3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Skandální krok europarlamentu

Krok Evropského parlamentu vůči Maďarsku je skandální. Je to zjevný příklad vrchnostenské arogance těch, kteří dnes EU ovládají, vůči menším a především postkomunistickým zemím.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
S. Netzer 17.9.2018 9:06

Nechvalně známý pan Klaus

nepřekvapil.

P. Han 17.9.2018 9:31

Re: Nechvalně známý pan Klaus

Ani vy.

M. Moravcová 17.9.2018 12:47

Re: Nechvalně známý pan Klaus

:-))))

K. Janyška 17.9.2018 21:02

Re: Nechvalně známý pan Klaus

Ano, pro vás socany, ano... Dzp.

J. Koroptvička 17.9.2018 9:06

Kremlohujeři jásají

jak to Orbán v pěkně vede. Užiteční idioti a pátá kolona KSČM podporuje Orbána, který komouše řadí mezi zločinecké organizace.Tomu už vůbec nerozumím. Představte si jak by asi čeští komouši řádili, kdyby jim někdo sáhnul na penze. V Polsku všem estébákům snížili důcody už dávno. U nás si ta pakáž žije jako prasata v žíte. Pamatuji si Klausův výrok o malém zpětném zrcátku.

R. Langer 17.9.2018 18:35

Re: Kremlohujeři jásají

KSČM podporuje Orbána?

K. Janyška 17.9.2018 9:03

PROČ JE EU SOCIALISTICKÝM NESMYSLEM A ZLOČINEM,

ZEJMÉNA RUDOČERNÝCH SOCIALISTŮ.

Jak známo, vývoj lidského světa je tažen civilizací jednotlivců obchodem, tedy jejich vyšším a vyšším osamostatňováním. Takoví lidé jsou pak už dlouhá tisíciletí tahouny dalšího jeho vybavování technickými prostředky, neboť svojí nekoordinovanou aktivitou vygenerovali neosobně a nezáměrně spontánní řád lidské interakce a lidského světa, který je svými evolučně vyvinutými pravidly řídí a nutí k efektivním a produktivním druhům jednání.

A přinutil je založit evoluční cestou bez původního záměru vlastní správní jednotky, národní státy.

Pomiňme tu eskapádu historických událostí, které vedly k dnešku a podívejme se na to, co je. Co vniklo a co dál vzniká. Jen za poslední 3 dekády vznikly desítky nových národních států a nikdo se jich, tedy každý toho svého, nechce vzdát. Jak to ? Vždyť EU je přece prý jakousi novou lepší formu lidského světa. Tak proč ne ?

K. Janyška 17.9.2018 9:03

Re: PROČ JE EU SOCIALISTICKÝM NESMYSLEM A ZLOČINEM,

Jednoduše proto, že to není mírovými cestami možné. Historickými vazbami a vzájemnou všemožnou sounáležitostí osazené skupiny lidí, kteří si říkají národ, dokonce až paradoxně na tom trvají i v USA, kde je national skoro všechno, totiž se této vlastnosti ani vzdát nemohu. Je vrostena v jejich historii a v jejich myslích, tedy v systému tzv. pravidel jejich správného chování. Proto není znám případ, kdy by se někdo dobrovolně vzdal své národní identity.

Národy a jejich národní státy, není zatím dáno, že co národní stát to jeden národ, se staly jedinými možnými správci zemského povrchu, a každý vidí, že skoro o každý metr svého území jsou ochotny bojovat. Ale co je nejpodstatnější pro existenci lidského světa, že se staly největšími prvky jeho spontánního řádu, který je samotnou podstatou jakékoliv možnosti, aby lidský svět vůbec existoval. Přičemž vzájemné vazby prvků spontánního řádu jsou výsostně omezující, tedy negativní, tedy zákazové. On jediný umožňuje lidem a jejich organizacím, včetně národních států, sledovat nekonečné množství účelů a cílů svých jednání tak, aby při tom nenarážely do ostatních, tedy, aby lidí se stejným neosobním sebezáchovným úkolem vůbec přežití.

Tato neobkročitelná podstata musí každého, kdo se o zorganizování lidského světa snaží příkazy, varovat. Nejde to, není to možné, musel by nejprve umět zrušit vesmír a naučit se ho sestavovat, tedy nekonečně složité řády, příkazem (tedy lidským rozumem, který je ovšem produktem vývoje, takže to není možné už z tohoto důvodu), ne omezeními. To je každému, aspoň trochu málo zorientovanému člověku jasné.

