27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Ve sněmovně toho ty dvě zkazí míň

Hloupé je, že nastupující vláda přichází v takovou část roku, kdy už nemůže rozpočet na příští rok moc ovlivnit. Je prostě už pozdě. Optimální by bylo stlačit schodek hned příštího rozpočtu pod 100 miliard a u rozpočtu hned dalšího dosáhnout vyrovnanosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Dvořák 27.10.2021 10:17

To není málo.

M. Burešová 27.10.2021 10:46

A toto snížení rizika - očkovaný bude mít mírnější průběh - je vykoupené rizikem, že vakcína způsobí očkovanému (vážné) nežádoucí účinky.

A pak je tu vliv státu, který říká, že pokud se necháte očkovat, můžete/musíte potom vir roznášet. Kdežto neočkovanému pomůže, pošle ho na test a umožní mu karanténu.

(Kdyby to tak nevypadalo, souhlasím s Vaším názorem :-) )

J. Gutvirth 27.10.2021 13:45

Poměr rizik je asi 1:10 000 v neprospěch nemoci.

M. Burešová 27.10.2021 14:00

Pro konkrétního člověka je to 1:1. Buď onemocní s následky nebo onemocní bez následků, případně neonemocní vůbec - a nemá následky. Buď po vakcíně následky má nebo po vakcíně následky nemá.

(Pojem vakcína používám kvůli srozumitelnosti. Lékařskou definici vakcíny covid-přípravek nenaplňuje.)

D. Bowman 27.10.2021 15:42

To je u každého jiné. Ty možné, ikdyž nepravděpodobné komplikace způsobené vakcinací jsou netriviální. Navíc jsou z podstaty věci odhalitelné až časem (v řádu let). Obecně, celkově máte pravděpodbnost hospitalizace 3-5%. Dlouhodobé následky neznámé podobně jako u vakcíny. Ale virus chytnete možná, vakcínu určitě.

Mě z toho furt vychází, že rizikové skupiny Covid pích JO. Méně rizikové si holt zariskují a u dětí a dorostu bych se to určitě neriskoval.

D. Bowman 27.10.2021 15:33

To je nejspíš pravda dle JIP čísel. Na druhou stranu on ten průběh byl velmi mírný u naprosté vetšiny lidí ještě před očkováním.

A je zase možný, že ty očkovaný tj. i s protilátkama to šířej méně nebo skoro vůbec....když někomu plivnou do oka, tak je tam na mm2 méně virů.

Ale zas cáraj všude bez testů. Myslim, že v nemocnicích by měli být minimálně rychlo testy pro návštěvy...bez ohledu na oficiální status.

F. Navrátil 27.10.2021 7:57

Paritního zastoupení žen ve vládě lze dosáhnou velmi jednoduše. Strany pětikolky (až na váhající lidovce) považují pohlaví za otázku volby. Takže při každém zasedání vlády si polovina ministrů vylosuje pohlaví a problém je vyřešen tak, že proti tomu nemůže protestovat ani největší genderovec.

P. Dvořák 27.10.2021 8:16

Před losováním bych nejprve využil možnosti, že si každý pohlaví určí. Teprve kdyby nějaké převažovalo, mohlo by se začít s regulací.

Lidovce nevynechávat!!! Že byl Kristus muž, je pouze konstrukt. Koneckonců i vhledem k podivnému početí jeho matky nelze s jistotou říct, že to byla žena.

J. David 27.10.2021 8:42

Pět tuctů pohlaví. Bude Fiala hermafrodit, či Pekari páskované bezpohlavní, ve smyslu genderu? A co Bartoš, s matrošem trávy testosteronu, či androgenu? Nu, Bartoš je dnes ve stavu "duševního pohnutí v šestinedělí", Piráti jsou tam v PS, jak parta do licitovaného pauzírovaného mariáše. Ale při licitaci jsou hlasití (lepší sedma, sto, sto sedm, etc.). Drzé čelo lepší poplužního dvora, co nevylicuji, to nemám. Fiala, prý dvě ministerstva navíc + ministr bez portfeje (17+), nepřímo to řekl na tiskovce. Bude ještě srandy kopec, bez klouzavých mandátů, kterak si podělí pašalíky v "pětikolce". Je mi to "u řiti", na urnu budu mít (zatím), abych se v ní mohl popelit, jinak nezávidím mým oplégrům "světlé zítřky" dle EU a EK. Tož tak.

J. Gottlieb 27.10.2021 7:56

Zase jedna odbornice na covid.

R. Valkovič 27.10.2021 7:52

EU spálí za rok 380 mil. tun uhlí, Čína 3,8 miliardy tun uhlí. Čína oznámila, že nové uhelné elektrárny bude stavět až do roku 2030. Pak už bude tak silná, že si bude dělat co chce. Dokud elektřina stála 2 Kč/kWh, získal stát na DPH 0,4 Kč/kWh, teď elektřina stojí 7 Kč/kWh a stát bere 1,4 Kč/kWh. Pokud EU nepovolí 0% DPH na elektřinu, stačí zařadit na 5%. Klíčem jsou emisní povolenky - stojí 60Eur za tunu, stály 5-15 Eur za tunu. EU odhadovala, že budou růst pomalu a v roce 2030 se vyšplhají na 30 Eur/tunu.

