17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

STÁT: Potlačila vláda naše práva?

Ústavní soud má před sebou opravdu historickou kauzu. Rozhodování o opatřeních v nouzovém stavu a jeho vyhlášení.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Salajka 24.4.2020 8:06

To beru. I z našich zpráv je zřejmé, že francouzská vláda přijala řadu opatření a to bezprostředně pod vedením Macrona. Nedá se říct, pokud jde o koronakrizi, že je neviditelný.

Jiná věc je, zda reakce byla stejně rychlá jako ta česká , a jestli také průběžně tato opatření nemění. Jak to vlastně je s nouzovým stavem ve Francii (od kdy do kdy, rozsah) a možností napadnout jeho vyhlášení zdravotnickým expertem? I když Zeman není můj favorit, jsem rád že alespoň nepřekážel. Jeho opožděné vystoupení vyznělo nešťastně, zjevně si projev psal sám. Miloš Z. si myslí to, co asi i vy, že je u nás prezidentský systém jako ve Francii. I když si při jmenování premiéra, hezky vyhrál, nedají se jeho kompetence srovnávat s postavením Emanuela. Z toho důvodu je myslím vhodnější hovořit o činnosti Macronovy vlády a srovnávat jí s Babišovou vládou.

M. Mařák 24.4.2020 7:29

Jako právník, pokud se nepletu, byste se měl vyjadřovat přesně a nepsat lži a fejky. Macron je tady od začátku velmi viditelný a aktivní. To se s naším prezidentem nedá srovnávat.

K. Salajka 24.4.2020 7:12

U nás opozice svoji potřebnost prokázala hned v úvodu lpěním na uspořádání mistrovství světa v biatlonu. Pak pod vlajkou se skříženými hnáty za vykřikování hesel jako roušky jsou na nic, roušek je málo, vytrvale směřovala k zahákování bárky vedené vládou na čele se zřejmým zločincem (presumpce viny ), nebo hůř, osoby, jejíž zájmy se střetly. Jestli bude o opatření rozhodovat Ústavní soud, který povolil roušku té studentce z Teplic na příkaz ombudsswomanky, moc se na výsledek netěším. Nevěřte, že dnešní právo je jiné a rychlejší, čili lepší než to včerejší, jak ho sepsal Gaius. I ti otroci starého Říma většinou měli lepší zabezpečení než agenturní zaměstnanci. Apely Drahošů a Hilšerů mají stejnou hodnotu jako řehtání Caligulova bělouše v římském senátu. Asi by stálo za to porovnat situaci České republiky s chováním Uršuly, nebo s pruskou kancléřkou, která pod zřejmě falešnou záminkou prchla do karantény. Chcete-li vidět chaotické řízení, studujte si zákroky amerických států, Trumpova prohlášení, Johnsona, neviditelného Macrona. Dokonce i opatření Sebastiana Kurze jsou ode zdi ke zdi. Největší nebezpečí ohrožující naší demokracii jsou aktivisté - absolventi obskurních škol a školení, kteří za podpory netransparentních zdrojů útočí na parlamentní demokracii.

M. Mařák 24.4.2020 6:37

Také jsem zvědavý, jestli se ÚS postaví na stranu chřipkové diktatury národního státu, nebo nepostaví.

P. Götze 24.4.2020 3:11

jen si nejak nejsem jist, kdo se vlastne citi bezduvodne omezen. samozrejme priznivci opozice asi ano, ale protoze antibabis. ale jak ja vnimam co se deje vetsina si myslim nema pocit ze je to bezduvodne.

J. Frček 24.4.2020 3:04

Tak tohle jsem nedočetl do konce. Už když se vraceli stovky nakažených před půlnocí z lyžovačky z Itálie, jsem zuřil, co za blby nám vládne... Jde to s námi z kopce...

J. Pankovic 24.4.2020 2:37

Advokát člověku Vlkem

P. Hatina 24.4.2020 1:53

Mimochodem, ono není přesné tvrdit, že "že vláda při převzetí moci neřekla, proč tak činí a co sleduje. ". Ve skutečnosti to řekla a říkala naprosto jasně - aby tomu dokonce i ti (s)prostí lidé dole rozuměli, proč se ta která opatření zavádějí.

Jenže to oč tu jde, že to dle právnických argumentů neřekla formálně dostatečně podrobně.. Což je ale jednak subjektivní hledisko, které nelze nikdy dokonale splnit. Ovšem současně může jít takový požadavek do grotesknosti, když nutí takto popisovat elementárně základní věci, které by měl každý člověk (včetně malých dětí) znát.

Slovem, je tu i riziko, že se svým rozsudkem ústavní soudci dokonale zesměšní - a jejich výroky si pak budou lidé pouštět pro obveselení, asi jako výroky soudruha Jakeše z Červeného hrádku. A Ústavní soud ze kterého si lidé budou dělat srandu, bude skutečně pro srandu,. což ale může mít, v případě skutečné ústavní krize kritické následky..

P. Dvořák 24.4.2020 0:43

Správné otázky.

"Přesto se každý může ptát: Jsem živý, když budu (jsme) vlastně ve vězení? Jsem živý, když nesmím hledět na slunce? Jsem živý, když jsem otrokem státu? Chci zde žít?"

Jestliže jste přežil toto vězení a přesto o tom pochybujete i když hledíte na slunce, jestliže se cítíte být otrokem, jestliže zde nechcete žít,

zcela svobodně a demokraticky VYPADNĚTE!