1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Tyto volby mě nezajímají

Ta kniha je kolektivní dílo, které vznikalo u tohoto stolu, dílo, které mělo názorově sjednotit náš institut. O jejím napsání jsme rozhodli někdy začátkem května, tedy v době, kdy jsme ještě netušili, co se stane v červnu s paní Nagyovou a spol., co se stane v červenci, že padne vláda, bude úřednická, skončí Sněmovna a budou volby.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Ševeček 4.10.2013 16:03

Re: Vykladači jasného

Ano. Pěkné srovnání.

(Váš blog jsem četl už tehdy. když jste ho napsal)

S. Ševeček 4.10.2013 13:15

Re: Vykladači jasného

P.s.: Dokonce i jeho amnestii chválím. Protože není nesoudný, musel vědět, jak to "společnost" uchopí. Odvaha mu zkrátka nechyběla a nechybí.

P. Vítek 4.10.2013 21:53

Re: Vykladači jasného

Co je Aston vlastne zac?Kde ma to slabe misto?Furt dobry a pak prask-vzdy neomylne vypali-zasah v pravou chvili.To nebude jen tak.To o tom neangazovanem ....jste napsal pekne

V. Němec 4.10.2013 6:46

To se nesmí

Podle některých komentátorů je kritika EU zločinem, to mi připomíná dobu kdy bylo zločinem nesouhlasit z bolševikem, za nesouhlas z EU se zatím nezavírá. ZATÍM

M. Kosejk 4.10.2013 7:55

Re: To se nesmí

S kritikou EU souhlasím. Ale nemyslím, že by vystoupení ČR z EU něco vyřešilo, když bychom stejně byli obklopeni členy EU.

Ale ten zbytek textu? Šílenost! Buď už Klaus přichází o rozum, nebo je tak ješitný, že je schopen podpořit Bobošíkovou, která se celou svou politickou kariéru pohybovala za hranou levicového populismu, protože je uražen, že se ODS k němu nepřiplazila po kolenou jako ke spasiteli. ODS prý nemá šanci na výhru. A Bobo snad má?! :)

A že ho výsledky voleb nezajímají? Jak to jde dohromady s jeho řečmi o potřebě svobody? Já nevím. Asi mu je fuk, že můžou uspět strany, které předsavují opak svobodomyslnosti (např. Babiš, KSČM...) A jak to jde dohromady s jeho řečmi o potřebě podpory standardní stranické parlamentní politiky? Nijak!

P. Lenc 4.10.2013 8:34

Re: To se nesmí

Bohužel, musím s vámi souhlasit.To, co Václav Klaus poslední měsíce na vnitropolitické scéně předvádí naprosto popírá všechno, o čem tak zaníceně mluví.Znovu, bohužel.

M. Kosejk 4.10.2013 10:24

Re: To se nesmí

Přesně tak. Popírá sám sebe. A je to smutné, protože to byl jediný český politik, ke kterému jsem měl respekt. 10 let v intelektuální izolaci na Hradě s ním asi nepěkně zamávalo.

M. Varadinková 4.10.2013 13:09

Re: To se nesmí

V intelektuální izolaci přece není Klaus, ale ODS a její nepoučitelní podporovatelé.  ODS dnes prezentuje to samé sociální inženýrství, jako socani. Přemýšlí, koho zvýhodnit, komu jakou úlevu, co jak přerozdělit.

Když mám v truhlíku chcípající kytku, tak ji vyhodím a nasadím místo ní mladou a vitální. Jedině tak mi truhlík hezky pokvete. Podporováním pseudopravice pouze blokujete možnost, aby se do parlamentu dostala skutečná pravice, kterou dnes představují Svobodní. ODS už dávno ne.

Kdo volí pravici, nakope ODS zadnici!

