5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
wandy 20.9.2008 12:32

Re: Re: Re: Re: Re: pravicový kočkopes

wikipedie uvádí jako charakterizaci těchto pojmů "...dole konzervativní (snažící se co nejvíce zachovat, trvající na jednou, kdysi, prosazeném) a nahoře liberální (tolerantní, otevřená změnám, pokroku)".  A na této reálné ose nemůžete být současně dole i nahoře, takže si stále myslím, že liberálně-konzervativní strana je kočkopes, který může fungovat jen tehdy, když je zde silný vůdce, který prosadí své názory (a je jedno jestli jsou konzervativní nebo liberální) a stádečko za ním poběží.

Niky 20.9.2008 9:31

Re: Re: Re: pravicový kočkopes

Ingolstadt byl postaven v Ruském zájmu?

wandy 20.9.2008 11:41

Re: Re: Re: Re: pravicový kočkopes

Ingolstadt jistě nebyl v ruském zájmu: ale neprosazoval ho Klaus, nýbrž jeho oponenti, rumlovská frakce ODS, KDU (snad především Lux) a ODA. Klausovi se prostě nepodařilo Ingolstadtu zabránit, i když se tomu projektu snažil okopávat kotníky jak to jen šlo. Klaus podporoval Ingolstadt asi stejně jako dnes Topolánka.

Niky 20.9.2008 14:41

Re: Re: Re: Re: Re: pravicový kočkopes

wandy,nelžete,není tak těžké zjistit si pravdu!

wandy 20.9.2008 15:49

Re: Re: Re: Re: Re: Re: pravicový kočkopes

Václav Klaus byl spolu s Dlouhým největším odpůrcem Ingolstadtu. Dlouhý ale dostal od vedení ODA (Kalvody) jasnou direktivu, že když nebude pro Ingolstadt hlasovat, ODA ho odvolá z vlády. Dlouhý se tedy na zasedání vlády, kde se mělo hlasovat o stavbě Ingolstadtu, omluvil a poslal za sebe náměstka, který ale neměl hlasovací právo.   Klaus s Dlouhým se domnívali, že chybějící hlas bude při jistém počtu ministrů většinové ODS znamenat jejich vítězství. Pos...l jim to ale ministr vnitra Jan Ruml, který jako jediný z ministrů ODS zvedl hlas proti Klausovi. Ingolstadt prošel o jeho jediný hlas.

Gaston 20.9.2008 23:20

Re: Re: pravicový kočkopes

Špidla je podle mne jeden z posledních slušných sociálních demokratů u nás. Myslí levicově, ale demokracii a bezpečnost země by nikdy neohrozil!

Lojza 20.9.2008 9:36

Re: pravicový kočkopes

A přidejte si Bursíkovské zelené a jděte si rovnou objednat letenku do Austrálie... na věky....

Pája 45 21.9.2008 14:27

Re: WANDY

"wandy, mohu požádat o vysvětlení pojmu, cituji: "proruskou Klausovu ODS".  Myslíte tu Klausovu ODS od založení strany do předání strany Topolánkovi? Včem byla proruská a včem protizápadní? Děkuji a přeji příjemnou neděli.

jirka.s. 21.9.2008 15:42

Re: Re: WANDY

Udivující, pájo!!! Co ty jsi vlastně v těch bezpečnostních složkách na úrovni kraje, ba i ministerstva dělal, když se musíš ptát na takové základní otázky laiků? ;-)

wandy 21.9.2008 23:22

Re: Re: WANDY

já fakt nevím, zda i na začátku platilo ODS=Klaus. Mohu posoudit jen to, co vidím sám kolem sebe, tj. v akademické sféře (především v technické a přírodovědecké, ale zprostředkovaně i v humanitní, nevím, jak je to v oblasti ekonomické). A zase možná přeženu: Klaus je pro většinu "akademiků" symbolem morální devastace. Je snad zajímavé, že sympatie nachází Klaus spíše u bývalých komunistů a partajních funkcionářů, těm právě imponuje jeho neskrývané rusofilství. Převážná část nekomunistů má ale jiné zkušenosti: vidí nesmírné pozitivum ve spolupráci se západními univerzitami. Také vidí, že vůbec nestačí jen odblokovat zábrany, ale že je třeba integrační proces prohloubit (víte jak nesmírně komplikuje výměnu studentů např. to, že nejsou koordinovány studijní programy?). Nechci říci, že tato polarizace a hodnocení akademické sféry časově koinciduje se zrodem ODS. Také nevím, zda i uvnitř ODS byly dva protipóly hned od začátku, určitě se ale projevují již od Ingolstadtu a gradují "Sarajevským atentátem". Konzistentní strana prostě nemůže být dle mého přesvědčení současně proruská a prozápadní. Nebo mostem, který propojuje demokratický západ s autoritářskou ruskou říší, to si snad myslel Beneš a nefungovalo to. Klaus vychází z odhadu (a částečně ze zkušenosti), že a la long bude našemu prostoru dominovat tak jako tak rusko. Klaus si je vědom toho, že pouze integrovaná EU by mohla být superpower, silnější než RF (má vyšší ND, počet obyvatel i nukleární zbraně). Dělá proto vše proti evropské integraci (a je v tom konzistentní od začátku). Nová garnitura ODS (ale je to jen domněnka, nejsem insider) pokládala proruskou a protizápadní orientaci ODS za nepřijatelnou a chtěla to otočit.  Jenomže co s Klausem? Jak ho vytěsnit ze strany a neztratit přitom tvář a zdání loayality? Nabízely se dvě varianty: odstřelovač, nebo post prezidenta. Rozhodli se pro to druhé, ale možná si teď řada členů ODS říká, že ta první varianta by byla lepší :-))