26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

SLOVENSKO: Nevadí, že byl gauner, ale byl náš

Tak lze v jisté zkratce přetlumočit událost, kdy se u hrobu posledního komunistického presidenta Gustáva Husáka poklonil premiér Slovenska a dva místopředsedové sněmovny

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 12.1.2024 16:36

Z rudozelené zhovadilosti.

V. Petr 12.1.2024 16:35

Ty paneláky se začaly stavět už za Novotného. Ovšem Pravda a láska umožnila zelené pakáži další (nejen) bytovou výstavbu sabotovat!

V. Petr 12.1.2024 16:33

Husák nebyl mravní a intelektuální hvězda, takový soft teror jako za něj např. v Maďarsku nebyl.

Ovšem v porovnání se zločinným Slepencem to byl opravdu ekonomický genius.

O. Kaucký 12.1.2024 16:10

On už to říkal prezident Franklin D. Roosevelt údajně v roce 1939, "Somoza je možná zk....syn , ale je to náš zk....syn."

O. Kaucký 12.1.2024 16:03

Vám se ta demokracie nějak moc nelíbí. Zvolili si ho, je to jejich volba. My jsme na tom bohužel daleko hůř.

O. Kaucký 12.1.2024 15:59

Vám se to evidentně nedaří.

O. Kaucký 12.1.2024 15:58

Vaše úvahy jsou příliš idealistické, v r. 1938 když nás Francouzi zradili, Poláci stáli na Těšínsku, Maďaři se hrnuli na Podkarpatskou Rus a aby to nebylo všechno Slováci chtěli samostatný stát a za zády jsme měli 3 miliony Němců, co asi tak měl dělat? V roce 1946 komunisti vyhráli volby a Beneš byl demokrat, tak zákonitě jmenoval komunistu do čela vlády. V roce 1948 udělal chybu, že přijal demisi několika ministrů, ale oni mu to zástupci těch demokratických stran vůbec neulehčili.

Václav Klaus s Vladimírem Mečárem zachovali chladnou hlavu a v klidu se dohodli, kdyby se konalo referendum, tak i kdyby Slováci byli všichni pro odtržení, tak matematika je jasná, prohráli by. Tak jaký smysl by mělo referendum? Inu žádný. A když Václav Klaus jako prezident podepsal Lisabonskou smlouvu, kdy různí „pazdráti” ho obviňovali zrovna jako dnes z vlastizrady a nebo ho chtěli zbavit svéprávnosti. Vy určitě namítnete, že tedy měl jako charakter odstoupit. Co by to řešilo? Nic na místo odvolaného prezidenta by to podepsal předseda sněmovny a jako nový president by bylo zvolené nějaké motovidlo, které by nám vnucovalo EU hodnoty včetně „ojra”. To bychom si teda pomohli.

M. Pesat 12.1.2024 15:44

moralku lhani lze rozeznat velice snadno, protoze jde o tzv. "jinou situaci" , tedy, ze se se stejna vec/chovani, slova meri ruzny metrem, na to nepotrebujete nikoho znat osobne, nase komentare o nas vypovidaji dostatecne kdo jsme a jakou moralku zijem, nejvetsimi hlasateli moralky jsou ti co vycitaji trisku v oku sveho oponenta ale kladu ve svem vlastnim oku nevidi.

P. Kubáč 12.1.2024 15:29

Nejvíce Husáka nenávidí frikulíni z Prahy (i odjinud), kteří - pokud by husákovských paneláků nebylo - žili by pod mostem.

Pan Vodvářka by tento argument asi srazil tím, že "měli jsme plná břicha, ale morálně trpěli" - posledních 4-5 vlád ( a kdoví jestli ne i vice ) však taky není žádný vzor pevných mravů.

H. Rybnická 12.1.2024 15:25

Nepochopil jste zhola nic. Ale každý nemůže umět myslet.

