4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Dnešní politická krize...

Jsou věci, které stojí za to občas zopakovat. Také proto, že každá nová formulace jde o něco dál a je o něco přesnější. A taky proto, aby v naší rozdělené společnosti bylo jasné, „who is who“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 15.12.2016 12:18

Re: Doležal kopající, děsící i nadějný

Doležal má ve věci Havla a celé P&L pravdu, mýlíte se vy.

V každé straně, přes všechny "mechanismy", soutěží kliky, říkejte jim klidně i mafie. Jde jen o to, nakolik jim to voliči povolí.

P. Han 15.12.2016 14:57

Re: Doležal kopající, děsící i nadějný

Vaše tzv. "mafiánsko-sexuální řízení vlády premiérovou milenkou" byla chyba jednotlivce. Současná vláda je způsobena chybou systému. A právě proto je třeba bránit demokracii, ne že ne.

J. Pospíšil 15.12.2016 3:38

Přidal bych pátý bod

a to ten, že pořadí na kandidátkách stran by určoval zcela počet preferenčních hlasů ve sněmovních volbách. Strany by nadále určovaly, kdo bude na kandidátkách, ale pořadí kandidátů za stranu by bylo zcela na voličích.

V obecních volbách by měl i nadále volič stejný počet hlasů, jaký má dnes a jaký je počet zastupitelů, ale zavedl bych to, že by volič nemohl volit hromadně stranu, ale musel by zatrhnout každého, kterému dává hlas. Zastupiteli by se stali pak ti, kteří by měli nejvíce hlasů v pořadí až do počtu zastupitelů. Do obcí bych zavedl hromadný většinový systém.

P. Maleček 15.12.2016 6:36

Re: Přidal bych pátý bod

No to jo, ale až poté co v partajích bude prokazatelně fungovat skutečná demokracie. Oni totiž mafiáni uvnitř partají vám bez problému naplní kandidátku jen svými lidmi. A pak je marné řadit kandidáty dle voličovy přízně - stejně pak tomu, co volič vybere bude šéfovat ten hlavní partajní mafián.

T. Pansky 15.12.2016 2:23

Slovni prujem ... Kde? 1) Soucasna politicka situace ...

... se nam nemusi libit, ale je vysledkem neschopnosti pravice. Predevsim ODS se pricinila o zabetonovani soucasne situace svymi velkymi koalicemi s CSSD, kdy byl promarnen cas na ustanoveni demokratickych principu v CR bez moznosti navratu socialismu. 2) Ze je odjakziva cilem politiky snizovani hladiny nenavisti? To je prece naprosty nesmysl. Politika slouze k vytvoreni prostredi pro prosazovani vetsinovych zajmu !!! Ke kumulaci nenavisti dochazi ve spolecnostech, kde chybi demokracie. 3) Autor vidi rust nespokojenosti ve spolecnosti diky oslabeni politickych stran. Ja s tim nesouhlasim a tvrdim, ze nespokojenost ve spolecnosti narusta diky velmi spatne napsane ustave CR. Ustava CR byla ve sve dobe ohromnym krokem kupredu po zbaveni se dominantni moci KSC. Jenze dnes vidime, ze tato ustava prosazuje velkou moc zkrze politicke strany, ktere davaji dohromady nestabilni slabe vlady. Ale zakladnim nedostatkem je oslabeni vule obcana !!! Jak to to mozne? V Cesku totiz chybi prima demokracie, kde obcane mohou prosadit sve zajmy a reseni svych problemu. Ano, mame tu Senat, ale ten je naprosto spatne koncipovan jen jako prilepek ve tvorbe zakonu. Dominantni postaveni ma Poslanecka snemovna pracujici na stranickych principech. Vule obcanu je vysachovana ze hry. Prave PS zostruje nesourodost stranickych zajmu, ktere moc neberou v uvahu potreby obcanu.

T. Pansky 15.12.2016 2:37

Re: Slovni prujem ... Kde? 1) Soucasna politicka situace ...

4) Je velmi smutne a urazejici, kdyz se autor vysmiva vlastnim spoluobcanum, kteri, kdyz s necim nesouhlasi, jdou to vyjadrit protestem s transparentem. Neni to nase obcanske pravo vyjadrovat svuj nazor??? Paklize napriklad obcane nesouhlasi s vybudovanim nove drahe radnice ve meste se stem obcanu, nemeli by protestovat s transparenty??? Musi vstoupit do nejake politicke strany, aby vyhadrili svuj obcansky nazor??? ... Autor naprosto nechape, ze obcanske nazory se mohou vyjadrovat skrze politicke strany, ale obcane se take mohou sdruzovat do obcanskych spolku, aby vyjadrili sva prani !!! To je neco, co autor vycita Havlovi, ale sam nechce obcanum priznat jejich nezadatelna obcanska prava !!! RESENI: pokroku na ceske politicke scene bude mozne dosahnout pouze po posileni prime demokracie, kdy zadne zakony nebude mozne prosadit prehlasovanim Senatu Poslaneckou snemovnou. Jinak receno: zakon bude platny pouze tehdy, kdyz je prijat obema komorami parlamentu. Obcane zacnou chodit k volbam do Senatu, protoze uvidi, ze Senat bude moci zastavit nesmyslne zakony psane Poslaneckou snemovnou na miru zajmovym ekonomickym skupinam. top0625top@live.com