4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

ŠUMAVA: Bude špatný zákon schválen?

Podle již 25 let platného zákona o ochraně přírody se musí každý národní park v ČR vyhlašovat speciálním zákonem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 19.2.2017 19:07

Ředitel KRNAP potěšil

Právě v TV - ředitel Krkonošského NP uvedl, že změna cíle v zákoně je ta nejhorší změna, kterou senátoři navrhují. Docela se to shoduje s mým příspěvkem níže.

L. Vrána 18.2.2017 18:46

Češi a NPŠ

Jak znám českou kotlinu a národy v ní dlící, tak to dopadne určitě špatně. O tom řešení, které se teď nějak usmolí, bude za 20-30 let jasné, že to byla blbost. Klidně bych se o to vsadil, ale už tu nebudu. Šumavu nám nejspíš sežere dílem kůrovec a dílem developeři. My Čechomoravené si vždycky vymyslíme skvělý cíl (v roce 1918, 1989, pak např. NP Šumava), a potom se nám to většinou vlastní vinou podělá.

Jinak si myslím, že ochrana přírody, je pro lidi vždycky břemeno, a ne na to každý má.

V. Kain 18.2.2017 19:39

Re: Češi a NPŠ

Pravidelně s každými volbami přijde nový idiotský ministr a začne prosazovat diletantsky svoje idee.Jak to dělají na druhé straně v Bavorsku?Tam jsou taky takové oháňky?

Z. Čábelka 18.2.2017 20:07

Re: Češi a NPŠ

Raději si nechme hodnocení národa. Jinak úsilí všech můžete hodnotit už dnes! Výsledky tu už jsou! A developři u toho nebyli :o)! Nebo Zelení už takové funkce mají a soudruhům je i platí?! Tuším, že i ano :o). Rozhodovat by měli jen domorodci! Zelení to nejsou!

P. Rada 19.2.2017 1:19

Re: Češi a NPŠ

Dávám Vám za pravdu, že ochrana přírody před nejnebezpečnějším predátorem který kdy po planetě chodil a dnes ji drancuje ve velkém je pro tu hrstku které zůstal nadhled a zájem o udržitelný život i dalších generací velmi obtížné břemeno.

Přitom se u nás jedná už jen o cca PROCENTA s celé plochy území v naprosté většině přeměněného na tzv "kulturní krajinu" kteou už ale v naprosté většině někdo soukromě vlastní.

Docela jinak to ale podle procent vypadá s hlediska toho, kolik plochy má ve správě ještě stát, národ... - tedy kde vůbec mohou být NP. Naprostou většinu totiž vlastní soukromníci kterým je to ale málo a požadují vše! Špatné je na tomto stavu ale hlavně to, že na své půdě, lesích... kterou vlastní stejně sami vesměs nepracují. Proto je naprostá většina české země dnes obdělávána v spekulativních nájmech nájmech systémem "po nás potopa".

Právě o to, aby podobně špatně tunelářsko-privatizačním způsobem nedopadla i Šumava nyní jde.

K. Křivan 18.2.2017 12:27

Šumava není "nedotčený prales"

ale kulturní obydlená krajina. Národní park má být pro lidi a ne pro kůrovce. Jeleni a lišky (a jiná zvěř) se s lidmi dobře snese.

K. Novák 18.2.2017 19:48

Re: Šumava není "nedotčený prales"

Naprostá většina NPŠ není obydlená. "Kulturní" je jenom v tom, že má přirozené druhové složení lesa většinou změněné na smrkovou monokulturu. Jeleni, lišky a jiná zvěř se na Šumavě s lidmi snáší obtížně, o čemž svědčí to, že je normálně neuvidíte. Ve dne jen náhodou a velmi zřídka, častěji je lze vidět jen pozdě v noci. Kvůli údajně asi dvěma stovkám myslivců neuvidí několik milionů turistů, kteří ročně Šumavu navštíví, žádná zvířata.

V. Kotas 18.2.2017 20:28

Re: Šumava není "nedotčený prales"

Šumava není zoo zahrada, aby tam tůristi okukovali zvířata. Ta na tam potřebují klid a ten jim turisté nedopřejí.