P. Čech 12.1.2024 15:24

Husák jako Beneš. Jeden za osmnáct a druhý za dvacet bez dvou. Vezmeme-li všechny naše prezidenty od roku 1918 je skutečným prezidentem jen jeden z nich a to Masaryk. Všichni ostatní byli je loutky toho či onoho, zejména politických stran. I Havel byl pouhou loutkou a to loutkou "bývalých" komunistů s nimiž sdílel jen podobné smýšlení a zejména touhu po moci.K jeho kladům je však nutno zmínit skutečnost, že otevřeně vystoupil proti vládnoucí KSČ a nakonec i to, že rezignoval na funkci po vlastizradě Václava Klause a Vladimíra mečiara. Nechtěl být spojován s protiústavním rozbitím společného československého státu a to jej ctí samo o sobě.

P. Čech 12.1.2024 15:16

Rv

P. Čech 12.1.2024 15:14

Jsou to všechno, s prominutím kecy, pane Nevrklo. Obecně rozšířené, ale přece jen kecy. V roce 1938 jsme měli nejlépe vyzbrojenou armádu v Evropě. Zejména letectvo. Vůle občanů ČSR bojovat za svou vlast byla veliká. Naprostá většina členů naší armády a velmi mnoho ostatních občanů bojovat chtěla.Beneš jim to znemožnil a zbaběle opustil svůj stát.

Přečtěte si ústavu z roku 1920, která v roce 1946 platila. Nikde tam není psáno, že prezident m u s í jmenovat předsedou vlády toho, jehož strana vyhrála volby. Není to ani v dnešní ústavě. Komunisté sice ve volbách zvítězili, nedosáhli však potřebného nadpolovičního počtu hlasů ze všech politických stran. Vůle občanů celkem byla zcela jiná. Ostatně dnes je to zase stejné. Vůle občanů celkem je úplně jiná než to, co ukazuje výsledek voleb. Volební systém podle zásad poměrného zastoupení je zcela k ničemu. Byl, je a bude.

Přání Slováků mohlo a mělo být vyhověno s využitím čl. 1, odst. 2 zákona 327/1991 sb. který říkal "O návrhu na vystoupení České republiky nebo Slovenské republiky z České a Slovenské Federativní Republiky lze rozhodnout jen referendem". Všimněte si prosím, slůvka "jen". To znamená, že o takovém návrhu nelze rozhodnout jinak, jiným způsobem. Ten "jiný" způsob volili Klaus s Mečiarem a následně celá moc zákonodárná a to bylo v zásadním rozporu s ústavním zákonem.

A "rozjásané davy"? Takové "davy" můžeme vidět třeba v Praze i dnes a to téměř denně. Jsou to pouzí hlupáci, kteří nemají nic smysluplného na práci a vyžívají se ve vyřvávání stupidních hesel příčemž mávají neméně hloupými plakáty. Takové "davy" jsou ovšem v celém světě. Rozumní lidé, jichž je v tomto případě cca 97% si z nich dělají legraci.

Takto to vidím já.

J. Hruška 12.1.2024 14:57

" Co je to PRAVDA"? se ptal již Pilát Ježíše. Nepochybujete ani chvíli o tom, že "Husák na tom byl jako Beneš"?? Nespleťte se.

O. Kaucký 12.1.2024 14:55

R^

J. Farda 12.1.2024 14:53

Priznávam - Vy ste, akokolvek zakonšpirovaný arogantný anonym, hen ten múdry, a ja len sprostý Čehún. Nazdáva sa mi, že teraz by ste ako roduverný - na stráž, však?! - mohol u Fica a Danka urobiť skvelú kariéru ... ;-)

O. Kaucký 12.1.2024 14:49

Proč si tedy vaši němečtí kamarádi tahají do Německa imigranty, kvůli nízké natalitě Němců? Vy velemoudrá jedničko.

P. Pavel 12.1.2024 14:40

Tak já nemusím nic hledat, žil jsem v té době. Byl jsem na demonstracích, generální stávka atd. A i Petr Pithart který se těch událostí účastnil přímo v centru dění to několikrát řekl "pokojné předání moci". Bezproblémová a jednoznačná volba Havla převážně komunistickými poslanci aj. A symbolem toho byl i přípitek číší vína Husáka a Havla na Pražském hradě při předávání funkce. Tady žádná opravdová revoluce jako v Rumunsku neproběhla. Jinak s tím co dále píše pan Čermák nesouhlasím.

J. Nevrkla 12.1.2024 14:39

To vidíte hodně zaujatě.

