24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Církevní restituce

Církevní restituce jsou zjevně jeden z problémů, které se ČSSD v průběhu lítého třídního boje s pravicí vymkly z rukou. Prostý paroubkismus ("Všechno zrušíme") už není atraktivní, mj. i vzhledem k tomu, že sociální demokraté v koalici potřebují z estetických důvodů i KDU-ČSL.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kulišek 11.2.2014 4:43

Re: Na co se zapomíná!

Je to mozne, ze nekdo by byl tak hloupy a necemu tak primitivnimu veril?  Myslim si ze jste provokater.

J. Kulišek 11.2.2014 4:38

Re: pochyby trvají přes všechnu tu ideolog. nadstavbu

No protoze se Katolicka cirkev vzdala cast svych penez, aby take neco dostaly cirkve, ktere by nedostali nic. Coz samozrejme vyvola kritiku, ze si cirkev naklada se svym majetkem jak chce.  Ovsem cirkve dostanou stejne mnohem mene, nez jim bylo ukradeno, ale pochybuji, ze by to lidi jako vy uspokojilo. Proste nenavist k cirkvim je v narode az paranoidni, neschovavejte  se za moralku Zajimave, ze nikdo nekritisoval vraceni majetku socialne demokraticke strane?

P. Lucký 11.2.2014 4:38

Re: Na co se zapomíná!

já to překládám jinak,Církev má vše co chtěla ,více nároků si nebude činit! Kardinál Tomášek.

Kolaborace za 2. světové války ,pozemkové reformy,NIC.

Požadavek církve mi přijde ,JAKO VRAŤTE NÁM TO CO JSME SI ZA TĚCH 2 TISÍCE LET POCTIVĚ NAKRADLI.Hluboko bychom se museli vrátit-církevních vražd nevyjímaje. BORGIA,DOST VÝMLUVNÝ SERIÁL,.!!!!

P. Lucký 11.2.2014 4:32

Re: Na co se zapomíná!

Nevím zda je co vysvětlovat,církev kolaborovala s nacisty,Papež světil zbraně Hitlerovi,Problémy s pedofilii a není jich málo a rodiče těmto lidem vhání své potomky do chřtánu.Co se týče oddělení církve od státu ,proběhne až za 30 let ,do té doby budou si žít jak prasata v žitě.

V POTU TVÁŘE, BUDEŠ CHLÉB SVŮJ VEZDEJŠÍ DOBÝVATI A TO BY SE JICH MĚLO TÝKAT A při prvním vrácení půdy by se měli začít starat o sebe.Kostely jim bude opravovat kdo? no stát,tak o jakém to odtažení církve od státu mluvíte,Je to největší rozpočtová organizace, které nebyly kráceny dotace.A poslední dotaz,kde skončí restituovaný majetek? komu bude prodán?,kdo o něj má zájem?,proč to všechno?hodně otázek odpověď chabá.

J. Vozábalová 11.2.2014 2:32

Re: Na co se zapomíná!

Pokračování

Druhým zásadním omylem je pocit jakéhosi "práva veřejnosti" na informování o tom, jak církve s penězi naloží. Nejedná se přece o veřejnou podporu, o peníze účelově určené z grantu či dotace - jedná se o ukradený majetek, který se vrací. Snad by hypoteticky mohly chtít tradiční církve po těch nových, aby  jim předkládaly nějaká vyúčtování peněz, které jim byly z náhrad věnovány, byť jim nic ukradeno nebylo, ale to je tak vše - stát vrací ukradený majetek "podle pokynů a vůle okradených" - tedy část i novým církvím.

Tím samozřejmě postupně přesouvá zodpovědnost  na církve, zbavuje se zodpovědnosti za jejich fungování, ale zároveň pozbývá možnosti hovořit do jejich hospodaření. Není nejmenší důvod, proč by se měly právě církve zpovídat z toho, jak nakládají s navráceným majetkem - samozřejmě pokud neporušují zákony - nebo by komukoli přišlo normální, že by sedlák musel povinně zveřejňovat, zda na vráceném gruntu hospodaří nebo pole propachtoval?

