29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

UDÁLOSTI: Boj proti mocným vrcholí

Předehra byla skoro idylická: policii ČR se podařilo dopadnout při činu Davida Ratha. Byla to dobře odvedená práce a ohlas měla pozitivní. Navíc odpovídala, aspoň zčásti, společenské objednávce: je třeba odstřelit co nejvíc politiků. Opozice měla ovšem dojem, že zatím přišla zkrátka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Štrobl 22.7.2012 9:19

Žádný boj proti mocným.

Začal boj proti korupci a o zachování práv a svobod občanů. Protiútok začal Petr Nečas svým žvástem o policejních plukovnících. Přidal se potrefená husa Kalousek, který cítí, že až to na něj všechno praskne, tak je to jeho konec v politice. Dalším krokem korupčníků bylo vyhození Pospíšila (ne, že bych se ho nějak zastával, ale alespoň nebránil konsolidaci vrchního státního zastupitelství a to byla jeho největší vina) a jmenování Pavla Blažka, který má evidentně za úkol sabotovat činnost vrchního státního zastupitelství. Jeho nezákonný pokus o vypsání výběrového řízení na post vrchního státního zástupce je toho jasným důkazem.

Tak se vlastně nastoluje otázka, kde vlastně ODS dnes stojí. Nehlasování europoslanců za ODS proti smlouvě ACTA jen doplňuje celkový obrázek, že název strany, který obsahuje slova občanská a demokratická je vlastně oxymóron. Stejně tak je ovšem na tom i ČSSD. Pohrdání občany a rozkrádání státu, to je jejich krédo. Neměly by se tyto strany jmenovat spíše Občanská kleptokratická strana či Česká strana sociálně kleptokratická? Bylo by to výstižnější a všichni by hned věděli oč jde a ani v zahraničí by pak nemuseli tápat.

P. Čech 22.7.2012 13:05

Re: Žádný boj proti mocným.

Pane Štroble, spojení slov "občanská" a "demokratická" strana není oxymóŕon, protože význam slov "občanská" a "demokratická" se navzájem nevylučuje. Slovo "demokracie" - demos krates - vláda občanů dokonce občanskost obsahuje. Nesmysl je slovní spojení občanská, demokratická strana - občanská strana vlády občanů. ODS se podle čl.5 ústavy účastní volné soutěže a v případě svého ev. "vítězství" ve volbách se stává stranou, která vládne občanům a nikoliv jménem občanů. Proč? Protože ji volilo vždy max. 18-20% těchto občanů. Vládne tedy jménem 20% občanů osmdesáti procentům občanů. To je protimluv. Demokracie je totiž vláda a moc většinové vůle občanů. Je 20% většina? Nikoliv. Nejmenší většina je 50%+1 občan. Tedy, vláda a moc kterékoliv politické strany, vzešlá z voleb v systému podle poměrného zastoupení je vždy v rozporu s vládou a mocí většinové vůle občanů - demokracií. Podobné je to u ČSSD. Aby nějaká strana  mohla být sociálně demokratickou, musí být především demokratickou. Zde platí o volbách totéž. Je-li strana demokratickou, potom může být sociální. Naopak to neplatí. Přívlastek "sociální" z ČSSD nedělá automaticky demokratickou stranu.

J. Štrobl 22.7.2012 17:04

Re: Žádný boj proti mocným.

Eh, špatně jsem se vyjádřil. Myslel jsem tím to, že názvy těchto stran jsou vlastně oxymóron vůči jejich skutečným aktivitám. V ostatním s Vámi souhlasím. Nicméně bych rád s trochou nadsázky upozornil, že někteří šťouralové mají pro slovo demokracie jiný výklad. Pochází prý totiž ze spojení slov deimos a kratos, což znamená moc hrůzy nebo moc démonů. Ať je to, jak je to zdá se, že takovou deimokracii už tady máme.:-))

P. Čech 22.7.2012 17:36

Re: Žádný boj proti mocným.

