24.6.2024 | Svátek má Jan


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Hodně slimáčků, málo kapustiček

Přemýšlím, jak říct, co mám na jazyku i na srdci, a přitom neurazit. Asi to nepůjde. Já totiž většinu těch nových vládní protagonistů ze Sněmovny dobře znám. Takže si to sečtěme: pár starých profláklých firem, několik politických „nomame“ a jako bonus párek válečnických hysterek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Polášek 16.12.2021 7:28

U řemeslníka je problém v tom, že aby mohl dobře prosperovat jako samostatný živnostník nebo i v zaměstnání jako nějaký slušný teamleader party řemeslníků, musí mít dostatečné IQ. Tak 105 - 110 , raději i víc.

Jenže v reálu u nás lidi s IQ nad 100 nebo i 95 procentních bodů vysávají masové vysoké školy. A ti, co na středoškolské učňovské obory zbudou, s IQ kolem 95 a níž, tak na práci samostatného řemeslníka prostě nemají. Nemají na to zvládat technologie, se kterými ve svém oboru přijdou do styku, nemají na to dobře zvládat všechny zákony, předpisy, nařízení, se kterými přijdou do styku, nemají na to zvládat třeba šmejdy, kteří se na nich snaží vydělávat prodejem pochybných a nekvalitní řemeslných technologií. Mohou slušně fungovat pouze jako pomocníci samostatného řemeslníka, který jim říká, co mají dělat a kontroluje jejich práci.

Právě proto jsou dobří čeští řemeslníci hlavně ti starší, kteří se vyučili v době před 15 a více lety, kdy ještě nebylo masové vysoké školství a na řemeslo se tak dostalo hodně lidí s mírně nadprůměrným IQ těch 105 - 115 . A dokud se nějakým způsobem nepovede do učňovských oborů získávat větší množství těch mírně nadprůměrně inteligentních, čeští řemeslníci nebudou a bude je třeba dovážet třeba z Ukrajiny.

V. Církva 16.12.2021 7:21

Jenže má celkem pravdu. Minimálně v tom hodnocení ministrů. Zná je líp než my.

Škoda že místo jednoznačných důležitých témat měli téma covid19 pak dlouho nic a pak pár libertariánských dogmat a pak teprve spoustu rozumné agendy

R. Polášek 16.12.2021 7:08

Pod Bruselí budou tloustnout jen málokteří. Pouze zelení ovcoidi nebo šíbři, kteří uznávají zelenou ideologii, a správně zeleně mluví. A to pouze ti, co současně mají štěstí a bůh jim nadělil trochu víc toho IQ. Nebo trochu víc štěstí. Takže se mohou řadit do nejvyšší střední třídy nebo rovnou do VIP vrstvy.

Všichni ostatní, pokud budou se zelenou ideologií souhlasit, budou pouze užiteční idioti, kteří akorát pomohou plošně ochudit společnost a vytvořit vrstvu evropské zelené oligarchie.

A to ještě nevíme, jak ty karty zamíchají imigranti, kteří jsou převážně islámští. Křesťanské imigranty, třeba ze Sýrie, evropští progresívní levičáci nemají moc rádi a a často je do EU nepouštějí.

Š. Hašek 15.12.2021 20:00

Paní Zahradníková je chytrá žena. Politicky moje krevní skupina.

Škoda mladého Klause.

Doba je taková, že lze pod bruselí tloustnout. V takové době je paní Zahradníková "zbytečná".

Nějak si to, prosím, přeberte. Ať to nevypadá, že jsem volil PirSTAN.

J. Vlček 15.12.2021 19:24

Přesně. R^

Š. Hašek 15.12.2021 19:03

Já se hádat nebudu. Váš hlas zítra bude využívat Lipavský a Langšádlová. 4 roky. Možná.

Berte to jako povzdech, já taky kdys souhlasil se vstupem do brusele.

R. Polášek 15.12.2021 18:57

Já myslím, že lidi jsou hodně ovlivnění a postrašení zeleným globálním alarmismem a tím, že všemožné masívní regulování a dotování proniklo prakticky všude. A to dotování společně s vlivem zelené ideologie ruinuje už téměř všechny obory naší ekonomiky.

