7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Drobné poznámky

Brněnští zastupitelé přijali 34 hlasy proti 21 „Deklaraci smíření a společné budoucnosti“. Vyslovují v ní lítost nad masakrem brněnských Němců z posledních květnových dní roku 1945

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mrázek 25.5.2015 17:01

Nebýt Hitlera, nebyl by Stalin

Jen Doležal tohle nedokáže pochopit.

J. Laták 25.5.2015 17:40

Re: Nebýt Hitlera, nebyl by Stalin

Když o 11 let starší Stalin řádili v Rusku s Leninem jak černá ruka, bezvýznamný frajtr Hitler šlapal bláto na frontě v 1. světové válce. C vás v tom VUML-u učili?

K. Janyška 25.5.2015 20:57

Re: Nebýt Hitlera, nebyl by Stalin

Nebýt Německa nebyl by Lenin a SSSR, nebýt Lenina, nebyl by Stalin, nebýt Německa nebyl by Hitler... Dzp.

Š. Apolen 25.5.2015 23:58

Re: Nebýt Hitlera, nebyl by Stalin

Naopak ! Nebýt Stalina, nebyl by Hitler ! Nebo snad socialismus vymyslel Hitler ? NSDAP !

P. Lenc 25.5.2015 13:35

Jó pane Doležale,

nebýt těch vrahounských Čechů, bylo by na světě lépe a radostněji.Ještě že máme vás a vám podobné, na které se landsmanšaft může kdykoliv spolehnout.

P. Janoušek 25.5.2015 11:28

Jednou...

...už se za nás všechny omluvil prezident a myslím, že další rozpatlávání nemá smysl.

Navíc, líbí se mi jak za činy ve WW2 nemohou všichni Němci, ale za nespravedlivé a divoké odsuny se všemi jejich excesy můžou všichni Češi. Aspoň tak mi vyplývá z článků pana Doležala.

Odmítám se zabývat těmito problémy jinak, než v historické rovině. Já nebyl na světě a z mých předků se nikdo odsunů nezúčastnil. Proč bych se měl omlouvat? A vracím se zpět, již tak učinil prezident Havel.

J. Lepka 25.5.2015 11:04

Pane Doležale,

prozraďte mi prosím, jaký má smysl si po sedmdesáti letech sypat hlavu popelem? Tuplem když dnes je již nadevšechny pochyby jasné, jak by dopadla česká menšina, kdyby osud a v neposlední míře USA, nepomohly arijské nadlidi zastavit a umravnit? Když již dalších 27 let předtím německá menšina dělala vše proto, aby se od nově uznané a vytyčené republiky odtrhla a tyto emoce jen další léta nepříliš důkladně tutlala ?

O odsunu rozhodly vitězné mocnosti a rozhodně se to netýkalo jen české kotliny. Je nesporně pravda, že tato deklarace se cíleně zabývá odpovědností české lůzy za excesy při odsunu, ale stačí konfrontace s např. židovskými transporty a je evidentní, že prostě Němci okoštovali vlastní medicínu. Nebo se snad domníváte, že odsunutí měli mít komfort lůžkových vagonů s polopenzí? Bohužel je smutnou ironií, že své potenciální kritiky, potažmo všechny demokraticky smýšlející Němce si vyvraždilo samo Gestapo, takže mezi oběťmi divokého odsunu jen stěží najdete "pouze německy hovořící občany ".

M. Koutný 25.5.2015 15:05

Re: Pane Doležale,

Mezi obětmi divokého odsunu byli na Severní Moravě např. i mnozí Židé, čerstvě se vrátivší z koncentráků. Pokud se před válkou hlásili k německé národnosti, vztahoval se na ně odsun a tak akorát přesedali z jednoho hitláku do druhého.

K. Janyška 25.5.2015 9:44

Bez toho, aniž byste věděl, pane autore, o pravé dominanci

soukromého práva v životech lidí, nejste schopen říci k demokracii prakticky nic. Většinové hlasování bez testu právě soukromým právem je destrukcí lidského světa a pak to všechno vypadá v něm tak, jak to vypadá. Shánějí se většiny pro poražení menšin a to ve věcech, které nic takovíého vůbec nesnesou. Například vyvraždění menšin demokratickou většinou, okradení menšin demokratickou většinou, zotročení menšin demokratickou většinou,  každodenní ponižování menšin demokratickou většinou a to přesto, že pokaždé je většina tvořena jinými lidmi, teří tímto způsobem ničí sami a svoje budoucí naděje a štěstí... Dzp.