Zajímavá myšlenka. Pokud je tomu tak, potom zde opravdu máme demokracii - moc hrůzy. Moc hrůzy, představovanou mocí politických stran, spolků to lidí, z nichž každý představuje (včetně svých příznivců, nejen členů)  směšné procento vzhledem k občanům ostatním. Moc hrůzy, která se projevuje naprostou nekompetentností politiků, drzostí a zlodějnou členů politických stran, všudepřítomnou korupcí a vůbec snůškou všeho špatného, na co si vzpomenete. Hroznou mocí politických stran, která je nadřazována všemu ostatnímu a ovládá naprosto všechny tři demokratické moci (zákonodárnou, výkonnou i soudní). Je to jediná, absolutní moc, která vládne českým občanům, kteří nemají v rukou žádný nástroj, jak se oné moci bránit. Oni totiž "bývalí" i současní komunisté, kteří navrhli a schválili svou většinou v parlamentu ústavu, dobře věděli, co dělají.

J. Urban 21.7.2012 21:53

Autor se (opět) mýlí.

Boj proti korupci a mocným u nás nevrcholí, je v úplném počátku a po nástupu Blažka hrozí zastavením nebo aspoň přerušením na neurčitou dobu.

J. Lufinka 21.7.2012 21:35

Spadl z měsíce

U článkú pana Doležala mám pocit, že nás stále straší, že nám chce naši demokracii někdo rozebrat a ukrást. Připadá mi tak jak právě spadlý z měsíce. To si vážně neuvědomuje, že to už se dávno stalo. Naši demokracii přece  rozebraly a ukradly  postupně všechny strany, které kdy byly ve vládě. Spočítali jste si někdo kolik členů dohromady mají tyto strany? Jeto někde  mezi 50 až 100 tisíci. Jestli se nepletu je to méně než každý stý občan.

J. Urban 21.7.2012 21:56

Re: Spadl z měsíce

Důvěra ve vládu a parlament je nyní asi 16 procent. Pochybuji, že s řáděním Kalouska, Blažka, Nečase a dalších bude ještě kdy stoupat, spíš se bude limitně blížit nule. Koho naše "elity" v této tzv. zastupitelské demokracii (pro připomenutí - za soudruhů jsme měli tzv. socialistickou demokracii) tedy ještě vůbec zastupují?

P. Kozelský 21.7.2012 19:14

Boj proti mocným = boj o demokracii

Tito mocní mají moc svěřenou lidem této země ve svých rukou, leč její použití je v zájmu nikoliv voličstva, ale osobních cílů a zájmových skupin

Takovým lidem musí být moc odňata a to i silou, aby nemohli dále poškozovat zájmy státu a tedy zájmy voličů.

Vzniklé dluhy za vlád posledních 23 let ve výši 1 600 000 000 000 Kč se dají hodnotit jako činnost naplňující podstatu trestného činu vlastizrady, neboť míra zadlužení v důsledku ať již konání, nebo naopak nečinnost je defacto nesplatitelná a nikdo z voličů vlády k takové míře zadlužení jistě nepověřil.

Přesto nejsou nikde ve státní správě snahy o úspory ani v náznaku vidět. Řeší se pouze příjmová strana rozpočtu a to zvyšováním daní, což již vede ke zpomalení a defacto likvidaci konkurenceschopnosti České ekonomiky nejen v Evropě, ale i ve světě. Toto musí přestat. Je čas na změny, na změny bolestné pro všechny a nepůjdou-li realizovat cestami demokratickými budou nastoleny o to hůře formou diktatury ať ji pravicové, nebo levicové.

Pokud toto politici nechápou a nereagují vzdbudí se prostě jednoho dne na pryčně v uranovém dole. Opět.

J. Krásenský 21.7.2012 20:04

Re: Boj proti mocným = boj o demokracii

Politici jen a jen nadbíhají "přáním Lidu" a u toho si čas od času "mírně" přikrádají. Tato situace nemá řešení. Kdo v Evropě má tu odvahu říci: "Je prožráno!". A jen sporadicky lze slyšet, že dluhy (států, firem i osobní) vedou jen a jen k otroctví - čím dál hlubšímu, bez důstojnosti chudoby.