M. Kosejk 4.10.2013 14:46

Re: To se nesmí

Vždycky mě pobaví údajní pravicoví puristé, keří nadávají na levicovost ODS a TOP09, ale přitom ochotně kývají na to, že Klaus podpořil superlevičáka Zemana. A pozor! Nemusel vyjádřit podporu Schwarzenbergovi. Ale nemusel vyjádřit podporu ani Zemanovi - a udělal to. A kritika údajné ideové rozplizlosti ODS od člověka, který podpoří bezbřehou populistku Bobošíkovou, to už zní jen jako fakt špatný vtip.

M. Varadinková 4.10.2013 15:53

Re: To se nesmí

Vy stále nechápete, proč levičák Zeman je menším zlem než levičák Schwarzenberg.

Nechápete ani strategii a taktiku.

Nechápe to ani celá ODS (nebo přinejmenším její vedení) , proto se chová tak stupidně a hloupě, jak se chová. Kdybych měla ODS charakterizovat jedním slovem, tak řeknu: hloupá.

Pokud něco ve sněmovně zoufale chybí, jsou to eurokeptické hlasy. A ty Bobo (i Svobodní)přináší, ať se Vám to líbí nebo ne. Zatímco ODS se opakovaně, navzdory původním slibům, chovala kolaborantsky. Jak se zachová, až se bude hlasovat o dalších a dalších eurovalech? O dalších pravomocech do Bruselu?  Už o tom raději mlčí, protože kdyby promluvila, omlátí jí každý o hlavu to, jak se v těchto věcech chovala doposud.

Není rozdílu mezi ODS, socany, Topkou, Babišem - všechno jsou to stejné sr*čky.

M. Kosejk 4.10.2013 16:37

Re: To se nesmí

Jo. Klausovu strategii a taktiku fakt nechápu. Asi má cíl zůstat sám jen s podporou hrstky fanatiků. Klaus už dávno není konstruktivní, Klaus je už jen negace.

J. Boleslav 4.10.2013 17:01

Re: To se nesmí

Pokud mezi nimi nevidíte rozdíly, Zeman je pro Vás menší zlo než kníže a chcete volit SSO, pak Vám skutečně ani za mák nerozumím.

M. Kosejk 4.10.2013 17:17

Re: To se nesmí

Oba kandidáti byli svým způsobem zlo. A Klaus se přiklonil k jednomu z nich, aniž by musel. A to ještě před prvním kolem, kdy měl na výběr z více. Já Schwarzenberga fakt nevolil, ale kdybych musel, tak spíš jeho než Zemana. A jsem rád, že jsem nemusel. A nejsem rád, že Klaus podpořil Zemana, i když nemusel.

P. Vítek 4.10.2013 22:51

Re: To se nesmí

Jezismarja!

F. Navrátil 4.10.2013 15:24

Re: To se nesmí

  Pánové Kosejku a Lenci máme naprosto stejné názory a já bych si dovolil je doplnit. Ani mně se nelíbí některé politické kroky a názory, které EU produkuje, ale EU nejsou jen žárovky, obnovitelné zdroje, oteplování a další, ale v celém tom spektru států EU přece nejsme jediní, kteří mají výhrady. Dovedu si živě představit jak by naši "samostatnost" dovedli využít levicové síly v čele s KSČM. Pak by bylo ekonomicky výhodné ještě vystoupit z NATO, uzavřít smlouvu o spolupráci s Ruskem (viz Beneš za 2. sv. války), okopírovat osvědčené postupy vládnutí z Číny a spokojenost a blahobyt nás nemůže minout .Pan V.K. je bezesporu vzdělaný intelektuál s brilantním přehledem, ale jeho poslední chování nesvědčí o tom, že morální a charakterové vlastnosti jsou na stejné úrovni.

P. Vítek 4.10.2013 22:48

Re: To se nesmí

Necetl jste pozorne.Jeste jednou a bez predsudku

J. Barto 4.10.2013 9:01

Re: To se nesmí

No, konečně mohu s Vámi jednou souhlasit !

V. Němec 4.10.2013 9:59

Re: To se nesmí

Ty volby vážně nic nezmění, tudíž jsou s tohoto hlediska opravdu nezajímavé. Pokud jde o paní Bobošíkovou já jí hlas nedám ale její pověst vytváří novináři a ti se jí mstí za její postoj při televizní vzpouře kdy se bohužel marně snažila zabránit krádeži ČT novináři kteří patří dle Svěráka ke kulturně mediální frontě.