K. Novák 18.2.2017 11:04

V senátu mají prostě vliv velkopodnikatelé,

kteří chtějí ze Šumavy udělat lunapark, těžit z ní dřevo ap. a vydělávat peníze, popřípadě si území zprivatizovat. Několik šumavských malopodnikatelů, kteří si myslí, že na lunaparku také něco trhnou, se nyní (na povel) aktivizuje. Podporují je hlupáčci, kteří si myslí, že z lunaparku budou také něco mít, i když vlastně neví, co. Dá se ovšem očekávat, že kdyby se velkopodnikatelům ten lunapark podařil, ti malopodnikatelé i ti hlupáčci (a i turisté) by splakali nad výsledkem.

V. Kotas 18.2.2017 12:12

Re: V senátu mají prostě vliv velkopodnikatelé,

Ten sportovní park na Lipně, byl začátek.

J. Hruška 18.2.2017 10:10

Přečtěte si Malečka!

Máte pravdu, pane Malečku, Oni ti šumavští nenažranci jsou pohrobci komunismu, bývalý pohraničníci a politruci vojenského pohraničního pásma, "vojenských lesů a statků". Závist k těm ostatním není na místě. Národní park Šumava se musí zrušit v celé své kráse a nahradit ho omezenými přírodními rezervacemi. Zdař Bůh, Josef.

V. Kotas 18.2.2017 10:17

Re: Přečtěte si Malečka!

Na Šumavě nikdo nic nerestituoval po svých předcích ?

K. Křivan 18.2.2017 12:30

Re: Přečtěte si Malečka!

Tam žili takřka jenom Němci.

I. Mertl 18.2.2017 9:39

Národní park

není bussiness plan - lákadlo pro turisty, ale slouží k ochraně přírody. A turisty tak jako tak přitahuje, z čehož místní samozřejmě profitují. Mimochodem, z Yelowstoneského NP vysídlili i tamní Indiány. A ti to vzali, protože jim stejně nedovolili provozovat boudy s občerstvením, kterými se chtěli živit. To se na Šumavě nechce, osídlení je tam historické. Jen před vyhnáním Němců tam žilo dvacet tisíc lidí, dnes tisíce dva, takže dnes na jednoho místního připadá třicet hektarů parku. Znáte to snad odjinud? Ten zákon jistě omezuje developery, ale ne těch pár místních obyvatel. Tedy, nechtějí-li si na zahradě postavit továrnu. Nebo chtějí?

J. Schwarz 18.2.2017 18:23

Re: Národní park

Co kdyby se tak poslancům uráčilo prohlásit vaši zahradu "územím cenným pro celé Lidstvo", zakázali vám tam cokoli dělat a omezili vám pohyb na kameny dlážděnou cestičku po dědovi? A jaké "národní parky", když už jsou národy passé, alespoň podle stejných eurohujerů a progresivistů co ty národní parky vehementně prosazují?

I. Mertl 18.2.2017 19:21

Re: Národní park

Fskutku pádné argumenty, pane.

Z. Čábelka 18.2.2017 20:11

Re: Národní park

Jaké máte Fy?

V. Braun 18.2.2017 9:04

Podle radních není ochrana jako ochrana

Zpráva z tisku: Senát se včera rozhodl povýšit práva obcí v národních parcích a vypustit

cíl chránit nerušený vývoj přírody na převážné rozloze národních parků. Zpráva z článku: Senát a v navrhovaném zákoně zmírnil ta opatření, která nebyla

slučitelná se životem člověka v národních parcích a nebyla slučitelná s

konzervativní ochranou přírody, která se snaží chránit životní

prostředí, chránit druhy rostlin a živočichů, chránit jejich biotopy a udržovat je ve stavu příznivém pro jejich dlouhodobou existenci. Cíl chránit nerušený vývoj přírody zřejmě není slučitelné s konzervativní ochranou přírody dle radních Jihočeského a Plzeňského kraje.

P. Zinga 18.2.2017 9:15

Re: Podle radních není ochrana jako ochrana

Kde bydlíte, pane Braune?

V. Braun 19.2.2017 9:41

Re: Podle radních není ochrana jako ochrana

Sice to s tématem nemá nic společného, ale narodil jsem se v Krkonoších, jak jsem psal pod jiný článek paní starostky ze Šumavy. V daném článku paní starostka psala, že nejlepšími hospodáři jsou místní, kteří si nikdy nenechají developery rozbujet. Doporučil jsem paní starostce ať se jde přesvědčit do Krkonoš, jak si tam místní nenechali developery rozbujet, třeba na mých milovaných Horních Mísečkách.

P. Urban 18.2.2017 9:50

To je jak za komunistů

Když se přišlo s něčím, co fakticky potlačovalo lidská práva, prezentovalo se to tak, že to lidská práva naopak naplňuje. Ovšem tím správným způsobem.

