30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Boje o amnestii

V probíhající veřejné debatě jsem chtěl původně jen podpořit hlasy, které jsem považoval za rozumnější (Jan Wintr v Právu, exministr Čermák v Lidových novinách, Petr Suchomel v Mladé frontě Dnes).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 12.1.2013 18:49

Děkuji autorovi za tento článek

Velmi oceňuji u pana Doležala, že se už přinejmenším po druhé zaujal tento podle mne správný a vzhledem ke stavu naší postdemokracie zároveň velmi statečný postoj přesto, že jeho vztah panu prezidentovi osobně je značně kritický.

Tím se velmi zřetelně odlišil od těch, kteří vystačí s jediným moudrem: "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej".

J. Vyhnalík 12.1.2013 18:08

Re: V učebnicích historie našich vnuků se možná bude psát:

Psal jsem o reformě justičního systému. Pokud se médiím podaří z amnestie udělat pouze klacek na Václava Klause, tak reformě nejspíš jen tak nedojde. Pokud by se naopak média a hlavně odborníci a politici pustili do analýzy příčin, vedlo by to jistě k té nezbytné reformě.

P. Pokorný 12.1.2013 17:58

Re: To snad ne

Mluvme prosím rozumně. Vy myslíte, že já jásám, když by skutečně nějakého grázla mpropustili? Myslíte, že jsem úchyl? Pokud ne, tak se zamyslete, zda není divné, že to schvaluji. Myslíte, že kdo nevydá ani korunu osmnáct let, tak ji za týden vydá? Jak je možné, že v bagatelních jsou ti, co 20x někoho oloupili? Třeba nějakou babičku? (A před třemi léty i moji, osmdesátiletou) A lidi to nezajímá, dokud se jich to netýká. Ale najednou dostali strach a nejdřív řvou na Klause. Jenomže ten soudce není. Takže hned po té začnou přemýšlet jak je možné, že za plácnutí synka vařečkou (ale z lásky) má jít do kriminálu a tři krát už byl soud a ještě není konec, zatímco na berku nemají čas!!! A teď musela sposta soudců secět za trest o sobotě a neděli a hrabat se ve svých lejnech! 20x soudně trestaný a sedí na pár měsíců!! Dělá si z nás legraci Klaus, nebo onen soudce! A jak je možné, že Brožová neděšlá precendenty, nečsjednocuje, fláká se a nikdo ji nemůže vyrazit? A tou amnestií se právě otevírá tato špína. Ne, Klaus nepustil klasické zločince. není vygumovaný. Ale veřejnosti nastolil pravý stav justice přesně na hraně!! A začal poplach. Musí diskutovat celá společnost, nikoliv pár šašků z justice. My dáme zadání a oni musí paragrafově napsat. Nikoliv opačně! A toto Klaus zahájít. Excelentně. Dnes máme vztek, zítra vděk.

T. Marek 12.1.2013 17:53

Re: Nejhorší na amnestii je

A to jsme problém pomalé justice nemohli řešit před 10 lety? Bude to snad nyní jednodušší???? Jistě, že ti poškození by byli raději, kdyby náhrady dostali už dříve. A o těch recidivistech to také nikdo nevěděl? Co tedy dělá ministr? Co vláda? Co parlament? A teď s tím něco udělají? Jinak: Celá léta se ví, že se v ČR kvanta alkoholu pálí načerno - zejména na Severní Moravě. A nikdo se nestaral. Až když umřela řada lidí, tak se to hnulo, i když je otázka, co z toho slibovaného se nakonec skutečně zařídí. Nejřijde vám toto podobné?

T. Marek 12.1.2013 17:44

Re: V učebnicích historie našich vnuků se možná bude psát:

A čím prosím omezila libovůli soudců? To jako už se takové věci příště nestanou? Pokud vím, tak soudcům se nic nestane a odnesou to výhradně ti poškození. A který metr jste měl na mysli?

J. Vyhnalík 12.1.2013 17:44

Re: "Každé přirovnání kulhá", říkává se,

Ano Hilsneriáda by byla ještě lepší příklad. Lidé tehdy jistě méně četli a aktuality se šířili nejčastěji ústně. Typickým "médiem" byly rozsáhlé kalendáře pokrývající celý rok, od zemědělských prací, přes kuchařku až po všeobecně vzdělávací a kratochvilné čtivo. Tedy nic aktuálního. To, jak dnes média plní soukromý prostor nemá v historii obdoby.

