10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

ROZHOVOR: K čemu se schyluje po volbách

Mám radost především ze tří věcí. Jednak že tato společnost už dosáhla takové úrovně, že byla poprvé od roku 1989 schopna odmítnout další čtyřletku KSČM ve vysoké politice, jednak z toho, že voliči PirSTAN jednoduše „vykroužkovali“ Piráty, čímž vyrovnali tu nepřirozenou disproporci, kdy Pirátů bylo na kandidátkách dvakrát více než zástupců STAN.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vlček 13.10.2021 15:10

Pane Kočvare, jistě jste si dal práci s tímto nástinem konstruktu předvolebních koalic, za což vám děkuji.

I přes toto vaše vysvětlení se mi předvolební koalice jeví při nejlepším jako trik, spíše ale jako podvod na voličích.

Přilepí-li se totiž nicotná stranička, o kterou společnost vysloveně nestojí, na stranu, která je zrovna v kurzu, propluje tato stranička do sněmovny, a dostane se dokonce k vládnutí, místo aby regulérně vypadla ze sněmovny.

Odsune tak dokonce strany s nesrovnatelně větším počtem hlasů voličů, které se k vládnutí nedostanou a skončí v opozici.

Nemluvím teď o konkrétních stranách a straničkách, ale o samotném principu tohoto, jak vy říkáte, nástroje politického boje.

Zdá se vám tento způsob politického boje jako správný a korektní vůči voličům? Mně tedy ani náhodou. [>-]

J. Kočvar 13.10.2021 17:56

Není zač.

Na kandidátních listinách předvolebních koalicích je vidět, za jakou stranu kdo kandiduje. Nic nebrání tomu, aby byli kandidáti nesympatické strany vykroužkováni - nic však nebrání ani tomu, aby sympatizanti menší strany důsledně kroužkovali a jejich kandidáti pak postoupili do parlamentu na úkor ostatních stran koalice. Takhle v roce 2002 ostrouhala Unie svobody a nyní Piráti, i když v obou případech můžeme spekulovat, že právě stoupenci těchto stran tvořili většinu voličů příslušných koalicí. To by bylo bez debaty hodně nefér.

Na druhé straně je koaliční kandidátka transparentní. Vládní koalice nebo jejich obdoby se vytvářejí až po volbách, a to leckdy ze stran, které jsou naprosto nekompatibilní. Příkladem je rok 1998. Před volbami Klaus mobilizoval proti ČSSD, po volbách ji držel u vlády. Alternativami z matematického hlediska byly koalice ODS, KDU-ČSL a Unie svobody (bez Klause, jak chtěl Jan Ruml), nebo koalice ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody (tu ale Jan Ruml odmítl). Někdo vytýká bezzásadovost stranám opoziční smlouvy, někdo zase říká, že Jan Ruml měl překonat ideologickou nebo osobní nechuť a jít do vlády s Klausem nebo se Zemanem.

Strany, které jsou menší a názorově blízké, by asi udělaly lépe, kdyby se přímo sloučily, ale když třeba dvě liberální nebo dvě levicové strany vytvoří předvolební koalici, tak se nedá automaticky říct, že by lidé, kteří normálně volí jednu z nich, tu druhou nikdy nevolili a v parlamentu ji nechtěli. (Neříkám, že ODS+lidovci+TOP nebo PirStan jsou si takhle blízké.)

Celkově mi předvolební koalice mi připadá transparentnější než když se po volbách sestavuje vládní koalice z leckdy málo kompatibilních stran.

J. Kočvar 13.10.2021 18:01

V obecné rovině férovost volebního boje neexistuje. Nejde jen o to, když někdo lže, pomlouvá protikandidáty nebo jinak porušuje pravidla volebního boje. Ale vláda může uplácet voliče ze státního rozpočtu, je víc vidět a přivlastňuje si zásluhy i za věci, které nemůže ovlivnit (příznivý hospodářský vývoj ve světě). Naopak opozice nemá žádnou odpovědnost a může poukazovat na to, že vláda nedokáže řešit složitou situaci (covid) - a přitom sama opozice by to nedokázala líp, nebo by to ještě víc zkazila. Systém je v tomhle nevyvážený už ze svojí podstaty.

