25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Musíme to otočit

Už mě leckdo atakoval s kdečím, ale že by mě označil za anarchistu, to je absolutní novina, v tom máte primát.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Langer 20.1.2021 12:43

Hm, to si fakt nemyslím...

Š. Hašek 20.1.2021 10:05

R^

S. Ševeček 20.1.2021 9:32

Rok poté, pane Presidenta.

R. Langer 20.1.2021 11:13

Rok poté po žádném kovidu ani pes neštěkne, ale v té ekonomice to bude teprve začátek pořádné legrace...:-P

J. Vágner 20.1.2021 9:31

Já bych ten rozhovor ponechal na dobu, až projde zkušeností profesora Zimy. Bezpochyby by pak měl všechny informace. Pak by mne jeho názory na epidemii zajímaly. Otázka je, zda by bylo s kým rozhovor dělat. Je to dilema, zda nechat ventilovat podvědomou hrůzu někoho, komu strach brání rozumně uvažovat a nebo nemít rozhovor vůbec.

Š. Hašek 20.1.2021 10:05

Hloupá poznámka. Vy se "virově" vzděláváte z Lidovek?

Já prošel nemocemi hodněkrát, virovými. Furt o tom nekecám a žádnému spolubčanovi to nepřeji. Ani Vám.

M. Sedláček 20.1.2021 10:40

Myslíte, že prof. Zima změnil názor po prodělané nemoci? Nebo zase fabulujete jako obyvkle.

V. Kopta 20.1.2021 9:07

izolace zranitelných, starších a nemocných se samozřejmě v mnoha zemích zkusila, všude neúspěšně...tak chytrý je každý.

R. Langer 20.1.2021 10:35

Hm, a pročpak asi byla neúspěšná? ;-)

A. Forman 20.1.2021 11:23

A nepomohla ani izolace všech, jak vidno..... vir si holt dělá co chce, a ještě, holomek jeden, si klidně zmutuje. Chtělo by mu to zatrhnout, že ?

J. Matuška 20.1.2021 8:26

Prohlášení z Great Barringtonu

... Nejohleduplnějším způsobem jak dosáhnout výhod skupinové imunity a přitom minimalizovat rizika spojená s jejím získáváním, je nechat ty, kdo čelí nejmenším rizikům, aby žili své životy zcela normálně a tím, jak se přirozeně nakazí, vytvářeli společnou imunitu pro všechny. Mezitím bychom se měli soustředit na to, abychom co nejlépe ochránili nejvíce ohrožené skupiny. Říkáme tomu cílená ochrana.

https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-czech/

J. Matuška 20.1.2021 8:50

Ad 8:26 4. října 2020 toto prohlášení sepsali a v Great Barringtonu ve Spojených státech podepsali:

Dr. Martin Kulldorff, profesor lékařství na Harvardské univerzity, biostatistik and epidemiolog se specializací na detekci a monitorování šíření infekcí a hodnocení bezpečnosti vakcín.

Dr. Sunetra Gupta, profesorka Oxfordské univerzity, epidemioložka se specializací na imunologii, vývoj vakcín a matematické modelování průběhu infekčních onemocnění.

Dr. Jay Bhattacharya, profesor Lékařské fakulty Stanfordské univerzity, všeobecný lékař, epidemiolog, ekonom zdraví a odborník na oblast veřejného zdraví se specializací na infekční onemocnění a zranitelné skupiny obyvatel.

P. Černý 20.1.2021 8:20

Začít se mělo izolací nemocných? Co asi tak bylo cílem prozatím neúspěšného projektu tzv. trasování?

Ovšem, pravda, izolace některých bláznů by za úvahu stala. Pokud se ovšem neukáže, že bude užitečnější ponechat je na svobodě jako názorné odstrašující případy.

J. Nevrkla 20.1.2021 8:07

R^R^R^

Tak ať jste zase prezidentem.

