3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Vždy jsem foukal proti větru

SPD by se měla umět oprostit od nesmyslného prosazování referend všeho druhu na všechno a nesmyslného prosazování nerealistického prvku přímé demokracie. To může fungovat ve starobylých Athénách, kde se všichni voliči vešli na jedno náměstí, a proto přímé hlasování bylo možné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Beneš 23.6.2021 12:17

Panu Klausovi se všechna referenda zhnusila od té doby, kdy bez referenda pomohl zlikvidovat odkaz TGM, na něhož se tak často a tak rád odvolával, v podobě Československé republiky. Ze státu významu malého jsme se stali občany státu zcela bezvýznamného. A na tom nic nezmění ani účast českých operetních expedičních sborů na zahraničních válečných podnicích, jež jsou vedeny ku prospěchu jiných.

M. Sedláček 23.6.2021 11:53

Třeba tady máte pár jeho předpovědí, které se vyplnily a nešlo o nějaké "dílčí věci".

https://www.reflex.cz/clanek/profil/107723/vaclav-klaus-ktery-slavi-80-narozeniny-pripomina-kassandru-mel-pravdu-ale-neverili-mu.html

J. Nevrkla 23.6.2021 11:50

Že by voliči byli jedním letákem pomýleni? Léta se nám tvrdilo, že Britové byli také pomýleni, že už svého rozhodnutí litují a vzali by ho zpět. Pak byly znovu volby a strany podporující brexit zvítězily s ještě větším náskokem. Když se voliči rozhodují pro volbu nějaké strany na základě mnoha faktorů, proč by nemohli mít názor na jednotlivou věc? Jistě by před volbou dostali informace ze všech stran. I když z pokrokových médií samozřejmě daleko více. Pokud by jim neuvěřili, měli by jistě jasný důvod.

M. Valenta 23.6.2021 11:48

To měl chudák smůlu, jako mnoho dalších no a pak začal foukat tím správným směrem a zas to šlo.

O. Musil 23.6.2021 11:42

On i Klaus píše v souvislosti s referendem o ovlivňování veřejného mínění. Trikolóra chce například opakovaně při každých volbách referendum o vystoupení z EU. Dejme tomu, že den před hlasováním dostanou skoro všichni do schránek leták, kde bude něco ve smyslu, že EU chystá povinné přemísťování migrantů do států EU, kde budou dostávat tolik a tolik peněz. Pod tím budou třebas nějaké závažné kriminální činy, kterých se migranti dopustili. Prostě nic, co bychom už neznali. Referendum dopadne 51% pro vystoupení. Autora letáků se buď nepodaří najít nebo s úsměvem přizná, že je všechno vylhané, ale že je to teď už jedno.

Myslím, že toto je zcela reálná představa, jak by to u referend fungovalo.

J. Matuška 23.6.2021 11:24

Ad 10:18 Pane Fráňo, není to tím, že "vořežpruti" nemají potuchy o tom, v čem spočívá "sebereflexe"? [>-]

J. Nevrkla 23.6.2021 11:07

Snad se nedostaneme do stavu, že volby nemají smysl, že demokracie je přežitek, že elity ví nejlépe, co je pro nás dobré. I případ brexitu jasně dokládá, že na některé zásadní věci mají lidé jiný názor než parlamentní elity, že mají jiné zájmy a potřeby.

P. Milan 23.6.2021 11:02

Ten požadavek minimální účasti je nesmyslný. Kdo má zájem, zúčastní se. Kdo nemá, nechá za sebe rozhodnout jiné. Jako ve volbách.

J. Fráňa 23.6.2021 11:02

Myslíte jak ho z politických důvodů vyhodili v roce 1970 z Akademie věd? Asi foukal špatným směrem.

P. Milan 23.6.2021 11:01

Hlavní nechápající jste tradičně vy.

So geht das.

J. Fráňa 23.6.2021 10:59

Otázkou je, jestli jsou Češi připraveni takto rozhodovat. Jestli jsou vůbec ochotni se k referendu dostavit. Často od lidí slýchávám, že je politika nezajímá a mají svých starostí dost. Pokud si pamatuji, řada místních referend byla zneplatněna, kvůli nízké účasti občanů při hlasování.

J. Basler 23.6.2021 10:32

Je jedno, co děláte... Já jsem byl taky pár let dělník na metru a střelmistr na Strahovském tunelu, kdysi za totáče. Do hospody asi takové výrazy patří ale tohle není hospoda...

J. Matuška 23.6.2021 10:29

Ad 10:09 Souhlasím, ale sledovat Václava Klause už více jak 30 let, vyžaduje trochu námahy. Ne jen namalovat hezký symbol srdíčko. Tím vůbec nechci snižovat význam prezidenta Havla, svou roli sehrál v určité době na výbornou. Trochu mi vadí následně vytvořený jeho kult, mám i problém vystopovat konkrétní věci z jeho "odkazu"... Slavný rudolfinský projev byl "nezapomenutelný"... V;-)

J. Fráňa 23.6.2021 10:18

Vás jsem tím nemyslel. U nás v Becherovce nazýváme "vořežprutem" lidi, kteří sami nic nedokázali, ale mají plná ústa kritiky všech ostatních. Také je u nás vžitý název "podržtaška", to jsou v podstatě kariéristé, kteří na onu případnou kariéru nemají schopnosti. Noblesní oslovení to určitě není, ale já jsem dělník a mohlo by to být i horší.;-D

J. Fráňa 23.6.2021 10:09

Světu vládnou média a ta zjednodušují. Kolikrát já jen slyšel, že Klaus popírá globální oteplování. To nikdy neřekl. Zpochybňuje vliv člověka, respektive velikost podílu lidské činnosti na tomto přírodním procesu. Když se chce člověk něco dozvědět, musí si přečíst Klausovi knihy a poslouchat jeho názory. Nejlépe u moderátora, který ho nechá mluvit.

