4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Dva nemravné projekty pro příští dny

Dnes se už konečně rýsují kontury toho, jak by mohlo proběhnout (neříkám přímo "jak je naplánováno") schvalování daňového balíčku v Poslanecké sněmovně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ráž 28.10.2012 11:48

Pád vlády nejsou předčasné volby

Předčasné volby  nedopustí ohrožení členové Sněmovny, a že jich je vleké množství, protože, jak trefně napsal pan Doležal,"Vznikne jakási národní fronta všech, co se celkem právem bojí předčasných voleb".

Takže  ke změně korupčních poměrů při řízení státu může dojít jen silou zvenčí stejně jako k tomu došlo v listopadu 1989...a přestaňme se tohoto způsobu řešení politických krizí už konečně bát! I tehdy nás mnozí před títmo řešením strašili nějakými katastrofickými scénáři. A co se stalo: Vznikly nové strany a po krátké době chaosu začala poltika fungovat "normálě" až do té doby, kdy  hlasatel "normální" poltiky zavedl nový parlamentí instrument "opoziční smlouvy", Od té doby je opět politika "nenormální" a nezbývá než abychom opět zavedli do politiky standarní instrumenty reprezentované vítězi voleb a jejich ideovou tvrdou opozicí....... což "mírovou cestou" jen nějakými peticemi, či prohlášeními různých pseudoosobností o nesouhlasu  už nepůjde.

J. Boleslav 28.10.2012 12:14

Re: Pád vlády nejsou předčasné volby

A jakou "nemírovou cestu" máte na mysli?

J. Ráž 28.10.2012 14:31

Re: Pád vlády nejsou předčasné volby

Nemírová cesta byla v úvozovkách stejně, jako když hovořím o "ne-mírovém" převratu v roce 89. Tehdejší režim byl hanebný a nechtěl se "mírovým způsobem" svých mocenských pozic vzdát. Režim korupčníků zabydlených ve všech státních institucích nyní a vláda tlustých krků ověšených zlatými řetězi ovládající naše politiky je neméně hanebná  a  svých pozic se "mírovým způsobem" také nevzdá.. Každá skupina, která hanebným a cynickým způsobem vykonává politickou a hospodářskou moc  ustoupí jen a pouze, když je k tomu přinucena obrovským tlakem občanské pospolitosti a když zjistí, že ji neumlčí bez velkého krveprolití. Takže co tím "nemírovým zpsůobem" myslím jsou masové demonstrace naštvaných občanů, které zbaví moci nemravné poltiky a mafiánské kmotry. Věřím, že policii bychom mněli na své sraně, jako jsme ji ve většině měli na své straně v listopadu 89 a že nebude zakročovat...částečně ze strachu a částečně, že i policisté mají těchto mocipánů plné zuby stejně  jako my.

HOWGH!

J. Boleslav 28.10.2012 16:45

Re: Pád vlády nejsou předčasné volby

Srovnáváte nesrovnatelné. V totalitních režimech jsou "nemírové cesty" nutné. V parlamentní demokracii se vlády mění standardními politickými mechanismy. Založte si stranu, přesvěčte o své pravdě dostatek voličů a po příštích volbách můžete vládnout Vy. To, co navrhujete, je anarchie.

M. Bílý 28.10.2012 20:13

Jim to nevysvětlíte, pane Boleslave (16:45). Základní jejich nedostatek je, že nevědí nic o řizení sociálních systémů, jak spontánní cestou, či pomocí kulturních univerzálií a (nutně velmi pomalým) lidským organizováním.

Když se to žene fofrem, je z toho trapas  EU, byť základní myšlenka je dobrá.

B. Rybák 29.10.2012 17:15

Re: Pád vlády nejsou předčasné volby

Přesně tak.

B. Rybák 29.10.2012 17:37

Re: Pád vlády nejsou předčasné volby

A koho by jste pak dal do vlády? Co s tím, že cca 80% státních výdajů jsou mandatorní výdaje a 80% politických rozhodnutí je diktováno "Bruselem"? Co s Bruselskou korupcí našich politiků? S bojem proti "klimatu"?...

P.S. Až uvidíte nějaký ten nám vládnoucí, zlatými řetězy ověšený krk tak se rychle vraťte ze čtení politického komiksu do reality, zřejmě se Vám obě "skutečnosti" pletou. Někde na internetu si najděte něco o skutečné korupci ve světě (začněte třeba zkorumpovanou Delorsovou komisí v EU a pokračujte směrem k současným manipulacím na 800 bilionů dolarovém finančním trhu, pomocí sazby LIBOR (největší německé, francouzské, švýcarské, britské a 7 amerických bank). A pak si možná uvědomíte, že my máme důležitější starosti než ty, které nám sugeruje "náš" tisk.

J. Švarda 27.10.2012 17:52

Servilliita k diktátoru Kalouskovi a TOP přináší ovoce

V této podivné koaliční vládě je vskutku všechno možné. Pan Nečas již mnoho měsíců na slovo poslouchal Kalouska a TOP, a skutečně to vypadá, že nejde o poslušnost ale o servilní chování s přímými důsledky na nejsilnější koaliční stranu. Ty totálně prohrané a již předem skoro zasměšňované volby do krajů a do senátu ukázaly o co jde. Prohlášení premiéra, že to čekal, rozuměj tu prohru, to rozhodně byl hřebíček do rakve a skutečná pomoc každému, kdo je v ODS jiného názoru. Pane Doležal, dobře jste analyzoval současnou situaci v koalici. Přitom cílem se nestává reálné řešení, ale vydržet v křeslech, to v obou variantách. Anomalie,kdy strana TOP s trvalým poklesem preferencí, ale zodpovědně hlasuje dle linie Kalouska prosazuje své cíle již sklízí ovoce v ODS.