T. Peška 20.1.2021 7:58

Nedá mi to a musím se vyjádřit. Proč pan Klaus bojuje proti běžci s rouškou, nebo mamince s rouškou v liduprázdném parku? Není to snad jejich svobodná volba a ani bývalému prezidentovi po tom nic, ale vůbec nic není? Chápu, že myšlenka izolovat nemocné nebo ohrožené je zajímavá, ale protože nebudeme zacházet do jednotlivostí, nic konkrétního se nedozvím. Jak by měla být skupina definována? Věkem? Diagnózou? Kolik takových lidí bude? Jakým způsobem si je pan bývalý prezident představuje ochraňovat? A co třeba lidé, kteří se o ně v domovech seniorů, nebo nemocnicích starají? Budou mít zákaz opustit pracoviště? A ti ochraňovaní nezemřou steskem? Škoda, že se odpovědi nedozvím, protože bez nich těžko nápad posuzovat. A ještě jednu poznámku si neodpustím. Lidé mi píšů... Tak už i pan Klaus na tu vlnu naskočil. :-(

J. Nevrkla 20.1.2021 8:05

Klaus je spíš zděšen, jak dokáže propaganda lidem vymýt mozky, když nosí roušku sami v parku. Taky nechápu.

T. Peška 20.1.2021 8:20

Dřív jsem si při běhání v zimě dával přes pusu "tunel", abych nemusel dýchat úplně ledový vzduch. Dnes by proti mě pan Klaus a mnozí další bojovali a označili by mě za ovci. Nebo už mám fakt vymytý mozek?

J. Nevrkla 20.1.2021 8:25

To myslím není důvod pro současné rouskare v parku, tolik se neochlazuje.

T. Peška 20.1.2021 8:32

No vidíte. Vy posoudíte, jestli je dost zima nebo jiné podmínky na to, aby si někdo vzal roušku, tunel apod. ? Nemělo by to být svobodnou volbou každého. Poslední dobou mi stačila teplota lehce nad nulou, aby moje průdušky protestovaly. Prostě jenom chci říct, že když bojuji za svobodu, musí mít tu svobodu každý.

J. Nevrkla 20.1.2021 8:37

To souhlasím, je to jejich svobodná volba. Ale pokud jde o ochranu proti virum v parku, pak to signalizuje ztrátu zdravého rozumu zřejmě způsobenou hysterickou a demagogickou propagandou. A toho se Klaus děsí.

T. Peška 20.1.2021 8:40

A jak Klaus nebo kdokoliv jiný ví, proč má někdo hadr před ústy? Klidně to může být jenom lenost, protože mě pořád nebaví sundávat a nandávat cokoliv před ústa. Není to spíš přání otcem myšlenky?

J. Nevrkla 20.1.2021 8:53

Jeho přání to rozhodně není. A je dobrý analytik, ale myslím, že omyl by ho v tomto případě spíše potěšil.

T. Peška 20.1.2021 9:01

Jenže se dostáváme přesně do situace, kterou, podle mého správně, na druhé straně kritizuje. Když nepoklekne hráč nebo trenér před zápasem, je vyvrhel. Podle mého správná kritika, není vyvrhel. Když pro nic jiného, nikdo nezná důvody, proč se nepřipojí a ani se na ně neptá. Na druhou stranu podle Klause kdo má baťužek, jezdí na snowboardu je levičák . Kdo má roušku v parku, tak má vymytý mozek. To mě opravdu zlobí, že na jednu stranu škatulkování správně pozná, na druhou ho sám provozuje. Podle hodnocení páně Klause už bych byl zařazen mezi ty, kterými je znechucen, ačkoliv mé názory jsou na hony vzdáleny tomu, co mi podsouvá. Prostě myslí si, tak to tak musí být. Škoda.

J. Nevrkla 20.1.2021 9:08

Asi taky trochu provokuje, napadne ho třeba nějaká souvislost, která mu přijde zábavná. Já bych to nebral osobně a vážně, není žádný hloupý demagog apriory bez respektu k jinym

T. Peška 20.1.2021 9:22

Rozhodně si nemyslím, že je hloupý. S demagogií si na 100% jistý nejsem, tady spíš platí, že účel světí prostředky. Ale jak mohu podporovat někoho, kdo se pokusí, urazit mě pokaždé, když s ním nesouhlasím na 100%? Myšlenka chránit potřebné je pěkná, ale pěkných myšlenek už byly mraky. Jak jí prakticky realizovat? A tady se taky dostávám k tomu respektu k jiným. Připusťme, že nějakým způsobem bude ochrana potřebných fungovat. Nikdy to nebude na 100%. Takže problémy budou, nikdo neumí odhadnout jaké. Mají právo svobodně žít i ti, kteří mají péči o jiné v popisu práce? Měl jsem diskusi se zastáncem tohoto názoru a podporovatelem pánů Klausů a dozvěděl jsem se, že si přece to povolání vybrali. A najednou jsme u toho, že svoboda ano, ale ne pro všechny, protože se o mě musí někdo postarat. Ona už sama definice svobody je komplikovaná a možná nemožná.

