9.5.2024 | Svátek má Ctibor


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Boje o amnestii

V probíhající veřejné debatě jsem chtěl původně jen podpořit hlasy, které jsem považoval za rozumnější (Jan Wintr v Právu, exministr Čermák v Lidových novinách, Petr Suchomel v Mladé frontě Dnes).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Anděl 13.1.2013 19:55

Tak

Jsem rád, že pan Doležal setrval u názoru, který vyjádřil v souvislosti s amnestií už dříve. Děkuji za pěkný rozbor a shrnutí. Názor si každý může udělat sám, každý sám se i může rozhodnout, zda na sebe rozbouřené vášně nechá působit, nebo si udrží odstup. Osobně souhlasím s poslední větou, že v této věci je třeba se prezidenta zastat. Že tímto krokem výrazně polarizoval (a spustil vášně) společnost, je taky pravda. Zda to byla chyba apriori (tedy i kdyby to společnost náhodou nechalo lhostejnou) nechci posuzovat, snad trochu, ale nepřijde mi to zásadní.

V rámci tažení proti korupci se osobně domnívám, že dotažení starých kauz (amnestií přerušených) by nemělo velký vliv na reálné odstranění korupce. Tento vliv bude mít spíše rychlejší řešení a dotažení živých kauz, které ještě úplně nezmizely z mysli všech zúčastněných a veřejnosti. Vyřešení těch starých má jistě vliv jako morální podpora a vyrovnání (viz extrémní příklad válečných zločinců, trestaných i padesát a více let po válce). U mírnějších zločinů, jak jde čas, jejich důležitost slábne a nemýlím-li se, i proto existuje institut promlčení. Takže z mého pohledu zbývá rovina osobní. Tam naprosto chápu nespokojenost postižených. Nejsou to však zdaleka jen postižení starých kauz, kteří víří emoce, ba naopak.

J. Kanioková 13.1.2013 20:06

Naprostý souhlas,

obzvlášť s poslední větou... jsou to média, které to používají jako kladivo na čarodějnice..

P. Skřivan 13.1.2013 20:52

Re: Naprostý souhlas,

Ono je to možná vše malinko jinak.: spíš jde o první ukázku cesty dolů. :-) ... teď se začíná vracet to, co bylo děláno silou moci. ... a že toho bylo děláno asi dost ... .