4.6.2024 | Svátek má Dalibor


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Česko ve stínu Ukrajiny

Česká republika prošla v posledním zhruba roce a půl velmi důležitými politickými změnami, které nenápadně, ale podstatně přepsaly celé politické uspořádání státu. Byla to ta nejsametovější revoluce, jaká tu kdy byla provedena: spousta lidí si jí ani nevšimla a nepřikládá jí žádnou váhu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 22.3.2014 13:04

Postdemokracie

Pád "říše zla" otevřel pro západní kapitál obrovské prostory jejichž hospodářské ovládnutí bylo pro jednotlivé státy daleko přitažlivější než podpora malých a středních podnikatelů ve vlastní zemi. O zisk a rozdělení nových "kolonií se strhla hospodářská válka (t.zv. globalizace) při níž došlo na k parazitické symbióze státu a (dotacemi, diplomacií, výzvědnými službami, korupcí zahraničních politiků, "humanitárními operacemi", vlastnictvím masmédii v zahraničí..) podporovaného centralizovaného velkokapitálu, použitelného při "drcení" konkurentů (států).

Nová levice, opírající se o "parazitické" na státních dotacích závislé "vzdělance" a byrokraty, tuto situaci zneužila k generálnímu útoku na demokratický kapitalismus (hloupý lid je přece nedokáže ocenit).

Zelené" (proti podnikatelským a národním svobodám zaměřené náboženství, má spolu s multikulturalismem a politicko korektní inkvizicí připravit podmínky pro světovou elitářskou (elitní jednotlivci, elitní národy) neosocialistickou říši, jejímž "zárodkem" má být EU a teď už i obamovské USA.

Oni dobře vědí, že neosocialistický stát není konkurence schopný (bez ovládaných protektorátů je neufinancovatelný) a ve svobodné soutěži národů by podlehl.

Demokracie je samozřejmě(v říších) bez politického národa nemyslitelná. Neodstranitelná touha po světovládě činí z morálně relativistické enviromentální (neomaltusiánské, lidskou civilizaci nenávidějící) nové levice nejnebezpečnější hnutí lidských dějin!

P. Čech 20.3.2014 18:10

"Trosky polistopadových politických

stran projevují neschopnost se domluvit"? To se však rozumí samo sebou. Politický systém u nás je totiž založen na "volné soutěži" (rozuměj boji o moc) politických stran. To je ten nejzákladnější problém. Politické strany volně soutěží a bojují mezi sebou o moc nad občany a znovu a znovu volně soutěží. To ovšem vylučuje, aby se mezi sebou na čemkoliv dohodly. Vymezují se vůči sobě navzájem a to tak dokonale a do té míry, že na domluvu v zájmu fungování státu jim již nezbývá jediný styčný bod. Opět musím zmínit situaci ve Švýcarsku, zemi, kde   v š e c h n y  významné politické strany tvoří již více než 50 let něco jako velkou koalici a to v zájmu fungování státu. Zásadně ovšem mezi sebou "volně nesoutěží" a věnují se smysluplnější činnosti ve prospěch státu. Osobně jsem velmi zvědavý, jak dlouho bude našim politickým stranám a jejich ovčanům trvat, než poznají, že systém daný čl.5 ústavy nikam nevede a zejména nevede k fungování systému. Zatím to vypadá, že toto trochu chápou politická hnutí, Úsvit více než ANO. Stále více to však chápou občané a projevují svou vůli tím, že nevolí politické strany. Nic jiného dělat totiž nemohou, poněvadž nemají zatím ve svých rukou jediný demokratický nástroj, pomocí něhož by svou většinovou vůli mohli prosazovat.  A nechápe to ani pan Doležal

M. Kosejk 20.3.2014 16:42

Václav havel a jeho hokynáři :)

Václav Havel svého času kritizovával pojetí politiky Václava Klause s tím, že se V.K. stará jen o ekonomiku a peníze - a "vyšší hodnoty" že jsou Klausovi prý ukradené. Havel použil výraz "hokynářské pojetí".

A já mám dojem, že dnešní novináři jsou podstatně větší hlasatelé "hokynářského" pohledu na svět. Úplně vše dnes poměřují prachama - Jako by bylo úplně nejdůležitější, jestli v nějakých výběrových řízeních nešla vybrat ještě nějaká levnější varianta. A vůbec mám pocit, že debata o společensko-politickém vývoji se smrskla na spekulování o tom, jestli si náhodou někteří nenakradli - a kdo kamarádí s kým (i obyčejný oběd se známým byl v této paranoické atmosféře vydáván ze spiknutí - jak trefně poznamenala paní Kalenská). 