P. Skřivan 27.10.2012 15:03

Řekl bych, že současná situace,

je jednoduše srážka s realitou, kdy vládá sklízí co zasela a pan Kalousek se konečně něco dozví o své ekonomické genialitě. Chlapci z koalice jednoduše promarnili šanci, kterou dostali na parodii na reformy, které celkem logicky dostanou ránu z milosti. Čemu by pomohly, to netuším a je to názorná ukázka, jakou cenu má přicházet s nabídkou tzv. třetích cest, kdy uděláme reformu, ale vlastně to reforma tak úplně nebude.

J. Boleslav 27.10.2012 8:41

Nevěřím v realizaci ani jednoho scénáře

jeden je totiž absurdnější než druhý a kromě udržení stávající vlády v pozici loutek a rukojmých buď rebelů nebo veverek by stejně většině zúčastněných nic nepřinesl.

J. Boleslav 27.10.2012 8:43

Re: Nevěřím v realizaci ani jednoho scénáře

Ještě mně napadlo, že se Nečas s hlasováním o důvěře vládě dostal do stejné pasti jako před časem Radičová.

O. Zuckerová 27.10.2012 9:33

Re: Nevěřím v realizaci ani jednoho scénáře

Myslím, že tzv. "rebelové" rebelují především proti zamezení penězotoků z kšeftů VZP do sobě spřízněných zařízení, tedy vlastních kapes (viz též včerejší fejeton Petrušky Šustrové v LN, ale i další články; to si nemyslím jen já). Horempádem uzavřená Horákova nová smlouva (další IZIP) nemůže nikoho nechat na pochybách. Proto se domnívám, že je  jim DPH u zadku,  jde pouze o to, elegantně odstranit Hegera - prostě tak, neadresně, v rámci odstranění celé vlády.  (Podobně byl zřejmě odstraněn ministr Pospíšil na základě vymyšleného důvodu, zatímco pravým důvodem byly mj. jeho navrhované změny v oblasti exekucí. Zlaté pravidlo českých politických změn: jenom ne pravdu!) Bohužel se ani odstraněním ani neodstraněním vlády nic  nezmění k lepšímu, naopak,  dospěli jsme do bodu, ze kterého se všechno může už jen zhoršovat.

J. Boleslav 27.10.2012 9:42

Re: Nevěřím v realizaci ani jednoho scénáře

Asi budete mít pravdu. Nějaké světélko na konci tunelu zatím nevidno. Zřejmě si tento stát bude muset prožít zase pár let rudooranžových "lázní", aby přišel k rozumu.

J. Kanioková 27.10.2012 13:26

radši nevidno, než lokotka v potisměru :)))

J. Boleslav 27.10.2012 17:55

Re: radši nevidno, než lokotka v potisměru :)))

Ta lokotka v protisměru tam ale je, rudooranžová.

S. Trkola 27.10.2012 13:52

Re: Nevěřím v realizaci ani jednoho scénáře

Komu poděkovat !! Nebo je odměnit jak nás do tohoto srabu dostali . jednu odměnu bych viděl,propustit bez nároků na žadné  peníze,nahrabali si dost !!

J. Kanioková 27.10.2012 13:22

Přesně ! Je to zoufalá vyděračská logika

V. Mlich 27.10.2012 8:17

Co je na tom prvním scénaři katastrofické?

Já bych jej nazval spíš happyendem. Žádná vládní krize ani zvyšování daní, co víc si lze přát? Snad už jen vystoupení z EÚ.

P. Rajman 27.10.2012 6:55

Volič bude volit hlavou

a ne kapsou jako parlament. Zvolí proto "kladeče věnců" t.j. Prezidenta nikoliv exhibicionistu (přeloženo do politické češtiny "silného") ale upozaděného, přemýšlivého, tak aby  se vláda, která vzejde z voleb, mohla předvést. Všechny dosavadní sebou nechaly z Hradu (jak za Klause tak za Havla) od oposmlouvy orat nebo vláčet, ale měly se také na co vymluvit. Alibismus a exhibicionismus tak v Česku jenom kvetl.

PS: To vše ovšem pouze dostane-li v lednu šanci a nesehrají-li s ním současní panáci nějaké nepěkné divadlo.

J. Stejskal 27.10.2012 15:45

Re: Volič bude volit hlavou

Žádného "silného" prezidenta zvolit ani nelze. Pezident může maximálně využívat různá zákoutí neřešená ústavou, jako Václav Klaus. Jinak kladeč.

K. Kužel 27.10.2012 5:42

Prezident "silná ruka"?

Při přečtení jmen kandidátů na hlavu státu mi připadá poslední věta článku docela vtipná.

P. Pavlovský 27.10.2012 0:16

Nečas s Kalouskem nejsou padlí na hlavu,

tomuto scénáři snadno zabrání. Až "ve druhém čtení podají "rebelové" pozměňovací návrh na zachování dosavadních sazeb DPH a opozice jej podpoří,  vláda svůj taktro zprasený návrh stáhne a nenechá o něm vůbec hlasovat.

Pak bude opět na "rebelech" aby vládu shodili na něčem jiném.