P. Dvořák 27.10.2021 8:17

Také jste jeden z těch, co si myslí, že když se odbouráním daní sníží příjem státu, energie bude levnější?

;-D

D. Bowman 27.10.2021 15:49

Když se odbouraj daně, tak bude teoreticky méně státu, ten se přestane montovat do regulace enrgií a ty pak zlevní.

Samozřejmě by stačilo se jenom přestat montovat. A naopak, i stát s nížšim příjmem se může furt montovat a zdražovat tak energie. Což jste měl zřejmě na mysli, jako politický realista?

J. Stehlik 27.10.2021 7:45

S těmi daněmi naopak souhlasím. Daně takzvaně stálých plateb by měli být nízké. Zařadil bych zde energie, vodu a stavebnictví. To jsou komodity bych řekl strategické . Těžko je dovezete narozdil od jiného spotřebního zboží.

J. Jirát 27.10.2021 7:39

Autorka se hloupě plete do epidemiologie. Měla by se držet svého kopyta.

V. Dosoudil 27.10.2021 8:23

Ne, autorka logicky uvažuje a jako obvykle dospívá k rozumných závěrům. Že vy to máte jinak, je váš problém.

V. Církva 27.10.2021 6:21

No jako obvykle i v tomto článku má paní Šichtařová ve více věcech pravdu, protože dnes je mainstream na Západě zelený socialismus a paní Šichtařová je na straně klasického liberalismu. Ale v hodně věcech pravdu nemá protože klasický liberalismus je dnes brán jeho zastánci jako dogma.

Co se týká 2procenta světových emisí z aut a hysterické snahy nakázat elektromobily, nezbývá než souhlasit, jakkoliv si nejsem jist, že Čína skutečně ročně bude vytvářet nárůst emisí o 1% a budovat nové uhelné elektrárny. Pokud je to tak, je třeba CO2 vůdce z EU okamžitě zavřít, jedno jestli do vězení, nebo blázince ale určitě nevypouštět.

Co se týká Covidu19 je pravda, že nelze věčně zavírat celou ekonomiku, ale taky se ukazuje že nelze chránit zranitelné. I kdyby se vytvořily koncentráky pro důchodce, stejně se tam občas Covid nějak protlačí a lidé si budou raději přát zemřít, než žít v koncentráku (takto se důchodci v Covidu opravdu cítí, chybí jim sociální vazby).

Co se týká spolupráce s Čínou a hořčíku. Jenže právě spolupráce s Čínou způsobila, že teď hořčík není, že se víc než 80 procent hořčíku (podobně s polovodiči) vyrábí v Číně a jde tu o dogma volného trhu, který Čína nerespektuje.

Nevím jak přesně EU bojuje proti Číně. Je bohužel pozdě řešit následky liberalistického přístupu k Číně ale řešit se musí. Není pravda že Čína EU nepotřebuje. Potřebuje její trh a peníze. Pravda je jen to, že už to Čína dlouho potřebovat nebude. A proto je za 5 minut 12 se vzpamatovat a vytvořit zpět moderní evropský průmysl. To sice zelení zblblíci z EU nedokážou, nicméně vytvořit v EU lídry v moderních nízkospotřebových technologiích by šlo.

Ale tomu brání nejen lenost a socialistické manýry euromládeže a neziskovky ale i dogmata klasického liberalismus s volným trhem - bohužel jednostranným.

R. Langer 27.10.2021 7:25

Pravda je taková, že Čína si bez EU a jejich peněz poradí, i když by ji to mohlo trochu bolet. EU bez Číny nikoliv. O Rusku s jeho plynem ani nemluvě.:-/

Až tak daleko to hrdá EU dopracovala. Ale hlavně že každý dementní bruselouš nadává prezidentu Zemanovi do rusofilů a činských bolševiků, a nechce stavět JE s Rosatomem, a přitom nevidí, že jim Merklbába za celou EU doslova vrazila hlavu do Putinovi prdele. A ještě si v tom libují. No, už začíná být vidět, co to vlastně bude stát. :-P

J. Pavelka 27.10.2021 13:24

No, když se Zeman a spol. pokoušeli obchodovat s Ruskem, dopadlo to špatně...narazili na podvodníka...Ono to asi není tak jednoduché

O. Kaucký 27.10.2021 11:49

Se vším souhlasím kromě klasického liberalismu, ten v Evropě už neexistuje.

V. Petr 27.10.2021 13:11

"jakkoliv si nejsem jist, že Čína skutečně ročně bude vytvářet nárůst emisí o 1% a budovat nové uhelné elektrárny."

To si vážně myslíte, že Čína je tak pitomá, aby zastavila svůj hospodářský růst?