Bulvární média se vyhýbají všemu, co vyžaduje hlubší znalosti a vlastní úsudek, proto je pro ně europroblematika málo nosná. To ovšem neznamená, že nemohou sloužit k diskreditaci, nebo naopak podpoře konkrétních kandidátů, nebo ideologií.

T. Marek 12.1.2013 17:39

Re: To snad ne

Mýlíte se, investoval jsem do ICOM Jihlava a nebyla to až tak špatná akce. Ale o to nejde. Šlo o to, že se rozjelo rozkrádání miliardových majetků pod líbivým trikem. To proč Berka už neseděl je jedna věc, ale tvářit se, že to vyřeším tím, že ho amnestuji je mírně řečeno podivné. Máme nezávislé soudy a státní zastupitelství - tedy zjevně nezávislé i na kvalitě své práce. Proč tedy toto nikdo celá léta neřešil? Čí je to vina? Tedy těch okradených určitě ne. No možná si toho dříve pan preziudent a vláda nevšimli? Asi měli jiné starosti.

M. Martin 12.1.2013 17:34

Re: "Každé přirovnání kulhá", říkává se,

Pane Pavlovský vy nevidíte že už tou vaší hádkou unavujete?

P. Pavlovský 12.1.2013 17:23

Re: "Každé přirovnání kulhá", říkává se,

Průměrný konzument = průměrný, většinový volič, s tím nic nenaděláte.

Rukopisy většinu lidí vůbe nezajímaly, to byla intelektuálská záležitost, přičemž většina intelektuálů u nás byli pořád ještě Němci.

Kauza Rukopisů nemohla mít sebemenší vliv na život lidí, neřku-li cenu chleba.

TGM se politicky uplatnil nejdřív Hilsneriádou (to mu za války pomohlo u amerických Židů) a pak jako poslanec, především v předválečné kauze srbského diplomata.

Klaus je jistě trnem v oku leckomu, ale určitě ne bulváru, kterému jsou jak eurohujerství, tak i euroskepticismus lhostejné. Jde jim o počty čtenářů (posluchačů, diváků), o ceny za reklamní prostor. Politika je de facto nezajíimá, zajímají je peníze!

J. Vyhnalík 12.1.2013 17:06

Re: "Každé přirovnání kulhá", říkává se,

Opravdu si konkurují, ale v boji o stejného, průměrného konzumenta.

Představte si situaci okolo rukopisů, kolik prostoru v médiích by dostal TGM?

Nelze podceňovat vliv vlastníků a převládajícího EU konformního tlaku. Klaus je trnem v oku všem eurohujerům, nehledě na nechuť starých členů EU k tomu nechat se poučovat "nějakým bémákem".

P. Pavlovský 12.1.2013 16:54

Re: "Každé přirovnání kulhá", říkává se,

Jistě, ale není tu žádná centralizovaná unifikace!

Každé médium má svého šéfredaktora a svou redakční radu.

A ti (a ty) se navzájem nesjednocují, ba naopak, do značné míry si, z podstaty věci, MUSÍ KONKUROVAT!

J. Vyhnalík 12.1.2013 16:08

Re: "Každé přirovnání kulhá", říkává se,

Je fakt, že s tím, jak se média bulvarizují, se stírají rozdíly a všechna média více, či méně se snaží trefovat do podvědomých preferencí svých konzumentů.

Na druhé straně všechna tato média mají své šéfredaktory a redakční rady, které určují základní směřování a obsah.

P. Pavlovský 12.1.2013 15:07

Re: "Každé přirovnání kulhá", říkává se,

Máte pravdu, ale tím nijak nepopíráte tezi o spontánnosti, neorganizovanosti.

Racionálně zdůvodňujete, PROČ  se  média tolik shodují. Samotný fakt shodování i fakt spontánnosti zůstává nepopiratelný.

Prostě to tak je, třeba i z důvodů vámi uváděných.

J. Vyhnalík 12.1.2013 14:57

Re: "Každé přirovnání kulhá", říkává se,

Média se koordinují spontánně. Jednak se často shodují zájmy vlastníků médií. Nestabilní prostředí posiluje význam a cenu jejich PR služeb. Jednak jsou všechna média fakticky bulvarizována. Snaží se maximálně trefit do vkusu svých konzumentů a vyhýbají se složitým a kontroverzním tématům. Nevysvětlují, nevzdělávají, pouze se snaží bavit.

