7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Z Afghánistánu musíme odejít. Ale...

Jsme tam už od roku 2002, předcházela tomu velice úspěšná vzdušná operace Spojených států, která rozmetala všechny výcvikové tábory al-Káidy, které byly v této zemi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Holíček 16.8.2018 8:11

Re: hlavně jsme...

Včerá šli na Zoomu "Váleční štváči (sedmý díl "Studené války")", a tam sami Američané jasně ukázali o co jde USA. Rozhodně to není demokracie. To je jenom záminka, aby zakryli pravý úmysl a opili naivní důvěřivce.

USA, potažmo Trump, jsou nervózní, protože si uvědomují, že nestíhají. Že jejich pozice se zhoršuje.

M. Drašner 16.8.2018 8:18

Re: hlavně jsme...

Jó, ten hajzl Trump! Neztahal von za nitky, aby Amíci vtrhli do Iráku, Afghanistánu, bombardovali Libyii a tak porůznu? A pak to ty hajzlové rasistický připíšou Bushům a tomu mírotvůrci HBO!

V. Kříž 16.8.2018 9:00

Re: hlavně jsme...

myslím, že kdyby šlo Amíkům o naftu, jak jim ledaskdo přisuzuje, nebylo by pro ně jednodušší s tím Kadáfím, Husejnem a podobnými exoty se bratříčkovat? nebyly by obrovské výdaje na válku, na následné udržování dosazené vlády při životě, neumírali by vojáci.

M. Prokop 16.8.2018 8:54

Re: hlavně jsme...

To je problém. Nelézt tam šlo, dokud tam nevlezli Rusáci (tehdy sověti). A od té doby to tam je rozesrané.

P. Harabaska 16.8.2018 14:28

Re: hlavně jsme...

Zajímavý názor. Ovšem podle Z. Brzezinskiho podařilo se USA vlákat SSSR do afghánské pasti ještě před datem, kdy sovětská armáda vůbec do Afghánistánu pronikla. Podle Brzezinskiho se podařilo připravit Sovětům jejich Vietnam.

T. Kohout 17.8.2018 2:13

dobře to připomínáte - Re: hlavně jsme...

Občas tu zazní i kvalifikovaný názor a tento jím je.

J. Babička 16.8.2018 4:47

poznámka

Autor nezná řešení a taak alespon mluví.

Jde o to, aby po stažení vojsk Severoatlantické aliance se z území Afghánistánu nestalo rejdiště teroristických skupin

No to se samozřejmě stane a pak ti samí lidé, co žádali odchod ,obratí a budou kiritisovat, že se odešlo.

jediné realistické řešení, je stažení vojsk Severoatlantické aliance se z území Afghánistánu i když se stane rejdiště teroristických skupin

T. Kohout 17.8.2018 2:18

Re: poznámka

No, je lepší se prát tam u nich než aby se ještě více rozlezli po světě. To může trvat i 100 let i více. Bývaly i takové války, co trvaly i 100 let (1337–1453) a Římané válčili nepřetržitě.

T. Major 16.8.2018 2:03

Kdyby jenom nefunkční armádu. Taky padající mosty. Rozbité silnice. Nefungující nákladní železniční infrastrukturu. Prakticky není žádný zbrojní průmysl. Neschopnost provést mobilizaci . Ono vlastně není koho mobilizovat. Schopnost státu ochránit své obyvatele proti čemukoli je na nule. Ani proti větší přírodní katastrofě.

P. Dvořák 16.8.2018 2:30

Tak řekl bych,

že proti žádné přírodní katastrofě nás armáda ani stát neochrání.

Ale se vším dalším, o čem píšete, souhlasím. Snad bych jen dodal, že my strejcové 50+ a 60+ bychom ještě šli zmobilizovat.

J. Jelínek 16.8.2018 7:21

Re: Tak řekl bych,

My strejcové to už nevytrhnem. Schválně si to někdy zkuste: 30 kg na záda, plus zbraň, palebnou dávku a alespoň dva litry vody. A teď zrychlený pěší přesun na 30 km. A na závěr povel PLYN, nasadit masky a klusem na Milešovku. Nevím jak vás, mě by trefilo. Buďme soudní.

P. Dvořák 16.8.2018 7:41

Re: Tak řekl bych,

Ono to nebude o zrychlených přesunech nebo frontálních útocích s plnou polní. Kdo a hlavně proč by hlídat Milešovku?

Naše armáda není schopná ani vleže hlídat "objekty zvláštní důležitosti", nebo jak se tomu říkalo. Elektrárny, rozvodny vysokého napětí, hlavní zdroje vody. Umíte si alespoň v náznacích představit, co by se stalo, kdyby někdo něco nasypal do nádrže Švihov? Nesprávně vodní nádrž Želivka. Nebo Vírské přehrady? Dále nemáme nijak zabezpečené zásoby PHM, hlavní komunikace, obilná sila atd. atd.

I některé vojenské objekty absurdně hlídají civilové. Co s nimi? Kdo je bude hlídat? :-))

J. Jelínek 16.8.2018 8:09

Re: Tak řekl bych,

To, že neznáte způsob zabezpečení strategických objektů je dobrý signál o tom, že jsou zabezpečeny dobře. A to prosím neberte jako útok na vaší osobu., já sám bych se více bál, kdyby tyhle věci byly předmětem veřejného "tajemství". Nechci vás ponoukat k provádění skopičin a sebevražedných pokusů, ale zkusil byste třeba jako pilot, byť ultralightu, kroužit nad Temelínem? Zkuste třeba dojet s dodávkou na hráz Vírské přehrady a sypejte tam pytle, dejme tomu s pískem, ať to nehrotíme. Nechci být tajuplný jako ostrov J. Verna, ale věřte, že vím o čem mluvím. A k těm přesunům - fyzicky a duševně slabý voják je ničemu a hodí se tak leda na přehlídky a to, kdoví jestli.