A v téhle pitomé atmosféře, kterou novináři vytvořili, se lehce mnohým zapomíná na opravdu podstatné věci, které jsou jakobínkým bojem proti korupci pošlapávány - jako je například svoboda a presumpce neviny.  Dnes se lidé řečnicky ptají: "Kam nás politici přivedli?" A myslí tím, že prý všechno zkazili. Opak je však pravdou - stačí se podívat na to, jak to tady vypadalo v roce 1989 a jak dnes. Ten obrovský kvalitativní posun k lepšímu v životech drtivé většiny lidí je nezpochybnitelný - a stejně ho mnozí zpochybňují.

A tak tady teď máme estébáka ministrem financí. A téměř nikomu nepřijde nic nebezpečného na tom, v jakém obrovském a pro demokracii nebezpečném střetu zájmů ten estébák je. Protože ten estébák je pouhým produktem této hokynářské novinářské propagandy.

J. Boleslav 20.3.2014 17:47

Re: Václav havel a jeho hokynáři :)

Estébák u pokladny a Ovar na Hradě, to je v podstatě smrtící kombinace.

M. Kosejk 20.3.2014 18:06

Re: Václav havel a jeho hokynáři :)

Zeman je jen mimořádně odpudivý politik. Ale žádné nebezpečí nepředstavuje.

Souhlasím s panem Doleželem - opravdovské nebezpečí pro liberální demokracii je v kombinaci Babiš + česká média. Veškerá česká média mu jdou na ruku. A také spojitost mezi Bohoušem Sobotkou a Bakalou je veřejným tajemstvím - o tom se vůbec nehovoří. A veřejnoprávní  média se zase tváří, že jediná opozice je Kalousek a Schwarzenberg - těm třeba ČT poskytuje neomezený prostor.

V. Kobetič 20.3.2014 18:03

Re: Václav havel a jeho hokynáři :)

Skvělý postřeh. Ale ještě k těm novinářům. Přečtěte si ty „úderné titulky“ (dtto jako Rudé Právo 70-tá léta) - třeba vedle na Lidovkách (ale MF Dnes není o nic lepší)… Jako příklad 2 dnešní: „Zlověstná ruská rétorika ohrožuje východ Ukrajiny…“ ( a v textu zjistíte, že místní Rusové chtějí doma mluvit rusky, a nelíbí se jim nahnědlá vláda v Kyjevě,… že se nestydí). Anebo – „Rozzlobené Rusko si na Krymu léčí své ponížení po rozpadu SSSR“ – ne, není to soutěž o to, kdo napíše největší pitomost – autor „vhodně“ cituje „vhodné“ autory a domnívá se, že čtenář se tak naučí jediný „správný“ názor zpaměti… Tištěné noviny čtu téměř denně a nejsem si jist, zda někteří „takynovináři“ vůbec svůj vlastní názor mají. Ale nechci jmenovat…

P. Čech 20.3.2014 18:16

Re: Václav havel a jeho hokynáři :)

Skvělý postřeh? Pan Kosejk si opět protiřečí. Na straně jedné hájí svobodu a presumpci neviny a na straně druhé nazývá pana Babiše Stbákem, aniž by soud rozhodl v jeho neprospěch.Pokud totiž máme ctít presumpci neviny, musíme počkat rozhodnutí soudu ve věci spolupráce jmenovaného s Stb.  Nic více a nic méně.

M. Kosejk 20.3.2014 18:30

Re: Václav havel a jeho hokynáři :)

Už si mě zase berete do huby? :)))

Andrej Babiš je registrovaný estébák - a proto nepředložil negativní lustrační osvědčení, jak žádá zákon. A teď se jen soudí, že prý byl registrován neoprávně.

Ale to je vedlejší - Kdo dělal za komoušů na jeho postu, musel být estébák. To je jasné jak facka. Taky nepotřebuju soudní rozhodnutí k tomu, abych věděl, že kdo přeplaval Lipno, musel umět plavat. :))

M. Kosejk 20.3.2014 18:32

Re: Václav havel a jeho hokynáři :)

oprava: neoprávněně

P. Čech 20.3.2014 19:03

Re: Václav havel a jeho hokynáři :)

Pokud jste si neráčil všimnout, nereaguji na Váš příspěvek, ale na tento od pana kobetiče. Vy to máte vůbec nějaké pomotané. Raději si někde přečtěte, co to je presumpce neviny a potom o ní pište.

M. Kosejk 20.3.2014 19:12

Re: Václav havel a jeho hokynáři :)

Ale berete si mě do huby.

A poučujte mě o věcech, kterým nerozumíte. Andrej Babiš je registrovaný estébák - fo je fakt! On se sice snaží tento fakt zvrátit u soudu pomocí dalších estébáků, ale nic to nemění na tom, že z pohledu práva je registrovaný estébák, který nemá dle zákona co dělat ve své nynější funkci.

