4.7.2024 | Svátek má Prokop


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kostelanský 24.6.2024 0:34

Nějaký americký kongresman před několika dny vysvětlil, proč se Ukrajina nemůže vrátit do sféry vlivu Ruska a Číny. Na Ukrajině je prý nerostné bohatství v hodnotě 10 - 12 bilionů USD, tedy 10 až 12 tisíc miliard USD. A podle kongresmana je nepřijatelné, aby k tomuto přírodními bohatství neměl přístup Západ, ale Rusko a Čína. O jiných důvodech, proč by Ukrajina měla vyhrát tuto válku, nepadlo ani slovo.

Pomalu sa začíná krystalizovat další z mnoha cílů této války - přístup Západu k přírodním zdrojům Ukrajiny v podobě plynu, nerostných surovin, a také nesmírně kvalitné půdy. Ale samozřejmě ne způsobem win-win, aby na tom vydělali obě strany. Schéma je známé desítky let a z desítek zemí: Západní firmy, zejména z USA v nějakém státě získají licenci na těžbu surovin, např. na Ukrajině. Ale ty nebudou zpracovávat na Ukrajině, odtud vyvezou jen rudu; surovinu si zhodnotí doma nebo v nějakém daňovém ráji. Do ukrajinského státního rozpočtu tak půjdou "optimalizované" daně ze zisku, prakticky tedy nic. Stejně jako to bylo ve Venezuele nebo subsaharské Africe. Takovým způsobem pak bude trvat celá desetiletí, než Ukrajinci splatí své půjčky na nákup zbraní. Proto USA a jiné země Západu tak ochotně Ukrajině posílají zbraně a peníze. A i Mezinárodní měnový fond již nabídl myslím půjčku v hodnotě 50 miliard USD.

Ukrajinci teď bojují a umírají za to, aby se z Ukrajiny stala loutková země, kde vše budou vlastnit firmy ze Západu.

Napadla mně ale jedna myšlenka, jak by se Ukrajina mohla z této pasti dostat. Kdyby se vrátila do sféry vlivu Ruska. S podporou Ruska by Ukrajina mohla říct, že nebude splácet západní půjčky. To samé udělal malý Island se 300 000 obyvateli během finanční krize - prohlásil, že západní dluhy nebude splácet. Nestalo se nic, jen život na Islandu běží jako předtím.