M. Kosejk 4.10.2013 10:22

Re: To se nesmí

Tak snad vím, co Bobošíková celou dobu hlásala. Levicový populismus mixnutý s protiunijní rétorikou (podobně jako  KSČM) - to hlásala. A teď se rozhodla oživit svoji umírající politickou hvězdu - a využila k tomu jméno Klause - a stala se rétorickou pravičačkou. A Klausovu podporu tomuto jejímu uskupení, ve kterém figurují i takoví exoté jako Zubová, opravdu nechápu. Klaus u mne poslední měsíce ztrácí jeden bod za druhým. Už mu nerozumím, už se mi úplně odcizil.

A že volby nic nezmění? No, to excelentní žvást. Počkejte po volbách - uvidíte ten rozdíl mezi vládou Nečase a toho, co přijde. A může to být dokonce i velmi katastrofální.

J. Boleslav 4.10.2013 14:07

Re: To se nesmí

Klaus začíná být v poslední době v politice místy dost mimo. Má na to ve svém věku ostatně už právo.

J. Vyhnalík 4.10.2013 14:15

Re: To se nesmí

Jenže v tomhle má VK pravdu. Těch pár lidí, kteří o situaci přemýšlejí opravdu svými hlasy výsledky nezmění. Vyhraje levice a je jen otázkou, zda vítězství zemanovců (ať už ve SPOZ, nebo v ČSSD(Z)) bude drtivé, nebo zda dojde k mocenskému patu i na levici, kdy by se proti zemanovskému křídlu semkl zbytek v pudu sebezáchovy.

TOP 09 se otevřeně hlásí k socialistické EU a velkou část voličů ODS přebírá ANO se svým Babišovským pragmatismem. ODS neříká tak ani tak, protože se bojí, že by se jasným stanoviskem k EU dostala do nemilosti médií. Přitom selhání EU jako vůdčí evropské síly je stále markantnější. Základní ideje, na kterých EU staví se ukazují pro evropskou ekonomiku a demokracii jako smrtící.

M. Kosejk 4.10.2013 14:54

Re: To se nesmí

Tak proč říkáte, že Klaus má pravdu, když ji nemá, jak sám hned o kousek dále píšete? :)

Hraje se o ústavní většinu levice, hraje se o postavení Zemana, hraje se o postavení ČSSD, o to, jestli Babiš uspěje... A od Klause je nemístné tvrdit, že jsou to jen banality.

J. Vyhnalík 4.10.2013 15:17

Re: To se nesmí

Napsal jsem "v tomto má pravdu", tedy v tom, že volby nerozhodnou o našem vztahu k EU a obávám se, vzhledem k politickému a mediálnímu vlivu EU a k obrovské setrvačnosti paradigmatu "ever closer EU", že si v tomto směru budeme muset počkat na ještě mnohem hlubší krizi, než kritický přístup k "ever deeper (in sh.t) EU" bude mít skutečnou šanci.

VK jenom v tomto rozhovoru udělal IMHO hned několik chyb. Jednak se uchýlil k nálepkování místo vysvětlování. Dále nesouhlasím s tím, že privatizace síťových odvětví je řešením, řešením je konkurence a pokud v nějakém odvětví panuje monopol, ať už přirozený, nebo umělý, tak privatizace sama o sobě nic neřeší. Naopak je odsouzena k neúspěchu. Relativně nejméně mi vadí podpora Hlavu vzhůru, i když osobně si myslím, že hlas pro HV, nebo SSO nejspíš skončí v koši. Ze stran, které v současnosti mají šanci se do PS dostat, je Klausovým názorům na EU zdaleka nejblíže ODS a už proto ji neměl tak tvrdě odmítnout. Já osobně k volbám půjdu a určitě nedám hlas straně, která nebude mít šanci se do PS dostat. Průběžně si analyzuji dostupné údaje a nevěřím, že by mi uniklo, pokud by SSO, nebo HV postupně šanci do PS se dostat získaly. Pokud se jejich pozice ovšem zásadně nezlepší, tak hlas dám raději ODS, než aby zcela propadl.