M. Kosejk 20.3.2014 18:19

Re: Václav havel a jeho hokynáři :)

No jo. Záměrně zavádějící nadpisy článků jsou specialitou českých novinářů. A když si k tomu uvědomíte, že většina lidí se přiznává, že čtou jen ty nadpisy, tak jsme doma, co se týká "divení se" nad veřejným míněním...

p.s. přechodná ukrajinská vláda je výrazně méně nahnědlá než to, co sedí v Kremlu. Taky by se Vám nelíbilo, kdyby ČR někdo posuzoval podle hlasu jednotlivců (např. podle keců Martičky Semelové)

V. Kobetič 20.3.2014 22:16

Re: Václav havel a jeho hokynáři :)

Pak by mne zajímalo,kam zmizelo cca 150 poslanců z nové Verchovné rady (ukr. parlament). Jak jste možná pozoroval - v posledních hlasováních (napr. o zrušení plebiscitu na Krymu + dalších) jich hlasovalo cca 300(plus/mínus). Že by zuby ? A jak je vlastně nahnědlá vláda - napovídá např. na http://www.vlastnihlavou.cz/ - reportáž ČT o Ukrajině;Publikováno 18.3.2014 | Autor: admin.

anebo viz http://neviditelnypes.lidovky.cz/analyza-par-poznamek-k-ukrajine-dn0-/p_zahranici.aspx?c=A140305_093405_p_zahranici_wag

Jsem vzdálen obhajobě kohokoli, včetně nevolených představitelů na Ukrajině, nebo v Bruselu, nebo v Moskvě - jsou-li. Jde jenom o fakta.

P. Kmoníček 20.3.2014 14:54

Pane Doležale,

kde je Český deník se svým vydavatelem J.Kudláčkem?Myslím,že nastala jeho doba.

J. Boleslav 20.3.2014 17:48

Re: Pane Doležale,

Český deník (bohužel) skončil, protože měl málo čtenářů.

Z. Dvorník 20.3.2014 13:59

Čtěte

http://www.lidovky.cz/plne-zneni-putinova-projevu-ktery-zneklidnil-svet-fxp-/zpravy-svet.aspx?c=A140319_144308_ln_zahranici_ani

V. Vaclavik 20.3.2014 11:31

"svobodný mediální prostor"

ma byt internet, jenze ta zminena media vlastnena temi podnikateli se timto nestavaji nesvobodna, byt jeden z tech podnikatelu je i politik, vladni ministr. Jen statem vlastnena media jsou z definice nesvobodna i kdyz jim vlastnik (stat) nechava treba i 'volnou ruku' - jde totiz o 'otroka' ktery diky blahovuli sveho pana poziva jistou volnost a to neni svoboda!

A naopak, vse soukrome vlastnene je svobodne, tedy aspon co se formy vlastnictvi a vlivu tyka. Svoboda medii zalezi v mnohem na zakonech, ktere zcasti cini uplne vsechna media, at uz je jejich vlastnictvi v jakychkoli rukach, nesvobodna. Nesvobodnymi muze media ucinit jen stat svymi zakony, nebo primym vlastnictvim.

Jinak je tento clanek jako analyza pomeru, jejich plizive zmeny, docela dobry a stoji za zamysleni.

J. Svoboda 20.3.2014 14:52

Re: "svobodný mediální prostor"

Pane Vaclaviku, jste možná dobrý teoretik, ale praxe kulhá na obě nohy. Zákonům připisujete čarovnou moc, ale je to pštrosí politika. Státem vlastněná média prý jsou z definice nesvobodná. Co je to za definici a kde jste ji ráčil vyhrabat?

Podívejte se na Berluskoniho, jeho média a jeho konce! Podívejte se na upadající kvalitu Babišovy MF Dnes, kolik místa ve srovnání s minulostí zaujímají reklamy.

J. Boleslav 20.3.2014 17:49

Re: "svobodný mediální prostor"

Přesné.

M. Šejna 20.3.2014 7:32

úhel pohledu pana Doležala

zatímco podle pana Doležala jsme byli svědky "přímého a brutálního ruského útoku na Krym", tak před lety jsme naopak žažili "humanitární pomoc jednotek NATO v Kosovu". Není nad úhel pohledu.

I. Schlägel 20.3.2014 8:17

Re: úhel pohledu pana Doležala

Porovnáváte neporovnatelné, jak je Vaším vcelku zažitým zvykem. Nic ve zlém.

M. Šejna 20.3.2014 8:27

pane Schlägele

jistě, že porovnávám neporovnatelné. Takže prosím o vysvětlení, v čem byl zásah v Jugoslávii humanitární a v čem je zásah na Krymu brutálním útokem. Nejlépe mi to vysvětlíte počtem mrtvých.