P. Dvořák 16.8.2018 9:25

Re: Tak řekl bych,

No doufám, že ty objekty jsou zabezpečeny, jak mi s optimismem sdělujete. Asi je hlídají černí šerifové. Ovšem to, že já neznám způsob zabezpečení, vůbec neznamená, že jsou zabezpečeny dobře. Také nic nevím o ochraně a ošetření lesa před kůrovcem a vůbec to neznamená, že jsou naše lesy ošetřeny dobře.

Také mi vůbec není jasné, proč bych na břeh jakékoliv vodní nádrže musel dojet hned s dodávkou, abych tu vodní nádrž učinil jako zásobárnu pitné vody naprosto nezpůsobilou minimálně na několik týdnů, ne-li měsíců.

Zjednoduším to. Nevěřím, že naše armáda je schopná při nějakém konfliktu zabezpečit naši republiku zevnitř. Naše Gripeny kroužící nad Pobaltím a různými logistiky prošpikovaná armáda nám jsou na prd.

J. Jelínek 16.8.2018 9:39

Re: Tak řekl bych,

Vidím, že to nemá cenu. Jenom bych vám nepřál dostat se do pazourů těm "černým šerifům" třeba zrovna z Temelína či Dukovan. Oni mají se svými kolegy z vrátnice společnou asi jen barvu uniformy. To, že Bolek Polívka neviděl pyču paní advokátové ještě neznamenalo, že dotyčný orgán neexistuje.

P. Dvořák 16.8.2018 10:06

Re: Tak řekl bych,

To, že Bolek Polívka neviděl pyču paní advokátové, jistě neznamenalo, že dotyčný orgán neexistuje. Ovšem když není vidět, že by něco bylo hlídáno, tak to ještě neznamená, že je to hlídáno.

Vidím, že jsme neohrožení. To byl Pentagon taky, než to do něho ti hoši napikovali. Jak by před pár dny dopadl Westminsterský palác, kdyby neměl kolem sebe hradbu z betonu? Bezpečnost Pražského hradu nepřímo zajišťují nekonečné fronty a prohlídky atd. atd.

Ale dobrá, tedy vynechte zabezpečení Dukovan a Temelína a jsme nazí jak palec. Ovšem uznávám, v době nejhlubšího míru, jaký tady kdy byl, je opravdu bezpečno.

P. Harabaska 16.8.2018 14:40

Re: Tak řekl bych,

Ono nemusí jít jen o přehradu řečenou švihovskou či vírskou. Jděte někdy na špacír do přírody a zjistíte, že za každou druhou vsí je na kopečku domeček a pod ním vodní nádrž vesnické vodárny - místního vodovodu. Drátěný plot okolo domečku je napůl sežraný rzí, nikde nikdo, visací zámek na dveřích pákovými kleštěmi snadno přeštípnete a už jste uvnitř. Ten pytlík s antraxem nebo cyankali nemusí být ani tak moc velký. Po troše přemýšlení přijdete na to, kam obsah pytlíku nasypat. Kolik konzumentů té vody v obci se asi tak může otrávit? A takových vodáren v krajině najdete a nikdo je přirozeně nehlídá. Proč asi? Teroristické nebezpečí nám prý nehrozí.

P. Dvořák 16.8.2018 16:21

Re: Tak řekl bych,

To já všechno vím, ovšem to jsou doslova tisíce, ne-li desetitisíce objektů. Až se toho děsím, co by se mohlo stát, kdyby to někdo infikoval nějakým virem nebo bakterií, jejíž inkubační doba činí 2-3 týdny jako třeba neštovice. Přibližně od r. 1980 se proti nim neočkuje, takže prakticky všichni mladší 40 let se jimi mohou nakazit.

P. Grigar 16.8.2018 20:48

Re: Tak řekl bych,

.. letos už k takové kratochvíli u nás došlo, 2.3.2018 zatím neznámý pachatel kontaminoval neznámou chemikálií(olej..) prameniště pitné vody nedaleko Hulína(6900 obyvatel).

P. Harabaska 16.8.2018 14:33

Re: Tak řekl bych,

Některé vojenské objekty absurdně hlídají civilové proto, že je to pro ně fajn džob. A jistě také pro ty, kteří to těm civilům přihráli. Vojenské objekty, muniční sklady, Vrbětice. To je nějakých prachů, které sice mohou chybět ve státní kase, nesmí ale chybět v kapsách kamarádů a kamarádů těch kamarádů.

V. Novák 16.8.2018 17:26

Re: Tak řekl bych,

No, "civilové"...

Spíš ti tolikrát zmiňovaní žoldáci.

T. Kohout 17.8.2018 2:23

Re: Tak řekl bych,

PHM - to mě připomíná, že naftu jsme chytře uložili v Německu. Snad proto, abychom jí nemuseli hlídat... - rovnou jsme se jí sami zbavili. Taky řešení.

P. Dvořák 17.8.2018 3:44

Re: Tak řekl bych,

To byl taky nápad. Nakonec jsme měli co dělat, abychom ji dostali domů. I bez diverzantů nebo teroristů.