26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Exministr Herman je teď dlužníkem SdL

Pokud vím, žádný z členů Evropské komise není odborníkem ani na ekologii, ani na energetiku. Mohou si samozřejmě platit celé týmy odborníků. Nemohou však vědět, nakolik jsou výstupy těchto týmů věrohodné či sporné, realistické či iluzorní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hák 31.7.2021 14:40

Jinými slovy, paní Rybnická, za to nemohli zlí utiskující Češi, ale náhoda - krize těch odvětví, která shodou okolností byla zrovna v těch Sudetech.

Mám pravdu?

H. Rybnická 31.7.2021 14:01

..pohled do dobového tisku ...

H. Rybnická 31.7.2021 14:01

Pane Háku stačí pouze Wikipedia, i když by byl pohled do dobového samozřejmě názornější. Tak :Světová hospodářská krize ve 30. letech zasáhla německé obyvatelstvo mnohem více než české. Pohraničí bylo navázáno na další závody v Německu, odkud získávalo jak dodávky, tak tam vyváželo svoje výrobky. Nedobrá hospodářská situace v regionu, prohloubená vysokým směnným kurzem koruny, a prudký růst nezaměstnanosti (až přibližně na úroveň 30 % Pozn. v zbývalé CZ tehdy necelých 10 %) se výrazně projevil na faktu, že stále více sudetských Němců začínalo sympatizovat s krajně nacionalistickými názory, které představoval Konrád Henlein a jeho Sudetendeutsche Heimatsfront (SHF), přeměněné později na Sudetendeutsche Partei (SdP).

A to pane Háku v době, ve které byla hosp. krize a nezaměstnanost v Německu již překonána a společnost se začala - viditělně - hospodářsky zotavovat

P. Hák 31.7.2021 13:46

Daleko zajímavější než sudetský Herman je tento postřeh: "Urbanisticky začala Evropa někdy v 60. letech 20. století napodobovat USA. To mimo jiné znamená, že se postavily supermarkety mimo sídla či na jejich okraji, což člověka nutí používat automobil, i kdyby nechtěl."

To je fakt. Ostatně nejde jen o nákupy, i ořezání veřejné dopravy mezi městy lidi de facto nutí jezdit autem. Chápu, že v Praze je situace jiná, ale na venkově je to dost cítit.

P. Hák 31.7.2021 13:40

národnostně

P. Hák 31.7.2021 13:39

Aha. A Češi, co byli několik let nezaměstnaní (byla světová hospodářská krize) taky byli národnostě utiskovaní?

A v Německu utiskoval nezaměstané kdo?

H. Rybnická 31.7.2021 13:34

Na Sudetáky se nadávat nemusí. Toto se odbylo a řádně již 1945. Ovšem všechnona světě má bě stránky a dnes odhalujeme tu doposud pečlivě skrytou.

H. Rybnická 31.7.2021 13:33

Pane Vodvářko, sice jste nepoložil otázku mne, ale přece si dovolím vyslovit svůj názor. Pokud míříme pohledem t do budoucna, musíme se napřed upřímně podívat do své vlastní minulosti. A musíme si uvědomit, že tato v první republice nebyla pro německojazyčné občany Československa moc pěkná, a to dík československé vládě a jejímu postoji, jako i postoji celé občanské společnosti. Nechci uvádět jednotlivé detaily ale fakta jsou, že se vládu nezajímala ekonomická situace v Sudetách, vysoká tamnější nezaměstnanost a její následky. Živoření německojazyčných dělníkůa zárověn zadávání státních a jiných zakázek firmám z vnitrozemí, i když takový Dr. Čech po měsíce v každím výtisku svého partjního orgánu přímo žadonil o vyrovnání hospodářské politiky ("Sozialdemokrat") . Jaksch o zmírnění diskriminace ve školství a ostatně zajímavý článek 17.7.1934 na titulní straně "Přítomnosti" a jiné.

H. Rybnická 31.7.2021 13:20

Ale ale pane Brichu, zase ta krásná pohádečka o kulturně vyspělém a demokratickém Československu první republiky a těch zlých sudetských Němcích a jejich "vlastizradě" . Tuhle jen jedna věta z osobního dopisu jednoho německého odpůrce nacizmu z roku 1938: ....Projížděl jsem (1935) několika místy v Sudetách, všude hromadné přebíhání do Henleinovy SdL. Všude jsem zaslechl jen jeden jeden jediný důvod: Po několikaleté nezaměstnanosti (v Československu) dostaneme konečně práci - v Německu! ... to jsou fakta pane Brichu. Tomu "demokratickému" Československu byli sudetští Němci po dvacetiletí celkem ukradeni. A kultura? Kultura první republiky byla převážně nesena německojazyčnými umělci, spisovalty, novináři atd. Autonomie? Kdo pozdě přichází, toho zpravidla trestá sám život.

P. Hák 31.7.2021 13:17

Nakonec Vámi nepochybně vyznávaný Václav Havel chtěl tlustou čáru, místo toho máme sebemrskačskou propagandu. Proč ho havlovci neposlechnou?

