21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
adbar 8.8.2008 7:21

Nevracejte církvím nic

   I když jsem katolík, tak se přikláním k tomu, aby se církvím nevracelo nic. V dějinách církve se již mnohokrát stalo, že přišla o veškerý majetek a nijak jí to neuškodilo. Tak ať stát tedy ukáže, jak si "váží" práva (ale jen pro někoho) a církve, že se dokážou obejít i bez ponižujícího žebrání u panských dveří. Ostatně, církvi se vždy nejl=pe dařilo v dobách nesvobody a útlaku.

jakobín 8.8.2008 6:54

ať si každý platí svoje a nežije na úkor druhých

Proč mám já ateista platit černozadelníkům ze svých pracně vydělaných peněz?Každý spolek, každé sdružení  vegetuje z  p ř í s p ě v k ů  svých členů.Tak ať si ti černí bigotové také platí .To se jim nezdá , lepší je  nemorálně vycucávat  90 procent obyvatel, kteří s nimi nemají  a nechtějí mít ani v budoucnu nic společného ani s jejich představitely Svobodou, Kasalem,Čunkem,Kalouskem a dalšími . Třeba taková minisryně  obrany  se chystá rozdávatvojenský, čili s t á t n í  majetek zase jiné církvi,Zvedá se mi z nich žaludek

M.S. 8.8.2008 6:05

Re: Modry ptak s rudou hvezdou v hrudi ...

Zanechte té demagogie. Pokud se Vám a podobným něco nelíbí obviníte dotyčného z komunistického myšlení.  To je sprostota nejvyššího stupně!!To si myslíte, že T.G.Masaryk  byl také komunista, když neměl rád katolíky. Uznávám, že musí být vráceno co bylo ukradeno a právě proto mám mnoho výtek k současnému pojetí restitucí, to je však příliš rozsáhlé téma.

Tomas Pansky 8.8.2008 1:49

Modry ptak s rudou hvezdou v hrudi ...

Po docteni clanku mi zamrazilo v zadech.  Naivne jsem se domnival, ze restituce cirkevniho majetku podle zakona o restitucich je konecne (po skoro dvaceti letech) na spadnuti.  Vetsina naroda si preje odluku cirkvi od statu, cirkve (jejich vetsina) by se tedy mohly postatvit na vlastni nohy a zivit se samy, a ulevilo by se obcim a mestum, jejichz majetek je blokovan.  Jenze tomu se postavila skupina kolem p. Tlusteho.  Jejich namitky pri nepodporeni zakona jsem si opet myslel, ze jsou formalni a je otazkou casu, kdy bude majetek ukradeny statem vracen puvodnim vlastnikum v roce 1948.  Jenze jak je videt, opet jsem se mylil.  Zpovidany poslanec Jan Schwippel ukazuje sve ciste rude srdce.  De facto navrhuje revizi zakona o restitucich.  K vykladu sveho revizniho navrhu zabiha do jinych statu a to i o vice nez sto let zpet.  Jinymi slovy, pan poslanec chce dnes opet zabavit majetek cirkvi, ktery jeste nebyl vracen z vlastnictvi naseho socialistickeho (komunistickeho) statu.  V teto hre si hraje s cisly ve snaze obcany vydesit a zahnat na svoji stranu.  Ve svem dabelskem planu pocita se dvema kroky: 1) maximalne vystrasit obcany a tim si vytvorit zazemi k revizi zakona o navraceni majetku cirkvim; k tomu pouziva neadekvatni argumenty (jine staty, jina doba).  De facto jde o vytvoreni (udrzeni) trvale zavislosti cirkvi na statu zabavenim (zredukovanim) jejich majetku (ktery jeste nebyl vracen).  Protoze vi, ze spolecnost si preje odliku cirkvi od statu, potom ve svem kroku 2) jinym zakonem k odluce (odvrzeni, odhozeni) cirkve dojde.  O to se tu snazi uz dalsi rudi proletari v cele s napriklad p. Bobosikovou.  ... No nic.  My se proste te kom-isticke nestydatosti ne a ne zbavit.  Tady je test pro cely narod, zdali mame pravo na existenci a v jake podobe.  Paklize nejsme schopni respektovat vlastni pravo, potom nemame narok na preziti.  top0625top@hotmail.com    

Pavel 8.8.2008 1:19

Nechápu,

k čemu má katolická církev dostávat nějakou restituci. Nechápu z jakého důvodu by tak měla být zvýhodněna oproti ostatním církvím, když majetek, který ji byl zabaven byl často v minulosti získán dnes již nepřijatelnými metodami, často souvisejícími s tehdejším dominantním postavením katolické církve.

Bohata 8.8.2008 1:04

Řešení jako ve Francii by bylo ideální

Církev katolická byla v našich zemích vždy spojena se státem a těžila z nevolnictví i roboty zrušené až v roce 1848.Tak jako po Hitlerově režimu zůstalo neco užitečného(na př ježdění vpravo),tak i po komunistech zůstalo něco záslužného a to zbavení církve katolické majetku.