J. Lukavsky 13.10.2021 18:16

"Přilepí-li se totiž nicotná stranička, o kterou společnost vysloveně nestojí, na stranu, která je zrovna v kurzu" musí s tím ale ta "kurzovní" strana souhlasit. A proč by to dělala kdyby se cítila silná v kramflecích? J.L. end

J. Kočvar 13.10.2021 21:12

Tady hodně záleží na okolnostech, na tom, jaké strany se spojují v rámci koalice.

Pokud se kolem pětiprocentní hranice pohybují třeba Městská liberální strana (MLS) a Liberální městská strana (LMS), a nechtějí se sloučit, tak může liberální městský volič považovat MLS za optimální a LMS za druhou nejlepší (nebo naopak), obě by chtěl vidět v parlamentu, ale bojí se, že hlas pro kteroukoli z nich propadne. Proto to hodí třeba ODS, i když k ní má četné výhrady. Když MLS a LMS uzavřou předvolební koalici, tak tahle obava padne, jejich voliči dají koalici třeba 10% a ani nebudou mít důvod preferovat kandidáty jedné nebo druhé strany pomocí preferenčních hlasů. To je situace, se kterou nemám sebemenší problém.

Něco jiného je, pokud se spojí méně kompatibilní strany, což mohl být příklad Pirátů a STANu. Došlo k tomu, že rozdělení mandátů v poměru 4:33 nejspíš hrubě neodpovídá tomu, kolik lidí podporovalo Piráty (a nekroužkovalo), a kolik Starosty. To problematická situace je, ale záleží na pragmatické úvaze vedení obou stran.

(Zrovna v případu PirStanu se ale nedá říct, že by zrovna Starostové vadili většině společnosti víc než Piráti.)

Smyslem předvolebních koalicí bylo, zajistit, aby strany, které dostanou málo přes 5%, nebyly bity vinou přepočtu hlasů na mandáty. Odstrašujícím příkladem byla Strana zelených, která roku 2006 získala 6% hlasů, ale jen 6 mandátů ze 200; lidovci dostali 7% a 13 mandátů. Nález Ústavního soudu, na který jste si stěžoval, to snad do jisté míry řeší.

P. Sura 13.10.2021 15:30

Berte to tak, pane Vlčku, že jste volil Babiše a skoro vám to vyšlo. Teď zase jste na řadě, abyste přijal výsledek demokratických voleb. Za podvod na voličích to pokládá Zeman, Babiš a jejich adoranti, například Vlček. Proč se nedokážete smířit s faktem, že všechny koalice, které vznikly, aby "vstúpily", si vykoušou kulky velmi rychle, pokud jejich cílem nebylo tenhle stát nechat fungovat a nekecat mu do toho?

J. Vlček 13.10.2021 16:54

Pane Suro, nejsem rozhodně žádný MICHPRD, abych šel skákat na náměstí, že volby nedopadly podle mého vkusu.

Výsledek voleb podle takto nastavených pravidel beru jako fakt, se kterým jsem smířen a nebrečím.

To, s čím nesouhlasím a co považuji za podvod na voličích jsou předvolební koalice, na čemž trvám, přestože vím, že je mi to PRD platné. ;-D

J. Černý 13.10.2021 17:09

Pětikolka nikdy nepřijala výsledek minulých demokratickych voleb. Jeji prostitutky v ČT dělaly co mohly.

J. Vlček 13.10.2021 17:29

Ano, to je jeden z faktů, týkající se dosavadní opozice, současného vítěze voleb.

Teď ovšem vyprávějí pohádky o tom, jak byli vůči vládě korektní a vstřícní. ;-D

L. Severa 13.10.2021 12:59

Nevěřím, že budou Zeman s Babišem něco protahovat. Stát se řítí do neuvěřitelných problémů, takže Babiš si může počkat až se v tom nová vláda vymáchá.

P. Sura 13.10.2021 11:06

Pokud včera začal Babiš tvrdit, že s ním Zeman počítá. aby sestavoval vládu, nemusí ještě nutně jít o další z Babišových lží a překroucenin. Může to být i důsledek postupující demence MZ, jak o ní píše doktorka Džamila Stehlíková.

V. Hodorka 13.10.2021 10:59

Ještě bude legrace. ANO stačí získat 9 zástupců koalic na svoji stranu. Potom předloží prezidentovi 101 podpisů ( ANO+SPD+přeběhlíci) a ten pověří Bureše sestavením vlády.

