26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ROZHOVOR: No, když to říká BISka…

V otázce tolerance nerovností se spěje jednoznačně k rezignaci stejně jako v otázkách jiných forem nespravedlnosti. Najdou se politici, kteří tvrdí, že nízká volební účast je znakem toho, že lidé jsou spokojení, takže nemají potřebu ani chodit k volbám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Dubravský 15.11.2019 12:38

Důležité je tam to slovo "byl".

V. Petr 15.11.2019 12:35

Váš stav je ale ryze hypotetický, o svá teritorium bojují dokonce i zvířata. V lidské společnosti ovšem, v důsledku technologického rozvoje nastávaly momenty, kdy bylo půdy relativně dost, zejména přechod od lovectví k zemědělství, ale i tehdy tu byl konflikt o půdu právě mezi lovci a zemědělci!

V. Podracký 15.11.2019 12:22

Výraz "svoboda" je zapotřebí chápat v celém rozsahu. Je občanská svoboda a zároveň rovnost, jak už to definovala francouzská revoluce. Jiná svoboda není a být nemůže. Vždy je nějak omezena, protože svoboda jednoho nesmí omezovat svobodu druhého. Už z této definice je jasné, že musí být řád, který svobodu omezuje. Když neokonzervativci definovali tzv. "svobodu OD", je to vlastně odloučení člověka od druhých lidí, od zodpovědnosti, od rodiny, od národa a vůbec od všeho. To není svoboda, ale anarchie a výstup z přirozenosti.

J. Fridrich 15.11.2019 12:01

No, vy hlavně nečtěte ty naše i cizí spisovatele, filozofy, politology a historiky, kteří odsuzovali komunismus a komunisty. Takže vyhýbejte se například Čapkovi, Tigridovi, Vaculíkovi, Medkovi, Kunderovi, Jiřímu Stránskému, Pasternakovi, Solženicinovi, Sacharovovi, a podobně píšícím spisovatelům z mnoha zemí celého Světa, kteří pochopili a také popsali co je komunismus zač...

Panimájetě ab étom ?

P. Grigar 15.11.2019 11:49

. .už zase hulvátsky tykáte? Švejku, vy ......

P. Grigar 15.11.2019 11:47

..a kampak, kam? Ať vím, čemu se vyhnout.

J. Schwarz 15.11.2019 11:03

Jestli tady někdo "bere úspěšným" a hloupým, líným a neschopným dává pak je to ČSSD ztělesněná v podobě kariéristky a eurohujerky Maláčové. Babiš nemůže ze 100% za to, že sehnal do vlády právě jen socany.

J. Schwarz 15.11.2019 11:01

Páně Kellerova úvaha o svobodě je trochu ujetá. Ano, dalo by se říct že i jako nuzák bych žil v úplné svobodě, kdyby země byla z větší části neobydlená. Pak bych neměl "stejné právo jako milionář" spát pod mostem, ale měl bych možnost / ne právo / žít si taky jako prase v žitě - někde jinde - kdybych si to uměl zařídit. Kdyby totiž existovala "absolutní svoboda" a dostatek prostoru, pak by každý potenciální miliardář musel svému okolí něco nabídnout, něco, co by je lákalo víc než odejít a zařídit se po svém. Pokud ovšem země prázdná není, naopak podobně jako v Evropě všechno někomu patří / někomu patří i "veřejné pozemky", nemůžete si na nich jen tak mírnyx-dýrnyx postavit chatu a začít pěstovat brambory /. Pak je ale vaše svoboda omezená společenskými podmínkami a čím jsou vaši spoluobčané bohatší, tím větší můžete očekávat buzeraci z jejich strany. Budou totiž náročnější a kdeco je bude otravovat. Naopak pokud by bylo volného prostoru dost pak byste byl tím svobodnější, čím bohatší by byli vaši spoluobčané, protože velice pravděpodobně by po vás nic nechtěli a tedy neotravovali. Howgh.

V. Petr 15.11.2019 10:57

U nás není svoboda slova a z západní Evropě tuplem ne!!! Poměry jsou tam více méně stejné, jako za Husáka!

Svoboda slova je NESLUČITELNÁ s existencí verbálních trestných činů!