Ovšem na první pohled a dle převládající progresivisticky levičácké propagandy to vypadá zdánlivě naopak. že naši ekonomiku ruinuje to, že se kapitalismus vyčerpal a nepřináší další pokrok a rozvoj. A že jediná možnost, jak může pokrok a rozvoj pokračovat, je ještě mnohem víc tu ekonomiku uregulovat a udotovat. Dnes už v podstatě do stavu, za jakého byla v době vlády komunistů.

Takže lidi, kteří byli dříve pravicoví, se dnes dostávají na levicové pozice.

A ti zbylí, kteří pravicoví i přes tuto propagandu zůstali a zůstali protibruselští a prostátní, jsou dnes levičáky nazýváni fašisti a rusofilové a podobně.

R. Polášek 15.12.2021 18:45

Kdysi nějací politici, kvůli získání voličských hlasů, nakecali lidem, že když se má nadprůměrně dobře 20 % vysokoškolsky vzdělané populace, tak když rozšíříme vysoké školy na 60 % ročníku mladé populace (děti voličů budou mít vysokoškolské vzdělání zadarmo), bude se mít stejně nadprůměrně dobře celých 60 % té populace.

Ovšem zapomněli na Gausovou křivku rozložení IQ v populaci. A na to, že firmy neplatí lidem za vlastnění vysokoškolského diplomu, ale za to, co umí a co znají.

Politici ty voličské hlasy získali, koryta získali, následně počty vysokých škol placených státem neboli penězi daňových poplatníků rozšířili.

A objevili se vysokoškoláci s IQ průměrným kolem 100 procentních bodů nebpo i s mírně podprůměrným IQ 95 procentních bodů. Kteří jsou většinou na náročných vysokoškolských pracovních pozicích nepoužitelní. Maximálně snad jako absolventi, když mají ještě ze školy z denního studia našprtány nejnovější poznatky.

P. Diviš 15.12.2021 18:06

Divte se vlastní neznalosti.

So geht das.

P. Diviš 15.12.2021 18:06

Ano.

P. Diviš 15.12.2021 18:05

Nějaká konkrétní výhrada by nebyla? S něčím se dá souhlasit, s něčím méně, ale vy jste nic konkrétního neuvedl, jen okopáváte kotníky.

O. Schnabl 15.12.2021 17:00

Migranti již nejsou IN, trochu jste zaspal.

O. Schnabl 15.12.2021 16:58

Paní Zahradníková odešla s ODS s mladým Klausem a myslela si že dosáhne velký poct. Převzala rétos ml. Klause, který když zjistil, že prohrál, tak se vytratil do ztracena a nechal se Zahradnikovou v tom plácat samu. Dnes milé paní nezbývá, než okopávat kotníky svým bývalým kolegům a udržet se na nějakých penězích za mizivé volební procenta.

Š. Hašek 15.12.2021 16:11

Tak co? Chleba, nebo "andragogická politologie"? Když jako máme něco produkovat. Něco jako HDP.

Nemám nic proti produkci "nového řešení trojúhelníku" a "nového Temelína". "Vánoce" bych té babě vytlouk z hlavy u valchy.

Když mám hotovo, tak jedu na hory a tam "zbůhdarma dýchám kyslík a čučím na Měsíc". Ale až po tom chlebu. Dost lidiček tím štvu, někteří si myslejí že kradu a nedělám výrobní procenta!

L. Žaloudek 15.12.2021 15:36

Pane Povolný, to je právě to, o čem mluvím. K čemu je dobrý strojař či elektrikář, je každému jasné. Proto jsem zkratkovitě mluvil o matematicích... Ale znamená to, že jiné druhy vzdělání zakážeme? Nebo jim napálíme vysoké školné? Myslíte, že ty neziskovky (které i mě štvou) zakládají lidé, kteří nic neumějí a peníze jen z někoho vydojí? Není to pak ale také um? Co vlastně budeme v budoucnu dělat, až všechnu práci outsourcujeme a předáme strojům?

