17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Co vám elity neřeknou

Není divu. Lidi jsou nejspokojenější, když mohou ovlivnit své záležitosti. Tam, kde jim do toho „kecá“ několik milionů dalších, toho moc ovlivnit nemůžou. Navíc je asi podstatou médií vytvářet „neklid“, hledat problémy, psát o nich.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 10.1.2018 9:34

Re: Jednou cestou by snad byla

Ono s tím asi nic dělat nepůjde - alespoň pokojným způsobem. Spíš se celý systém rozpadne v nějaké krizi, válce a pak bude možné začít jinak. Ono i v přírodě existuje nemálo příkladů, kdy se vývoj nějakého druhu vydal špatným směrem až na to /ten druh / doplatil. ostatně nejlíp se žilo v dobách, kdy bylo lidí málo a existovala rozsáhlá "pustá" území na která mohli nespokojenci odtáhnout a začít znova, po svém. To už dneska není možné. Konečně nebyli lidi nejbohatší před několika desítkami tisíc let? Vždyť na jednoho každého připadaly desetitisíce čtverečních kilometrů neporušené země, tisíce zvířat a miliony tun ryb...navíc žádné znečištění, žádné igelitové pytlíky...

P. Maleček 10.1.2018 9:15

Libertariánství a socialismus. Dvě strany téhož průseru.

Libertariánství je spolu se socialismem krajně extrémní, tedy chybnou představou o fungování společnosti. Přičemž byť každá jinak, obě stojí na chybné představě toho, co to je člověk. A tak jako zedníkovi co nerespektuje vlastnosti základního prvku stavby- cihly, u společnosti člověka, se jim jejich konstrukce zákonitě zřítí.

Oba tyhle směry, si, byť každý po svém, člověka chybně idealizují do podoby jakési ušlechtilé, "temnými pudy" nezatížené esence. A proto ani jedno ani druhé nefunguje. Protože i člověk je ovládán přírodně principiálními "temnými" pudy, které mu velí dosáhnout s co nejmenší námahou co největšího výnosu. A to teď hned, bez ohledu na druhé i budoucnost.

A kdo tyhle "temné", ve skutečnosti principiální, protože přežití zajišťující pudy nerespektuje, přivede sebe i společnost do záhuby. A tak tomu, kdo chce skutečně funkční lidskou společnost, což je spojeno s tím dát i těm "dole" jakési jistoty a perspektivu, nezbyde než s těmito "temnými" pudy kalkulovat a regulovat je.

Přičemž socialisté to přehánějí a libertiáni dělají málo. A malér to přinese i v demokracii. A to když se stane příliš sociální, spíš socialistickou či naopak liberální, spíš lidsko rovno právní. Však nám to posledních sto let historie Evropy i její aktuální sebeničení jasně ukazuje.

M. Drašner 10.1.2018 8:43

Jednou cestou by snad byla

postupná a pozvolná změna důchodového systému. Myslet si, že si člověk před r.1989 šetřil "bokem" na polepšení důchodu, je zcestná. Snad to někdo začal dělat později, ale osobně se domnívám, že jich zase až tolik nebude. Takže by s tím musel začít stát podle ročníků a postupně - a jasně deklarovaně přenášet tuhle sebezáchovnou povinnost na občany (třeba odečítání z daní?), až by se v horizontu třeba 30 let starali lidé sami o sobě, třeba i prostřednictvím vydělávajících dětí. Jenže dokud politici myslí v horizontu volebního období, moc tomu nevěřím. A po doživotních vůdcích také netoužím.

P. Rudolf 10.1.2018 8:18

Pohádky z mechu a kapradí

"Lidi prostě musí chtít poslat stát zase do pozice poníženého, kontrolovaného sluhy. Musí si uvědomit, že ministr či poslanec je míň, než instalatér či prodavačka. Že jsou tu k tomu, aby jim sloužili, ne aby jezdili v limuzínách s modrým majáčkem, létali vládními speciály a spílali těm, co je živí, že platí málo na daních."

Takže libertariáni jsou vlastně marťané. Já to tušil!

P. Rychetsky 10.1.2018 1:32

vysoke skolstvi v USA

Pesimistickym prikladem je vysoke skolstvi v USA. Povetsinou si ho musite zaplatit. Presto se mafiansky spojilo se statem, ten poskytuje levne pujcky a skoly pak nezdrave buji a zamestnavaji tisice byrokratu. Podarilo se jim presvedcit obyvatelstvo, ze jedina cesta k uspechu je jakykoli uchylny titul ze skoly, a s nim pak mraky zadluzenych lidi serviruje kafe. Po case se jim pujcka odpusti. Vyhral management skol a jejich zamestnanci.

Podobne zdravotnictvi. Ma se platit, ale od opravdove ceny a rozhodovani jsem odriznut nadvakrat. Zaprve skrze zdravotni pojistku a zadruhe tu pojistku plati z vetsiny zamestnavatel. V cenach je strasny bordel, radne srovani mezi nemocnicemi neexistuje. Vyjebou se mnou podobne jako prodejce ojetych aut, ktery zna trista triku jak me napalit. Dostanu pak podivne ucty, kterym nerozumim, protoze nevim, co plati pojistovna a co ja. A jestli cena je doopravdy, nebo s nejakou slevou pro sit nemocnic co maji dohodnute s pojistovnou. Fungovalo to v USA jeste v 70. letech, kdy si jeden platil vsechno zdravotnictvi sam, akorat na katastroficke prusery byly pojistky, podobne jako na havarii auta. Je naprosto nemozne politicky to narvat zpatky do rozumna.

I proto tem udajnym dvema tretinam lidi co chteji mene statu v cesku moc neverim. Libertariani dost marne bojuji v USA (ikdyz treba Trump rusi plno nesmyslnych a tim zbytecne zdrazujicich regulaci), v Cesku maji ten bohuliby boj jeste stokrat tezsi.

P. Rychetsky 10.1.2018 1:15

neopodstatneny optimismus

"Ze sociologických výzkumů, které si nechal dělat Libertariánský institut vyplývá, že asi dvě třetiny občanů ČR by byly nakloněny výrazné redukci státu."

Myslim si, ze kdyby se jich zeptali doopravdy, tak to mnozstvi nebude tak velke. To ddopravdy by znamenalo zrusit duchody, platit za zdravotnictvi (a zmenit pro to i ustavu), vsichni platit 15% dani, zrusit pridavky na deti, zrusit materske. USA nekdy v r 1920 diky vetsi svobode od statu opravdu velice prosperovaly. To ale po nejrovnostarstejsim state v Evrope tezko muzeme cekat, a tuple ne tak celkem brzy po komousskem pekle kdy vsichni meli stejne nic.

Š. Hašek 10.1.2018 0:25

1

Jak strčí socialismus prstíčky do dveří, ........... .