20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Urban 2.12.2010 22:31

že za Topola a Langra

svinčíku nebylo? Jste politolog nebo pohádkář?

J. Švarda 2.12.2010 21:07

Kvalifikace pana Johna

Rád jsem četl články Radka Johna v MS,měly úroveň a byly čtivé. I v TV Nova bylo jeho působení úspěšné, i když mně připadá, že postupně přejímali aktivní role pan Mottl,pan Klíma qa později Janek Kroupa. Radek John se spíš převáděl jako šéf. Obrovský rozdíl je to vnitro, zde byl vidět nedostatek jeho znalostí. Přece pan Bublan nebyl ani policajt,ani úředník ale bývalá kněz a zvlídnul to snad nejlépe ze všech, u Johna je vidět dramatizace a snaha o efektní řešení. Přitom okázale předvedl nevědomosti a chová se jako slon v porcelánu. Proto taky patří mezi nejslabší ve vládě. Prostě ten žurnalista jde na povrch. Ten Bárta podnikal a něco se naučil, John naopak jede v kruhu.

F. Matousek 3.12.2010 9:00

mám vyhradu

pan Bublan, kterej s Paroprasetem a za pomoci fanatického bolsevického starosty z Primdy rozháneli CzechTech u dálnice vyjezd Mlynce, byl z ministru Nejnebezpecnejsích !!

Jestli je knez, tak potes Pánbú.

V. Michl 2.12.2010 16:45

John

neví co činí. Teď to skutečně vidíme na vlastní oči. Přece musí vědět, na čem se dohodl v koaliční smlouvě. Pokud se chce jen předvádět a dělat zmatky, ať raději co nejdříve odejde. Bártovi nesahá ani po kolena.

J. Tolman 2.12.2010 13:36

Obávám se,

že John v tomto střetnutí s organizovaným zločinem nemá šanci. Nezapomeňte, že i pan prezident byl zvolen kmotry z ODS a ví, kdo a proč ho zvolil. Pokud nechce budit pozornost nadměrným používání prezidentské milosti, musí zachovat schopnost policie ochránit  zločince. To je dle mého názoru hlavním důvodem jeho znepokojení a současné prezidentské "pomoci" ministru vnitra, který má tu nepříjemnou vlastnost, že nepatří do "Rodiny". Druhý stupeň ochrany zločinu, soudy, v tomto směru pracují uspokojivě.

Po ministru zahraničí bude zřejmě ministr vnitra jako druhý, kterému bude pan prezident při práci pomáhat.  

J. Ptáček 2.12.2010 16:08

Re: Obávám se,

Řízný příspěvek - jako břitva ...

S. Trkola 2.12.2010 16:13

Re: Obávám se,

Ale 100% pravdiví !!!

I. Hanuška 2.12.2010 11:49

Je to mimo mísu

Články pana Doležala jsou ... prostě někdy nesmyslné. Ministr vnitra může své podřízené jmenovat a odvolávat, jak je mu libo. Zejména proto, že je za svůj úřad zodpovědný předsedovi vlády, který je za něj zodpovědný parlamentu a prezidentovi. Policejní prezident je koneckonců funkce jmenovaná, nikoliv volená.

Jiná věc je, zda odvolání policejního prezidenta není krok do prázdna. Já bych rád slyšel, kdo má být novým policejním prezidentem? Kdo bude řídit policii a určovat třeba takové věci, jako kolik peněz z rozpočtu Policie, se bude věnovat na benzín do hlídkových aut, a kolik peněz se bude dávat oblíbencům na odměny.

R. Kulík 2.12.2010 11:22

jako vždy

 pan polytolog upravuje skutečnosti(záměrně,nebo si nepamatuje?).Policejní náměstek nebyl odvolán policejním presidentem,ale sám resignoval,trochu rozdíl,ne?

J. Anděl 2.12.2010 11:47

Re: jako vždy

Chtěl jste záměrně zkomolit roli pana Doležala tím, že jste napsal ypsilon místo měkkého i, nebo si to nepamatujete ze školy?

M. Gavlák 2.12.2010 6:17

Mně připadá neuvěřitelné spíše to,

že existuje funkce, ze které nelze odvolat(!). Jak může být vláda zodpovědná za policii s neodvolatelným šéfem? Co se děje v případě, že je to lempl, který si usmyslí, že ho to baví? Čeká se na odúmrť? Jeho vyjádření, že se sám rozhodne, kdy odejít, mne pobavilo. Tomu říkám džob. John je možná jednoduchý, ale je dobře, že se o téhle věci mluví, vůbec jsem netušil, že je taková hovadina možná...