J. Nevrkla 20.1.2021 9:36

Je proti plošným zákazům, více by spoléhal na vlastní rozhodnutí a zodpovědnost lidí. Dnes čtu na Macekvbotach, že Merkelova uvažuje o zákazu mluvení v dopravních prostředcích - nevyžaduje to už odpor?

Druhý tam zmíněný fakt: v Izraeli od 20. prosince naockovali miliony lidí, zvýšená imunita se má projevit za dva týdny. Od 27. prosince tam mají třetí lockdown. Nyní tam rostou počty nakažených. Stále žádné pochybnosti o účinnosti?

Časem se zase ukáže, že má Klaus pravdu, já si to myslím už teď.

T. Peška 20.1.2021 9:57

Víte, nejsem lékař, neumím vám odpovědět fundovaně. Z životních zkušeností mi vyplývá, že věci zpravidla nefungují jednoduše a jasně. Možná ve fyzice, chemii za jinak nezměněných podmínek dostanu pokaždé stejný výsledek. Už se mi x krát stalo, že úžasný lék, který všem pomáhá, mi osobně nepomohl. Mockrát se mi stalo, že účinek nenastal tak rychle, jak měl, nebo naopak rychleji. Nedovolím si teď udělat jednoznačný závěr a myslím, že půjde udělat až s odstupem. Samozřejmě bych byl rád, když bych se mohl spolehnout na zodpovědnost lidí. Ale zase. Životní zkušenosti mi říkají, že nemohu a to ani v jednoduchých a základních věcech. Plošné zákazy jsou snadno realizovatelné, někdy možná i účinné. Vím, že je to nerealizovatelné, vím, že je to nemožné dokázat, ale v ideálním světě by fungovalo třeba toto. Nakazil jsi mě, nemůžu kvůli tomu vydělávat, mám další komplikace, tak nes zodpovědnost a plať. Ale nežijeme a nikdy nebudeme žít v dokonalém světě a proto se dělají nedokonalé kroky. A ještě jednu věc je třeba zmínit. Docela by mě zajímalo, jak by pan Klaus uspěl, kdyby byl v roli předsedy vlády. Najednou by měl zodpovědnost a musel by počítat s tím, že jeho kroky se odrazí ve výsledku voleb, musel by počítat s reakcí spolustraníků, kteří se budou chtít držet svého a možná by nakonec jednal hodně podobně. Koneckonců už v minulosti dokázal, že to umí a jedná pragmaticky.

J. Nevrkla 20.1.2021 10:07

Jak ho znám, tak by chtěl znát fakta, bavil by se se širokým spektrem odborníků, vyhodnocoval by náklady a výnosy, studoval.

T. Peška 20.1.2021 10:16

To by bylo naprosto ideální. Ale to zatím nikdo neudělal. Nepostavil proti stávajícím strategiím nic jiného, kromě myšlenky chránit potřebné. Kdoto je, jak to udělat, co by to přineslo, kolik by to stálo, tím už se nikdo nezabýval. Možná jsem jediný, koho by to zajímalo a proto to nikdo neudělá. Ale abych mohl porovnat, rozhodnout se, k tomu bych opravdu potřeboval víc než slogan. Možná je to tím, že jsem fakt exot. ;-D

J. Nevrkla 20.1.2021 10:32

Přinejmenším se dá porovnat, jak se mění situace po zavedení restrikci nejen u nás, ale i v jiných zemích. Já tam změny nezaregistroval, nákaza probíhá všude ve vlnách, často více tam, kde jsou přísnější restrikce. Zato škody z restrikci obrovské. To mi k názoru stačí. Kdo se obává, nemusí do obchodu nebo hospody, lidi mají dost vlastního rozumu, nejsou zpravidla malé děti.