Beneš by nebyl vlastenec, ale šílenec, pokud by šel do války s Německem. Před našimi hranicemi žily tři miliony Němců, kteří volili Hitlera ve větší míře než kdekoliv v Německu. Naším vojákům by ani nedovolili na hranice přijet. Hitler vyhrožoval rozbombardovanim Prahy. Beneš řekl v Británii německému velvyslanci: válku prohrajete a Němci budou muset z Československa odejít.

Komunisti v poválečných svobodných volbách zvítězili, lidé vděční za osvobození a frustrovaní ze zrady západu uvěřili, že bude líp, Beneš věděl, že je nad jeho síly s tím něco udělat.

Klaus vyhověl přání Slováků být samostatnými, Havel už před tím rezignoval na post československého prezidenta. Klaus byl posledním evropským státníkem který Lisabonskou smlouvu podepsal, na nátlak vlády, parlamentu, senátu, pod hrozbou ústavního soudu. Řekl tehdy, že není car a nemá jeho pravomoci a musí se podvolit demokratickému nátlaku.

Husák na tom byl jako Beneš, neměli jsme šanci se pěti armádám bránit. Pamatuji, jak byl dva roky poté Brežněv u nás vítán rozjásanými davy s květinami. Je třeba problémy vidět komplexně.

J. Hruška 12.1.2024 14:28

Kratochvíl lže i sám sobě právě tou interpretací "úspěchů" ?? hospodářského působení tehdejšího Husákova vedení KSČ, jeho příčin, nutnosti a důsledků. Jmenovalo se to "Uplatňování vedoucí úlohy strany (KSČ) ve státě a společnosti." Se všemi důsledky až do dnes, tzv. "normalizace". Zdař Bůh.

M. Kocián 12.1.2024 14:15

Já neštěkám. Jestli jste to zažili a líbilo se vám to, naše názory na svět se liší tak diametrálně, že se určitě neshodneme. Zvlášť když máte ve zvyku lidem, které nemůžete znát, přisuzovat "morálku lhaní". MKEnd.

J. Hruška 12.1.2024 14:14

To jsem si nemyslel, pane Dvořáku, že jste takový ignorant. Vaše otázka - "A co na tom není pravda"? Seznamte se "Závěry 16 sjezdu KSČ", pak poznáte, co na tom není pravda. Čest práci, při Vašem vzdělání.!

H. Rybnická 12.1.2024 14:02

A kuš. Nechcete se vrátit do středověku?

H. Rybnická 12.1.2024 14:01

Takže ženské by měly být dle Vás nahrazeny porodními roboty. Na světě máme 8 miliard lidí a nejsme schopni všechny uživit, řádně vzdělávat a zřídit všem slušný život. Vy jste ale velemoudrá nula.

M. Zasazabanovaný 12.1.2024 13:50

Tak môj predpoklad bol mylný. Ničomu nerozumiete, nechápete a vedomosti vám chýbajú. Faktickú a vecnú reakciu od vás čakať nemožno. Ale dôležité je, že si svoj handicap neuvedomujete, aspoň máte vďaka tomu dobrý pocit, ako ste mi to "natrel". :-)

J. Franke 12.1.2024 13:37

Tento posedlý bolševik mravní a intelektuální hvězda?

Hohohohohóóó... Vtip dne, za nějž děkuji.

J. Franke 12.1.2024 13:36

1*

O. Mayer 12.1.2024 13:32

Husák předal pokojně vládu? Chápu, že vás asi teprve nedávno rozmrazili ve skladu trollů v permafrostu východně od Novosibirska- ale co se tady dělo v roce 1989 se dá najít celkem snadno a dokonce ani russký firewall tuhle infomaci nezablokuje.

J. Farda 12.1.2024 13:27

Husák bol komunista, čo je dovedna pre veľa Slovákov - čoho ste i vy príkladný exponát - to najlepšie retardované odporučenie, však? ;-)

V. Čermák 12.1.2024 12:58

Článek o Husákovi, který v 89 předal pokojně moc a vládu Havlovi je tradiční Odklon do minulosti od současné reality snaživého Svazáka p. Vodvářky. Odklon od čeho? Inu od neschopných 5kolních vládců jedné strany. Mimochodem, za Husáka se narodilo poslední velké množství dětí. Za Babiše také hodně, předtím a potom již pomálu...