K. Janyška 17.9.2018 9:04

Re: PROČ JE EU SOCIALISTICKÝM NESMYSLEM A ZLOČINEM,

EU je tedy silou anticivilizační a může existovat jen na základě 3 předpokladů.

1.Všichni lidští obyvatelé a všechny národy Evropy se prohlásí dobrovolně, podtrhuji dobrovolně, za Němce a vznikne německý superstát, který budě řízen klasickými metodami. Bude mít i svoji velkou armádu a policii.

2.Momentální vývoj bude pokračovat navzdory názorům Evropanů na EU a bude postavena silná eunijní policie a armáda k potlačování odporu a nesouhlasu. Takový stav známe ze Sovětského svazu a každý ví, jak to s ním dopadlo.

3. Evropská unie bude stát na stejném principu, na kterém stojí spontánní řád lidského světa v Evropě, tedy na negativní multismlouvě mezi státy pro dosažení konsensu a garantování principu, já pán - ty pán.

3a. Žádná Evropská unie prostě nebude.

K. Janyška 17.9.2018 9:04

Re: PROČ JE EU SOCIALISTICKÝM NESMYSLEM A ZLOČINEM,

Vraťme se teď k názvu eseje a zdůvodněme ho. Kdo má všech pět pohromadě, všechno našel unitř. Kdo ne tomu nemá žádný smysl cokoliv dalšího povídat.

Snad až na termín rudočerní. Od roku 1931 je církev svatá přesvědčena o správnosti socialismu, neboť přijala do své doktríny tzv. sociální spravedlnost, takto socialismu právě středobod. Od té doby se sice všemožné druhy socialistů perou navzájem, ale táhnou ve skutečnosti za jeden organizační provaz. Nutí je k tomu uznání řídící autority, coby podle nich jediné možné varianty uspořádání lidského světa a jedné možnosti, která lidstvo může přivést ke štěstí.

Hluboce, ale opravdu hluboce, se mýlí. V případě náboženských fanatiků je to dokonce pohrdání dílem božím. Kdyby to tak Bůh chtěl, udělal by to tak a možnost zorganizovat lidský svět by lidem poskytl. On to však neudělal... Dzp.

J. Koroptvička 17.9.2018 9:15

Re: PROČ JE EU SOCIALISTICKÝM NESMYSLEM A ZLOČINEM,

Vy jste paane ale srandista. Takové řeči bylo možno kdysi slýchat

je v blázincích, ale u Vás je to asi Vaším smyslem pro humor.

K. Janyška 17.9.2018 9:02

To ano. Ale od vás bych čekal více stran kritiky EU,

pane prezidente. Očekával jsem, že předložíte vědeckou analýzu toho proč EU nemůže stát na LS, ale vy vypouštíte stále jen politické názory. I když jsou ze všechn nejlepoší, je to málo. Lidi je berou jen jako názory proti názorům. Vy však musíte přijít s vysvětelním vědeckým. Kdo jiný ? Dzp.

J. Koroptvička 17.9.2018 8:57

To by Klaus chtěl v Česku?

Prokremelský stařík musí mít pro takovou ústavu pochopení. Putin v Rusku nařídí a opozičního politika zavřou a basta. Žádná nezávislost

soudců, ale podřízenost soudů politikům, to je sen všech autoritářů.

J. Koroptvička 17.9.2018 8:53

Politici budou nadřízeni soudům?

Rozpočtová rada, kterou Orbánova vláda jmenovala na devět let, dostala pravomoc vetovat rozpočtové návrhy vlády, čímž může vyvolat i předčasné volby. Vláda jmenovala kromě rozpočtové rady také další vysoké úředníky na devět nebo 12 let. Je mezi nimi generální prokurátor, jenž může jednotlivé případy libovolně přidělovat jednotlivým soudům.

Ústava rovněž výrazně oslabuje pravomoci ústavního soudu, jenž se během uplynulých 22 let etabloval na důležitou instanci demokratické kontroly. Ústava dále vytváří podmínky pro vznik nového úřadu pro dohled nad soudnictvím, jehož šéfa bude volit parlament.

J. Jančura 17.9.2018 9:15

Re: Politici budou nadřízeni soudům?