I. Schlägel 20.3.2014 8:43

Re: pane Schlägele

Zjistěte si počet mrtvých zejména civilistů PŘED zásahem NATO v Jugoslávii a počet mrtvých civilistů na Krymu PŘED zásahem "místní domobrany". Při Vašich investigativních schopnostech s tím jistě nebudete mít problém. Zdravím.

Z. Bureš 20.3.2014 11:28

Re: pane Schlägele

Pane - mějte pořád na paměti, že hovoříte s pravým a nefalšovaným Bolševickým demagogem "par excellence", kterého by "všemi deseti" bral bral i soudruh Gustafák Husák !!!

M. Šejna 20.3.2014 12:45

jistě Bureši

vy jste se dnes předvedl obhajobou Bandery a jeho ukrajinských obdivovatelů poté, co tahle fašistická pakáž dnes vtrhla do sídla ukrajinské televeze, zmlátila ředitele a donutila ho ranami pěstí podepsat abdikaci. 

Tady jste zas nepochopil, že se podivuji nad tím, jak se útok NATO na Jugoslávii považujete za humanitární akci, zatímco útoky na Krymu za brutální ruský útok. A pořád mi od vás, banderovský nácku, chybi počet mrtvých Srbů po humanitární akci NATO a počet mrtvých Ukrajinců po brutálním ruském útoku na Krym.

Z. Bureš 20.3.2014 14:32

Re: Bolševik Šejna opět nezklamal ...........

.....a dal plnou silou průchod své bolševické demagogii, za kterou by se nemusel stydět ani soukmenovec Gustafák Husák:To, že jsem jednomu Vašemu kolegovi - bolševickému Magorovi - napsal, že neví nic o S. Banderovi.....tak to je podle Vašeho bolševického blahorodí - obhajoba Bandery a fašistické verbeže.....???

Šejno - jste nebezpečný bolševický Ubožák, který patří na smetiště dějin.....a který by se měl denně chodit práskat hlavou před hrob Václava Chrchly Havla......který se lví silou zasloužil o to....že takový bolševický odpad společnosti.....že nedostal tenkrát provaz !!!

A provazy tenkrát - jako jedno z mála......byly k mání - a bylo jich i dost pro všechny !!!

....a nyní bychom se nemuseli topit v rudých srágorách, které, čekajíce 23 let na svoji příležitost........ opět začaly odporně zapáchat !!!

P. Lenc 20.3.2014 14:34

Re: jistě Bureši

Pane Šejno, po tom, jak jsem vám odpověděl na vaše nesmysly o tom, jak se dělala "kontrarevoluce" v Kyjevě, tam jste také používal pojmy Banderovci a pod.před několika dny, a kdy jsem naprosto vyvrátil celou tu vaši demagogii,tak vy, nemaje argumenty jste mne zahrnul děním na Majdanu v posledním týdnu před útěkem Janukoviče, zřejmně v domnění, že jste byl jediný, kdo tyto události sledoval.Tehdy jsem nad tím mávl rukou, což byla chyba. Ne náhodou jsem vám také napsal, že by jste se v jisté době, asi tak před 25-30 lety dobře živil jako propagandista. Mám takový dojem, že nejsem daleko od pravdy.Je úžasné, jak dokážete překroutit události, černou přetvořit v bílou a naopak.Po přečtení vašich dnešních příspěvků musím konstatovat, že jakákoliv reakce na vás je naprosto zbytečná.Činím tak naposledy. Pokud někdy budete reagovat na můj příspěvek, bude to bez odpovědi.

J. Boleslav 20.3.2014 17:45

Re: jistě Bureši

S. Šejna by se měl nadále věnovat semínkům a neotravovat zdejší diskusi svými bolševickými bláboly.

P. Kmoníček 20.3.2014 14:51

Re: jistě Bureši

Jánošík také kradl,Šejno.

P. Kalina 20.3.2014 8:58

Re: pane Schlägele

V historii nejsou nikdy dvě situace identicky stejné, to znamená, že situace na Krymu připomíná Kosovo. V Kosovu probíhala válka doprovázená etnickými čistkami a bezprávím víceméně na obou stranách - srbské i albánské. Zatímco Krym měl statut autonomní republiky již v rámci Ukrajiny, Kosovo mělo statut autonomní oblasti, která navíc byla asi osm let před rozpadem Jugoslávie zrušena. Atd. Nemá smysl to vše vypisovat. Podobnost je určitě v tom, že v případě Kosova nakonec došlo k jednostrannému vyhlášení nezávislosti na Srbsku, což nakonec většina států akceptovala. Jednostranné vyhlášení nezávislosti Krymu zatím přijato nebylo, i když při srovnání obou zemí, Krym má "větší právo" na sebeurčení. Nejedná se o oblast, nýbrž o republiku a z historie víme, že o autonomii až nezávislost již víckrát usiloval, jeho snahy nebyly nikdy završeny.