si hledáním analogií za každou cenu mohl pofoukat svůj mnichovský, dnes čechoslovakistický komplex.

P. Pavlovský 10.12.2012 6:58

V analogii začněme až v roce 1945

Češi /na staně vítězů/ porazli němcké nacisty, kteří se neskrývali záměrem úplně je vyhladit. V tu chvlí bylo v Česku ca 3 miliony Němců s říským občanstvím. Byli hlavně v Sudetech ale spousta ji žila, a to již po staletí, ve  vekých městech, od Prahy po Bratislavu.

Ti čeští Němci byli do 1938 občany ČSR a teď se jimi chtěli stát znovu. Vymlouvali se, že to říšské jim přidělil Hitler násilím, což byla někdy i pravda (první chovanci koncentráků byli, vedle Židů, němečtí antifašisté).

Kdyby jim tu restituci občanství vláda ČSR uznala, musela by v zápětí rozjet soudy, které by individuálně zkoumaly a trestaly statisíce velezrad - spolupráce našich občanů s cizí mocnosti za účelem zničení ČSR a vyhlazení Čechů a Židů. Hodně němců by asi prevetivně uteklo.

Místo toho vzala ČSR ta válečná občanství vážně a to staronové československé přiznala pouze občanům Protektorátu a Slovenského štátu. Kdo ho nedostal, musel pryč. Musel z historického území, které patřilo Čechům už koncem 1. tisiciletí.

Židé se po Šestidenní válce chovali daleko mírnějí. Ačkoli se palestinší Arabové vesměs vojensky účastnili vojenského  pokusu sousedů zničit a zcela vyhladit Izrael, nevyhnali je. Nechali je nadále žít v Palestině, na svých historických  územích, která ve válce dobyli:

P. Pavlovský 10.12.2012 7:00

Re: V analogii začněme až v roce 1945

Přitom to jsou (analogicky k Suetám) historická židovská území, kde po tisíce let byla židovská království na kterých žili nejrůznější semité, monotheisté i polytheisté (pohani, Arabové ještě neexistovali a muslimové už vůbec ne).

 Západní břeh i s východním Jeruzalém a Gaza, to jsou sice území obydlená dnes převážně Araby (stejně byly Sudety obydlené převážně Němci). To ale neznamená, že si tam Židé nesmějí stavět domy; Češi si je v Sudtech také mohli kdykoli stavět, od Rakouska přes I. republiku až po tu poválečnou.

Nikomu , kdo nic nespáchal, nebral v Palestině nikdo jeho majetek, především domy a pole. Naproti tomu jide, tam kde je pustina a půda ptaří tradičně (už od turecké správy) státu, tam staví Izrael nové osady.

Je to podobné, jako naše poválečné osídlování pohraničí.

P. Pavlovský 10.12.2012 7:00

Re: V analogii začněme až v roce 1945

Přitom to jsou (analogicky k Sudetám) historická židovská území, kde po tisíce let byla židovská království na kterých žili nejrůznější semité, monotheisté i polytheisté (pohani, Arabové ještě neexistovali a muslimové už vůbec ne).

 Západní břeh i s východním Jeruzalém a Gaza, to jsou sice území obydlená dnes převážně Araby (stejně byly Sudety obydlené převážně Němci). To ale neznamená, že si tam Židé nesmějí stavět domy; Češi si je v Sudtech také mohli kdykoli stavět, od Rakouska přes I. republiku až po tu poválečnou.

Nikomu , kdo nic nespáchal, nebral v Palestině nikdo jeho majetek, především domy a pole. Naproti tomu jide, tam kde je pustina a půda ptaří tradičně (už od turecké správy) státu, tam staví Izrael nové osady.

Je to podobné, jako naše poválečné osídlování pohraničí.

T. Kočí 10.12.2012 6:57

Hlas pro Izrael zpět na článek..

Tentokrát je to za 1.