P. Fiala 21.7.2012 18:16

Závislost 2 pilířů "nezávislých" mocí: vlády a parlamentu

Pan Kalousek (jeden z mnoha) působí ve výkonné moci - vládě (navrhuje zákon o Státním rozpočtu) a současně v moci zákonodárné - parlamentu (schvaluje si co si navrhl).

Navíc získal DOŽIVOTNÍ IMUNITU.

Mnoho lidí si již této skutečnosti všimlo, jen nikdo z Ústavního soudu. Je to stále o DEMOKRACII a nezávislosti tří pilířů státních mocí?

J. Krásenský 21.7.2012 17:33

Pane Doležale,

přání bývá otcem myšlenky, u Vás článků včetně tohoto. Není dobrý.

V. Petrová 21.7.2012 14:16

Cesta ven

Pokud ji nenajde premiér, tak není. Mám pocit, že ten člověk nerozumí vůbec ničemu. Do vlády přibral už 4 kmotry ( pokud by už měli dokmotrováno a nevědelo se to o nich, tak nic proti tomu, pokud nebudou kmotrovat jako ministři, kmotrovat totiž může jen velmi schopný člověk ) a snad o tom ani neví. A to je tragédie. Nezbývý nám než silný smysl pro humor. Čtěmež Švejka, tam už to všechno Hašek geniálně popsal...

R. Misák st. 21.7.2012 11:46

Děkuji pane Doležale,

P. Čech 21.7.2012 8:49

To nemůže dopadnout dobře.

To máte pravdu. Cesta z toho ven? Silné potlačení a nebo lépe úplné odstranění moci politických stran a její nahrazení mocí většiny občanů. Demokracií. Většina občanů v občanském státě totiž zásadně nepotřebuje pro výkon své demokratické moci žádného prostředníka typu politické strany. Ve světě to už lidé začínají chápat a chovají se podle toho. U nás zatím ne, nám vždycky všechno trvá poněkud déle. Déle, než občané pochopí, že je politické strany účelově ovládají, že žijí pod jejich kuratelou. A o tom to je.

M. Prokop 21.7.2012 17:14

Re: To nemůže dopadnout dobře.

To holt občané musí do stran vstoupit a ovládnout je, nebo si založit své a lepší.

Vládnou bez stran lze ještě tak v Horní Dolní, jinde jsou běžně používány.

P. Čech 21.7.2012 19:39

Re: To nemůže dopadnout dobře.

Pane Prokope, jak je vidět, tak stále nechápete o čem je zde řeč.Občané ve své naprosté většině do žádných politických stran vstupovat nechtějí. Víte proč? Protože se jim hnusí. Protože jsou si vědomi toho, že je nepotřebují k provádění své moci. Protože vědí, že nejsou ničím jiným než spolky stejně smýšlejících lidí. Nic více a nic méně. To, že jsou v České republice a mnohde jinde obdařeny mocí nad občany je věc zcela jiná. I ve mnou stále zmiňovaném Švýcarsku jsou politické strany a mnohem silnější než u nás (silnější pokud se týče počtu členů), i tam jsou občany pověřeny výkonem určitých funkcí. Jejich moc nad občany je však zásadním způsobem potlačena a to ve prospěch přímé moci občanů nad věcmi veřejnými a obecnými. Což je nad vaše chápání skutečnost, že politické strany jsou tím nejhorším vředem na těle států, jejichž občané touží po demokracii? Tomu stále nechci věřit. To, že jsou politické strany všude možně běžně používány je pouze historická setrvačnost. Nic jiného.

S. Sedlák 21.7.2012 5:39

Chtělo by to prvně vystřízlivět

než se začnou psát takové komentáře.