J. Basler 23.6.2021 10:07

Netuším, kdo je vořežprut. Snad tím nemyslíte mne. Tak si z V.Klause vemte alespoň jistou jeho noblesu. Urážkami kohokoliv své názory nepodpoříte, tohle asi v komunikaci doma nebo v práci nepoužíváte, nebo snad ano?

R. May 23.6.2021 9:54

Ano, všiml. I v těch oblastech, které jsem uvedl, má podle mě v řadě dílčích (!) věcí asi pravdu. Tím spíše je škoda, že celkově tyto (a další) komplexní problémy příliš zjednodušuje. Čistě z politického hlediska je to ovšem běžný (a asi nutný) postup, ale on není jenom politik, je přece do určité míry i vědec (pracoval kdysi např. v Ekonomickém ústavu ČSAV) a má určitě na víc než běžný politik. S tím ale souvisí i to, že má větší odpovědnost (mj. intelektuální) za své postoje a výroky.

M. Valenta 23.6.2021 9:31

To se nám to dneska fouká, když nám nic nehrozí, že. Zato za socíku foukal Klaus tak mocně po větru až se stal majorom. Že Klaus nechápe co je to symbol a co jsou zač dnešní komunisti, je už ohraná písnička.

J. Nevrkla 23.6.2021 9:23

Snad jenom v jedné věci bych s Klausem nesouhlasil. Nemyslím si, že SPD požaduje nesmyslná referenda na všechno možné. Dnes nemáme žádné, ale na pár věcí bych ho uvítal - migrace, zelený úděl, vystoupení z EU, vstup do euzozony, ručení za cizí dluhy, hotové peníze apod. jsou vážné věci a lidi by se měli přímo vyjádřit, pokud se bude lámat chleba.

J. Nevrkla 23.6.2021 9:17

V tom nesmyslném bojí proti klimatické změně má podle mého názoru Klaus pravdu určitě a v covidu velmi pravděpodobně.

J. Fráňa 23.6.2021 9:13

Já i mnoho dalších lidí chceme slyšet názory V.Klause. A víte proč? Protože jeho názory mají hlavu a patu. Nemusíte s nimi souhlasit, ale je přínosné si je poslechnout, na rozdíl od názorů některých mediálních hvězdiček. Jsem rád, že to V.Klausovi ještě stojí za to nechat se urážet kdejakým vořežprutem.

J. Fráňa 23.6.2021 9:06

Všiml jste si kolikrát měl Klaus již pravdu? Bohužel pravdě to někdy trvá než vyleze na povrch a novináři již nenapíší onu pravdu. Vzpomeňte jak odmítal podepsat Lisabonskou smlouvu. Všichni ho uráželi, že to s migrací přehání, že Brusel nebude zasahovat do důležitých národních otázek. A hle, stalo se. Počkejte a uvidíte, že očkování proti covidu dopadne jako očkování proti chřipce. Bude se očkovat 5% obyvatel a konec. To samé je s vlivem člověka na globální oteplování, zjistí se, že je to akorát kšeft pro vyvolené a na klima to nemá vliv. Dáte li vědci grant, můžete požadovat ten svůj správný vědecký výsledek. A tak to teď funguje.

R. May 23.6.2021 8:51

Bohužel se mi zdá, že pan Klaus občas "fouká proti větru" za každou cenu, i když tou cenou je ignorování, resp. neúnosné zjednodušování reality (klimatická změna, covid). To mě u tak chytrého a vzdělaného člověka dost mrzí, i když s ohledem na jeho ostatní povahové rysy nepřekvapuje.

J. Pavelka 23.6.2021 8:18

Nemyslím že by zde referenda (kromě místních, která již jsou a osvědčují se) byla speciálně v našich podmínkách v současnosti reálná...Ale ve Švýcarsku a třeba Kalifornii a dalších státech USA, byť v trochu jiné podobě, fungují, proto to - obecně - nelze označit za jakýsi "nerealistický produkt" , který v soudobé společnosti nemůže fungovat

J. Karlikova 23.6.2021 7:49

Timure, bez splněných psychotestů, vykliď jiným k moci cestu.......8-o

M. Krátký 23.6.2021 7:37

Václave - děláš to dobře R^R^R^

O. Musil 23.6.2021 7:29

Jak můžete vůbec uvažovat o tom, že by vrátný vítal někoho víc než Klause? Raději odvezte do stoupy Jiráskovy sebrané spisy, abyste uvolnil knihovnu pro Klausovy. Akorát nevím, jestli to místo bude stačit.

D. Stirsky 23.6.2021 7:08

"Nemluvě o tom, že pan vrátný mě vždycky vítal víc než kohokoliv jiného." Zajímalo by mne, jak to V.K. může vědět? :-)

J. Basler 23.6.2021 5:31

Vážený pane Klausi, za 10 let snad vyjdou vaše sebrané spisy. Co je začít už teď připravovat a nechat tenhle blázinec už konečně mladším... Koukněte kam to dopracoval p. Zeman, myslím hlavně se svým okolím a mediálním obrazem. Máte to zapotřebí?