V. Petr 15.11.2019 10:53

Z větší části máte pravdu!

J. Ježek 15.11.2019 10:36

Aha. Takže slovenský estébák v čele vlády nevadí. Jen je třeba úspěšným brát a hloupý, líným a neschopným sebrané dávat.

Soudruhu Kellere, kupředu levá. Až do úplného zničení...EU

S. Stoklásek 15.11.2019 10:25

Jen pár poznámek k logice pana profesora:

a) sociální stát kolabuje, protože neustále se rozšiřuje a platí stále více a více požitků- opustil myšlenku pomoci lidem, kteří jsou na dně a překlopil se do hesla "štěstí a úspěch pro každého". Pak se nemůže divit, že jeho výdaje rostou a rostou. Už je problém najít oblast pro další dávky, která je ještě společensky únosná. Rozdíl např. France 70. let a dnes je udivující.

b) příjmová nerovnost se zvyšuje a zrychluje nejen globalizací, ale především kvantitativním uvolňováním nekrytých peněz do ekonomiky, ke kterým se dostávají především ti nejbohatší. Mechanismus je popsán v knize Peníze v rukou státu od M. Rothbarda.

c) celá společnost začíná silně redukovat konkurenci, a to v každé oblasti. Tohle nedokázal žádnými prostředky vyřešit socialismus a nedokáže to vyřešit ani sociální stát v takové formě kam směřuje. Jeden z největších problémů odbourání konkurence a zavedení práva na úspěch a štěstí pro každého je vývoj ve školství. Viz ministr Plaga: "musíme změnit maturitu, aby nepropadalo více žáků", co takhle: "žáci se musí vynaložit více úsilí, aby udělali maturitu, pokud na ni mají předpoklady". Pomalu se to přenáší i na vysoké školy, protože míra schopnosti a drzosti studentů podvádět a odrbávat povinnosti, neodevzdávat potřebné věci v čas a požadované kvalitě na VŠ neuvěřitelně narůstá. Částečně takové postoje vycházejí z návyků na středním stupni. Tohle se vrátí společnosti v budoucnosti, ale takto politici neuvažují.

P. Pavel 15.11.2019 10:24

Omlouvat by se měli ministři školství za to, kam to dopracovalo vysoké školství, že zaměstnává taková vemena jako keller.

P. Pavel 15.11.2019 10:21

"Keller není levičák." To jsi pobavil hašku. Keller je utopistický ultralevičák, který byl sto veřejně a s vážnou tváří blábolit o spiknuti superboháčů a horovat za uspořádání společnosti do malých samozásobitelných komunit.

J. Fridrich 15.11.2019 9:50

Ano, soudruhu Kovalský - ale pro tu pravdu si chodím jinam, než za Kellerem...

Š. Hašek 15.11.2019 9:30

Keller není levičák.

Řekl bych, že je velice inteligentní "střeďák". Což se třeba o Langšádlové říci nedá. Dále Rakušan, nedochůdče levičácké.

Potom srovnávejte!

Š. Hašek 15.11.2019 9:28

Má to hlavu a patu. Věc diskuse.

Š. Hašek 15.11.2019 9:26

A takový Gazdík, Ferjenčík jsou kovaní, nebo neokovaní?

P. Götze 15.11.2019 9:07

To mate tezky, holt pokud jste se nechal ochocit kovanymi bolseviky, je to myslim pouze vas osobni problem. S tim vam tady nikdo prilis nepomuze. To uz je vas boj.

M. Valenta 15.11.2019 8:48

Opět další důkaz toho, jak si Babiš dokázal ochočit kované české bolševiky.

J. Kovalský 15.11.2019 8:39

Soudruh Fridrich rád slyší pravdu. ;-)

J. Fridrich 15.11.2019 7:31

Soudruh Keller opět nezklamal. Levičáci jsou pro " bohatým brát a chudým dávat " a to tak usilovně, až jsou potom chudí všichni. No a ti druzí " ti jakoby zlí " chtějí co nejnižší daně pro své občany, tedy i ty schopné, pracovité a bohaté, a pro firmy - a ekonomika dostane rozjezdový impuls a zanedlouho se začne i při procentním snížení daní vybírat víc.