P. Rajman 10.12.2012 6:12

Rektální sionisté

si pletou dojmy s pojmy. Proto mohou vytvářet paralely mezi státem Izrael a meziválečným Československem. To nemělo na rozdíl od současného židovského státu nad svým sousedem vojensky navrch a ani jeho nejvyšší představitel nebyl ochoten v případě krajní nouze (alespoň načas) se se zbaní v ruce postavit početnějšímu nepříteli. 

P. Lenc 10.12.2012 9:33

Re: Rektální sionisté

A mohl by jste vysvětlit co by se stalo, kdyby Israel nebyl vojensky na výši?Myslím si, že vaše pletení dojmů a pojmů je poněkud rektálně antiisraelské.Paralelu Mnichova s dnešní situací Israele nevidí pouze noví Mnichované.

H. Lukešová 10.12.2012 11:19

Re: Článek ťal do živého, když vidím ten zběsilý protiizraelský propalestinský hněv

Kdyby Izrael neměl silnou armádu, přestal by existovat.

J. Kanioková 10.12.2012 1:58

Souhlas, je to jasná paralela k našemu Mnichovu 38,

jen jsem si ještě nenašla čas "prostudovat" ty další rezoluce, kterým jsme řekli ANO. Nevíte někdo, o čem byly? Celkem jich bylo 7, jednou jsme řekli NE, jednou nehlasovali a 5x ano.. Takže si nejsem jistá mírou, jak moc mám naši vládu chválit.. Obávám se, že to bude takové měkké Ano s jedním NE.. sice důležitým... ale to daalší....?

J. Jurax 10.12.2012 1:22

ČR zachránila svým postojem v OSN čest Evropy i EU.

Mimo mnichovanů se našel v Evropě i v EU jediný spravedlivý.

Churchill kdysi prorocky komentoval mnichovskou dohodu - Británie mohla volit mezi bezectností a válkou. Zvolila bezectnost a bude mít válku.

No a teď evropské země - vyjma naší republiky - zvolily bezectnost. Francie sladká, hrdý Albion i Germáni provinivší se holocaustem ...

P. Pavlovský 10.12.2012 0:32

Pro který mezinárodní "klub" je Izrael dost dobrý?

Kdyby byly NATO a EU o k čemu, nabídly by Izraeli členství.

(Turecko může a Izrael ne? Proč? Která kultura, který politický režim je nám bližší, podobnější?)

A naopak: nemám nejmenší chuť být členem spolků, které se Izraele štítí. To páchne novým Mnichovem.

J. Jurax 10.12.2012 1:26

Re: Pro který mezinárodní "klub" je Izrael dost dobrý?

No, NATO kdysi potřebovalo Turecko proti sovětům ... Izrael nepotřebuje ...

A zbabělá EU nebyla schopna si udělat pořádek ani v Evropě - v bývalé Jugoslávii ... natož aby se postavila za Izrael ... to raději bude podporovat palestinské teroristy penězi pod rouškou humanitární pomoci ...

S. Robin 10.12.2012 15:32

Re: Pro který mezinárodní "klub" je Izrael dost dobrý?

1)v Bývalé jugoslávii byly dle všeho trochu jiné tlaky... Zpetje te "naší" Madelyn...

2)humanitární pomoc EU Palestině je taky ožehavé téma... Když budete bádat,kam ty peníze nakonec přijdou,zjistíte,že nemalá část z nich jde na projekty,které realizují izraelské společnosti...

J. Kanioková 10.12.2012 16:01

Když něco tvrdíte, chce to důkaz...? jinak to beru jako plivnutí

J. Jurax 10.12.2012 17:17

Re: Pro který mezinárodní "klub" je Izrael dost dobrý?

No, pakliže vskutku nemalá část z nich jde na projekty,které realizují izraelské společnosti, tak to tedy ta nemalá část skončila ve správných rukou, ač to EU nejsoíš nezamýšlela.

A není to náhodou tak, že když se má něco realizovat i pro Palestince v jejich enklávách, tak to musí udělat izraelské společnosti, protože Palestinci toho nejsou schopni?