L. Severa 4.10.2013 16:31

Re: To se nesmí

Jistě, lidem jaksi uniká ta hrozba zleva. Parlament, senát, vláda,  ÚS, prezident a tak to může pokračovat až budou ovládat celý státní aparát. Experimentovat s volbou stran, které se do parlamentu nemusí dostat je možné v dobách rozvinuté demokracie, ovšem taď nám jaksi teče do bot.

M. Kosejk 4.10.2013 16:39

Re: To se nesmí

Celý ten rozhovor na mne působí blbě. Tohle není hodné člověka Klausova formátu.

J. Vyhnalík 4.10.2013 16:56

Re: To se nesmí

JJ je pravda, že takovéto podrážděné a nerudné rozhovory ho poškozují a jasně jeho vinou. Bohužel mám pocit, že to už ani jinak neumí :-(

M. Kosejk 4.10.2013 17:12

Re: To se nesmí

A to není jediná věc, kdy sám sebe poškozuje. Mám pocit, že sám sebe tlačí do izolace. Třeba teď. Pohanil ODS. A kdo za ním utekl? Politický odpad, to ani jinak nejde nazvat! A nikdo jiný, kdo by stál za řeč. "Proti všem" - tak by šla popsat pozice, do které se stylizoval. Takhle vážně nic neprosadí. A tím, jak se staví k ODS, jen poškozuje stranu, která mu je v současné době politicky nejblíže ze všech relevantních stran, aniž by si to asi sám uvědomoval.

J. Boleslav 4.10.2013 16:59

Re: To se nesmí

Vidím to v podstatě stejně, z pragmatických ale i jiných důvodů budu téměř jistě volit ODS. Vidím v ní v současnosti jedinou záruku v pokračování polistopadového vývoje a hráz proti rýsující se převaze bolševiků všech barev pod taktovkou Ovara. Topka je pro mně nevolitelná kvůli Kalouskovi, svému eurohujerství a nerozeznávání levice a pravice u knížete.

L. Severa 4.10.2013 17:36

Re: To se nesmí

Mám stejný názor, Kalousek u mne propadl, když chtěl vytvořit koalici s ČSSD,  s podporou komunistů, a kníže, když prohlásil, že se stydí za Nečase, který vyjádřil odpor k tomu, abychom v budoucnu přispívali na zadlužené státy EU.

Z. Švrček 4.10.2013 10:24

Re: To se nesmí

Ale, pane Kosejku, on přece nikde neřekl, že se vzdává svého práva na svobodnou volbu. Pouze predikoval výsledek voleb, dovolil si uvést nějaká svá doporučení a varování a prohlásil, že k volbě přesto půjde a volit bude, dokonce řekl koho. Celý rozhovor je přece o tom, že mu to není jedno, i když předpovídá úspěch levice a těch různých seskupení, která se ani pořádně nedají zařadit. Takže je plně v souladu se svými názory. A že jej výsledky těchto voleb nezajímají? To mne taky moc ne, protože to bude průšvih jak mraky. Přesto půjdu volit, volit budu ODS přs to všecko, co vyvedla a dávám svému okolí také svá doporučení. Také se předem smiřuji s tím, že pravice nebude veselá. Kdo má v kebuli něco mozku podobného , nebude z toho ostatně veselý  taky. To ovšem nic nemění na tom, že je nutno se za svobodu dál stavět a nepodléhat kecům EU a jejím nedemokratickým strukturám. Již dávno tady občas (když čas dovolí) hlásám své názory na EU až do toho vystoupení z EU a snažím se neuměle tepat tytéž zvěrstva Unie, které Klaus ovšem tepe daleko sofistikovaněji, než já, ubohá vesnická duše. Proč mu tedy nadávat, když má recht?