R. Langer 15.12.2021 15:30

No, VY TO PLATÍTE. A ještě se tak blbě ptáte. ;-)

R. Langer 15.12.2021 15:29

To, že se sami normálně neuživí? Co myslíte? 8-o

R. Langer 15.12.2021 15:28

To jistě ne, ale hodně by to pomohlo. Ale taky by je musel hlavně někdo poslouchat. Na to jich pořád máme dost! ;-€

R. Langer 15.12.2021 15:26

Ano, názory úplně inverzní. Všechny povinně očkovat vs. nikoho povinně neočkovat. To má jistě zcela stejný charakter prosazování myšlenky. Ale pouze u lidových demogratů, soudruzi. :-P

R. Langer 15.12.2021 15:23

To řekněte v Bruseli. Tam to pasuje, jak prdel na hrnec. ;-)

Š. Hašek 15.12.2021 14:58

No, je to tak!!!

Š. Hašek 15.12.2021 14:57

Myslím, že to je krapet složitější.

S těmi "jistotami" souhlas! Mezi mými kamarády roste počet "jistotářů". Bázlivých. Já jim říkám televizníci.

Š. Hašek 15.12.2021 14:53

Pamatujete paní Hromádkovou? Mrzí mě, že paní Majerová si ji nepamatuje.

S Trikolorou to není jednoduché, holým faktem je, že voliče nemá!!! A je jasné, že vlastní vinou je nemá.

Několik minut před ..... jsem volební list Trikolory vyřadil. Jsem spokojen, nespadl jiným. A nevyřadil jsem jej kvůli pětikolce.

V. Povolný 15.12.2021 14:41

Společnost plná matematiků nás jistě nespasí. Ostatně, nic takového nehrozí. Matematika je náročný obor, na který hned tak někdo nemá. Do praxe jsou ale potřeba spíš technické obory, které matematiku používají jako nástroj. Ale ani tam se nikdo zrovna nehrne, studium techniky je taky náročné.

Zato s absolventy humanitárních oborů se přímo roztrhl pytel. Bumážku z vysoké školu by chtěl každý. Stačí i ta bakalářská, ze zkráceného studia. Na oboru taky příliš nezáleží, důležitá je ta bumážka. Na možnostech uplatnění taky ne, ostatně, od čeho jsou neziskovky? Zkrátka, s bumážkou jste za vodou a můžete žádat vysoké všimné.

Je divné, že se neptáte, jestli nás spasí absolventi humanitárních oborů. To by totiž bylo na místě. V hospodářství je nedostatek lidí s technickým vzděláním, i se středoškolským. O učňovských oborech ani nemluvě. A přitom šikovný řemeslník v dnešní době slušně vydělá a ani nestíhá, kolik je práce. Jenom holt pracuje rukama a občas se i ušpiní. A to se nenosí. Zato takový bakalářský diplom z humanitárního oboru, to je to pravé!

A. Renjascu 15.12.2021 14:35

Antivax není problém. Problém je vymizení pravicových voličů. Lidé dnes nechtějí ani tak svobodu, jako jistoty a to žel nejde. Buď jedno a nebo druhé, dohromady to nejde, protože svoboda sebou vždy nese prvek nejistoty.

L. Žaloudek 15.12.2021 14:34

Souhlasím, ale kdo to propána platí? Není chyba tam?

A. Renjascu 15.12.2021 14:31

R^

L. Žaloudek 15.12.2021 14:30

No, ale to je právě ono: co je špatného na "zbytných" oborech? Copak vzdělání musí jen sloužit k tvorbě přidané hodnoty? Je člověk určen k produkci HDP?

A. Renjascu 15.12.2021 14:29

Souhlasím

A. Renjascu 15.12.2021 14:29

Když ono je těžké hledat jakožto pravicový subjekt relevantní shodu s levicovými či oportunistickými subjekty. Mě také moc nenapadá s kým by tu shodu vlastně měla hledat. Z těch co měli nějakou šanci se dostat či se i dostali do PS nikdo pravicový není. Snad jen s ODS, která je zatím jen lehce vlevo od středu, ale zřejmě by vznikl onen pověstný kočkopes. Současná ODS má přeci jen blíže k progresivistické TOP09 či STANu než k Trikolóře. Piráti jsou nalevo od KSČM (a to jsem si myslel, že už tam není prostor a ejhle nějak se tam vmáčkli) a lidovci se vždy přizpůsobí jak je třeba vlevo či vpravo pro ně není žádný problém.