2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Rozdělení republiky

Myslím, že by to byl pláč nad rozlitým mlékem. Já jsem se narodil v Československu - i když ani to není přesné, neboť jsem se narodil v době Protektorátu Čechy a Morava, kdy Slovensko bylo samostatným státem – ale vnímal jsem to jako Československo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Tachovský 27.8.2012 10:15

Re: Samé lži.

cetl jste ten clanek nebo jen plkate ?

P. Čech 27.8.2012 10:09

Re: ČSFR ešte neskončilo, Slováci už mali ústavu

Jediným, kdo mohl schválit v demokratické zemi rozpad Československa byli jeho občané. Ani jeden občan ČSFR tento akt neschválil, protože se jich na to politici neptali. A tak došlo k vlastizradě.Je nutno si uvědomit, že Slovenská národní rada nerovná se slovenští občané. Dlouhé rozhovory vlád obou zemí po hradech a zámcích opravdu k ničemu nevedly. Ani vést nemohly, protože  byly zcela poznamenány touhou po moci jejich jednotlivých členů. Žádný Klaus, žádný Čarnogurský, Mikloško, Slota či kterýkoliv jiný jedinec nemá v demokratické zemi právo rozhodovat o dělení společného státu. Tuto pravomoc mají jen a pouze občané a svou vůli mohou projevit pouze a jedině v referendu k věci. O tom to je.

P. Čech 27.8.2012 10:00

Samé lži.

Pan Klaus byl překvapen, že došlo k rozdělení ČSFR? Zajímavé! On sám byl jedním z vlastizrádců (zradil mou vlast, svou asi ne, když se narodil v době, Slovenského štátu), kteří společnou vlast rozbili (nikoliv rozdělili).Kecy o tom, že žádná politická síla na Slovensku si společný stát nepřála jsou jen zástupné kecy a výmluvy.Jak Česká, tak i Slovenská republika v té době o sobě oficielně tvrdily, že jsou demokratickými státy. A že ČSFR je rovněž demokratickým státem. V opravdu demokratických státech však není rozhodující to, zda si nějaká či všechny politické síly něco přejí, ale nejdůležitější je vůle  o  b  č  a  n  ů   těchto a nebo této země. Pan Klaus byl v té době předsedou politické strany, která si v názvu m.j. říká občanská. Občanů se však na jejich mínění k věci jaksi zapoměl zeptat. Při tak nejzávažnější věci, jako je dělení společného státu je bezpodmínečně nutno se občanů zeptat v referendu na jejich většinovou vůli. Jinak se společenské zřízení v dané zemi nesmí nazývat demokratické. Ve volbách neměla žádná z důležitých politických stran ve svých programech rozdělení státu a tedy žádná z těchto stran ani z jejich politiků neměl od občanů ČSFR mandát k rozdělení tohoto státu. Vlastní rozdělení bylo aktem politické zvůle a vlastizrady pánů Klause, Mečiara, Čarnogurského a některých dalších (moc jich nebylo).

J. Kanioková 27.8.2012 3:46

ČSFR ešte neskončilo, Slováci už mali ústavu

Prvý návrh slovenskej ústavy vznikol už koncom júna (6) 1990.  Pak ale Slovenská národná rada prijala  17. júla (7) 1992 Deklaráciu o zvrchovanosti. V nej slávnostne vyhlasuje, že "tisícročné úsilie slovenského národa o svojbytnosť sa naplnilo". V dokumente sa hovorí o práve Slovákov na sebaurčenie.

Schváleniu ústavy v SNR 1. septembra (9) 1992 predchádzali odborné debaty expertov aj hašterenie politikov.  Napriek tomu, že ju poslanci SNR schválili štyri mesiace pred rozpadom ČSFR, ktorý v tom čase naviac ešte nebol definitívne dohodnutý, prijali ústavu ako hlavný zákon samostatného štátu. - http://jdem.cz/v2v64

F. Mikloško:  Slováci snívali o samostatnosti, Česi ich ambície nechápali¨- Podľa neho Česi chceli mať „funkční federaci“, ktorá sa neskôr zmenila na „ať jdou!“.  "Dlhé rozhovory vlád ČR a SR po hradoch a zámkoch neviedli k ničomu."  -  http://jdem.cz/v2v79

Dělení Československa aneb vztahy mezi Čechy a Slováky v letech 1989 až 1992 - http://jdem.cz/v2we8

Ústavní rozpad Československa byl schválen  25. 11. 1992

P. Sulc 27.8.2012 2:50

Kdo s tim zacal?

 Nejak se mi stale vnucuje myslenka, ze cela afera, ktera nakonec pomalu ale jiste vedla k rozpadu, zacala Havlovym malovanim odznacku a pozdeji, pri hadani o pomlcce to uz padil0 z kopce. Ale asi by to zacalo i bez Pravdy-Lasky, jen o neco pozdeji, bylo to naspadnuti. Jak rekl kdysi Werich: Slovaci proste nikdy nemeli sveho krale, tak se ho nakonec dozadovali.