V. Pavelka 18.2.2017 16:40

Re: To je jak za komunistů

Lidská práva ?, jste jen nenažranci , bez poviností !

P. Maleček 18.2.2017 7:41

Tzv. Šumaváci - úpící oběti vlastní nenažranosti

Ano Šumava pod hlavičkou národního parku -NP jde do kytek, nejen těch bodlákovitých obsazujících holiny po kůrovci. A prvotní příčinou je nanažranost místních podnikavců, kteří si krátce po plyšáku usmysleli, že turisty hlavičkou NP omámené lépe a více podojí.

A tak s pomocí vás, plzeňsko-budějických papalášů NP na Šumavě prosadili. Ale už krátce poté splakali nad výdělkem. NP se přes ekopodvodníka Bursíka zmocnili velkodřevaři a začali s pomocí Bursíkem namnoženého kůrovce, samozřejmě ve jménu záchrany přírody, Šumavu plundrovat.

Po nich se na zbytky šumavských lesů a kůrovcových holin vrhli dojiči všemožných eko grantů a dotací, o to větších o co budou větší tzv. bezzásahové zóny, kde budou moci prát granty a dotace při sledování prý obnovy divoké přírody. To za jásotu všemožných eko - pošuků a teroristů, kteří jinak otravují velké byznysmeny s Babišem včele, když upozorňují na jeho fabriky vším možným mořícím okolní občanstvo a ničení zemědělské půdy velkovýrobou energoplodin.

A právě jim teď Babiš nabízí přes novelu zákona, národní parky, hlavně ten Šumavský v plen. Jako průhledný úplatek za to, že dají pokoj negativním důsledkům nejen jeho byznysu. Což dá poslední ránu těm prý Šumavákům, co si pro mastění si své kapsy NP Šumava vymysleli a prosadili.

Dalo by se říci - dobře vám tak šumavští nenažranci, kdyby přitom nešlo o rozvrácení šumavského ekosystému nejrůznější, Babišem zákony uplácenou ekoverbeží. Chcete-li vy Šumavané opravdu Šumavu zachránit tak prosaďte zrušení toho, co jste si pro mastění vlastní kapsy vymysleli, tedy zrušení NP Šumava.

B. Hudzieczek 18.2.2017 11:00

Re: Tzv. Šumaváci - úpící oběti vlastní nenažranosti

Pane Malečku, trefil jste hřebík na hlavičku!

NP Šumava v rozsahu v jakém byl vyhlášen, je nonsens. Na Šumavě byly jako NP vyhlášeny rozsáhlé plochy hospodářského lesa, který má k původnímu přírodnímu lesu s autoregulačními schopnostmi velmi daleko. NP se měl vyhlásit na menší výměře nebo to měla být CHKO.

Prosím, podívejte se na to, jak vypadala Šumava v letech 1949 - 1960 a srovnejte si to s tím jak vypadá dnes. www.//kontaminace.cenia.cz

Na příslušném odkazu zjistíte, že v 50. a do konce let 80. Šumava byla na většině své výměry hospodářským lesem. Vyhlášení NP na takové výměře a prosazování na této výměře bezzásahový režim způsobilo, že Šumava dnes není tím, čím měla být podle nařízení vlády ČR 163/1991 Sb. Bavoráci svůj NP vyhlásili asi na třetinové výměře toho, co si vymysleli Češi.

V. Pavelka 18.2.2017 16:51

Re: Tzv. Šumaváci - úpící oběti vlastní nenažranosti

Maleček at si nezlomíte mozek, těmi debilními konstrukcemi!

Z. Čábelka 18.2.2017 20:16

Re: Tzv. Šumaváci - úpící oběti vlastní nenažranosti

Už to od toho podvodníka nekupujte! Škodíte si zdraví!

V. Kotas 18.2.2017 6:04

Chovejme se jako to uměli naši předkové a

Šumava bude zelená a pro místní, starousedlíky, především. Je prokázáno, že nejlepší příroda, je ve vojenských újezdech. Že bychom tedy vyhlásili Šumavu vojenským újezdem ! Ale co by dělali zelení spasitelé světa a tůristi ? Ti by tam totiž nesměli.

P. Urban 18.2.2017 9:47

Možná by to schválili

Koneckonců, armádě kůrovec vadit nemusí. Otázka je, jak by reagovali zástupci šumavských obcí, které by přestaly existovat.