Jednodušší je napsat titulek spojující známá jména, než přehledně vypsat z čeho byl kdo obviněn, jaký byl výrok soudu a jaká část trestu byla amnestována.

Hned po amnestii bylo možné slyšet, že třeba Dara Rolins sice do amnestie spadá, ale že amnestie jí odpouští pouze podmíněný trest a zákaz řízení a peněžitou náhradu postižené rodině amnestie neovlivní. Ovšem to záhy vystřídaly titulky typu: Trpišovský, Rolins, Pitr, H-systém, jejichž hlavním cílem bylo vzbuzovat emoce. Mimochodem ve všech čtyřech vyjmenovaných kauzách, s výjimkou blba Trpišovského amnestie promíjela pouze podmíněné tresty, ale to nikdo už nevysvětloval.

M. Vojtíšek 12.1.2013 14:40

Re: Není to boj o amnestii, ale o informace.

reklamní business je v krizi a má co dělat , aby o svůj status nepřišel. Dlouhodobě nemá šanci a díky novým komunikačním možnostem  převládne uživatelská / spotřebitelská reference.

M. Vojtíšek 12.1.2013 14:37

Re: Není to boj o amnestii, ale o informace.

Podívejte se , prezident má možnost otevírat diskusi na jaké koliv téma. A vždy na ni bude někdo reagovat. Diskuse o problému je začátek hledání řešení. A občan pokud vidí smysl takové debaty tu výzvu přijme.

Co se analýzování informací týče, vždy sleduju více zdrojů, porovnávám , vážím. Jsem naučenej z obchodování na burze.

Je jiná doba a politik i když mu to zákon umožňuje, nemůže učinit žádný krok bez racionálního vysvětlení. Prostě občané nejsou stádo negramotných nevolníků jak tomu bylo kdysi. Jsou zdrojem veškeré moci ve státě(a začínají svoji roli chápat) a proto potřebují dostatek informací pro kontrolu státu.

Opravdu nedělejte z potřeby informací , nějakou mediální protiklausovskou kampaň. Není tomu tak.

J. Vyhnalík 12.1.2013 14:18

Re: V učebnicích historie našich vnuků se možná bude psát:

A co tato verze:

"K přeměně České republiky ve skutečně demokratický a právní stát významnou měrou přispěla reforma justice iniciovaná amnestií prezidenta republiky v r. 2013. Omezila libovůli soudců a zajistila vymahatelnost spravedlnosti v přijatelném čase. Zajistila stejný metr pro zločiny a omezila soudcovskou libovůli."

P. Pokorný 12.1.2013 14:14

Re: Slovy Václava a Járy

Ach Bože, ty to také čteš? Mě také štve, že amnestie je každý měsíc a lotři chodí po svobodě....

P. Pokorný 12.1.2013 14:13

Re: To snad ne

Určitě jste za tisíc korun dostal méně než soused a ani Bůh vás nevyslyšel, aby sousedovi chcípla koza, že? Smí prezident soudit, dávat rozsudky, dělat zákony? Pokud ne, tak někdo má rozum... Kde? Akce Čisté ruce, kde byl i Gross, Zaorálek, Bóža Sobotků a jak to dopadlo? Standa má miliardy a je bohatší než Václav Klaus. Jedině hloupý už dnes přemýšlí o amnestii a nikoliv, proč nesedí Berka po osmi létech v base, jak je možné, že H systém nejdřív 12 let, pak 8 let a v listopadu podmínka, že se soudí maminka s vařečkou na zlobivýho kluka a kriminálníci chodí po svobodě... Ale proč používat mozek když stačí nadávat.

J. Vyhnalík 12.1.2013 14:10

Re: Nejhorší na amnestii je

Když se Klaus pokusil podle platného zákona odvolat Ivu Brožovou, ta se odvolala k Ústavnímu soudu a ten zákonné ustanovení umožňující presidentovi její odvolání zrušil.

Problém je opravdu na straně soudů a soudců, kteří se pohodlně usadili ve své neodvolatelnosti a nekritizovatelnosti. Dokonce i povinné zvýšení platů přes Ústavní soud si vynutili.

Takže nádech, výdech a přemýšlejte, kde je ten zakopaný pes, jestli u Klause, který nastavil prohnilému systému zrcadlo, nebo v systému soudcovské nadřazenosti.

P. Pavlovský 12.1.2013 14:08

Re: "Každé přirovnání kulhá", říkává se,

"Zvonka to tak vyzerá", možná, ale je tu zásadní rozdíl: jednostrannost není dosažena totalitní cenzurou!