Pan Kalousek již několikrát ukázal, že je nejen hulvát a cholerik, jak tvtdí Peake,  ale i demagog, který dokáže zneužít své moci. Hned z počátku této vlády, kdy Vondra začal čistit obranu od Kalouskových kukaček bylo vidět, jak okamžitě vyrukoval s kauzou Promopro a plácal o nestandardní zlodějině. Přičemž sám má másla na hlavě na rozdávání již od dob padáků a prodeji kasáren, kdy prodal lukrativní objekt a pak kupující dostan na náhradách více, než zaplatil. Takže všichni, kterým neměkne mozek jakoby měli máslo nejen na ale i v hlavě, vědí, že pan Klousek brání sám sebe při povídačkách o Parkanové.

P. Pavlovský 21.7.2012 4:17

Nestrannost za každou cenu?

Komentář páně Doležalův mi připomíná některé komentáře BBC na téma Palestina. Ty jsou tak nestranné, že není jasné kdo na koho útočí, kdo provozuje teror atd. Násilí a nezákonnosti prostě páchají obě strany.

Kdyby Palestinci složili zbraně, bylo by po násilí; kdyby je sloožioi Židé, bylo by po Izraeli. BBC to ví také, ale nikdy to nepřizná.

"Korunu všemu pak nasadil policejní prezident, obrátil se ke svým podřízeným s patetickým provoláním: policii se v poslední době daří odhalovat i trestné činy osob veřejně známých, vlivných a mocných, činných mj. v nejvyšších patrech české politiky. V souvislosti s tím se mohou vyskytnout pokusy její práci ovlivnit, policie se musí společně takových tlaků zbavit, aby mohlo docházet k vyšetřování a odhalování trestné činnosti bez ohledu na postavení toho, kdo ji páchá. Jde o nezávislost policie." Vece Doležal.

Leč: Ony už ty tlaky objektivně nastaly, pane "objektivní" komentátore! Veřejné útoky na policii z úst Kalouska a Nečase jsme přece všichni slyšeli, nicht Wahr? Provolání Lessyho je možná "patetické", ale rozhodně to  není nějaký "výkřik do tmy", z "mosta do prosta"!

Konečně, vždyť i ten kdysi vámi tolik oblíbený V. Klaus (dělal jste mu i poradce, pokud si dobře pamatuji) uznal za vhodné si Lessyho pozvat a podpořit jej. Myslíte, že to udělal jen kvůli tomu "patetickému prohlášeční"? Neměl k tomu náhodou, svou racionalitou proslulý prezident, především věcné důvody? 

L. Krajicek 21.7.2012 1:14

Když čtu takový článek,

a představím si tradiční Doležalovy chráněnce, většinou sudeťáky a nyní je to Kalousek, tak stále víc nabývám dojmu, že "doba rozkvětu notoriety v justiční praxi, což byla u nás padesátá léta minulého století", měla své kouzlo.

J. Jurax 21.7.2012 2:26

Re: Když čtu takový článek,

Doba rozkvětu notoriety v justiční praxi měla nesporně své kouzlo. Jen někteří to kouzlo ne vždy vychutnají ... dejte si pozor, abyste nebyl mezi nimi.

L. Krajicek 21.7.2012 2:33

Re: Když čtu takový článek,

Děkuji za upozornění. Udělám vše pro to, abych byl na té správné straně   :-)

L. Krajicek 21.7.2012 2:35

Re: Když čtu takový článek,

Děkuji za upozornění. Udělám vše pro to, abych byl na té správné straně   :-)

V. Ondys 21.7.2012 2:39

:)))))) To máte děsivě těžký

když nám novináři s intelektuály s tak moudrým přehledem nabízejí politiky a odpovědně rozebírají celkovou situaci, i když to moc nehraje se selským rozumem v případě chování i verbálních projevů nejpříkladnějších v kontextu odkloněných miliard, a kdejaké :))))) policejní šlápoty (i se sráči v generálských uniformách) by z nich pomalu snad nejraději nadělali opravdové gangstery, kteří se nezastaví před ničím a nikým... To mi nějak připomíná totalitu s články o geniálním sovětském vědci, který příkladně šlechtil a pěstoval snad nějakou pšenici, na který pak rostly i banány pro africký děti, a jinej zas vyšlechtil chovaný bejky k rekordní dojivosti...