A proč ne, když to bude rozumně nastaveno. Soudce je přece jen člověk a ne neomylný, nekonečně spravedlivý Bůh. Tvrdí se, že by soudce měl být závislý pouze na zákonech, ale jak je všeobecně známou i zákony jsou lidským výtvorem, tedy jsou nedokonalé, dají se různě vykládat, ohýbat apod. Jak chcete donutit, aby se tzv. nezávislý, mnohdy doživotně jmenovaný soudce těmi zákony řídil? A kdo zase nezávislý jej odvolá, když to nečiní? Kde ty nezávislé najdeme? Vždyť každý člověk je na něčem závislý, nezávislý, jak jsem výše uvedl může být snad jedině Bůh, ale o něm není známo, zda vůbec existuje a pokud ano, kde ho najdeme. Takže se případnou kontrolou soudců může zase zabývat nějaká lidská instituce - kdo tedy zbývá, pokud nechceme, aby soudci kontrolovali sami sebe? Veřejnost, ale jak? Pak zbývají jedině politici.

Z toho všeho mi vyplývá pro Maďarsko i Polsko, že problém není v reorganizaci soudnictví. Je to pouze záminka, pro trestání snahy a svobodnou, nezávislou politiku na Bruselu současných vlád v těchto zemích.

J. Václavíková 17.9.2018 9:18

Re: Politici budou nadřízeni soudům?

Nemůže být závislý na politicích, ale na zákonech, proboha! To je pak jako v 50. letech. Jestliže přestupuje zákon, musí posoudit zase nezávislý soud, ne politik.

J. Jančura 17.9.2018 9:35

Re: Politici budou nadřízeni soudům?

Takže soudci budou soudit sami sebe - takže soudy mají být do sebe uzavřená instituce, která si bude sama sobě vládnout, sama sebe soudit - což může dopadnout jen špatně.

Proč si myslíte, že soudci jsou lepší lidé než politici? Vždyť je to jen klišé, že politik je automaticky zločinec a soudce svatý člověk. Soudce přece vybírají politici, tak z podstaty věci nemohou být nezávislí.

J. Václavíková 17.9.2018 10:45

Re: Politici budou nadřízeni soudům?

Protože je politici vybírají, musí pak být odvolávání už na nich nezávislé. A taky si nesmí najmenovat najednou nějakou většinu soudců. To jsou pojistky proti tomu, aby soudci nebyli poplatní politikům a soudili jen na základě zákonů.

J. Jančura 17.9.2018 11:18

Re: Politici budou nadřízeni soudům?

To jsou všechno klišé. Co zajistí, aby neodvolatelní soudci soudili podle zákonů - samozřejmě nic. Soudci budou odvolávat sami sebe - to je jak se říká, aby si kapři sami vypustili svůj rybník.

Kdo se probůh bere to zbožštění soudců? Jako by jsme dennodenně nebyli svědky nekonečných soudních tahanic, kdy jeden soud popírá druhý.

Např. nechápu proč se Polsku vyčítá, že soudci mají jít do penze v 65 letech? Co je na tom nedemokratické? Oni jsou bohem pomazání, že jim svěží rozum zůstane až do smrti?

J. Jurax 17.9.2018 19:57

Ano.

Na kom tedy smí být odvolání soudců závislé? Že by na soudcích?

A mimochodem, Vaše druhá věta evokuje, že i Vy tušíte, že soudci nejsou na politicích tak úplně nezávislí.

Ono jsou i země, kde si lidé soudce volí. Jenže i tam jsou závislí na tom, aby je zvolili znovu.

V. Církva 17.9.2018 10:31

Re: Politici budou nadřízeni soudům?

Vy to možná paní Václavíková nemyslíte zle ale nad argumenty pana Jančury jste se nezamyslela a zůstala u dogmatismu. Ano soudce má být závislý na zákonech, ale pan Jančura poměrně jasně vysvětluje proč se to daří jen částečně. Proto by soudce měl být také závislý na rozumu a spravedlnosti. Zdá se ale že v dnešní historické vlně dochází opět k demokratickým deficitů a posilování elit jak ekonomických tak levicových medií a politických neziskovek. Proto spravedlnost často selhává.