A ještě k výši náhrad - pořád se mluví o tom, jak se zejména katolická církev "napakuje". Nedokážu v tomto směru argumentovat nějak přesně, jsem profesí památkář, ne ekonom či stavební rozpočtář, ale ony rozsáhlé hospodářské areály, které  dnes církev dostává zpět - to je opravdu mimořádná zátěž. Ve většině podléhají památkové ochraně a není tedy tak jednoduché je srovnat se zemí - byť by to z finančního hlediska bylo výhodné. Jejich současný stav církev opravdu nezavinila, ale o jejich obnovu (či v krajním případě likvidaci) se bude muset postarat  a náklady s tím spojené ponese - a ty rozhodně nebudou  v žádném případě zanedbatelné.

Katolička nejsem ani papírově a ve víře jsem velmi vlažná, nicméně církvím vůbec nezávidím, ani té katolické, která v restitucích získá nejvíc. Spíš mám pocit, že pro ně bude velmi obtížné se přizpůsobit nové situaci - vžyť to nakonec můžeme vidět každý den - za komunistů jsme sice měli málo a všichni zhruba stejně, ale "své jisté" - a kolik lidí na to dnes s nostalgií vzpomíná!

J. Vozábalová 11.2.2014 1:44

Na co se zapomíná!

Především - pane Doležale díky, také s Vámi ne vždy souhlasím, ale dnes - BINGO!

Jsou dva hlavní argumenty odpůrců a oba ukazují, že odpůrci zapomínají na dvě zásadní věci - z toho vyplývá, že hlavní problém není ve faktu restitucí, ale spíš ve zcela nedostatečném vysvětlení problému a jeho řešení.

Především - téměř vůbec se nemluví o důležitém, ba zcela zásadním, faktu, že církevní restituce postupně zcela oddělí církve (VŠECHNY současné uznané) od státu, což v praxi znamená, že stát nebude přispívat na jejich činnost v žádné oblasti, včetně platů duchovních. Samozřejmě nebudou zbaveny možnosti ucházet se o různé granty a dotace jako každý jiný, to je však jiná kapitola.

Protože bylo nezbytné vyřešit postavení všech církví - tedy i těch zcela nových - bylo součástí dohody (která byla vtělena do zákona), že se tradiční církve, kterým byl majetek ukraden, vzdají části peněžitých náhrad ve prospěch církví nově zaregistrovaných, aby se tento problém vyřešil a všechny církve se ocitly po vyplacení náhrad v postavení na státu nezávislém. Proto získávají finance i církve, kterým nic ukradeno nebylo, neboť zde registrovány nebyly, popřípadě neexistovaly vůbec. 

Finanční prostředky vyplácené církvím dnes jako náhrady v rámci restitucí jsou o něco vyšší než samotné příspěvky na provoz (dříve vyplácené státem zcela samozřejmě a bez sebemenšího zájmu veřejnosti), ale ten rozdíl není fatální. Lze to přirovnat k k tomu, že nájemné je sice o něco menší, než splátka hypotéky, ale po jejím splacení budu ve svém a platit nebudu nejen já, ale dům (byt) zdědí i děti. Není to úplně přesné, ale plus - minus se takové přirovnání použít dá.

T. Pansky 11.2.2014 0:34

Pane Dolezale, dekuji. Ac s vami casto nesouhlasim, ...

... dnes jste to pojmenoval naprosto presne.  Je treba si uvedomit, ze CSSD pouze vytvari kourovou clonu pro nemyslici obcany.  Pokud si uvedomime, kolik set miliard nas stoji a bude stat vyrabeni energie z obnovitelnych zdroju, coz vyslo z pera CSSD, potom vidite, ze 13 miliard je castka naprosto smesna a navic, jak autor uvadi, bavime se o majetku, ktery cirkvim patril a je pouze vracen.  CSSD mela cas 20 let s navracenim majetku cirkvim neco delat a nedelala, nechtela.  Dnesni tanec CSSD okolo cirkevnich restituci je pouha kourova clona pro zakryti vlastnich podvodu na obcanech Ceske republiky.

T. Kohout 11.2.2014 0:15

pochyby trvají přes všechnu tu ideolog. nadstavbu

Nevím, možná nerozumím realitě, ale nemají dostávat nějaké ty restituce i církve, které v té době (tj v čase "kom. puče") ani neexistovaly. A jak se dostalo k té částce? To byla nějaká licitace, jako v mariáši (to by bylo aspoň trochu čestné), nebo to hausnumero vzniklo jinak? Ví to někdo? A ke schválení bylo třeba "obměnit" parlament. Z hlediska vyššího principu mravního to není moc košer. Ale třeba to někdo srozumitelně vysvětlí. co?