Vzniká zcela spontánně, média jsou nezávislá a určitě se mezi sebou nekoordinují!

P. Pokorný 12.1.2013 14:06

Re: Tunel Václava Klause

Nejste pipka?

J. Vyhnalík 12.1.2013 14:02

Re: V článku myslím je opomenuta jedna docela zásadní rovina,

Poškození se mohou náhrady škody domáhat v občanskoprávním sporu až po skončení trestněprávního řízení. Máte pocit, že se šance na odškodnění poškozených za 13 let projednávání kauzy H-systému zvýšila nebo snížila?

Smetka sice jako jediný sedí, ale řadoví manažeři H-systému dostali podmíněné tresty (nepravomocné). Po celou tu dobu na kauze vydělávali soudci a advokáti obviněných i poškozených. Paradoxně se tak spojují finanční zájmy všech zúčastněných proti poškozeným. Nakolik se jejich šance na náhradu škody změnily amnestií?

J. Vyhnalík 12.1.2013 13:52

Re: "Každé přirovnání kulhá", říkává se,

Ovšem jednostranné informování ze strany médií je velmi podobné.

J. Vyhnalík 12.1.2013 13:52

Re: : Boje o amnestii

To co máte na mysli je patrně reforma práva a ne amnestie. Pokud by o amnestii měli předem diskutovat filosofové, tak by všichni potenciální zločinci mohli plánovat zločiny tak, aby amnestii využili. To je hlavním důvodem, proč se amnestie maximálně utajuje, aby s ní nikdo nemohl kalkulovat.

M. Kosejk 12.1.2013 13:47

Re: širší problém

Každý si o sobě myslí, že je slušný člověk. I takový mafiánský vrahoun má svůj kodex a považuje se za slušného, když ho dodržuje. Lidé, kteří se rádi odvolávají na názor slušných a poctivých se snaží dodat jen svému osobnímu názoru váhu. A zároveň tím hodí názorové oponenty do koše neslušných a nepoctivých - jak od nich "slušné" a "poctivé", že?! :)))

M. Kosejk 12.1.2013 13:41

Re: Není to boj o amnestii, ale o informace.

Lidi jsou lehce manipulovatelí. To není žádné klišé. Reklamní byznys tu manipulovatelnost každý den potvrzuje.

M. Kosejk 12.1.2013 13:39

Re: Není to boj o amnestii, ale o informace.

No, prostě patříte k těm, co jsou tak zválcovaní mediální protikorupční hysterií, že nejsou ochotni sami přemýšlet. Ergo kladívko přejímáte tenhle primitivní postoj, ve kterém vás utvrzuje vylhaná mediální realita.

A můžete mi říct, jaké možnosti má prezident, jak aktivně motivovat zákonodárce k optimalizaci justice, trestního řádu? Já o žádných pákách nevím, alespoň těch, které by byly v souladu s ústavou. A od doby, co ÚS zakázal prezidentovi odvolávat předsedu NS, nemá prezident žádné možnosti, jak něco aktivně v tomto dělat.

T. Marek 12.1.2013 13:13

To snad ne

Máte samozřejmě na svůj názor nárok. Ovšem s tím hyenismem jste to přehnal. naštvaní mohou být lidé jak programově, tak ze zoufalství. Já sympatizuji s těmi zoufalými - tedy obětmi různých podvodníků a tunelářů. Pan prezident mi od doby kupónové privatizace může být ukradený.

J. Mihula 12.1.2013 13:11

Re: Není to boj o amnestii, ale o informace.

no nevim.. fcb nemam a "protiduchodcovske profily" jako "ukazka moudrosti davu"..?, zkratka trochu mimo misu a typicky pripad onoho vireni prachu (ktery jsem zminil jako obraz verejne diskuze o amnestii), jenz jste jen krasne podepsal. Dalsi klise jako, "lehce manipulovatelni", "sklony k davovemu chovani", on ten hrebik tkvel prave v (ne)poskytovani duveryhodnych informaci lidmi, kteri za onim cinem stoji. A kdo tady, opet vasimi slovy, "vydrazdil dav k agresi" (zadnou skutecnou zde nevidim), je vcelku jasne. Vzdy je zlodej pred policajtem, stejne to je s medii, i kdyz pripoustim, ze v obou pripadech se "daji udelat", coz Klau-Ze dobre vi.

Jinak stastnou ruku ve volbe. J.