19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Dr. Rath jako fenomén naší doby

Především se bez vytáček přiznám, že v případu pana doktora Ratha jsem, jak se říká, "podjatý". Ne nějakým hmotným zájmem, ale ideově a citově. Pan doktor mi vždycky připadal jako ztělesnění toho špatného, co se do české politiky nahrnulo díky chybám, neschopnosti a bezmocnosti politických lídrů z doby hned po listopadu 1989, ať už horovali pro "pravdu a lásku" nebo "neviditelnou ruku trhu".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 19.5.2012 12:09

Souhlasím s autorem

Je neuvěřitelné, že pád "politika", z něhož bezzásadový egoistický narcisizmus stříkal na všechny strany (např. z vyděrače nezákonně prosazujícího platby pacientů lékařům se hladce stal nezákonně postupujícím obhájcem pacientů před platbami lékařům, dokonce i za stravu v nemocnicích), nastal až po jeho přistižení při činu.

Škody, které takoví "ochránci práv" způsobují naší společnosti daleko přesahují to, co stačí ukrást.

B. Hamal 18.5.2012 11:37

Zapeklitý případ

Nejprve to vypadalo, že si Rath myslel, že mu policie přinesla v krabici víno. Policie však zjistila, že v té krabici, co držel v ruce, má nějakých 7 milionů, a nebyly od ní, protože kde by taky dnes policie vzala tolik peněz? Rath nakonec může být rád, že mu ta krabice v rukách nevybuchla, špunt by mu mohl vyrazit oko. Výbuch se teď ale dá čekat v úterý ve sněmovně, neboť Rathova čilá ústa - holé neštěstí.

V. Ondys 18.5.2012 9:59

:)))))))) Naší doby?

Obávám se, že to je mnohem hlubší problém společnosti, která se fakticky dlouhodobě musela obejít bez vlastní elity a překonávat nástrahy s umělými zásahy i cizích vzdělanců. Komunisté jí zasadili drtivou ránu po roce 1948 i tím, že ji zbavili těch tradičních a vysokoškolské studium umožnili jenom těm, kteří byli ochotni si zlomit páteř kvůli vlastní kariéře.

B. Rybák 19.5.2012 11:35

Re: :)))))))) Naší doby?

Ano. A v tomto morálky a cti zbaveném prostředí se snadno přechází od slouhovství "moskevského" na slouhovství "bruselské", od předstírání víry v náboženství marxistické na předstírání víry v náboženství "zelené" a politicko-korektní. Západní Evropa je na tom ale v tomto smyslu ještě hůře, protože díky chybějícímu poznání (odmítnutí našich zkušeností) komunismu a tím i nezadržitelnému nástupu "socialismu" netuší, že její "proroci" jsou falešní a spasitelé podvodní. Nepochopili (lidem zamlčeli), že v každém státním náboženství, tedy i v tom "politicko-korektním" nebo tom "zeleném" vybují nádor "inkvizice" a nádor cynického mravního nihilizmu.

K. Luboš 18.5.2012 9:42

Vždyť jke to tak jednoduché!

Zavřít Ratha anebo Bartáka nestačí. K moci se musí dostat „někdo“ anebo „něco“, co současné politické strany (ODS, TOP09, VV, ČSSD) postaví mimo zákon, rozpustí, zbaví je majetku a jejich členy vlivu tím, že proti nim začne uplatňovat lustrační zákon. Pak ten „někdo“ anebo „něco“ bude muset vybudovat autonomní a sebevědomý státní aparát s dostatečnými pravomocemi (definitiva a neodvolatelnost prověřených úředníků podmínkou) a snížit vliv stran na chod státu. A pak teprve budou moci být uspořádány svobodné volby.

M. Písecký 18.5.2012 11:43

Doufám, že to "něco" postřílí armáda dřív,

než "někdo" zase vystoupí na Staromáku na balkón.

E. Pavel 18.5.2012 12:57

Re: Doufám, že to "něco" postřílí armáda dřív,

Detto!

V. Kain 18.5.2012 12:55

Re: Vždyť jke to tak jednoduché!

Vůbec to není jednoduché jak byste si vy i já přál.Odstavil byste od cecíků všechny Ráthy a to oni se odstavit nenechají.Jednoho sice šoupli za katr,ale kolik mnohem hladovějších se jich potuluje na krajích,ve státní správě a mezi samotnými zákonodárci?

V. Vlach 18.5.2012 13:37

Re: Vždyť jke to tak jednoduché!

Nikdo nikdy neříkal,že to jednoduché je.Ovšem ONI na to spoléhají,čas je na jejich straně.Teď je na řadě doufám další a dalčí kauza,hlavně ty staré!Aby si někdo nemyslel,že té zmiňované spravedlnosti unikne!

O. Mayer 18.5.2012 14:18

Re: Vždyť jke to tak jednoduché!

problem je že to "něco" bude pravděpodobně co do morálního a osobnostního profilu identické s  dRathem. A koneckonců, proč ne zrovna třeba on, ten čas v base (kam ho doufejmež šoupnou) může využít ke spisovaní svého Mein Kampf

L. Písařík 19.5.2012 14:35

Re: Vždyť jke to tak jednoduché!

Luboši, a co když právě ti neodvolatelní úředníci, vědomi si své pevné pozice, budou hlavními strůjci - nikoliv aktéry - korupce. Co s nimi, neodvolatelnými?