P. Hák 31.7.2021 13:13

Nevšiml jsem si, že by se nějak extra nadávalo na Sudeťáky. Ale zato nadávání na Čechy, kteří chudákům Sudeťákům zničehožnic ublížili, jsou plná média.

Ono by možná stačilo, kdyby to ti ex-sudetští Němci a jejich čeští příznivci pořád nevytahovali. Lidi by to dávno hodili za hlavu... To německé a sluníčkářské tvrzení, že "je to minulost" mi poněkud připomíná příslušníky jisté sexuální menšiny, kteří chtějí, aby si jich nikdo nevšímal, a proto se obléknou do růžového a s pavími pery kdesi vyrazí na Národní třídu...

T. Vodvářka 31.7.2021 12:41

Všechna fakta, jež jste uvedl, jsou pravdivá a nelze je nijak rozporovat.

Zbývá otázka, co dál? Ti, kteří toto vše způsobili i jejich oběti, již nežijí. Nacionální socialismus je passé. Budeme tedy stále uražení a ukřivdění? Budeme nadávat na sudeťáky? Stavět ploty?

Podobná situace byla na počátku války s Polskem na Těšínsku. Poláci se chovali nadutě, ukradli kus státu. Máme je zato dodnes proklínat?

Co byste radil?

V. Mokrý 31.7.2021 12:08

[>-]R^

V. Mokrý 31.7.2021 12:08

;-€Rv

J. Brei 31.7.2021 12:04

Ano, paní Rybnická. A jenom bych si dovolil připomenout, že je to důsledek poválečného uspořádání Evropy, kdy na jejím počátku Německo okleštilo a nakonec zcela zlikvidovalo ekonomicky i kulturně vyspělé demokratické Československo. Kdyby Německo respektovalo svobodu a územní celistvost Československa a nerozpoutalo nejničivější válku v historii lidstva, tak by Československo dodnes patřilo k nejvyspělejším zemím světa a kulturní památky by byly v perfektním stavu. A sudetští Němci mohli být v rámci své autonomie, kterou by jim nebylo těžké v normálních podmínkách přiznat, nadále součástí České republiky. Stejně jako početná židovská komunita, kterou Vámi obdivované Německo z velké části vyvraždilo. Pěkně Vám tedy za to všechno do Německa děkuji.8-o

J. David 31.7.2021 11:03

Herman, vyblít.

H. Rybnická 31.7.2021 10:52

Ten pán musí mít ale xakru špatné svědomí když vidí za oceněním SdL hned hromadu bubáků a hastrmanů. Můžete ještě klidně spát? Neradila bych. Sotva usnete, opraví oni zmínění krajané zase kus devastovaných památek (nejen) v pohraničí, které jsme tak hrdinsky převzali a nechali zpustnout. Dobrovolnicky, rozumí se.

J. Bárta 31.7.2021 10:09

R^R^R^

M. Husovice 31.7.2021 9:54

". Pokud se podobné ceny neudílejí in memoriam, zpravidla se očekává, že odměněný bude i do budoucna dlužníkem a nějak se za přízeň, které se mu dostalo, odvděčí." ...plaIatí to i v případě vyznamenání Koudelky od CIA (nebo ten se už odvděčil??);-€8-o[>-]!!

T. Vodvářka 31.7.2021 8:49

Představa, že je možné usmíření s letitými nepřáteli, že je možná přestat po sobě obrazně řečeno sliny a kameny. je pro jedince, který byl v KSČ již ve své pubertě nejspíše nemyslitelná.

A ve shodě s panem Rozbořilem doporučuji panu Kellerovi občas sprchu. Nejlépe studenou.

M. Rozbořil 31.7.2021 8:26

Věčná škoda, že se pan profesor neosprchoval lépe a neumyl si pořádně krk. Jeho pes by pak mohl dostat metál za zásluhy.

F. Navrátil 31.7.2021 8:14

Exministr Herman si vyznamenání od Sudetoněmeckého Landsmatschaftu plně zaslouží. Za takovou práci uděloval K. H. Frank protektorátní Svatováckavskou orlici.

J. David 31.7.2021 6:37

Omluva, mám tam jedno "n" navíc, již jsem jméno a příjmení popletl v němčině, Herman a

Hermann Göring, prostá visuální a lingvistická záměna.

J. David 31.7.2021 6:30

Hermann, Hermann, to je ten olysalec ze Svatoplukovy gardy Vlajky? Vizáží Emanuela Moravce. Vyřvávali Heim in Reich, to se jim splnilo, a tento engemét pindá, že byli vyhnáni. Chtěli sami domů do Říše, chtěli, tak jim bylo vyhověno. Hermann si nevidí do huby, tož tak.

V. Mokrý 31.7.2021 6:22

No, to je dost, že se na NP objevil Jan Keller, Ještě zde chybí Ivan Kraus/spisovatel.