J. Schwarz 2.12.2010 9:33

Re: Mně připadá neuvěřitelné spíše to,

Taky mne to překvapilo. Stejný případ jako Brožová. Ta je taky s partou kamarádek z ÚS za zády naprosto neprůstřelná. I když na svém soudě zašantročí v rozporu s rozpočtovými pravidly několik desítek milionů. To se to pak žije. A policejní president může rozdávat kamarádům statisíce na "odměnách" a k tomu má flek nadosmrti. Jako Svatý Otec.

M. Baloun 2.12.2010 9:39

Re: Mně připadá neuvěřitelné spíše to,

na tom není celkem nic divného - policejní prezident ja ustanoven do funkce na určité časově ohraničené období, po jehož uplynutí může/nemusí být ustanovan znovu na další období. to že před uplynutím tohoto období je neodvolatelný (mimo spáchání tč) je pokusem o určitou autonomii této funkce. záměrem je znemožnit používání policejního aparátu jako bezmocného nástroje v rukou politiků, což je právě jedním ze základních předpokladů fungující demokracie (nezávislé soudy, celkové oddělení mocí a nemožnost svázat represivní aparát s nějakou konkrétní politickou stranou - viz únor 48).

M. Gavlák 2.12.2010 10:56

Re: Mně připadá neuvěřitelné spíše to,

.. můžete k tomu ještě připsat, na jaké konkrétní období je jmenován policejní prezident a je na to nějaká jmenovací listina? A co se stane, když se rozhodne neodejít? V zákoně jsem našel jenom to, že policejní šéfy lze odvolat pouze kvůli špatnému služebnímu hodnocení, ovšem s výjimkou prezidenta, protože na toho služební hodnocení ze zákona nelze (?) napsat...

P.S. Nezávislost má své meze. Policie je exekutiva a její ochranu je možno zajist buď parlamentní kontrolou nebo justicí, která je nezávislá. Až bude nastupovat totalita, bude koneckonců úplně jedno, jaké zákony platí, protože ty si vždycky ohne podle potřeby..

F. Doušek 2.12.2010 10:46

Re: Mně připadá neuvěřitelné spíše to,

a stejný případ je i šéf NKÚ a zřejmě i mnozí další.

F. Doušek 2.12.2010 0:16

pane Doležale, jistě máte stejná občanská práva

jako pan prezident, a tudíž i vy si můžete pozvat domů k pohovoru policejního prezidenta. Nebo se mýlím?

S. Vaněček Šauerová 2.12.2010 6:19

To pan Doležal jistě může. Pak může také vydávat prohlášení,

třeba o nutnosti kontinuity fungování země (to znělo poněkud zlověstně), bude to mít naprosto stejnou závaznost, jako když to udělá pan Klaus. Nebo taky kterýkoliv ze zdejších diskutujících. K ničemu jinému totiž pan prezident nemá pravomoc. Má pouze a toliko ty pravomoci, které mu svěřuje Ústava ČR. Vměšovat se do personálních pravomocí vlády rozhodně mu rozhodně nepřísluší. Dopisy ale předsedovi vlády psát může a říkat si, co ho napadne, samozřejmě taky ... :-)

M. Baloun 2.12.2010 9:24

Re: To pan Doležal jistě může. Pak může také vydávat prohlášení,

nezlobte se na mě, ale mezi váhou názoru blázna pošahaného a prezidenta země je zásadní rozdíl. praxe tomu ostatně dává za pravdu. a co se týče ústavy -  ta se píše a pak se žije, někdy mezi tím mohou být značné rozdíly.

J. Schwarz 2.12.2010 9:39

Re: To pan Doležal jistě může. Pak může také vydávat prohlášení,

Tady panuje představa, jakoby nám naše Ústava  byla seslána shůry samotným Hospodinem jako Archa Úmluvy Židům, zatímco ji v kvaltu spíchla partička komunistických  právníků, politologů a umělců. Její jedinečnost spočívá v tom, že je ryze česká, nedotčená zkušenostmi "cizáků". Na všechno musí být "originální" řešení. Až to připomíná vymýšlení českých termínů "národními buditeli".

M. Baloun 2.12.2010 9:43

Re: To pan Doležal jistě může. Pak může také vydávat prohlášení,

ano. v kontextu tohoto je zajímavé, že se možná schyluje k další české originalitě - přímo volený prezident ovšem s ústavou, která stanovuje jeho prakticky jen reprezentativní roli :-)