J. Novotný 18.5.2012 8:54

uvědomujete si

komu by to pomohlo zavřít bartáka?

T. Vodvářka 18.5.2012 5:55

Deprivantství jako životní postoj

To je to MUDr.Rathovi. Primář Koukolík napsal knihu Vzpoura deprivantů. V ní je deprivant popsán jako člověk, nesmírně inteligentní, s výbornou pamětí, s neuvěřitelnou schopností vystihnout náladu davu. Současně je zcela bezcitný, bez špetky empatie. Pojem svědomí je u něj cosi neznámého, takže dovede kupříkladu zlikvidovat staré přátelství bez mrknutí oka jen proto, že může získat malou drobnou výhodu. Současně se diví, že se ten druhý nad tím podivuje.

Zatímco kriminální psychopati jsou společností zpravidla dříve či později eliminováni. deprivant - nekriminální psychopat - může zastávat vysoké funkce a ovlivňovat spoustu lidí okolo. Vzhledem ke své duševní výbavě to zpravidla dotáhne hodně daleko. Jeho postoj však není dán výchovou, jde o genetickou vadu, která se objevuje cca v 1% populace. Tito jedinci jsou pro společnost důležití, protoře většina populace si na nich jaksi upravuje svůj postoj k životu /obecně řečeno - "tak takhle určitě ne"/.

Vůbec nepochybuji o tom, že MUDr.David Rath v tuto chvíli neví, co se okolo něj děje. Nechápe, že byl zatčen, nerozumí okolnímu humbuku a vše považuje za spiknutí "nedeprivantů" a již nyní v klidu připravuje odvetu. On sám,má pocit, že chtěl přece dobro - měřeno jeho pohledem -. a tak mu bylo naloženo.

J. Urban 18.5.2012 19:32

Re: Deprivantství jako životní postoj

Jistě že chtěl dobro - sám pro sebe. Ale to je u těchto lidí normální. To že to dobro chce na úkor druhých, je podle nich v pořádku (pokud nad tím tak dalece přemýšlejí), protože oni jsou přece mnohem chytřejší než ti "ostatní". Ti "ostatní" jsou tu proto, aby mu dělali blbce, zadarmo nebo za blbé kecičky, obdivovali ho - nebo nenáviděli - to je vlastně dotyčnému jedno. A vlastně jim to vychází, málokomu je Rat lhostejný.

P. Pavlovský 18.5.2012 1:59

Co do Mudr. Ratha, necítím se podjatý

Na počátku 90. let, kdy se začal prodírat do čela českého lékařstva, jevil se jako mladý, inteligentní radikál s nesporným charismatem (jinak by si jej kolegové nezvolili), občas i vtipný, sympaticky NEUCTIVÝ K AUTORITÁM.

Nezazlíval jsem mu odchod z ODS - tato strana se stala záhy terčem mé nedůvěry, proklamovaný KONZERVATIVISMUS OD POČÁTKU POUZE PŘEDSTÍRALA, její pravicovost byla mnohdy jen slovní; jak se vtipně vyjádřil jeden britský novinář: "Váš problém je v tom, že máte dvě soc. dem. strany; ta druhá se jmenuje ODS." Byl blízko pravdy: její chování bylo národněsocialistické. Privatizovat všechno dřív než banky bylo zločinné - tam je začátek světoznámého českého tunnelingu!

Známý bonmot: "Kdo nebyl v mládí levičák, nemá srdce; kdo je jím i po čtyřicítce, nemá rozum." (Jako dobře vychovaný syn z antikomunistické rodiny /1944/ byl jsem ovšem napravo už jako adolescent, ba již v pubertě, v celé čtyřicetihlavé třídě jsme byli jenom dva, kteří nevstoupili ve čtvrté třídě, ani později, do pionýra.)

Neberu nikomu právo na politický vývyn, ovšem ten páně Rathův - od prava do leva - jevi se zcela nestandardně, oportunisticky. Totéž v bleděmodrém jsme zažili u herce V. Jandáka, který začínal v Republikánské unii, straně, která se už v roce 1990 pravicově vymezovala vůči OF (nezaměňovat s republikány Dr. Sládka!). Jako za ni zvolený pražský zastupitel spřáhnul se tam tehdy s J. Paroubkem a zištně přeskočil na jeho koráb.

David Rath se prostě dlouhodobě projevuje jako oportunista nejhrubšího zrna, kterému v jeho prospěchářství nic ne ní dost podlé. Když volebně uspěl na vlně antipoplatkového populismu, dotáhl to ze všech soc. dem politiků do nejzazších důsledků, ve Stč.kraji snad proplácejí pacientům onu třicetikorunu dodnes. Zneužívání veřejných prostředků k vlastní reklamě, k posilování vlastní popularity přes různě korumpovaná média všeho druhu, to  šlo D. Rathovi vždy stejně přirozeně, jako dýchání. Ostentativní nadržování své pbci, to už je jen hrozinka na bábovce.

F. Pavlis 18.5.2012 7:45

Re: Co do Mudr. Ratha, necítím se podjatý

Smutné je to, že není poslední......a smutnější ještě to, že příští velikán stejného profilu bude vynesen na výsluní opět svobodnou volbou...a opět lidmi, kteří rozhodně umí počítat víc než do pěti...Jinak by tituly neměli.. Tak to chodí, když doktor Faust dostane vynikající návštěvu...