V každém případě nezávislost politiky a soudů je podstatná věc pro demokracii, ale v současném systému chybí kontrola soudů, která je potřeba jak vyplývá z předchozího. Vaše dogma je, že soudce má být nezávislý. Ano nezávislý na osobních názorech politiků, ale cílem je rozhodně závislost soudce na zákonech a co nejvíce pak na spravedlnosti. Ukazuje se, že nějaká kontrola soudců je asi potřeba. Nakonec i soudce v USA volí politici, takže nezávislost úplně neexistuje.

Řešením by snad byla volba soudců v nezávislých volbách. Třeba by mohli kandidáty delegovat odborníci tedy právníci a občan by měl mít možnost zvolit jednoho z kandidátů, nebo i odmítnout všechny, za hloupost považuji i doživotní soudce, ono by stačilo několik let. Ale to už podobně jako pan Jančura zkouším rozvíjet úvahu.

V každém případě je evidentní,že dnešní evropská politika zákony i soudnictví neadaptují a podobně jako komunisté lpí na jediném možné levicově liberální demokracii, což je z hlediska přežití jakéhokoliv druhu špatně, jak by Vám řekl pan Darwin.

M. Valenta 17.9.2018 10:23

Re: Politici budou nadřízeni soudům?

Chcete naznačit, že vládou dosazený úředník bude neomylnější a nestrannější než soudce?

J. Jančura 17.9.2018 10:40

Re: Politici budou nadřízeni soudům?

Mýlit se může soudce i úředník. A soudce taktéž může stranit komukoliv - co mu v tom zabrání.

Zcela názorný je současný výběr soudce Nejvyššího soudu v USA. kdyby totiž byla pravda co tvrdíte o nestrannosti soudců, tak by bylo zcela jedno, koho za něj zvolí. Ale pravý opak je pravdou! V tom nejvyšším vzoru demokracie na světě je o místo toho, kdo bude za něj zvolen, je vedena obrovská bitva mezi demokraty a republikány, administrativou a občanskými společnostmi apod. Takže jaká nestrannost? Jaká nezávislost? A kdo jej volí - zase politici!

M. Valenta 17.9.2018 11:57

Re: Politici budou nadřízeni soudům?

nezávislý soudce a úředník dosazený stranou. Mě tedy pořád vychází, že bych nad sebou raději nechal rozhodovat onoho soudce.

A k USA. Proto je ústavních soudců více - kvůli vybalancování.

J. Jančura 17.9.2018 12:11

Re: Politici budou nadřízeni soudům?

To sice je, ale lichý počet, takže jedna strana vždy převládne. Ale podstatné je, že nejsou nezávislí, jsou jejich zvolení závisí čistě na politicích. A jejich rozhodování na politických názorech strany a prezidenta, který je do funkce dosadil.

V. Církva 17.9.2018 10:54

Re: Politici budou nadřízeni soudům?

To je otázka. Nestrannější pokud jde o politické soudy asi ne. Možná by ale lépe adaptoval realitu. Zkušenost z komunismu je, že soudce nemá být úředník přímo závislý na vládě. Jenže komunisté neměli ani demokratické volby. Proto ani v tomto nelze z ela jednoznačně říct co by bylo v dnešní době nejspravedlnější řešení.

Jinak ale soudce je jmenován prezidentem na základě rozhodnutí vlády. Takže je to vlastně úředník volený vládou. Jen ne tou současnou a není snadno odvolatelný. Pokud by tedy všechny soudce v ČR navolil třeba komunistický parlament prezident a vláda, pochybuji že by soudnictví fungovalo dobře. Že ne, naznačuje třeba zvolení ombudsmanky Šabatové.

Přesto je současná dělba moci výkonné, zákonodárné a soudní osvědčená. Má ale svoje nedostatky. Třeba v Polsku se situace dost podobá těm soudcům navoleným komunisty. Je tak otázkou pro skutečné znalce (ti v EU nejsou) a tak hlavně pro historii jestli jejich soudní reformy budou přínosem či ne.

S jistotou ale můžu tvrdit že pro evropskou bezpečnost, svobodu a demokracii je polská reforma soudnictví menším problémem, než německá cenzura a přistěhovalecká politika.

J. Jurax 17.9.2018 20:00

Ne. Budou na tom oba stejně. Jsou to jenom lidi.

M. Krátký 17.9.2018 6:35

Jasné, stručné, srozumitelné - prostě nádhera

a děkuji

M. Moravcová 17.9.2018 12:44

Re: Jasné, stručné, srozumitelné - prostě nádhera

připojuji se