J. Ganaur 13.10.2021 11:20

;-D;-D;-DTonoucí se stébla chytá.Tak nemáte Sněmovnu, nemáte Senát a už brzo nebudete mít ani prezidenta.To je pro vás jako pro Hitlera Stalingrad!Kdybych napsal Waterloo, tak byste tomu nerozuměl!;-D;-D;-D

L. Písařík 13.10.2021 12:17

Jsem realista a přesvědčen, že není o co stát v současné rostoucí inflaci. Ať bude kdokoliv u vesla, bude u prostého lidu vždycky ten špatný, protože bude nucen dělat nepopulární opatření. Uvidíme!?

V. Hodorka 13.10.2021 13:49

Co to melete. Já nemám s ANO nic společného. Volil jsem jedinou českou pravicově konzervativní stranu a to Trikolóru. A jsem za to rád, protože se na sebe mohu podívat do zrcadla a nepozvracet.[>-]

P. Pepax 13.10.2021 9:22

Nedělám si žádné iluze o vitězství koalice, pořád to jsou jen ODS, TOP09 a lidovci, ti se zázračně nevylepšili včetně Fialy. Vykroužkování pirátu je opravdu velká legrace. Bývalí voliči soc. demokracie přešli už před léty k ANO, ale letos se rozhodli že zachrání demokracii, jaksi jim nedošlo že náš hlavní problém do budoucna je zelený úlet EU a ten je ten zásadní problém pro nás všechny ať už jsme volili kohokoliv.

V. Petr 13.10.2021 10:06

R^R^R^

K. A. 13.10.2021 8:55

Já bych jenom poznamenal, že je zásadní rozdíl mezi ČSSD a ANO v postoji k sociálnímu státu. ANO nemění daňovou zátěž nastavenou ODS, jen se snaží ze státního rozpočtu víc dávat, aby získala voliče. Levicová politika je o progresivní dani. Kdo ji nemá v programu, tak není levice. A progresivní daň má mj. ten význam, že pokud podnikatelům zároveň se zisky rostou státní odvody, tak nakonec budou přemýšlet, že raději zvýší plat zaměstnancům než aby to dávali státu, nebo jim dají nějaké odečitatelné výhody apod. A pokud zůstává kupní síla u lidí, tak mají na spotřebu a podniky mají proč vyrábět. Pokud zůstává kupní síla u bohatých, tak jde na spekulativní investice - akcie, spekulativní kupování nemovitostí, což zvyšuje jejich ceny atd.

I podle hodnocení sociologů z UK je Babiš těsně napravo od středu - samozřejmě nalevo od všech stran koalic s výjimkou Pirátů, kteří jsou ale víc progresivisti než levice (není to totéž).

J. Hejda 13.10.2021 10:21

S tímto příspěvkem lze souhlasit.

R. Langer 13.10.2021 10:31

Babiš že je NALEVO od stran koalic? Ten newspeek je vám ale věc... ;-D

V. Hodorka 13.10.2021 11:01

Ano, tak to je.

K. Kovařovic 13.10.2021 8:11

Zeman dosáhl svého tj. zničení ČŠSD, i když si tato strana pohla k tomu také sama např. nezaplaceným dluhem za Lidový dům. Zdravotní stav Zemana - je vše podivné. Doporučuji článek E.Besta.

J. Ganaur 13.10.2021 11:30

;-D;-D;-DJsem si ten blábol přečetl, není k tomu, co dodat!;-D;-D;-D

P. Dvořák 13.10.2021 7:15

Zastoupení Zelených ve Sněmovně se mi líbí, Pirátů je tam čtyřikrát víc, než je třeba.

F. Sojka 13.10.2021 8:48

Myslím, že Starostů je tam víc, než je zdrávo. Takovej Rakušan se zřejmě v Kolíně šťourá v nose. Asi by se obsazení radnic mělo trochu redukovat. :-(

F. Kusák 13.10.2021 9:07

Také si myslím. Nikdy jsem o spokojenosti občanů města neslyšel. Kolik toho udělal pro Kolín, nevím. Ale třeba Kupka udělal pro svou obec hodně, to se musí nechat. A dobře spolupracoval s vládou i ministerstvy, i když oficiální rétorika byla jiná. To je totiž politika, a Kupka ji ovládá dobře.

J. Kočvar 13.10.2021 2:46

Ne že bych měl Piráty nějak zvlášť v lásce, ale když v minulých volbách dostali dvakrát víc hlasů než Starostové, tak jejich převaha na kandidátce PirStanu nepůsobila nijak zvlášť nepřiměřeně.

F. Sojka 13.10.2021 8:48

Jo.